Sari la conținut

Viața la țară, după o lună de la mutare

Mă uitam astăzi pe niște poze și mi-am dat seama că se împlinește exact o lună de când ne-am mutat “la țară”. Așa îmi zic prietenii, că suntem la țară, cu toate că Bragadiru este oraș. Dar hai să o lăsăm așa, pentru că având în vedere că stau undeva la marginea orașului pot să zic liniștit că stau la țară.

Nu am canalizare, nu am drum asfaltat, deci… cam stau la țară.

Bun. Cum este viața la țară?

Până în acest moment pot să zis că-mi place, cu toate că acolo nu există zi în care să stai degeaba. Acolo ai în fiecare zi ceva de făcut, mai ales acum că ne-am mutat și mai avem lucruri de aranjat, de re-aranjat și tot așa. Pe lângă asta a fost și perioada sărbătorilor și am avut o mulțime de musafiri pe care am încercat să-i tratăm cum am știut noi mai bine.

Au plecat unii și au venit alții, și tot așa.

Mai am o mulțime de prieteni pe care aș vrea să-i invit, dar până acum nu a fost să fie, mereu am avut ceva de făcut. Acum însă se pare că lucrurile se mai liniștesc și începem să avem mai mult timp, sau cel puțin ăsta este sentimentul pe care îl am.

Dar hai să revenim la viața la țară.

În fiecare zi am de dat la zăpadă, asta de când s-a apucat să ningă. Nu este neaparat greu, dar să dai la zăpadă la -20°C (real feel) nu e deloc o plăcere. Cu toate asta de când m-am mutat am mai multă condiție fizică. Toată ziua fac o mulțime de pași, după cum îmi zice telefonul.

La bloc, stăteam la etajul 4 și făceam ceva mișcare pe scări, acum însă… cu toate că am doar un singur etaj, urc scările alea cel puțin 20-30 de ori pe zi. De fiecare dată uit ceva ori sus, ori jos, deci bag ceva mișcare.

Probleme?

Nu pot să zic că am probleme, doar unele dileme. Și asta pe partea cu încălzirea.

Nu am gaz, sau mă rog, n-am vrut să investesc într-o conductă de gaz de unul singur. Poate la anul, sau la un moment dat când nu am să fiu singurul “investitor”. Să ne strângem mai mulți și poate atunci, dacă suma merită, o să băgăm și gaz.

Am o centrală pe curent, Protherm Ray de 14k. E bună, face cald. Am în casă undeva la 24°C – 25°C ceea ce este ok.

Problema este că nu prea știu eu să setez centrala aia, mă înnebunește cu curbele ei de căldură. Sunt tot în teste cu ea. În fiecare zi mai încerc câte o setare, pentru că deh, rezultatele nu se văd pe loc. Până acum am reușit să scot un consum mediu de 88kW pe zi, ceea ce este destul de mult, părerea mea.

Pentru cei care se pricep, și poate pot să-mi dea un sfat, am două etaje, și două circuite separate de încălzire. Jos am încălzirea în pardoseală și sus am calorifere. Pentru partea de jos am termostat, termostat ce-mi controlează doar pompa încălzirii în pardoseală. Ține încăperea la 24°C ceea ce este ok. Din câte am văzut încălzirea în pardoseală mai mult stă, temperatura odată obținută se menține mult timp.

Pe partea de sus am doar capete termostatate pe calorifere, capete pe care le țin undeva la 3-4.

După cum am zis e cald, cu toate că centrala, din ce am văzut, nu bagă mai mult de 40°C – 55°C pe tur. Și bagă 55°C doar când afară este foarte frig, în rest se învârte pe la 35°C.

Conform regimului ecvitermic setat de mine, temperatura pe care o doresc în cameră este de 17°C și totuși eu am 25°C. Cam asta este ideea să am 24°C – 25°C. Vedeți aici un grafic ca să înțelegeți despre ce vorbesc.

Ei bine, eu dacă aleg să am 17°C am 25°C, ceea ce înseamnă că izolația casei este foarte bună.

Pe partea de sus am doar capete termostatate, nu am niciun cronotermostat. Mă gândesc că de acolo este problema, pentru că centrala mea merge non-stop, chiar dacă termostatul caloriferului se oprește. În circuit apa este învârtită non-stop și încălzită, tu toate că nu este nevoie.

Am comandat un cronotermostat, pe care să-l pun sus, și am să testez și varianta aceasta.

De menționat că pentru a putea folosi curbele de căldură am senzor de exterior și în funcție de temperatura de afară centrala ar trebui să știe ce temperatură să bage pe tur.

Cam asta este dilema cu centrala.

