Sari la conținut

21% TVA

TVA ar putea creşte, începând cu 1 ianuarie 2010, cu maximum două procente, de la 19% la 21%, potrivit mai multor surse guvernamentale. Calculele au fost deja făcute şi mai este nevoie doar de o decizie politică din partea Guvernului.

[standard.ro]

Ce inseamna asta? E la mintea cocosului, un nou val de scumpiri. Iar cresc preturile si din venitul ce-l avem acum o sa putem cumpara mai putin :)

Va bucurati, nu? :P

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
11 comentarii
  1. Titus 9 Oct 2009 @ 10:15

    Ce porcărie. Abia aștept să cadă guvernul ăsta – că m-am săturat de alde pogea și compania.

    Data viitoare mă duc la vot și votez cu unii mai răsăriți – nu știu cu care încă + că nu vreau să le fac campanie p-aci.

    Am văzut și eu știrea de dimineață și încă mă minunez de ea…

    Raspunde
  2. Alina 9 Oct 2009 @ 11:03

    In conditiile actuale nu stiu ce alta solutie ar exista.
    Intre majorarea impozitului si marirea tva-ului cred ca totusi este mai bine sa majoreze tva-ul

    Raspunde
  3. Titus 9 Oct 2009 @ 11:08

    Hai măi Alina, chiar crezi că asta e soluția? Să creștem o taxă?

    Așa vor ei să ne joace – cresc Taxa, iau banii, îi dau la pișcotarii de sindicaliști și la pensionari, le închid gura, noi privații rămânem cu taxa moajorată, cresc prețurile, inflație – ne-am întors la punctul curent.

    Mai majorăm încă o dată?

    Raspunde
  4. Alina 9 Oct 2009 @ 16:10

    Well, nu imi pica nici mie bine o marire de nimic, dar in conditiile in care visteria e goala, nu au bani sa plateasca salarii bugetari, pensii cum ai zis, care este solutia? Sa ii lasi pe astia sa moara de foame si sa intre cu totul in colaps? Poate nu te intereseaza ca profesorii nu sunt platiti, dar ce te faci daca ai un accident si doctorii sunt in greva ca nu au mai primit salariile de ceva vreme?
    In situatia actuala, care este extrem de grava, nu cred ca mai are sens sa te intrebi cum s-a ajuns aici, cine e de vina, trebuie gasita urgent o solutie, daca nu intram cu tara in faliment si asta e…

    Raspunde
  5. Titus 9 Oct 2009 @ 16:13

    Doctorii nu au voie să facă grevă fără să asigure 1/3 din activitate. N-am zis că nu mă interesează. Doar că nu mi se pare o soluție bună. Mai bine ne mai îndatorăm extern, că mai e loc de așa ceva.

    Nu o să intrăm în faliment încă. :)

    Raspunde
  6. Alina 9 Oct 2009 @ 16:36

    Nu sunt de acord cu imprumuturi externe.
    Daca e sa luam numai datoria actuala externa a Romaniei la FMI care este de 8 mld, teoretic (doar ca idee) fiecare roman are de platit 360 de eur, luat de la bebe pana la mamaie si tatataie. In realitate avem de-a face cu cam 6 mil de platitori de impozite, deci se ajung la sume de vreo 1400 de eur pe platitor de impozite(cum ziceam sunt doar calcule aprox, ca idee).
    Nu sunt sigura si nici Google nu ma ajuta foarte mult, dar cred ca datoria Romaniei e acum ~100mld, bani pe care tot noi ii platim intr-un final.

    Raspunde
  7. Titus 9 Oct 2009 @ 16:44

    Sa zicem așa – Ceaușescu a plătit mare parte din datoria externă și a băgat țara tot în sărăcie.

    Pe vremea când aveam datorie externă și ne-o finanțam, eram una din primele țări din Europa – aveam lichidități și investeam în agricultură. Asta prin interbelic așa. Apoi a venit secera și ciocanul.

    Acum cred că e mai bine să iei bani de afară, îți faci țara să meargă, plătești vs. să stagnezi că vezi doamne, avem datorii. Economia de piață funcționează pe decalaje de lichiditate – eu am bani acum, ți-i dau ție care nu ai acum, dar care vrei să produci și să mă răsplătești apoi că te-am ajutat, cu dobândă. Extrapolând, așa merge totul – furnizor materie primă – dă pe datorie(factură) către prelucrator – care dă mai departe tot pe datorie la retailer, care își ia banii de la clienții direcți/de la bănci, care dau bani clinților(urmând să primească înapoi). Banii ajung până la urmă și la frunizorul de materie primă.

    Am divagat de la datoria externă, dar până la urmă și acolo așa funcționează – ceri când vrei să finanțezi ceva și apoi dai înapoi eșalonat.

    Raspunde
  8. Alina 9 Oct 2009 @ 17:08

    Tin sa mentionez ca nu sunt economist, sunt doar niste pareri proprii pe care incerc sa mi le formez citind “Economia pentru tonti”.
    Eu vad asa.
    Eu sunt tara/bugetul care vand impozite/tva si ce mai ia statul. Sunt in datorii pana peste gat iar previziunea de cresterea a produselor pe care le vand este mica(adica ridicarea economiei si ca urmare cresterea veniturilor la stat). Totusi in urmatorul 2-3 ani eu trebuie sa dau niste salarii sau sa concediez pe toata lumea. Ce fac?
    Maresc taxele si impozitele cu un procent nu foarte mare sau ma imprut si mai mult, in conditiile in care intru din ce in ce mai mult in imposibilitatea de plata?
    Sunt perfect de acord cu scenariul tau, dar in conditiile unei economii care cat de cat merge. Nu mai zic ca intram iar in discutia ce se fac cu banii imprumutati? (valabila si pentru cei obtinuti din marirea TVA-ului).

    Raspunde
  9. Titus 9 Oct 2009 @ 17:11

    N-are rost să continuăm dezbaterea :) Oricum e la latitudinea lor. Eu am făcut niște studii economice și pe asta mă bazez când zic – va fi spirală de inflație, care se alimentează singură. De asta nu sunt de acord cu majorarea unor taxe generale. Mai bine să scumpească țigările, alcoolul, cafeaua, sucurile artificiale, dulciurile și alte produse nevitale. Restul să le lase nemajorate.

    My 2 cents

    Raspunde
  10. Alina 9 Oct 2009 @ 18:10

    Ai dreptate, m-am intins:) Dar statutul de leguma la pat impusa de situatia mea curenta imi creeaza niste stari de plictiseala de am ajuns sa citesc cursuri de economie numai ca sa inteleg si eu ce se discuta prin presa.
    Ca concluzie finala: intre cele 2 rele vehiculate de presa, majorarea impozitelor pe venit si majorarea TVA-ului, prefer majorarea TVA-ului.
    PS: Apropo, ceva recomandari de carti de economie pentru incepatori?

    Raspunde
  11. Titus 11 Oct 2009 @ 13:24

    Gogoneata C. si Gogoneata B., Microeconomie vol. 1, Ed. Economica, Bucuresti, 1999.

    din aceeași ediție și autori – Macroeconomie – mecanismele de bază.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)