Sari la conținut

Bucuresteni, invatati sa circulati sau stati acasa!

Nici nu stiu daca bucuresteni este bine spus, sunt convins ca sunt tot felul de oameni, din toate partile tarii care folosesc masini cu numere de Bucuresti, dar, lor ma adresez, celor care atunci cand cade un fulg de nea, sau 2 stropi de ploaie, uita sa mai conduca.

Din cauza lor, Bucurestiul este un oras blocat si nu poti sa te deplasezi cu o viteza mai mare ca cea a pietonului care isi vede cu greu de drumul sau prin ploaie.

Deci, am sa incerc sa va dau cateva sfaturi, daca imi permiteti si nu aveti deja injuraturile pregatite pentru un “destept ca mine” care le stie pe toate.

1. Cand ninge sau ploua si vi se aburesc geamurile exista un buton magic pe care, daca apasati, o sa aveti din nou niste geamuri curate, asa cum v-ati obisnuit sa le aveti. Il gasiti in imaginea de mai jos.

dezaburire-parbriz

Daca nu aveti asa ceva, ceea ce ma indoiesc, trebuie sa aveti o pozitie a rotitei de ventilatie care sa va dea aerul pe parbriz. Cuplati comutatorul ala pe respectiva treapta si o sa fie bine.

Apoi, sa NU apasati si pe “recirculare aer”, chestia asta nu va ajuta la nimic. Ba chiar o sa va faca imposibila dezaburirea geamurilor. Aerul trebuie sa fie proaspat, ma rog, atat cat poate sa fie in Bucuresti, dar important este sa vina din afara masinii. Deci, ca sa fie clar, pe butonul indicat in imaginea de mai jos nu trebuie sa apsati.

dezaburire-parbriz2

Pentru ca dezaburirea sa se intample mai repede coborati parasolarele. Chestiile alea pe care le foloseati atunci cand va intra soarele in ochi. Sunt utile si iarna.

Ele o sa opreasca curentul de aer care vine din josul parbrizului (ati pasat pe dezaburire, da?) si o sa intoarca aerul spre parbriz. Bine, nu chiar pe tot, dar o parte din aerul proaspat o sa-l intoarca si parbrizul vostru o sa se dezabureasca mai repede.

2. Daca metoda de mai sus va pare prea complicata puteti incerca cu o carpa. Merge si asa, mai greu si o sa revina condensul, dar na, daca tot vreti sa fiti cool merita sa incercati. In niciun caz nu stergeti parbrizul sau geamurile cu mana. O sa va para rau ulterior. Nu am sa va explic acum de ce, daca sunteti curiosi incercati, de murit nu o sa muriti.

Apropo, intotdeauna mi-au placut cei care isi dezaburesc masinile scumpe cu o carpa, cu un fular sau cu esarfa pasagerei din dreapta. Este o priveliste maxima.

3. Dupa ce ati reusit sa dezaburiti masina puteti rasufla usurati, acum o sa puteti pleca la drum si o sa radeti de cei care nu stiu, ba chiar aveti posibilitatea sa le spuneti cat sunt de prosti. Voi acum stiti, nu mai este cazul sa va abtineti.

4. Odata plecati la drum folositi stergatoarele de parbriz. O sa va curete parbrizul si o sa va faca condusul mai usor si mai relaxant. Daca vedeti niste dare pe parbriz, e normal, inseamna ca nu v-a trecut vreodata prin cap ca stergatoarele alea se schimba, ca ele sunt niste consumabile si nu trebuie schimbate doar atunci cand schimbati masina. Eu, asa cum sfatuieste si producatorul masinii, va sfatuiesc sa va schimbati stergatoarele la 6 luni de zile si sa va luati stergatoare de calitate. Vorba aia, este destul de important sa vedeti bine ceea ce se intampla in fata voastra pe drum.

Oricum, dupa ce o sa va schimbati stergatoarele o sa fiti uimiti cat de bine se vede prin parbrizul vostru, o sa aveti impresia ca este o alta masina.