Costurile încă este prea devreme să vorbesc de ele, având în vedere că încă sunt în teste.

În rest, viata la țară este ok, cel puțin până acum. Nu mă pot plânge, nu fac foarte mult până la birou, nu fac mult nici spre casă. Folosesc Waze în fiecare zi și mă bazez pe el.

Casei chiar nu am ce să-i reproșez. Este exact așa cum mi-am dorit-o și până acum se comportă exact așa cum trebuie. Este călduroasă și primitoare. Nu scârțâie nimic în ea, așa cum am tot auzit. Că o casă de lemn ar trebui să scârțâie. Dacă nu aș spune cuiva că e de lemn aș paria că nu și-ar da seama.

Cam atât pentru moment, am să mai revin cu impresii și probabil am să fac un serial, “viață la țară”, pentru că presimt că am să am ce povesti.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
19 comentarii
  1. Dragos 5 Jan 2016 @ 12:47

    Salut,

    Sa inteleg ca factura ajunge la 1500 de lei pe luna?

    0.5644 RON/KW (29 octombrie 2015) x 88 KW media pe zi?

    Multumesc,
    Dragos

    Raspunde
  2. criserb 5 Jan 2016 @ 12:54

    @Dragos – Nu chiar. Consumul măsurat de mine este și din perioada în care lucram la casă. Efectiv, de când m-am mutat am consumați 2100KW (ceea ce înseamnă 1185 lei). Dar cum am zis, sunt în teste, eu nu m-aș baza pe valoare asta… poate să fie și mai mare, la fel cum (sper) poate să fie și mai mică.

    Raspunde
  3. Florin 5 Jan 2016 @ 13:24

    De ce nu ai ales centrală pe lemne sau pe peleti dacă vroiai mai mult confort?

    Raspunde
  4. criserb 5 Jan 2016 @ 13:35

    @Florin – din simplu motiv că-mi trebuia o cameră în plus și mă costa cam tot atât cât mă costa să-mi pun și gaz. Adică vreo 7000€.

    Așa, pe curent, pot să stau vreo câțiva ani și tot nu am să ajung la suma aia.

    Cel puțin ăsta a fost motivul meu.

    Raspunde
  5. mumy 5 Jan 2016 @ 13:38

    Salut,
    fiind mutat mai demult la tara, pot sa iti dau niste sugestii :
    1- centrala :
    Robienti termostatici la fiecare calorifer. – asta te ajuta sa ia temperatura uniforma in toata casa. eu ii tin pe ai mei la 4.5 din 6 cat e scara de valori. asa inseamna ~ 22 grade. asa am functionat din 2009 pana anul trecut.
    Anul trecut mi-am luat si termostat de ambient programabil pe zile si ore. pe asta il tin in camera cea mai friguroasa si tot acolo am robinetii de la calorifer la maxim (6)(asta pentru ca temperatura e reglata de termostatul de ambient). Asta (termostatul de ambient) te ajuta cel mai mult in zilele de trecere de la toamna la iarna si de la iarna la primavara pentru ca nu iti porneste aiurea centrala cand casa e incalzita de soare. in rest nu faci economie mai mare cu el(max 50 lei a fost la mine intr-o luna de iarna). Asta pentru ca robietii termostatici sunt foarte eficienti. Eu il mai folosesc pentru a tine o temperatura mai mica pe timpul zilei cand suntem la servici si noaptea.
    2. zapada – ia o freza. chiar si una mica electrica. face minuni.
    Acum, pentru ca este iarna nu ai f multe prin curte, stai sa vezi la vara :) (gazon, flori etc).
    numai bine,

    Raspunde
  6. Haivas 5 Jan 2016 @ 14:06

    Salut! Centrala pe curent este cea mai bună alegere. Eu în Măgurele n-am drum asfaltat, n-am canalizare, n-am apă, n-am curent. Suntem 7-8 case pe str. Fragilor. Aproapte toți avem panouri fotovoltaice pentru curent. Încălzirea o am pe lemne, dar sper ca la un moment dat sa pot pune una pe curent mai ales că de curând a plecat ciobanu de primar care si-a bătut joc de orasul ăsta. Revenind, ai confort maxim la cea pe curent, e cea mai sigură și cu mentenanța cea mai mică. În timp o sa-i găsești punctul de echilibru. La fel a fost si la mine la cea pe lemne. Am ajuns sa o folosesc asa cum scrie la carte. carbuni+lemne. Asa da maximul de eficiența. Și am ajuns la asta si prin experiență, nu i-am crezut pe ei.
    Ce pot să spun din experiență mea. Am și eu în pardoseala (la parter – bucătarie și baie) în rest calorifere.E normal ca inertia sa fie mai mare la cea din pardoseală. Se încalzeste o masă mai mare. Pentru calorifere, încearcă sa le dai mai jos de 3-4 din termostatul fiecaruia. Daca e cala mine, termostatul ăla se deschide la o anumită temperatură si da drumu la apa. Eu le țin pe 4 cand e frig.(sub 0 grade). Ca și costuri la o altă casa (putin mai mare din ce pot eu estima la a ta) factura la curent vine intre 1000-1500 lei. Ceea ce e foarte ok. Eu in cea mai friguroasă lună pot să ajung sa dau si 7-800 lei pe lemne. Dar cu alt disconfort cu altă mentenanță care merită toată diferența aia.
    altfel ce pot sa mai zic… Când vine primăvara o să ai si mai mult de lucru, după ce o să ai copăcei, va trebui sa-i tai, sa strângi frunzele toamna și tot asa. E frumos la țară. :) Vezi că in Bragadiru aveți pantinoar lângă Lidl. Am fost și mi-a plăcut. O să mai merg.

