Sari la conținut

404 - Această pagină nu există

Ecrane Home Assistant – automatizarea casei

Am pus pe facebook o poză cu niște explicații pentru Dana, că terminasem modulul de irigații și cineva mi-a solicitat și restul ecranelor, să vadă ce mai am pe acolo.

Le-am pus mai jos pe cele funcționale și care pot fi făcute publice. În caz că aveți întrebări sunt prin zonă.

Pentru cine ajunge aici și habar nu are despre ce e vorba, în câteva cuvinte vă spun că este vorba despre o automatizare pe care mi-am făcut-o pentru casă. Am un Raspberry Pi pe care rulez Home Assistant și am montat tot felul de senzori și relee prin casă iar cu ajutorul lor pot să văd lucruri de la distantă sau casa să hotărască singură dacă trebuie să pornească căldura sau aerul condiționat sau mai știu eu ce. În principiu am automatizat cam tot ce mi-a trecut prin cap și am avut nevoie.

Sigur este loc pentru mai mult, dar momentan atât :)

Cum am făcut un Tandoor cu vecinul și primele ture de carne pregătite în el

Vecinul meu își făcuse în trecut un Tandoor și acum voia altul. Primul era ceva mai simplu, făcut din două ghivece de ceramică puse cap în cap și cu ceva pietriș pe lângă, tot într-un butoi de ulei. A fost ok, dar a crăpat după o vreme așa că și-a dorit să facă altul. Ne-am uitat pe net, ne-am documentat cum am știut noi mai bine și ne-am apucat să facem altul.

Pe măsură ce l-am făcut am documentat toată operațiunea poate ajută și pe alții.

Prima dată se face rost de un butoi mare de ulei. Fiecare cum se descurcă, noi avem noroc cu un alt vecin ce ne-a dat unul.

Butoiul se curăță de uleiul ce era în el, se spală bine că o să gătim ulterior, da? :)

Se decupează o parte a butoiului pentru a putea lucra în interior. Noi i-am pus și roți, roți ce suportă fiecare 70kg. Două fixe și două pivotante. La operațiunea asta n-am făcut poze, dar nu-i mare lucru. Se montează cu niște șuruburi pe fundul butoiului. Se văd în poza următoare.

După montarea roților am pus pe fundul butoiului 2 rânduri de cărămidă refractară pe care le-am lipit cu ceva mortar special pentru cărămida refractară.

Odată montate cele 2 straturi de cărămidă am putut stabili exact unde vine gaura prin care se scoate cenușa. Trebuie să vină la față cu baza cuptorului. Ușița noi am făcut-o de 12x12cm.

Pentru izolarea exteriorului vecinul a cumpărat vată ceramică și apoi niște tablă, cât să nu montăm cărămizile direct pe vată. Bănuiesc că nu avea nimic dacă le montam și pe vată, dar cred că-i mai ok așa.

Iar după vata ceramică am pus tabla.

Asta în prima seară, de partea mai grea ne-am ocupat chiar în joia mare, ca să fie cuptorul gata pentru Paște :)

Practic au fost lipite 3 rânduri de cărămidă unul peste altul și umplute toate spațiile goale cu mortar.

Asta a fost partea grea, de aici încolo e distracție :)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristi Serb (@criserb)

Cristi, vecinul, se pricepe, e fan mâncare și gătit, eu sunt fan mâncat :)

Tot ce a făcut până acum a ieșit de excepție.

Practic, pentru a găti ceva se face focul în cuptor cu lemne de calitate. Cu brad nu prea merge, deși am încercat și așa, deci trebuie ceva lemne mai bune. Se face focul aproximativ o oră, apoi se lasă să se stingă. În momentul ăla, după vreo oră de foc, temperatura în cuptor ar trebui să ajungă, în teorie, pe la 250-300°C. Noi n-am măsurat că nu avem momentan termometru pentru așa ceva. De fapt eu am pe undeva, dar s-a ocupat fii-miu de el și nu știu unde e :)

După ce focul s-a stins și rămâne jarul se pot introduce carnea și legumele. În principiu carnea/legumele se atârnă pe niște sârme, cum vedeți în pozele de mai sus. Se pot pune și pe niște plite așezate una peste alta pe o tijă filetată. Sunt multe metode, se găsesc pe net. Noi am încercat doar ce vedeți în poze, plus o jumătate de miel de la care n-am poze.

În concluzie, dacă vreți și voi, se poate face la un cost de aproximativ 600-700 lei. Se poate și cumpăra, bineînțeles, dar vorbim de alte prețuri, între 2000 și 9000 lei.

