Sari la conținut

Biserica ortodoxă vrea ca nunțile să fie duminica și să le interzică pe cele de sâmbătă

biserica ortodoxa

Patriarhia Română vrea să revină la vechile orânduiri bisericesti, care interzic anumite slujbe cu o zi înaintea Praznicelor Împărătești. În vechime, căsătoria se săvârșea după Liturghia de duminică (conform Vechiului și Noului Testament, Sfânta Liturghie este Praznic Împărătesc). La cununia religioasă, participa în trecut întreaga comunitate. Astăzi, cununiile sunt săvârșite de regulă sâmbăta. Practica din prezent este necanonică, pentru cã petrecerile țin până duminică dimineată, lucru care nu mai face posibilã participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie de duminică. Indicat este ca ele să fie săvârșite duminica.

sursa

Pe bune, suntem în secolul 21, toate merg înainte, lumea progresează și biserica vrea să revină la un obicei de acum 2000 de ani?

Hai să zicem că le mutăm duminica, cum mai mergem la lucru a doua zi? Sau biserica presupune că o nuntă nu este un moment de petrecere și nu ar trebui să sărbătorim până dimineață?

Sau poate că în mintea lor o nuntă este ca o mormântare, trebuie să dureze câteva ore și apoi oamenii să plece triști acasă.

Uite d’aia urăsc biserica, pentru că în tot ceea ce fac se gândesc numai la ei, cum să facă mai mulți bani și cum să-și urmărească interesele. Nu dau doi bani pe progres, ei ar vrea să fim tot ca acum 2000 de ani.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
4 comentarii
  1. Dragos 25 Jun 2014 @ 14:00

    Cristi, la un moment dat spunea cineva ca meseria de blogger e cumva si de cvasi-jurnalist, adica bloggerul e dator, el in treaba lui de a scrie, sa faca si putina munca de teren, sa cerceteze si sa se documenteze pentru ce scrie. Desi zici ca urasti Biserica te vad condus de “crede si nu cerceta”, crezi tot si pui pe blog fara nicio cercetare.

    In cazul de fata, ai copiat efectiv un articol de pe un site obscur fara sa te uiti, ca de fapt citatul pe care l-ai dat apartine UNUI PREOT si este PAREREA LUI PERSONALA despre ce ar trebui sa faca BOR.

    Revenind la indatoririle de mai sus, fac eu munca asta pentru tine, si ne uitam pe Gandul, unde Episcopia a si venit cu o pozitie oficiala si a INFRIMAT afirmatiile preotului. In consecinta Patriarhia Romana nu a vrea si nu va vrea sa puna in aplicare masura de mai sus.

    “Reprezentanţii BOR afirmă, însă, că „opiniile exprimate de părintele protopop Vasile Lăiu în materialul de presă sunt personale şi au fost infirmate categoric de către Centrul Eparhial Huşi”

    PS Cand te apuci si tu de scris cu adevarat si nu te mai lasi manipulat de presa? :D

    Raspunde
  2. criserb 25 Jun 2014 @ 14:15

    @Dragos – chiar și așa, ca părere personală, concepția preotului este depășită, vorbește pentru un alt secol. Cât despre BOR dă-mi voie să am unele rețineri. Am mai văzut d’astea și apoi le-au pus în aplicare…

    Raspunde
  3. Dragos 25 Jun 2014 @ 14:46

    @criserb – Depinde din ce unghi privesti, de exemplu zoso pe tine te considera un blogger slab, altii te apreciaza foarte mult. Conteaza din ce punct de vedere privesti si ce anume iei in calcul, daca iei societatea, da, parerea preotului e depasita, daca ei Biserica si Sfantul Sinod, e o parere cat se poate de pertinenta.

    Daca ar trebui sa se orienteze Biserica in functie de societate de maine ar casatori cupluri gay, ar oficia nunti in baruri, pe plaja sau alte nebunii, drept urmare orientarea ar trebui sa fie invers cand e vorba de un eveniment care se intampla in cadrul Bisericii, societatea sa se orienteze dupa regulile Bisericii, care nu sunt absurde, sa fim seriosi. E ca la locul de munca, nu vii tu sa impui reguli atata timp cat esti in cadrul muncii ci te supui unui set de reguli inpuse si aprobate de conducere.

    PS Si daca nu iti convine poti sa nu te duci la Biserica, nu e obligatorie casatoria la Biserica, esti liber sa faci ce vrei.

    Raspunde
  4. Dragos 25 Jun 2014 @ 14:46

    Poate pui si tu edit la comentarii.

    *impuse

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)