    Raspunde
  7. criserb 5 Jan 2016 @ 14:17

    @mumy – păi așa gândesc și eu la termostat, că e bun când afară este cald, să mai oprească centrala. La mine, în zilele cu soare, ajung și la 28°C în cameră, și centrala tot mai merge. Merge pe circuit, pentru că robineții termostatici își fac treaba. (am și eu în fiecare cameră).

    Freza este și ea pe lista de așteptare, care pentru că suntem încă la început este foarte lungă :P Momentan, în caz de zăpadă prea mare, mă bazez pe freza vecinului :P Până acum însă nu a fost cazul.

    @Haivas – la mine casa are 125mp, cred. Chiar n-am stat să văd care este suprafața utilă, pot însă să-ți spun că cea construită este de 156mp.

    Ceea ce-mi zici tu a fost și motivul pentru care nu am vrut pe lemne, e prea multă muncă și pentru câteva milioane nu știu dacă merită diferența. În plus, aveam nevoie de o cameră în plus, ceea ce creștea bugetul casei cu mult.

    Patinoar am văzut că avem, poate într-o zi am să ajung și eu pe acolo. Momentan n-am fost, am avut în fiecare zi câte ceva de făcut, plus că ăla mic încă nu știe cum e cu patinele :P

    Raspunde
  8. Dragos 5 Jan 2016 @ 14:25

    Cat are suprafata utila casa? 147 m patrati?

    Raspunde
  9. criserb 5 Jan 2016 @ 14:41

    @Dragos – nu, este cca 125mp

    Raspunde
  10. Marius 6 Jan 2016 @ 02:24

    Tine cont ca pana pe 30 decembrie nici nu poti sa zici ca a fost iarna. In Romania incalzirea cu curent e scumpa.. foarte scumpa.

    Raspunde
  11. Anonim 7 Jan 2016 @ 16:04

    Parca incalzirea ieftina ar fi trebuit sa fie avantajul major al unei case din lemn?

    Raspunde
  12. criserb 7 Jan 2016 @ 16:32

    @Anonim – depinde și de sursă de căldură. Dacă aveam și eu acces la gaz, era mai ieftin, așa…

    Raspunde
  13. Bogdan 8 Jan 2016 @ 18:04

    si eu stau din 2012 la casa (zona Adunatii Copaceni). casa 140mp (parter + mansarda), izolatie decenta, pereti caramida 30cm, doar ca nu prea am vecini si suntem cam in camp :)). Din 2010 pana in 2012 nu am stat in casa, dar am incalzit-o iarna, ca poate ne duceam sa stam acolo. Nu ne-am dus, dar incalzirea s-a contorizat.
    tot cu centrala pe curent cu calorifere (tot Protherm – 18Kw). (cu cronotermostat, 19 grade cand nu eram acasa, 22 grade in rest).
    Intr-adevar, cu centrala pe curent e cel mai bine ca si confort, dar ca si costuri din pacate nu. Mai ales de cand au bagat tot felul de accize si certificate verzi, whatever.
    De curiozitate, am cerut la enel un desfasurator cu toate facturile de la inceput pana acum (2010-septembrie 2015), un frumos total de 30.000 lei si ceva maruntis.
    Acum doi ani am platit cam 7000 lei la enel.
    Anul trecut am platit din octombrie pana la inceput de aprilie 7800 lei.
    Asa ca de anul asta am trecut la centrala pe peleti. Am luat in octombrie 170 saci peleti (cost aprox. 2400 lei, 1 sac=15kg=14.50 lei) din care mai am jumatate. In conditiile in care avem bebe mic de o luna si temperatura e setata pe 22.5 grade tot timpul in hol (zona cea mai friguroasa). Ca si consum, acum de cand cu temperaturile de -18/-20 grade noaptea, consuma cam 2 saci pe zi. Altfel 1 sac, maxim 1,5 saci la temperaturi mai ok.
    Eu estimez ca amortizez costul centralei pe peleti in cativa ani (3-4).