Mai avem pe aici pasionați de așa ceva, mai are cineva, cumpărat sau făcut? Hai să schimbăm impresii :)

De prin curte în aprilie (gazon, solar, flori)

Pe 9 aprilie am reînsămânțat gazonul. Aveam niște locuri chele. Unele au apărut singure de altele s-a ocupat fii-miu.

Am tuns la minim, am aruncat semințe și îngrășământ și apoi niște nisip peste. N-am avut mai mult, am aruncat și eu doar vreo 5 saci. Data viitoare o să fiu mai pregătit.

Cam așa arăta la finalul lucrărilor.

Astăzi suntem pe 19, deci au trecut 10 zile de la reînsămânțare și situația este bună, zic eu, având în vedere și vremea ce n-a fost tocmai prietenoasă.

Pare că semințele s-au prins și au început să încolțească. După primul tuns cu siguranță o să fie mult mai bine ca la început.

Zilele trecute (15 aprilie) am plantat în solar roșii, castraveți, ardei și niște plante aromatice. Se pare că s-au prins toate și merg.

După cum se vede salata s-a făcut foarte mișto, mai am câteva și gata cu ea. Poate mai pun dacă mai găsesc niște locuri libere.

Și cel mai mult mă bucură căpșunile. Am comandat de pe AgroDenmar niște căpșuni Albion ce au venit înghețate. S-au prins foarte frumos, în 24 de ore de la plantare deja aveau frunze.

Acum au 6 zile și arată foarte bine zic eu.

Momentan le-am lăsat în solar, printre roșii. Vedem pe termen lung dacă le las în solar sau le scot.

În rest toate bune si frumoase prin curte. Avem floricele, avem ploaie, avem de toate :)

În ghiveciul de mai jos am plantat pentru soția mea iubită 150 de bulbi de frezie. Pare că s-au prin și se fac. Vă țin la curent.

Am mai plantat înainte de Paște și 30 de crăițe, să fie frumos când o să se facă mari.

Mai am ceva ghiocei, vreo 2 lalele și niște bujori.

Iar ultimul arbore pe care l-am luat, tot cadou pentru soție, un arțar japonez, tot de la Agro Denmar.

Îmi plac oamenii de la AgroDenmar. Tot ce am luat eu pare de calitate. Nu-s ieftine, dar par ok plantele. Să vedem pe parcurs cum se mențin.

În final după o lună de zile cu solar eu sunt mulțumit. Toate merg ok în solar, parcă există un control față de atunci când aveam plantele afară, sub cerul liber. Deh, e logic, dar pentru mine e o bucurie, că n-am mai avut, practic am o jucărie nouă :)

 

 

S-a făcut salata în solar

Cum n-am mai avut solar am zis să trec aici, să nu uit, cât a durat de când am plantat salata, până s-a făcut.

Am plantat-o în 5 martie și e gata de consum în 5 aprilie. Fix o lună de zile. Bine, ultimele poze sunte de azi, dar era gata și ieri :)

Au apărut autobuzele din București și Ilfov live pe google maps

Citeam pe Info Trafic Bucuresti si Ilfov cum că din 29 martie au apărut pe harta google autobuzele din București și Ilfov în timp real.

Practic acum dacă-ți planifici o călătorie dintr-un loc în altul pe maps îți apare exact când vine autobuzul tău, dacă are întârziere sau dacă ajunge mai devreme. M-am uitat pe geam, că am o stație în apropiere și se pare că funcționează corect.

Datele sunt puse la dispoziție către Google Maps de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) care a creat o aplicație ce trimite aceste date în timp real.

Mișto, de încercat când aveți nevoie.

City Break în Cipru, Larnaca

Weekendul trecut am fost într-un city break în Cipru, mai exact în Larnaca. Am prins acum vreo 2-3 luni niște bilete ieftine de avion și le-am luat, fără să știu mare lucru despre Larnaca sau despre Cipru. Știam doar că-i mai cald ca la noi și că n-am mai fost.

I-am anunțat și pe vecinii mei dragi și uite așa ne-am strâns un grup de 7.

Am plecat joi seara cu Wizz și am ajuns acolo la 23:00. Cam nasoală ora, dacă e să mă întrebați, dar asta e. Partea bună e că fii-miu n-a mai fost cu avionul și a avut ocazia să prindă și un zbor de noapte și unul de zi în această excursie.

Cu un taxi am ajuns cu toții la hotel, un boutique hotel, foarte mișto aș spune. Vi-l recomand. Se numește Rise Street Art Hotel.

Seara a fost scurtă, am ieșit într-un bar, am băut niște bere și apoi la somn.