Daca fumati, incercat sa spalati parbrizul cu o carpa, iar o sa fiti uimiti cat tutun (sau gudron, ce naiba este ala) se depune pe parbriz.

5. Chiar daca ploua sau ninge marunt, nu inseamna ca afara este iadul. Nu. Asfaltul este mai alunecos, dar asta se intampla atunci cand aveti viteze mai mari. Daca va deplasati prin oras cu 50 km/h lucrurile sunt cam la fel ca pe asfaltul uscat. Nu chiar la fel, este de inteles, dar nu este o diferenta asa de mare incat sa trebuiasca sa circulati cu 20km/h. Ploaia nu musca chiar asa, pe bune. Important este sa nu bruscati masina, atata tot. Franati si accelerati treptat, purtati-va cu pedelele ca si cu cele mai dragi persoane din viata voastra, delicat.

6. Cand semaforul din fata voastra este verde, galben sau rosu, daca intersectia este blocata voi va opriti. O sa dati dovadeade civilizatie si o sa rezistati eroic melteanului din spate care si-a infipt mana in claxon. Da-l in ma-sa, nu-l cunoasteti.

7. Incercati sa mergeti cu geamul inchis ca d’aia v-ati luat masina, sa nu va ploua.

8. Daca vedeti ca zapada se depune pe marginile parbrizului (zapdaa, da? – ploaia nu prea se depune) va mai dati jos din cand in cand si o indepartati de pe masina. Cu mana, cu racleta, cu fularul… cu ce aveti la indemana. Daca ea ramane pe parbriz, o sa va ingreuneze stergatoarele, ele nu o sa-si mai faca cursa completa si o sa va intoarca zapada, tocmai inlaturata, inapoi pe parbriz.

9. Cand vedeti o balta franati. Incercati sa nu ii stropiti pe cei de pe trotuare, nu este frumos si nici distractiv. Apoi, mai exista si pericolul acvaplanarii, dar asta chiar nu merita sa explic celor care nu stiu sa-si dezabureaca geamurile. Este o etapa mult prea avansata pentru ei.

10. Daca nu sunteti in stare sa urmati sfaturile de mai sus, stati acasa. Masina nu este pentru voi, exista si umbrele. In plus, nu va remarca gagicile de pe strada, ele au alta treaba atunci cand vremea nu este prea prietenoasa.

11. Daca ati vazut cel putin un om care isi curata geamul cu mana sau cu carpa share-uiti acest post. Este posibil sa ajunga si la el, poate stie sa si citeasca si deh, ne facem viata mai buna, noua tuturor.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
5 comentarii
  1. Dan 27 Nov 2013 @ 10:13

    Am vazut pe cineva care statea la volan ‘sa incalzeasca masina’ iar prietena-sa/nevasta-sa era afara si dadea zapada jos cu racleta :)

    Raspunde
  2. dude 27 Nov 2013 @ 12:15

    Dan, se numeste egalitate intre sexe.

    Raspunde
  3. Gigi 27 Nov 2013 @ 14:15

    Inseamna ca tu n-ai avut dacie, daca faci misto de astia care-si sterg geamurile aburite cu carpa.

    Raspunde
  4. criserb 27 Nov 2013 @ 14:22

    @Gigi – am zis eu ceva de dacie? Si chiar daca as fi zis, la Dacie nu este tot asa, sau cum?

    Raspunde
  5. Crox 27 Nov 2013 @ 19:16

    Nu sunt de acord cu punctul 9, in cazul in care nu sunt pietoni in preajma – cum sa-ti refuzi unul din putinele lucruri frumoase de care poti avea parte pe sosea! Pneurile bune nu stiu ce e aia ..acvaplanare. Daca nu variezi accelaratia la momentul deplasarii prin balta, masina va continua sa se deplaseze pe acelasi vector pe care se deplasa in momentul in care pneul atinge tangential balta.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)