Sari la conținut

Primul concediu cu copilul la schi

Au trecut 5 ani de când nu am mai fost la schi pentru că am considerat că e prea mic copilul. Acu’ că a făcut 4 ani am zis să ne reluăm obiceiurile și am decis să mergem la schi în Austria, așa cum făceam înainte să apară el.

Ne-am suit în mașină și duși am fost. Prima oprire a fost la Szeged, că deh, în Timișoara era prea scumpă cazarea și atunci am căutat ceva mai ok la prietenii unguri. La ei am avut de unde alege.

Cu toate că am trecut prin Seged de N ori, nu am oprit niciodată până acum. Rău am făcut. Segedul este un oraș frumos ce merită vizitat.

Am vizitat ce am putut prin centrul vechi, am mâncat la un restaurant foarte mișto și ne-am culcat.

A doua zi am plecat spre Viena. În drum am oprit juma’ de oră în Budapesta, să-i arăt copilului podul cu lei.

I-am arătat, am făcut niște poze și am plecat mai departe.

Ajunși la Viena ne-am oprit direct în Prater și în parcul de lângă. Am mâncat ceva light și ne-am distrat prin parc.

I-a plăcut maxim. A zis că mai vrea în parcul ăla că-i tare frumos :)

A doua zi o aveam programată pentru zoo Schönbrunn, probabil cea mai mișto grădină zoologică văzută de noi. I-a plăcut copilului, vă dați seama, am stat pe acolo cam juma’ de zi și dacă nu eram rupți de picioare probabil mai stăteam.

De mâncat am mâncat pe unde am apucat, pe la tot felul de restaurante și ne-a plăcut. Mai puțin faptul că nu găsea fii-miu ciorbe. I-am explicat că ei nu prea au și cu greu a reusit să înțeleagă cum că ciorba nu-i o mâncare pe care să o găsească peste tot.

În schimb a mâncat tone de înghețată, în locul ciorbei, iar noi încercam tot felul de meniuri locale pe care nu le-am mai mâncat până acum.

La Viena am mai vizitat muzeul tehnic, am zis că o să-i placă copilului, dar nu a fost chiar așa. Au fost chestii la care am stat mult și i-au plăcut, în general cele la care putea să apese pe butoane și să se întâmple ceva, iar la altele nu avea răbdare. Probabil o să revenim când mai crește.

De la Viena am plecat la Kaprun, loc pe care-l știm destul de bine, în încercarea de a învăța copilul să se dea cu schiurile.

Am cam greșit. Pe o ședință de schi am dat 150€ și apoi ne-am dat seama că ne-ar trebui vreo 2000€ ca să învețe copilul să schieze. O să-l învățăm în țară și o să ne întoarcem cu el învățat.

Partea bună este că nu s-a speriat, că-i place pe schiuri și că vrea.

Noi am schiat prea puțin, eu am urcat două zile și Dana nu și-a pus deloc placa în picioare cu toate că o aveam la noi.

Vremea a fost superbă, cu ceva excepții. Mulți mi-au zis că nu o să mai găsesc zăpadă, să nu mă duc în perioada asta, dar se pare că s-au înșelat.

În rest ne-am plimbat, am fost în tot felul de locuri, l-am dus pe fii-miu să vadă tot felul de lucruri interesante.

Am nimerit și House der natur la Salzburg și ăla i-a plăcut maxim. Eu aș spune că-i despre știință și natură, dar văd că ei zic că-i “casa naturii”.

Acolo a înțeles multe lucruri pe care până acum probabil doar și le imagina sau nu avea o explicație clară pentru ele. E un muzeu la care se poate merge liniștit cu copilul mic, este făcut special pentru ei.

Ne-a plăcut și nouă, am experimentat pe acolo tot felul de chestii. E genul ăla de muzeu cu multe butoane pe care apeși și vezi ce se întâmplă. Ai ce face, nu o să vă plictisiți.

Tot în Salzburg am ajuns la Hangar 7, este un fel de muzeu Redbull. O grămadă de mașinării interesante pentru copii.

Am ajuns și în Mittersill undeam hrănit rațe și ne-am plimbat prin parc.

Partea mișto la parcurile ăstora este că peste tot ai locuri special amenajate pentru copii, cu tot felul de chestii se distrează maxim ăștia micii, cu greu îi mai iei de acolo.

Mai jos aveți un exemplu de excavator din Zell am see, dar peste tot, în orice parc găsești ceva pentru copii.

Într-o seară am ajuns și la Tauren Spa. Frumos și acolo.

În general am fost prin locuri prin care am mai fost, știam ce se poate face pe acolo, doar că de data asta ne-am axat pe ceea ce i-ar plăcea copilului. Am vrut să-l duc și la Mozart, dar nu părea că-l interesează :)

Și acum câteva concluzii.copilul suportă foarte bine drumul, nu-i nicio problemă pentru el să stea ore la rând în mașină atâta timp cât mai oprești din când în când să se dezmorțească sau chiar să se joace.

Copilul tre’ luat în calcul atunci când vă faceti bugetul pentru o astfel de excursie. Deși la prima vedere el are tot felul de intrări gratuite în realitate copilul o să consume destul de mult, deci trebuie luat în calcul :)

Fără să-i spunem și-a dat singur seama ce înseamnă o țară civilizată. A văzut ce înseamnă autostrăzi și “ce bine că am intrat pe autostradă că mergem repede” sau “ce mișto sunt băile (publice) aici, acasă de ce nu putem avea așa?”.

Programul copilului? Nu prea a mai existat. I l-am dat de tot peste cap, dar nu-i o problemă, și-a revenit din prima zi cum am ajuns acasă.

Avem nevoie de o cameră mai mare ca înainte? Nu, ne-am descurcat și cu un pat dublu. Deocamdată. (chiar dacă ne-a dat picioare în cap toată noaptea)

O să mai mergem? Cu siguranța da și cu siguranță mai des. O să ne reluăm obiceiul cu un concediu iarna pe undeva și unul vara, iar printre ele o să strecurăm și altele mai mărunte.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)