Nu ne-am propus să facem mare lucru, am fost pe relaxare. Ne-am plimbat pe faleză, am vizitat ceea ce ne-a sărit în ochi prin plimbarea noastră și cam aia a fost. Larnaka Medieval Fort a fost mișto. la fel și Biserica Sf Lazăr.

De mâncat am mâncat într-un restaurant cu multe review-uri pe booking, dar e mult spus restaurant. Era o bombă, unde totul era murdar și uleios și mirosea îngrozitor a pipi de pisică. Am trecut peste astea doar datorită review-urilor și mâncarea a fost ok. Nu ne-a fost rău, deci… am supraviețuit. Eu însă nu v-aș trimite acolo, n-aș putea, e chiar o bombă.

De aici am plecat să vedem lacul sărat și păsările Flamingo. Nu prea a fost așa. Adică păsările erau, dar așa departe, încât le vedeam ca niște puncte albe îndepărtate. Nici nu știu dacă pot să zic că am văzut Flamingo sau nu :)

Seara ne-am oprit în alt restaurant, de data asta ceva mai bun, Ocean Basket Larnaca. Pe ăsta îl recomand.

E cu pește și fructe de mare, bune. Eu însă am mâncat încă o dată stridii și n-am murit :) Nu pot să zic că mi-a plăcut maxim, ideea este că se pot mânca.

Seara am ajuns în clubul de pe acoperișul hotelului unde n-am stat prea mult. Deh, de la o vârstă… dar era mișto.

A doua zi am zis să mergem la Ayia Napa, cică o renumită stațiune la ei. Am ajuns acolo după vreo oră de mers cu autobuzul și n-am stat prea mult că am plecat mai departe să vedem Cape Greco. Aici ne-am plimbat mult, am făcut și foarte multe poze și cred că a fost locul meu favorit din această excursie.

 

Ne-am întors în Ayia Napa și apoi cu ceva noroc am prins autobuzul către Larnaca.

Câteva concluzii, acum că v-am povestit ce am făcut noi pe acolo.

Cipru e mișto, e o destinație în care e de mers. Eu aș spune că-i 100% ca în Grecia sau cel puțin în zona în care am mers noi nu am văzut nicio diferență. Eu așa m-am simțit, ca în Grecia. Până și pe străzi era arborat steagul Greciei pentru că am prins acolo ziua Independenței Geciei. Cu ocazia asta au avut loc tot felul de festivități la care n-am participat, că deh am fost să vizităm Cape Greco. Pentru că era evenimentul transportul a fost gratuit în zona Larnaca, nu știu dacă în tot Ciprul.

Mâncarea e bună și prețurile sunt bune. Un bun raport calitate preț.

Transportul destul de organizat, autobuzele vin aproape la timp. Sunt site-uri de unde te poți informa destul de ușor. Funcționează și aplicația Moovit.

Cam atât. A fost mișto, o să mai mergem și probabil data viitoare o să închiriez și o mașină. Cumva m-am obișnuit cu ideea că acolo se circulă invers ca la noi. A fost pentru mine primul contact cu treaba asta.

 

Am făcut o alee de dale

Acum vreo două săptămâni vă spuneam că am scos grădina și mi-am montat un solar. Dar cum solarul este ceva mai mic decât grădina ce-o aveam în trecut, am rămas cu un spațiu neamenajat în fața solarului și am zis să fac o mică zonă cu dale. Să-mi fie ușor și când intru în solar și probabil să pun niște ghivece mari cu flori pe acolo. Asta încă mai vedem.

Aleea pe care urma să o aduc la alt standard de calitate este zona aceasta, din fața solarului.

Cum dale eu am mai pus, știam cam despre ce este vorba, doar că de data asta nu am respectat chiar toți pașii, având în vedere că-i o alee mică, fără un trafic prea mare.

Am început cu pusul bordurilor pe zonele laterale, pentru că întotdeauna dalele trebuie să se termine cu ceva solid. În cazul de față borduri pe laterale, gard și alee în celelalte părți.

Operațiunea asta a durat aproape o zi întreagă și mai dura mult și bine dacă nu veneau vecinii mei minunați să mă ajute la montajul bordurilor. În mod normal astea trebuie montate pe un pat de ciment, dar de data asta n-am pus (v-am explicat de mai sus de ce). Am pus bordurile și le-am fixat cu pământ pe ambele părți. Bătut frumos, cât de cât.

Apoi l-am lăsat așa și weekendul trecut, cu ajutorul socrului m-am apucat de întinsul dalelor.

