Sari la conținut

București – Istanbul cu mașina electrică: o experiență mai relaxantă decât mă așteptam

De când am trecut pe mașină electrică, aveam o mică reținere când venea vorba de drumuri lungi. În oraș? Perfectă. Dar pentru distanțe mai mari, auzeam tot felul de povești, unele adevărate, altele doar mituri.

Weekendul trecut, am decis să testez realitatea: am plecat într-un scurt city break cu familia, din București spre Istanbul. Și ghici ce? A fost mult mai simplu decât mă așteptam.

Pregătirea călătoriei

Joi noaptea am pregătit mașina, iar vineri dimineață am plecat cu bateria complet încărcată. Planul făcut în ABRP (A Better Route Planner) estima trei opriri pentru încărcare. Dar planul de acasă nu s-a potrivit cu realitatea din teren — în sensul bun!

Încărcarea pe traseu

Am mers mai economic decât estimase aplicația. Prima oprire a fost la Târgoviște, unde am ajuns cu o autonomie mai mare decât era prevăzut, așa că am încărcat mai puțin. A doua oprire a fost în Edirne, la Superchargerele Tesla. Am profitat de pauză pentru prânz la restaurantul de lângă, iar când am terminat de mâncat, mașina era deja aproape încărcată complet. N-am așteptat deloc – practic, mașina a așteptat după noi.

Am continuat drumul fără a mai opri la următoarea stație recomandată și am ajuns direct la hotel, cu 32% baterie. Un drum lejer, fără stres.

Vama și Istanbulul

Trecerea frontierelor a fost fără probleme, deși între Bulgaria și Turcia am pierdut ceva timp – mai multe controale, pașapoarte, acte ale mașinii. Am oprit de vreo patru ori, dar nimic ieșit din comun.

În Istanbul, am ales special un hotel cu parcare și stație de încărcare, dar… surpriză: aplicația pentru activarea stației era disponibilă doar în Turkish App Store. Noroc că am găsit un Supercharger Tesla într-un mall din apropiere. Am încărcat acolo, în timp ce ne-am plimbat și am mâncat ceva.

Întoarcerea

La întoarcere, am făcut aceleași opriri – Edirne și Târgoviște. La prima am mâncat, iar la a doua am dat o tură pe la Lidl să luăm câteva provizii pentru acasă. La fel ca la dus, am încărcat mai mult decât aveam nevoie, pentru că am stat noi mai mult, nu pentru că mașina avea nevoie.

Concluzii

  • Nu a fost nevoie să conduc „la economie”. Am mers exact ca și cu o mașină pe benzină sau motorină.

  • Pe tot traseul (1315 km), consumul a fost de 15,6 kWh/100 km, cu un cost total de 238 lei.

  • A fost mult mai odihnitor. Fără vibrații de motor, fără zgomot – o diferență pe care nu credeam că o voi simți atât de tare.

  • Pauzele la fiecare 3-4 ore au fost binevenite și au făcut călătoria mai relaxantă.

  • Pentru toți cei din mașină a fost prima excursie lungă cu o electrică, și toți au fost plăcut surprinși.

Verdict

Un drum lung cu mașina electrică? Nimic complicat. Dimpotrivă – a fost plăcut, ușor, relaxant. Cu pauze bine plasate pentru încărcare, traseul a fost chiar mai confortabil decât ne așteptam.

Cu siguranță vor urma și alte aventuri de genul ăsta. Ne-a plăcut!

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
4 comentarii
  1. Steluta 16 Apr 2025 @ 18:45

    Felicitări, să mai mergeți!

    Raspunde
  2. criserb 17 Apr 2025 @ 11:23

    @Steluta – mai mergem, mai mergem!

    Raspunde
  3. Cosmin 18 Apr 2025 @ 13:40

    De obicei ABRP e destul de pesimist. Se poate umbla prin setări pentru a aduce mai aproape de realitate consumul standard aplicat de el. Eu am preferat să merg pe varianta cea mai pesimistă, astfel având spațiu de manevră, cum ai observat și tu pe acest parcurs.
    Pozele sunt superbe, experiența la fel :)

    Raspunde
  4. criserb 22 Apr 2025 @ 11:14

    @Cosmin – da, e mai bine să fie pesimist, parcă ai o satisfacție când reușești să mergi mai bine decât prezice el :)

    Pe de altă parte nu-l înțeleg, eu am mașina conectată la ABRP prin OBD, deci ar trebui să știe exact ce și cum… dar la 200-250km eu scoteam cu 15 procente mai bine decât îmi zicea el.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)