Sari la conținut

Aparatul foto/video nu conteaza, lumina e totul

De cate ori ma intreaba cineva ce aparat foto am ii spun ca nu conteaza. Conteaza lumina, photoshopul si altele. Aparatul foto nu are un rol asa important.

V-am prezentat o sedinta foto facuta cu un iPhone acum ceva timp, acum am sa va arat un spot publicitar facut tot cu un iPhone. E o reclama la Alfa Romeo Giulleta.

So, acum ma credeti ca nu conteaza aparatul foto?

Da, te ajuta, atunci cand nu te pricepi la restul, la lumini, photoshop, editare. E clar ca te ajuta, dar nu este cel mai important lucru. Puteti face lucruri de calitate cu orice camera decenta, cu o sapuniera sau un telefon mobil decent. Nu va trebuie cine stie ce DSLR. Important e sa stiti cum sa utilizati lumina. Lumina e cea mai importanta chestie cand vine vorba de poze sau de video.

Incercati sa ma credeti pe cuvant ;)

[via]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
6 comentarii
  1. octavian 7 Feb 2012 @ 10:17

    Nu inteleg de ce toti fotografii profesionisti isi cumpara tot felul de aparate si lentile care mai de care scumpe, la mii de euro, ca doar toti au luminii bune si photoshop.

    Raspunde
  2. dojo 7 Feb 2012 @ 11:53

    Da-mi voie sa te contrazic: am avut ‘sapuniera’ new-release de la Nikon. Nu vrei sa stii ce a facut cu pozele. Am trecut pe un bridge si dupa aia pe un Nikon DSLR (5100). Nu ai idee ce diferenta. Exista LIMITARI ale aparatelor, ca altfel ce mai mai fotografi ar lucra cu sapuniere de 100 de euro. Ca nu e nimeni tampit sa dea mii de euro pe un aparat.

    Cand vad ce poze face Niki al meu, mi-e ciuda ca am fost prin juma’ de europa cu un rahat de aparat. Face niste poze si noaptea DIN MANA, de zici ca-s mare fotograf. Si nu sunt. Dar am facut peste 20.000 de poze in astia doi ani, ca tot am fost plecati cand in State, cand in Spania si crede-ma pe cuvantul meu de pionier ca se simte ENORM diferenta.

    Si pana la urma e vorba si de comoditate. Chiar daca PRIN ABSURD as face o poza aprox normala cu sapuniera (fara aberatii cromatice, fara focus prost, cum facea in mod obisnuit) ar trebui probabil sa stau cate 10 minute pe cadru. Sa pun trepied, sa ma rod de maica precista sa nu strice poza etc. Prefer sa stau cu un DSLR in mana chiar si noaptea (cu tot tremuriciul meu de mana), si sa fac poze repede si bine. :)

    Umr

    Raspunde
  3. Ghiocel07 7 Feb 2012 @ 12:02

    Asa deci, radeti de sapuniera mea! Sa ma mut pe balcon sa am lumina mai buna? Poate primesc cadou un aparat serios :) Mai ieftin sa iau lectii de photoshop….Acum inteleg de ce majoritatea blogurilor de bucatareala au fotografii parca pictate…..

    Raspunde
  4. criserb 7 Feb 2012 @ 13:04

    @dojo – e adevarat ca un aparat mai bun iti usureaza munca si inca cu mult, dar eu vroiam sa zic ca si o sapuniera face poze misto daca te pricepi cat de cat ;)

    @Ghiocel07 – pozele tale sunt chiar misto, nu tre’ sa le faci nimic in plus ;)

    Raspunde
  5. marius 7 Feb 2012 @ 17:28

    Corect, cand vine vorba de incadrari, compozitie, lumini nu conteaza aparatul (cu conditia sa nu fie ultima chinezarie cu senzor mizerabil). Limitarile apar cand ai nevoie de timp de expunere mai lung sau mai scurt, cand vrei ISO1600 sau diafragma deschisa pentru izolarea subiectului,cand vrei un DOF frumos, etc.
    Dar regula valabila ramane, si in ideea mea, ca aparatul nu face (singur) fotografia, oricare ar fi el si ca si o sapuniera/telefon face treaba buna la nevoie. Eu folosesc deseori iPhone+PS Express(pentru contrast/sharpen si eventual postcrop) si rezultatele nu-s deloc rele de cele mai multe ori.

    Raspunde
  6. F69 14 Mar 2013 @ 03:58

    Chiar induci oamenii in eroare tinere.Conteaza aparatura,50%.Nu poti castiga un raliu cu o dacie,asa cum nu poti face fotografii bune cu o sapuniera de 300 roni,indiferent de cantitatea de lumina si oricat photosop ai cunoaste tu.Ca ai un simt artistic e altceva,poti face arta si cu un webcam,dar cand e vorba de calitate trebuie scule cat mai bune.Asta o sa ti-o spune orice fotograf care are macar 3-5 ani de experienta in lucru cu un dslr.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)