Pentru asta am pregătit terenul, am întins un strat de nisip de 3-4cm pe care apoi l-am bătut bine cu un mai. În mod normal se pune piatră vreo 10cm, care se bate, apoi 3-4cm de nisip. Am trecut și peste această etapă. Am pus doar nisip pe care l-am bătut bine.

După ce l-am bătut, am mai pus încă un strat subțire de nisip, peste care am întins dalele.

Cea mai grea parte a fost la final. Este vorba despre tăiatul dalelor pentru margini, acolo unde nu mai poți pune o dală întreagă. N-am poze de la această operațiune, era prea mult praf. Singura poză este asta cu mine, după ce am tăiat toate dalele.

La final avem aleea de mai jos. Mult mai bine decât era înainte, mai curat, mai ușor de întreținut.

Am mai completat cu pietriș pe unde era cazul iar printre dale am pus un sac de nisip fin.

Și astfel cu această alee aproape că mi-am terminat dalele pe care le-am luat în plus acum 4 ani. Se pare că-s fix 4 ani de când am pus cealaltă zonă de dale (o vedeți mai jos).

Și atunci am calculat aproape bine, și am cumpărat doar 1 palet de dale în plus :)

Operațiunea asta cu dalele nu-i tocmai ușoară, în sensul că-i obositor. E greu de scos pământul și pregătit terenul, în rest lucrurile merge brici. Cu o ghilotină pentru dale ar merge mult mai bine și mai curat, dar din asta n-am. Mă gândesc că nici voi și dacă aveți o zonă mică de acoperit cu dale nu merită să investiți în ea. Vă luați doar un disc de tăiat beton pentru flex și aia e, faceți niște praf.

Și așa-i când stai la casă, îți tot vin idei, tot trebuie să îmbunătățești ceva.

Dacă sunt întrebări sau neclarități lăsați o întrebare în comentarii și vă ajut dacă pot, zic că la treaba asta deja am experientă. :)

 

 

 

M-am dat cu bicicleta pe viitoarea A0

Ieri după ce am mai lucrat una-alta prin curte am primit un mesaj de la vecini “Cine vine cu bicicleta?”. Și m-am dus :) Ne-am plimbat noi prin zonă și am ajuns să ne dăm pe A0.

Cu ocazia asta am văzut și stadiul lucrărilor pe o porțiune de vreo 5km. E spre gata, eu cred că anul ăsta îi dau drumul, prin vară sau prin toamnă.

Abia aștept să mă pot urca pe autostradă de lângă casă și să nu mai străbat toată centura pentru a pleca spre mare sau spre Pitești. O să fie și mai bine când o să fie gata întreaga A0, dar până acolo cred că mai e ceva timp, pe partea de nord a bucureștiului am înțeles că lucrările sunt mai întârziate.

Chiar și pe primul tronson din sud, între A1 și Șoseaua Alexandrie lucrările nu sunt așa avansate, dar între Șoseaua Alexandriei și A2 lucrările sunt foarte avansate.

Vă las să vedeți câteva poze, proaspăte, de ieri.

 

A aterizat cu avionul pe heliportul de pe Burj Al Arab

Pilotul Luke Czepiela a reușit să aterizeze cu avionul său RedBull pe heliportul faimosului hotel de 7 stele, Burj Al Arab. Pentru asta avionul a fost modificat și Luke a avut nevoie de 650 de încercări pentru a reuși să oprească avionul în cei 27m ai heliportului. Și a reușit să-l oprească până la urmă în doar 20.76m.

Impresionant!

Noua clădire de sticlă ridicată de ASE

Pentru că nu-s chiar departe de zonă și am auzit multe discuții pe baza clădirii construite de ASE, am dat o fugă până în Romană și am văzut-o.

Pe net mi se părea nepotrivită cumva, dar la fața locului mi-am schimbat puțin punctul de vedere. E ok, părerea mea e că se încadrează destul de ok în zonă sau în orice caz, este peste toate clădirile din paragină de acolo.

E cu totul alt stil, asta e clar, dar pe lângă toate clădirile aflate într-o stare destul de avansată de degradare clădirea asta cumva chiar e un plus pentru zonă.

Vă las cu niște poze.

Doar pe partea respectivă aveam ceva clădiri renovate. Clădirea ASE, Casa Nanu-Muscel și acum clădirea asta nouă. În rest, toate clădirile din Piața Romană sunt într-o fază avansată de degradare și chiar cred că sunt 2 soluții. Ori să le renoveze, dar cum nu se vrea, mai bine să le demoleze și să facă ceva frumos, demn de centrul unei capitale europene.

Casa asta, monument istoric probabil, nu ne face deloc cinste. Și e doar un singur exemplu.