Sari la conținut

Amintiri de la revolutia din 22 decembrie 1989

revolutia_decembrie07 De dimineatza pe postul ce ma trezeste se vorbea in mare parte despre revolutia din 22 decembrie 1989, revolutie la care pot sa zic ca am participat si eu, din fata televizorului.

Avand in vedere ca la vremea respectiva aveam 10 ani, nu-mi aduc aminte foarte multe chestii, dar stiu ca pentru prima data se intampla ceva ce facea ca programul la TV sa fie lung, sa nu mai aibe binecunoscuta limita de 2-3 ore.

Imi aduc aminte de oamenii din Piata Revolutiei, de gloantele trase la Palatul Telefoanelor, de gloantele de pe Calea Victoriei si Piata Victoriei, de tancurile de la Universitate, de moaca lu Ceausescu atunci cand baga de seama ca lumea nu-l mai asculta, de elicopterul cu care a fugit, de o asa zisa dacie rosie cu care incerca sa fuga nush unde si a fost prins, de “procesul” ce a avut loc… de gloantele ce i-au nimicit si au inseamnat la vremea respectiva, Victoria Revolutiei Romane.

Imi aduc aminte niste nume: Ion Iliescu, de Gelu Voican Voiculescu, de Mircea Dinescu… e cam tot ce-mi aduc eu aminte…

Voi? Va mai amintiti ceva ce atunci? Hai sa vedem ce va aduceti aminte fiecare.

Mai jos niste poze de la revolutie…

revolutia_decembrie01revolutia_decembrie02 revolutia_decembrie03revolutia_decembrie04 revolutia_decembrie06revolutia_decembrie05 revolutia_dec01revolutia_dec02 revolutia_dec03revolutia_dec04 revolutia_dec05revolutia_dec06 revolutia_decembrie09revolutia_decembrie10

Toate pozele sunt luate de pe miculparis.ro si dupa cum zic ei acolo, sunt facute de: Laurentiu Galmeanu, C. Bogdan, M. Ciucă, Gh. Chelmec, S. Comănescu, Gh. Cristea, I. Oprea, Al. Pikalski, R. Sigheti, I. Serban.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
18 comentarii
  1. dana 22 Dec 2008 @ 11:11

    eu nu imi amintesc nimic aveam doar 7 ani :(…si ma jucam cu fratele meu deabia nascut in ’89 :D

    Raspunde
  2. criserb 22 Dec 2008 @ 11:17

    Dana, tu in ’89 avei doar 6 ani :D

    Raspunde
  3. mybrainquit 22 Dec 2008 @ 13:38

    Imi aduc aminte cum prin ianuarie, mergeam cu ai mei cu oltcit-ul prin universitate, era noapte si o groaza de lume care scandau…pareau fericiti :) Aveam 5 ani pe atunci.

    Raspunde
  4. Crox 22 Dec 2008 @ 16:22

    Nu se poate sa nu va amintiti, eu aveam doar 7 ani, faceam 8 in ianuarie;
    Uitandu-ma inapoi catre acele vremuri imi dau seama ca momentele de libertate au durat putine momente, drept dovada prima mineriada este cel putin confuza, daca nu chiar inexistenta in memorie, prin prisma relatarii TV la acea vreme. Practic cenzura se reinstaurase, bine ca a cazut din nou pana la urma, [apropo, oamenii aceia care arunca cu oua in iliescu, vocifereaza diverse adevaruri nespuse, sunt perfect legitimi si cred ca s-a produs un abuz de catre politie… asta e inca o mare problema la noi: politia nu respecta legile inainte sa emita pretentii de aplicare a acestora]

    Sa revin la revolutie, era intens, la TV, ceva foarte real, poate spiritul civic deja se conturase in sinea mea la acea vreme. Uciderea conducatorilor a fost neasteptata, primul semn al esecului revolutiei probabil.
    Iliescu, un personaj dubios, gelu voican voiculescu, si mai dubios, petre roman, un observator cu idealuri inca nedefinite probabil la acea vreme. Dinescu, o pofta de exprimare rar intalnita, ca atunci cand te intorci de undeva unde nu ai avut sansa sa iti vorbesti prea mult limba materna si la reintalnirea cu prietenii incerci sa transmiti in paralel idei diferite, cu o viteza neintalnita.

    Sloganul, marele “ipocrit” nascut in timpul revolutiei, in diverse forme, acelasi mesaj, abuzat de guri neavizate.

