Sari la conținut

Ai putea sa faci asa ceva?

Familia trebuie să decidă deconectarea lui Adrian Păunescu de la aparate

Poetul, în vârstă de 67 de ani, se află internat în secţia de terapie intensivă a Spitalului Floreasca. Adrian Păunescu a petrecut noaptea legat la aparatele care-l ţin în viaţă. Mulţi români se roagă să-şi revină. Medicii sunt rezervaţi cu privire la şansele de supravieţuire. Membrii familiei trebuie să decidă când şi în ce condiţii poetul  va fi deconectat de la aparate.

[via]

Ma intreb cum ar putea familia sa ia aceasta decizie? Cum e oare posibil sa iei decizia corecta? Ok, sa zicem ca omul nu-si mai revine, dar avem noi oare dreptul sa decidem cand “se termina viata” unui om?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
11 comentarii
  1. MooNy 4 Nov 2010 @ 15:52

    Din pacate viata acestui om este terminata din momentul in care numai aparatele il mai tin “alive”. Intr-adevar, e un chin oribil pentru o familie…

    Raspunde
  2. A.Dragos 4 Nov 2010 @ 16:26

    Grea decize, imposibila de fapt….

    Raspunde
  3. maddy 4 Nov 2010 @ 16:40

    nu prea, ca speranta moare ultima si traiesti cu gandul “daca isi revine?”

    Raspunde
  4. Alina 4 Nov 2010 @ 16:45

    Mi se pare ambiguu paragraful.
    Daca doctorii ar mai avea vreo speranta sa isi revina atunci nu ar cere familiei sa il deconecteze, deci presupun ca deja creierul este mort si nu mai e tinut decat de aparate.
    Nu inteleg de ce mai zice ca medicii sunt rezervati, dar in acelasi timp cer familiei sa opreasca aparatele.

    Raspunde
  5. Alina 4 Nov 2010 @ 16:52

    Hmmm, ar putea de fapt sa aiba mai multe organe care au cedat si pe care nu au cum sa le repare, deci toata viata ar trebui sa fie pe aparate, inconstient.Si desi creierul nu este mort, corpul sa nu mai poata fi sustinut.

    Ar fi interesant de cunoscut legislatia in acest domeniu in Romania.

    Raspunde
  6. Greieru' 4 Nov 2010 @ 17:24

    Daca nu decideau medicii sa il tina inca in viata, viata lui era deja terminata. Ca raspuns la intrebarea ta, fie ca avem dreptul fie ca nu, medicina moderna influenteaza de mult mersul natural al lucrurilor..

    Raspunde
  7. Pishcotzika 4 Nov 2010 @ 20:19

    Azi mi-a fost ingropat un prieten de milioane! Un prieten adevarat! L-au deconectat de la aparate dupa ce l-au adus acasa in moarte cerebrala. Nu mai puteau face nimic, si pana la urma de ce sa-l mai chinuie cand locul ingerilor nu e langa noi?
    Locul lor e acolo sus!
    Grea decizie dar trebuie luata! Trebuie sa-l lasam sa zboare!

    Zbori Andrei,si odihneste-te in pace! :-< :-s

    Raspunde
  8. SPURCATU. 4 Nov 2010 @ 20:39

    grea decizie,familia este neputincioasa a lua o asemenea decizie,numai o minune ar fi salvatoare,pacat ca inca un mare Roman pleaca,poate se duce la mai bine.

    Raspunde
  9. Andrea S. 4 Nov 2010 @ 23:00

    oricit de mult ai tine la cineva…vine un moment in care trebuie sa ii dai drumul…pentru ca nu-l mai poti tine…ce poti alege? Sa-l vezi chinuit ? Sa-l vezi asa cum poate nu si-ar fi dorit vreodata sa-l vezi? Sa fie neajutorat si poate o povara pentru altii?…bineinteles ca mai poti sa-l ti in aparate…dar pentru ce? Un chin pentru toata lumea…un chin pentru tine ca ,,copil sa-ti vezi parintele asa…un chin pentru el sa stie ca-l vezi asa…daca mai are si dureri…si nu-l poti ajuta…cred ca viziunea pe care multi o au asupra mortii, ii face pe multi sa zica…cu ce drept sa ii opresti aparatele? dar oare nu tot acolo va ajunge?da eu cred ca e de optat pentru aceasta metoda cind sti ca nimic nu mai este de facut!Legislatia germana iti ofera posibilitatea sa optezi atita timp cit esti in puteri daca da sau ba.
    Eu am trecut prin aceste momente si am ales ce a fost mai bine pentru toti.

    Raspunde
  10. Crox 5 Nov 2010 @ 02:23

    Pui intrebarea: “[..]dar avem noi oare dreptul sa decidem cand <> unui om? “. In ce sens? Intrebarea are aceeasi incarcatura etica din oricare din cele doua perspective ai privi situatia.

    Raspunde
  11. Iulian 5 Nov 2010 @ 10:14

    dar cine sa ia aceasta decizie?…. Basescu, Boc, medicul de garda? cine? normal ca familia… un om sustinut de aparate poate “trai” mult…dar chiar ti-ai dori sa iti vezi tatal, mama, sora, fratele suferind in asa hal…cat de egoist sa fii sa te pui pe tine primul si sa nu te gandesti la bietul om care pur si simplu nu mai vrea/poate sa traiasca…

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)