Sari la conținut

Am condus noul Citroen C-Zero

citroen-c-zero-00Nu pot sa va zic cat de incantat am fost cand am primit mailul in care mi se spunea ca pot sa iau masina azi in probe. Am luat-o azi si am plimbat-o dintr-un capat in altul al Bucurestiului.

Am mers cu ea incet, am mers cu ea tare, am incercat franele, directia, tot ce am vrut eu sa-i testez.

In primul rand vreau sa zic ca pentru mine au fost 2 premieri azi. Am condus prima data o masina 100% electrica si nu in ultimul rand am condus o masina cu cutie automata. Am mai condus eu d’astea dar pe distante foarte scurte, asa ca pot sa zic ca si asta a fost o premiera.

Masina mi-a placut destul de mult, motorul este demential. Ce m-a socat de cand m-am urcat in masina a fost sunetul care nu exista :P Ii dai cheie iar daca n-ar exista un semnal acustic care sa te anunte ca motorul a pornit pur si simplu nu ai auzi nimic.

As spune ca este un lucru bun, pana in momentul in care ma apropiam de un copil ce mergea aiurea pe mijlocul drumului. M-am apropiat asa de mult de el, uitand ca motorul nu se aude, ca pur si simplu mai aveam putin si-l atingeam. Dupa ce am mers o vreme in spatele lui, nush cum a facut de si-a intors capul. Nici nu va trece prin cap cum s-a speriat vazand ca are o masina la mai putin de un metru de el. So, din punctul asta de vedere, al pietonilor, e destul de neplacuta linistea motorului, dar din punctul de vedere al soferului si al celor din masina e o senzatie maxima. Parca ai fi intr-o masina de jucarie.

Motorul nu e slab deloc, ma asteptam sa fie mai puturos dar contrar asteptarilor nu a fost asa. La cei 64 cp masina se descura remarcabil in traficul urban.

Consum si autonomie

Daca ar fi dupa mine v-as spune ca masina nu consuma nimic, nu foloseste nici benzina nici motorina, dar… altii ar spune ca foloseste curent. Asa e. C-Zero-ul este o masina 100% pe curent si are un "rezervor" suficient pentru o deplasare de 150 km.

O masina numai buna pentru plimbarile de zi cu zi, care trebuie sa recunoastem nu prea sunt mai lungi de 150km.

Masina se incarca la priza normal, in cca 7 ore sau la o priza speciala Citroen in 30 de minute pana la capacitatea de 80%.

Design si comfort

La design se mai poate umbla putin, daca avea designul DS3-ului, era superba dar na, e o masina mica, de oras in special, cu care chiar te poti strecura foarte usor printre restul masinilor fiind destul de ingusta.

Interiorul este frumos amenajat si pot sa zic ca este comod. Pozitia in scaun este putin cam inalta dar banuiesc ca din cauza acumulatorilor care sunt (cred, nu as baga mana in foc) sub masina.

Panoul de bord

Bordul este bine organizat cu destule informatii la indemana.

citroen-c-zero-29

Acul rosu arata comportamentul acumulatorilor in fiecare moment. In timpul in care acul sta pe verde masina are un consum foarte mic de curent, facand autonomia sa creasca. Daca o "apesi" puternic acul merge spre dreapta, puterea este crescuta dar consumul creste.

In timp ce franezi, sau decelerezi, acul trece pe albastru si practic acumulatorii se incarca. Banuiesc ca la o coborare indelungata acumulatorii se incarca destul de mult.

In stanga avem de asemenea un indicator ce ne precizeaza cati km mai putem parcurge cu masina pana ar trebui pusa la reincarcat.

Pe bord are doua butoane de siguranta sa le zic asa. Unul numit "SOS" care odata apasat suna la 112. In caz de accident, masina suna singura la 112 fara a mai fi necesara apasarea manuala. Al doilea buton este pentru apelarea service-ului Citroen, seviciu ce functioneaza permanent 24/7. Pe langa astea masina are un senzor GPS pe ea pentru a putea comunica serviciului 112 sau service-ului Citroen pozitia masinii. Foarte util atunci cand ai nevoie de ajutor.

Portbagajul

Are un volum suficient pentru 2 persoane. Nu pot spune ca e bun de plecat in concediu, mai ales cand esti cu sotia, dar e super incapator pentru 2 barbati ;)

Mi-au placut:

  • "sunetul motorului"
  • usurinta cu care se strecoara in trafic.
  • bordul
  • sistemul audio
  • motorul
  • consumul
  • spatiul suficient al soferului
  • directia
  • schimbatorul de viteze.
  • nu polueaza

Nu mi-au placut:

  • finisajele usilor
  • nu are scrumiera
  • lumina de pe plafon este pusa prea in spate
  • timpul lung de incarcare la priza
  • stergatorul de parbriz

Concluzii

Este o masina super ok pentru oras, costul pentru 150km este undeva in jur de 2 euro. Atat costa curentul ce-l consuma pentru o incarcare completa. Din pacate pentru o asemenea masina iti trebuie o casa, sau cel putin un garaj. Nu poti sa o bagi in priza daca stai la bloc, la etajul 3.

Pretul e mult prea mare. Masina costa 35.000 euro. E probabil de inteles fiind o tehnologie noua. In timp, eu sunt convins ca va scadea.

Daca ar fi sa o recomand as recomanda-o fara nici o ezitare.

Am inteles ca diferite tari ofera sprijin celor care vor sa-si cumpere asa ceva. In Londra nu se mai plateste taxa de drum, nici taxa de centru. In plus statul te ajuta cu 20 – 30% din valoarea masinii.