    Generalii, armata, personaje divizate in acea perioada, deoarece se stie ca nu se respecta strict ierarhia.
    Securitatea – personajul din umbra, care precum un virus incerca sa se ramifice pentru a combate efectele intentionatului vaccin, care a hibernat o scurta perioada, imbracand hainele democratiei, pietzei liberi, anarhice mai degraba.

    Eroii, martirii, cei cu care ne identificam, marea majoritate, in idealul lor de libertate. Stiu ca au murit oameni pentru ca am cunoscut cel putin o persoana ce a murit atunci, in armata fiind, probabil impuscat de un camarad de arme ce raspundea altor ordine.

    Televiziunea, inaintea celor ce au aparut la TV, a fost unul din marii
    eroi, cei ce lucrau in acea vreme la TV sunt si ei eroi.

    Va urma

    Raspunde
  5. Dan Petre 22 Dec 2008 @ 16:35

    Eu aveam 9 ani la Revolutie. Imi aduc aminte o senzatie uluitoare de libertate, pe care am avut-o privind la televizor cum sute de mii de oameni strigau in fata CC-ului ”Ole-Ole-Ole-Ole/Ceausescu nu mai e…”. Si apoi groaza zilelor ce au urmat si sperantele si … mortii … ”Doamne, vino Doamne / sa vezi ce-a mai ramas din oameni!”
    Cati morti, Doamne! Morti carora probabil niciodata nu li se va face dreptate. DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA SI SA LE ALINE SUFERINTA CELOR RAMASI IN URMA LOR!

    Raspunde
  6. sip 23 Dec 2008 @ 09:52

    TREBUIE sa ne amintim de miile de tineri deveniti EROI prin inconstienta lor …
    Dumnezeu sa-i odihneasca !

    Raspunde
  7. dix dorel 7 Feb 2009 @ 18:07

    EU CHIAR AM PARTICIPAT LA REVOLUTIE,CUMPLITE CLIPE UNEORI DE GROAZA:o:o:o

    Raspunde
  8. hamid 17 Jun 2009 @ 07:26

    saraci nu stiau ca vine ROXY MANALISTE SI NIKITE:((

    Raspunde
  9. simona 30 Nov 2009 @ 22:31

    Nu cred ca manele ne fac sa ne pierdem creditele la banci, ci idiotiii care ne vand industria pe nimic, pentru ca patronii sa o aduca la faliment si oamenii sa ramana fara locuri de munca.

    Raspunde
  10. dragos danezul 13 Dec 2009 @ 11:25

    eu imi aduc aminte perfect de atunci ..am sa va povestesc o mica parte …aveam 14 ani ,un baiat foarte curios pe data de 23 decembrie am incercat sa ajung in fata televiziuni romane ,pe aleea trandafirilor la capatul acestei aleaii pe la orele 9 se tragea foarte tare la capatul aleii erau 2 soldatii unul in uniforma normala de soldat inpuscat in cap ,o lovitura perfecta numai in filme am vazut asa ceva si mai era un tanchis am recunoscut uniforma inpuscat in abdomen .in fata mea era o cladire cred ca ambasada rusa cu o antena parabolica mare de culoare verde imi aduc bine amine sa vazut clar ca de acolo venea focul ce la mai puternic .precizez ca erau niste copacii grosii la aceea vreme mama adapostit culcat la radacina unuli dintre ei ,,inaintarea nemaiputand fii posibila si acuma imi mai aduc aminte ca unele gloante se opreau in copacul acela …mam reintors intrun final mai mult taras ..mai in fuga catre arcul de triumf era un autobuz dala cu burduf am intrat in el si am cules niste tuburi de ak47 acesrta fiind pe pana si cu geamurile ciuruite ,am ami revenit apoi catre pranz era liniste am ajuns in fata intrari TVR la un moment dat cineva a strigat ceva ..si sa pornit iadul iar au inceput sa suiere gloantele …..sint multe de povestit ..cert ca dupa revolutie imediat ..in ianuarie am cercetat fiecare casa nelocuibila datorita pagubelor produse de catre tancuri ..arme in general …am vazut multe chestii interesante acolo ..chiar la un momendat cineva ne urmarea dar datorita caselor care erau construite in general ca piramidele egipte cu intrari ascunse …au fost greu sa ne prinda cert era ca nu erau de la politie …
    ;)

