Sari la conținut

Amintiri din scara blocului (P)

shutterstock_145819643

Noi cei născuți în jurul anului 1980 am avem multe amintiri cu scările noastre de bloc. Pe vremea aia nu era facebook, nu era net, nu aveam posibilitatea de a ne juca virtual. Atunci facebook-ul nostru era în jurul blocului și sunt foarte multe amintiri care ne leagă de scările în care locuiam sau în care locuiau prietenii noștri.

Eu aș putea să fac o listă întreagă cu amintirile ce le am legate de scara de bloc, dar am să menționez doar câteva.

Am dat foc scării în care locuiam. Mă rog, e mult spus am dat foc, dar era un fum negru, înecăcios pe toată scara și povestea s-a terminat cu venirea pompierilor :)

Eram la Arad, la bunica, și acolo tot în jurul blocului ne jucam. Nu mai știu din ce cauză am zis noi, copiii, că trebuie să facem curat în uscătoria de la parter, dar cert este că am făcut. Am scos de acolo tot ce nouă ne-a părut inutil, ceea ce părea încă bun am aranjat frumos pe rafturi și la final am zis să dăm foc lemnelor, măturilor și chestiilor ce nu mai sunt folosibile (din punctul nostru de vedere, normal). Și am dat. Le-am pus pe toate într-un colț al uscătoriei și le-am dat foc. Am deschis gemul și ne-am imaginat că fumul o să iasă tot pe geam.

Ei bine, surpriză, nu a fost chiar așa :) În plus, pe lângă chestiile ce le-am considerat noi inutile au început să ardă tot felul de alte chestii la care a ajuns focul. Au ars și câteva cauciucuri și mai știu eu ce.

Ideea este că noi încercam să oprim focul și aducând apă de undeva de la cișmeaua de afară stăteam cu ușa de la uscătoria deschisă iar fumul… a urcat frumos pe casă scării. Era un fum de-l tăiai cu cuțitul, practic nu prea aveai cum să respiri pe scară, mai ales la etajele superioare.

Vecinii au chemat pompierii, n-au mai stat să vadă despre ce era vorba.

Până să vină însă pompierii noi am reușit să stingem focul și să aerisim scara.

Partea proastă este că am fost nevoiți ca ulterior să punem toți bani și scara a trebuit rezugrăvită.

Ce bătaie am mâncat atunci… nu vă mai zic, cert este că o meritam.

Șah și table. De foarte multe ori când mai joc șah sau table îmi aduc aminte că în scara blocului am învățat să le joc. Acolo pierdeam ore în șir și mă jucam cu copiii de la bloc.

Cubul Rubik. La fel, în scara blocului am învățat să-l fac. Mi-au trebuit câteva săptămâni să ajung la performanță de a-l face face sub un minut. Eram tare mândru de mine la vremea aia. Era în permanență un concurs între noi și de multe ori reușeam să-l câștig. Și acum când fac cubul, chiar dacă acum timpul este mult mai mare, îmi aduc aminte de ce bun eram când eram mic.

Șotronul și elasticul, tot în scara blocului le-am jucat cel mai mult. Când vremea era frumoasă jucam în față blocului fotbal, meserii (jocul ăla gen tenis de picior cu patru careuri) și tenis de câmp, dar când vremea era urâtă ne jucam șotron și elastic în scara blocului. Da, și noi băieții ne jucam, că deh, ce era să facem pe o vreme rea? Era mai bine în scara blocului cu prietenii decât în casă.

Rișcă, de ăsta nu vă mai zic, am jucat prea mult și am avut momente când am pierdut toți bănuții ce-i aveam la mine. Au fost momente în care mai și câștigam, dar cert este că părinților mei nu prea le plăcea că mă jucam pe bani.

Și câte și mai câte, dar vă mai las și pe voi să vă aduceți aminte, acum că tot v-am răscolit puțin amintirile.

Mi-am adus aminte acum de toate aceste lucruri după ce-am văzut campania lansată de Cif, campanie prin care își dorește să curețe scările blocurilor, o continuare a campaniei Cif curăță România, campanie pe care v-am prezentat-o anul trecut.

Ce trebuie voi să faceți?

Intrați pe site-ul campaniei, vă înscrieți pe site scara blocului alături de amintirile care vă leagă de ea, iar apoi, în urma unei jurizări Cif o să decidă care sunt scările pe care le va curăță în întregime în cadrul campaniei #amintiridinscarablocului.

Mai jos aveți alte amintiri ale unor oameni care la fel ca mine și-au petrecut mult timp în jurul blocului sau în scara blocului.

După ce v-am spus toate cele de mai sus, sunt curios care sunt amintirile care vă leagă pe voi de scara blocului, sunt sigur că aveți și voi câteva :)

Foto young girl playing hop-scotch via shutterstock.com

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)