Sari la conținut

As face pastele la Ciocanesti

poza-incondeiereM-am uitat in seara asta pe TVR HD si am prins iar emisiunea Pasaport de Romania. Era cu un canadian ce-a ajuns la Ciocanesti.

L-au pus sa faca tot felul de lucruri, care mai de care mai dubioase pentru el.

Dar nu despre asta vroiam sa povestes. Vroiam sa va spun ca Ciocanestiul este o comuna foarte misto (din ce-am vazut), cu niste peisaje de vis pe care mi-as dori sa le vad, cu ochii mei, cat mai repede. Daca se poate chiar de Paste.

Din ce-am inteles in emisiune, Ciocanestiul este vestit pentru incondeierea oualor de Paste. Exista o traditie in aceasta comuna de sute de ani si se pare ca se pastreaza si astazi. Mi-as dori mult sa vad cu ochii mei aceste obiceiuri, care se pare ca sunt tot mai rare..

Pe langa asta as vrea sa-mi petrec Pastele, nu la o pensiune, ci la o casa taraneasca. Sa fiu cat mai mult posibil alaturi de traditiile si obiceiurile zonei, sa cunosc oameni noi, oameni ce n-au prea mare legatura cu gadgeturile.

A fost cineva in Ciocanesti sau in alta parte a Bucovinei in perioada Pastelui?

Despre tursimul rural ce parere aveti, e frumos, sunt conditii cat de cat?

Va intreb pentru ca pana acum nu am mai experimentat asa ceva si cred ca ar fi o experienta de neuitat. Sper ca in sesunt pozitiv al cuvantului :)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
6 comentarii
  1. Premiantul 2 Apr 2012 @ 07:43

    am vazut si eu acum..chiar ca sunt peisaje dragute si oricum Pastele nu se face la oras..si mai degraba pe la tara cu familia

    Raspunde
  2. william 2 Apr 2012 @ 17:36

    da, misto, pacat ca acel canadian era praf cu viata

    Raspunde
  3. Emi 2 Apr 2012 @ 21:12

    Eu sunt din Vatra Dornei, la 30 km de Ciocanesti, si da, e superb. Tot acolo se organizeaza vara Festivalul Pastravului si se pastreaza vie traditia plutasilor de pe Bistrita. Pacat ca am plecat de foarte multi ani de acolo si nu mai am nici o relatie sa fac o recomandare dar, ma voi interesa si daca ai sa mai fii interesat te anunt zilele astea.

    Raspunde
  4. criserb 2 Apr 2012 @ 22:25

    @Emi – multumesc frumos. Daca ai ceva pentru mine, nu ma supar ;)

    Raspunde
  5. Ela 6 Apr 2012 @ 02:01

    Acolo e la mine la tara sa zic asa desi e ditamai muntele :)) E frumos de Paste dar e inca frig – saptamana trecuta ningea ca in toiul iernii. Ti-as recomanda sa mergi in primele doua saptamani din august, atunci are loc si Festivalul Pastravului, de care zicea si Emi, cand poti sa te urci pe pluta sau sa faci rafting pe Bistrita. Eu cu familia in general atunci mergem, mai ales ca e perioada cand sunt coapte afinele :D

    Stiu cel putin doua pensiuni acolo – una a primarului, am inteles ca ar avea de toate, inclusiv piscina :)) Si mai e una de 3 margarete chiar in centru. Mai sunt si persoane care primesc in gazda astfel ca daca nu gasesti sa rezervi online poti merge direct acolo sa strigi la niste porti.

    De vazut, in interior, ar fi Muzeul Oualelor Incondeiate dar acolo placerea e afara, Ciocanesti-ului i se si zice muzeu in aer liber fiindca mai toate casele sunt pictate. Daca mergi cu masina si nu ti-e mila de ea poti incerca sa urci la o stana, sa vezi acolo priveliste. In rest se poate urca si pe muntii din apropierea satului, nu se supara nimeni ca-i treci prin gradina :) Padurea e plina de hribi si galbiori, ciuperci comestibile si foarte foarte bune pe care gazda o sa stie sigur sa le gateasca.

    Raspunde
  6. Alina Stancu 6 Sep 2013 @ 11:24

    Merita sa incerci si turismul rural, in special sa gasesti un loc in care dormi intr-o casa traditionala si ziua poti participa la treburile zilnice. Consider ca te poti relaxa mai bine decat la mare.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)