Sari la conținut

Cadastru și intabularea casei

Am făcut și cadastru și intabularea casei, acum chiar pot să spun că am terminat.

Partea asta cu actele m-a cam terminat psihic. Aș mai face o casă de la 0 dacă nu ar fi partea asta cu actele și birocrația.

Mă rog, să vă zis de cadastru și intabulare.

În mod normal de actele astea nu prea aveți nevoie, nu vi le cere nimeni, doar banca dacă vreți să faceți un credit și vă mai sunt necesare la o eventuală vânzare. Altfel bănuiesc că nu aveți nevoie de ele.

Ei bine, eu am nevoie pentru a face un credit.

Pentru operațiune asta am contactat un om care se pricepe, care mi-a luat 1200 lei.

Mă rog, am contactat încă unul inițial, dar l-am văzut că nu se mișcă cum trebuie și am apelat la altul.

Ăsta a fost mai ok, dar nici ăsta nu a fost foarte parolist.

Ce presupune întreaga operațiune?

Păi vine omul ăsta, face niște măsurători și ele trebuie să fie exact așa cum au fost în proiectul inițial.

Verifică să fie respectate dimensiunile din proiect, distanțele față de limita proprietății, verifică dacă limita proprietății este acolo unde trebuie să fie, și cică nu sunt permise abateri de nici măcar un cm.

Practic face o grămadă de măsurători și transpune în planuri tot ceea ce a măsurat.

Dacă planurile inițiale sunt identice cu cele finale, nu sunt probleme, totul merge normal. Dacă nu sunt… nu știu, la mine toate au fost ok.

Am înțeles că dacă nu sunt, trebuie aduse la forma inițială, sau trebuie obținută autorizație de construcție pentru modificările făcute. V-am zis, aici n-am avut probleme, eu am respectat planurile și totul a fost ok.

A durat vreo 2 luni la mine.

Până a venit să măsoare, apoi până am obținut de la primărie ceva certificat de autenticitate a construcției, certificat ce am înțeles că unii îl primesc odată cu recepția casei (eu nu l-am primit), până a depus actele la cadastru, până le-a scos, a durat vreo 2 luni.

Costul a fost de vreo 1800 lei. 1200 onorariul omului și restul sunt taxe către stat, pentru care mi-a adus chitanțe.

So, 1800 lei dați pentru niște hârtii.

Mă uitam acum pe excelul în care mi-am ținut toate cheltuielile cu casa (mă rog, aproape toate, cred că peste 95%) și am văzut că actele m-au costat 11588 lei. Numai actele.

Deci vă rog, când mai vedeți pe facebook case cu 1000€, nu mai fiți așa naivi și nu mai share-uiți așa ceva.

La o casă, făcută de la 0, cu curte cu tot ce mai trebuie pe acolo, actele costă undeva în jur de 2500€, sau cel puțin atât m-au dus pe mine.

În concluzie pot spune că am terminat, cu toate că mai am tot felul de chestii de făcut, dar dacă am terminat cu actele, restul se fac, nu mai depind de nimeni, doar de mine și dispoziția mea de muncă, de timp, și de bani, dar nu mai trebuie să trec pe la ghișee, ceea ce mă face să mă simt super relaxat.

Ah, mai am partea cu creditul, dar curând am să trec și peste asta. Sper.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
4 comentarii
  1. Anca 6 Jan 2017 @ 22:50

    Buna ziua!
    Doresc sa demarez actele pt construirea unei case si as dori sa stiu sau sa-mi recomandati persoanele cu care ati lucrat cadastru si celelalte acte , precum si pasii urmati. Tot cu credit bancar doresc! De asemenea daca ati gasit o oferta buna de credit bancar, v-as fi recunoscatoare!
    Va multumesc!

    Raspunde
  2. criserb 10 Jan 2017 @ 10:15

    În ultima fază am lucrat cu Ștefan Filip 0733925175, nu m-a dezamăgit, s-a ținut de termene. Dar asta doar pentru cadastru și intabulare, în rest am lucrat cu o altă persoană care m-a dezamăgit și așa am ajuns la domnul Filip.

    Tot ce am făcut pentru construcția casei găsiți aici, etapă cu etapă, nu cred să fi omis ceva.

    Despre credit, până la urmă am luat de nevoi personale, pe 5 ani, de la BCR.

    Raspunde
  3. Alex 17 May 2018 @ 13:56

    @criserb – Salut, am incercat sa accesez pasii mentionati de tine insa apare mesaj ca pagina nu exista. Te rog frumos daca ma poti ajuta. Inca ceva: cati mp are terenul tau? Multumesc

    Raspunde
  4. criserb 17 May 2018 @ 14:35

    @Alex – am corectat linkul, ăsta este: https://www.criserb.com/blog/category/constructia-casei/

    Terenul are 500mp.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)