    Raspunde
  14. Lampa 8 Jan 2016 @ 20:52

    Cam foarte mare consumul pentru o casa din lemn creditata cu costuri foarte mici de incalzire…

    Raspunde
  15. criserb 8 Jan 2016 @ 22:30

    @Bogdan – mda, sunt ceva bani. Eu încă sunt în teste cu centrala, nu reușesc să o setez cum trebuie, dar încet-încet simt că sunt pe drumul cel bun.

    Centrala cu peleți este foarte ok, am și eu un prieten care are, dar… pentru ea mai trebuie o cameră și eu sper ca într-un an, hai doi, să-mi pun gaz. Pot să pun gaz chiar și mâine, dar mă costă cât o centrală pe peleți + camera care ar trebui să o fac pentru ea. Și na, momentan am zis că mergem așa. Vedem după iarna asta ce decizie luăm.

    @Lampa – Ceea ce am dat eu mai sus, ca valori nu reprezintă doar încălzirea, este vorba și de apa caldă menajeră și de plită și de cuptor și de toate chestiile din casă, care sunt pe curent.

    În plus, încă nu m-am prins cum este cu centrala, mă tot joc la ea că îmi face prea cald. Acum de exemplu am 26°C în casă și centrala pare că este oprită.

    După câteva luni, sper că o să pot vorbi mai clar despre costurile încălzirii.

    Raspunde
  16. Costi 10 Jan 2016 @ 18:21

    Salut. Nu e bine deloc pentru bebe sa ai 25 grade in casa, pana la 6 luni – 1 an eu am avut 23, acum am coborat la 22,2 cand are fata 3 ani.
    Inteleg ca centrala ta are sonda exterioara de temperatura? Cel mai bine pentru tine
    e sa pui un termostat de ambient, termostat simplu nu cronotermostat.
    Pana nu o sa mearga copilul la gradinita, adica sa nu fie nimeni acasa, o sa ai temperatuta constanta in casa, deci nu ai nevoie de cronotermostat.
    In cazul tau trebuie sa pui termostatul in camera cea mai friguroasa (la etaj unde ai calorifere ) si sa reglezi in celelalte camere temperatura dorita cu ajutorul robinetelor termostatate sau de retur.
    Pentru un confort marit recomand un termostat cu reglaj de tip PID cu self learning merita toti banii. (eu am un Siemens REV 23, costa cam 500 ron, dar l-am luat second de pe ocazii cu 100 ron :)).

    Raspunde
  17. criserb 10 Jan 2016 @ 20:33

    @Costi – Salut. Am luat de două zile și termostat, parcă acum mi-a scăzut ceva consumul. Totuși aștept să treacă câteva zile pentru a-mi da seama mai bine și să nu mă iau după două zile cu termostat.

    Cum nu am nevoie de cronotermostat, pentru că am nevoie de o temperatură constantă în casă, așa nu am nevoie nici de termostat cu self learning. Ce să învețe, că am nevoie de 23.5°C? Atât am setat acum și sper să fie bine.

    Raspunde
  18. Dan M. 12 Jan 2016 @ 01:19

    Sal,

    Am avut si eu aceeasi buba dupa ce am montat robineti cu cap termostatat la toate caloriferele (pleca centrala f des);
    Cred ca buba si in cazul tau e de la faptul ca nu ai nici un robinet pe maxim la mansarda. Din cauza asta in momentul in care toate caloriferele au ajuns la temp setata capetele termostatate inchid tot circuitul. Lichidul din pompa/circuitul ramas se raceste si centrala porneste penru a il incalzi. Circuitul fiind inchis apa se incalzeste foarte repede si se opreste pentru a reporni cateva minute mai tarziu cand lichidul s-a racit iar sub temp setata.
    ATENTIE! risc sa busesti pompa de apa pentru ca nu poate circula apa.

    Solutii:
    – unul din calorifere deschis la maxim (eu de obicei scot de tot capul termostatat); in camera respectiva o sa fie cel mai cald dupa :)
    – cap termostat montat in camera cea mai racoroasa & caloriferul din camera pe maxim (sau capul termostatat scos de tot)

    Raspunde
  19. criserb 12 Jan 2016 @ 09:35

    @Dan M. – Salut. Am și eu un calorifer pe care nu am capăt termostatat, tocmai pentru a avea un circuit complet în cazul în care restul sunt închise de capetele termostatate.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)