    Raspunde
  11. dumitru constantin 31 Jan 2010 @ 02:44

    MA NUMESC DUMITRU CONSTANTIN SANT DIN BUCUREST AM PARTICIPAT PE 22DECEMBRIE 1989 LA ACEA ZISA REVOLUTIE DAR PANA ACUM NU AM ZIS NIMIC NU AM LUAT NICI CERTIFICAT DE REVOLTIONAR PENTRU CA AM AVUT FRICA DE COMUNIST CARE PERSISTA SI ACUM AM LUCRAT LA TURBOMECANICA SI AM PARTICIPAT AN ACEA ZI DE 22LA ACEL EVENIMET EU AM FOST AN MIJLOCUL ACTIUNI SI NU AM PROFITAT AU LUAT ALTI AN LOCUL MEU SE MAI POATE FACE CEVA DUPA ATATA TIMP? CE SE MAI POATE FACE ACUM DUPA 20 DE ANI VA MULTUMESC

    Raspunde
  12. TDR 11 Feb 2010 @ 13:45

    Apropo am observat o poza cu cele 2 vehicule usor blindate pe care a fost scris “teroristii” nu sunt cumva cele apartinand USLA -silor ucisi in fata ministerului de interne datorita unor informatii eronate trmise soltatilor care pazeau ministerul?Uitandu-ma peste poze mi-am adus aminte de un episod descris de un fost USLA-si cum si-a vaztu camarazii mutilati si batjocoriti … Revolutia am fost foarte mic dat din cate am citit pare a fi doar un transfer de putere de la un comunist la altul care sa soldat cu multe victime multe dintre care nevinovate citeam acum ceva timp depsre posibilitatea implicarii unor servicii straine la evenimentele din 89 mai in principal in dexzorientarea armatei si a poporului.Tot respectu pt tinerii de la baricada,pt cei care au stat in fata tancurilor pt cei care au strigat libertate si rusine celor care au musamalizat multe eventimte si au destramat tara poporul defaimat si desfintat servicii pentru cei mai curiosi cautati “literatura” de specialitate si va ve-ti lovi de adevaruri evidente dar care prea putini le recunosc va mai sugerez sa cautati declaratii ale victimelor mineriadei si consultarea documentelor ,difuzarilor radio tv din acea perioada plus discursurile unor “mari romani”
    Traiasca poporul roman

    Raspunde
  13. paulina 6 Mar 2010 @ 00:27

    in revolutia din 89`au murit multi oameni nevinovati in special copii….da sa intamplat ca baietii si barbatii care sau sacrificat pentru noi au murit in cea mai mare parte dintre ei…..din pacate exista prea putine sanse sa se faca dreptate la acei oamnei care au murit atunci…..mii de suflete nevinovate….acum tot ce sa schimbat este k nu mai sunt tancuri si oameni inarmati care sa te oblige sa faci cv de nu vr….nimik pe lumea asta nu este corect…..dak am avea macar un pik grija poate k soarta noastra ar fii alfel…..aici ma refer la tineri din ziua de astazi…..k sa u se mai razbune nimeni pe noi si sa se faca dreptate……

    Raspunde
  14. paulina 6 Mar 2010 @ 00:43

    din pacate multi oamnei se lasa dusi de nasi si multi si mor nevinovati in ziua de astazi….vedeti voi si in zua de astazi uni mor sau stau in inchisoare nevinovati si platesc greselile altora…..imi pare rau k spun asta si stiu kk ii adevarat si multi tineri di ziua de azi se drogheaza si beau si mor din cauza asta inloc sa stie sa isi traiasca viata…tr sa fim tari sa face dreptate k fara dreptat nu ajungem decat sa platim greseli pe care nu leam facut…..coldoleate femiililor care siau pierdut rudele sau prietenii in revolutie….Dumnezeu sa va odihneasca in pace…..:( :( :( :( :( :( :( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( se va face oare dreptate vreodata:-? :-? :-? :-w :-w :-w 8-| 8-| 8-| …….speram sa se faca cat se poate de repede si sa traim si noi linistiti………..muti oamnei in ziua de azi nu u ce manca,unde dormi,si mor pe strazi……muti copii sunt abandonati sau omorati….muti copii din ziua de azi nush ce ii ala un camin sau o familie…..din cauza unora….uni oamnei raman fara servici………Romania ii tara noastra si tr sa avem grija de ea…..noi inloc sa avem grija de ea noi o distrugem……

    Raspunde
  15. paulina 6 Mar 2010 @ 00:45

    pozele de mai sus spun tot……acum totul depinde de voi oamnei at tineti la tara vnoastra

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)