Sari la conținut

22 de ani de libertate

20_12_timisoara_revolutieSe implinesc 22 de ani de la revolutie. Niste ani care au fost multumita celor care atunci au iesit in strada, niste ani mai buni. Poate nu s-au schimbat foarte multe lucruri de atunci dar avem macar libertatea cuvantului. Daca revolutia nu era, azi acest blog nu exista. Asta asa, ca sa vorbim de lucruri concrete care ne leaga :)

Sunt o multime de lucruri care s-au schimbat in acest timp. Se putea si mai bine dar, hai totusi sa nu ne plangem. Ne e mai bine. Avem libertatea miscarii, ne putem plimba prin lume mai usor ca in trecut. Avem access la internet, avem libertatea cuvantului. Avem, avem, avem…

Nimic din toate aste n-ar fi fost acum daca in urma cu 22 de ani oamenii ar fi stat in casa. Ei au iesit in strada, s-au luptat, au murit, au fost raniti si pana la urma au invins.

Pentru asta le multumim, cel putin eu le multumesc!

Ce-a adus pentru voi aceasta revolutie, care e lucrul care s-a schimbat pentru voi cel mai mult?

[sursa poza]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
5 comentarii
  1. Mat 22 Dec 2011 @ 15:24

    Nu s-a schimbat realmente nimic, doar s-a deschis o noua piata. Personal consider ca in ’89 li s-a oferit visatorilor o iluzie greu de refuzat – libertate si democratie. In realitate avem parte de capitalism barbar, fraiele stau inca in mainile “vechilor” sau odraslelor lor.

    Cat despre libertatea de exprimare si miscare….Mass-media mainstream e un spectacol perpetuu pentru prostime, esti asaltat cu 99% info irelevant si restul de 1% nu poate fi dovedit ca autentic si nu comandat/platit. Oare ne “miscam” mai des acum cand majoritatea indesam un scaun de birou si apoi o canapea si un pat acasa si…cam atat?

    In ’89 violatorul s-a transformat in ucigas, liber sa apara pe TV in prime time.

    Raspunde
  2. adrian popa 22 Dec 2011 @ 22:18

    o schimbare mai e faptul ca inainte de 89 multi si-ar fi dat viata pentru tara aceasta. Acum cred ca sunt mai multi cei care nu ar ridica o piatra…

    Raspunde
  3. Valy 23 Dec 2011 @ 15:28

    Multe schimbari printre care , zic eu , cea mai importanta : aceea ca daca vrei ai mult mai mlute sanse si mijloace sa faci ceva.
    Personal multe , foarte multe schimbari pozitive.
    Greutatile vietii de dupa revolutie au ascutit simturi, si pofte puternice de viata, au dat un elan visatorilor. Am fost unul dintre cei care a zis ca mai rau decat a fost nu se putea si am riscat totul pentru un viitor mai bun.Nu a fost usor dar pana la urma a iesit ceva bun , chiar foarte bun.
    Le multumesc tuturor celor care s-au jertfit atunci pentru noi si sa le fie rusine celor care au facut din acel sacrificiu doar un suport pentru marlaniile pe care le-au facut si le fac in anii post revolutionari.

    Raspunde
  4. Alina 23 Dec 2011 @ 15:44

    Eram copila la momentul respectiv, deci amintirile mele din epoca de aur sunt limitate.
    Dar pot vedea reactia prietenilor italieni, francezi sau nemti cand le zic ca eu nu am stiut ce e aia banana pana la 10 ani, cel putin. Si nu e vorba de fruct in sine, exista si alte fructe de care nici acum probabil nu am auzit, ci de o libertate luata voit, fara nici un sens. Banane, produs banal, se gasea pe toate pietele, nu era ceva exotic gen papaya. Si totusi o interdictie al carui rost eu nu il vad deloc. Si mai vad reactia colegilor cand le povestim ce retea de internet ne-am tras noi in camin, cum am muncit singuri sa ne legam caminele la internet. Sincer, de reseurile din camin mi-e rusine sa le zic si mi-e rusine cu rusinea mea :).

    Si mai vad ca nu pot vorbi pe skype cu prietena din Cuba din cauza regimului. Si ca imi trimite mail o data pe luna pentru ca toate mailurile catre exterior sunt filtrate manual….
    Si desi stiu ca si familia mea a trecut prin asta mi se pare atat de greu de inteles de ce accepta atat de usor sa cumpere paine, ulei, carne etc pe cartela. Si ma mai gandesc ca totusi in Cuba regimul nu a fost la fel de extremist ca cel din Romania, sau cel putin viata e mai usoara, oricum ai lua-o, e vara mereu, peste in ocean garla. Si atunci stau si ma intreb: de ce oare unii omaenii vor sa se intoarca la regimul anterior?

    Raspunde
  5. AndreaS 23 Dec 2011 @ 23:40

    Mie mi-a schimbat viata in bine. Am putut pleca atunci cand am simtit ca revolutia nu a adus ceea ce am crezut eu. Libertatea e buna daca stii sa te folosesti de ea. Incontestabil s-au produs schimbari.
    @ Alina si eu cand povestesc aici unde sunt ca invatam la lumina lumanarii sau aveam program la tv 2 ore…sau multe altele …vad cum lumea incearca sa inteleaga cum este posibil asa ceva. Cred insa cu tarie ca aceea perioada grea m-a ajutat sa fiu astazi asa cum sunt – si sunt multumita . Constat insa mereu cu parere de rau ca foarte multi oameni nu stiu ce sa faca cu libertatea lor. Oamenii refuza sa mai gandeasca cu propria minte si ajung sa-si formeze pareri doar dupa imaginea prezentata la tv. Multi asteapta sa vina cineva sa ii ajute…pentru ca au devenit incapabili sa faca ceva pentru ei. Multi au devenit egoisti…altii se lasa mult prea usor manipulati…din pacate un procent mult prea mare care nu gandeste decat prin prisma plasei primite in prag de alegeri…astfel incat pe termen indelung soarta tarii este hotarata.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)