La noi… statul iti da 1000 euro discount, dar nici asta nu prea sigur,

Nush ce sa va mai zic, daca aveti intrebari, lasati un comentariu si va lamuresc in masura in care pot.

Acum va las cu pozele, sper sa va placa ;)

citroen-c-zero-01

citroen-c-zero-02 citroen-c-zero-03 citroen-c-zero-04 citroen-c-zero-05

citroen-c-zero-06 citroen-c-zero-07 citroen-c-zero-08 citroen-c-zero-09

citroen-c-zero-10 citroen-c-zero-11 citroen-c-zero-12 citroen-c-zero-13

citroen-c-zero-14 citroen-c-zero-15 citroen-c-zero-16 citroen-c-zero-17

citroen-c-zero-18 citroen-c-zero-19 citroen-c-zero-20 citroen-c-zero-21

citroen-c-zero-22 citroen-c-zero-23 citroen-c-zero-24 citroen-c-zero-25

citroen-c-zero-26 citroen-c-zero-27 citroen-c-zero-28 citroen-c-zero-29

Masina este disponibila pe piata din ianuarie acest an, deci daca o doriti, puteti sa o comandati chiar de maine ;)

P.S. In acest moment exista un singur exemplar in Romania, cel pe care l-am testat eu si-l vedeti in pozele de mai sus ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
9 comentarii
  1. Ernest 4 Jun 2011 @ 11:49

    Pai te-au lasat asa de capul tau? Adica, sa mergi cu ea si faci foto prin rape mi se pare tare de tot. As face pista pentru asa ceva. De aici pana acolo si inapoi. Atat!

    Raspunde
  2. mircea 4 Jun 2011 @ 16:05

    ai idee cata viata au acumulatorii?/ ai idee cat costa sa-i schimbi?/
    1-1,5 ani // cam jumate din costu’ masinii
    mai vrei electrica?/ :D
    ahh si apropo vezi ca la reincarcare iti trebuie o putere instalata al retelei de 8-10kw si tu ai deabea 6 kw in tablou si vreo 4kw in priza din spatele cuptorului :)

    P.S. electricile nu merg iarna :P

    Raspunde
  3. devils 4 Jun 2011 @ 17:02

    Din ce stiu eu, pretul bateriei nu este inclus in pretul masinii, iar producatorul iti inchiriaza bateria la un pret modic de 70 eur lunar timp de 3 sau 4 ani (depinde de model, iar pretul poate sa fie mai mare).
    Asta e practica Renault, iar Citroen cum face parte din PSA e mai mult ca sigur ca aceasta practica o sa fie implementata si la ei!
    Intro alta ordine de idei, totul pare roz si frumos parfumat la suprafata, dar dedesubturile problemei sunt mult mai cenusii.

    Raspunde
  4. devils 4 Jun 2011 @ 17:04

    @mircea
    Masinile electrice merg iarna, dar autonomia lor este undeva la jumatate din cauza aerotermei si a temperaturii scazute!

    Raspunde
  5. criserb 4 Jun 2011 @ 17:30

    @devils – povestea cu acumulatorii este la Renault. La ei iei acumultorul in leasing. La Citroen in banii aia intra tot. Acumulatorii sunt ai tai, faci ce vrei tu ei. Nu mai platesti nici o taxa dupa cumpararea masinii.

    @mircea – acumulatorii sunt gatantati 1500 de cicluri incarcare descarcare, deci minim 225.000 km ;)

    Raspunde
  6. mircea 4 Jun 2011 @ 19:55

    toti cei care vand garanteaza cu ceva :) de la ce se garanteaza pana la real e cale lunga//

    Raspunde
  7. Iulian 5 Jun 2011 @ 03:24

    Stii care mi se pare mie problema reala si pe timp indelungat? Exact ca la calculatoare, va evolua tehnologia, si de exemplu acum daca ai un calculator mai vechi, si producatorul nu mai asigura suport pentru drivere de Windows 7 de exemplu, n-ai ce sa faci. Tare mi-e frica, ca se poate intampla ceva de genul si cu acumulatorii. Facum acuma un C0 cu o tehnologie cu baterii. Daca peste 4 ani, nu se mai gasesc efectiv acumulatori pentru C0, ca nu mai asigura ei suportul, ca in 4 ani sigur se schimba muuuuulte…

    Si nu e vorba de firme mari, firme mici. De exemplu, tot pe analogia cu IT-ul, am o placa de sunet meserie pot sa zic, Creative Audigy, dar marea firma Creative a incetat suportul pentru ea, si efectiv daca vreau sa o folosesc, trebuie sa folosesc windows XP. Oribil.

    Raspunde
  8. Crox 5 Jun 2011 @ 21:55

    DS3 e nashpa si C-zero asta e oribila. Ingrozitoare. Desigur, gusturile difera.
    In AMS sunt prize gratuite in parcari pentru electrice. Tot acolo am vazut si Tesla, costa mult, dar are autonomie la fel de mare ca un roadster echivalent. Daca oribilitatea asta de la Citroen (care nu au mai scos o masina buna dupa modelul Saxo) costa cat zici, atunci roadsterul Tesla e chiar ieftin prin comparatie.
    Mircea = detractant

    Raspunde
  9. Sorin Neagu 6 Jun 2011 @ 21:16

    Mie mi-au placut pozele, sincer. Si chiar te invidiez pentru ca ai testat-o :) restul e cancan :))

    oricum, acum masina electrica, cel putin in Romania, nu este o alegere fericita, dar ca moft/statement sau ca modalitate de deplasare putin poluanta pentru cei ce-si permit, mi se pare o solutie ;)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)