Sari la conținut

Cateva sfaturi despre circulatia pe timp de iarna

Pentru ca tot vine iarna m-am gandit sa va dau niste sfaturi din propria experienta. Le-am mai pus eu si anul trecut pe blog dar sunt sigur ca nu le-ati citit cu totii.

polo1

Sa le luam incet cu liniuta intr-o ordine oarecare:

  • cand vreti sa plecati dimineata cu masina curatati usa soferului, intrati inauntru, porniti motorul si dupa aceea va dati jos si curatati intreaga masina. Nu doar geamul din fata, aveti nevoie de toate geamurile pentru a va deplasa in siguranta. Cand terminati o sa fie cald si in interior.
  • Curatati masina intergral de zapada si mai ales gheata, e posibil ca in timpul mersului sa va sara de pe masina si sa omorati pe cineva.

 

  • nu folositi frana (pedala aia din mijloc) pentru a frana ci folositi frana de motor. Asta inseamna ca atunci cand vreti sa franati trebuie sa schimbati viteza intr-o treapta inferioara. Daca aveti 80 si sunteti intr-a 4-a bagati intr-a 3-a si ridicati usor ambreiajul, masina o sa franeze. Daca vreti sa franeze mai mult mergeti mai departe si bagati intr-a 2-a si masina o sa franeze mai mult….
  • incercati ca atunci cand aveti zapada/gheata sub roti sa plecati de pe loc cu viteza a 2-a, nu o sa va mai derapeze masina.
  • folositi faza scuta (asta e valabila si vara) o sa fiti mult mai vizibili in trafic mai ales acum cand distanta de franare e mai mare
  • daca va opriti, semnalizati chestia asta, nu o sa mai aveti surpriza sa va “pupe” unul din spate
  • incercati sa nu mergeti doar cu 10km/h oamenii se mai si grabesc. Masina nu derapeaza daca “o calci” lin, ea derapeaza atunci cand franezi sau iei un viraj cu o viteza nepotrivita, deci, daca nu ai pe nimeni in fata si vezi drumu’ calca-o….
  • aveti grija la viraje… accelerati usor, altfel e posibil sa va fuga spatele.
  • e important sa aveti in masina o lopata, nu ocupa loc si o sa va fie utila.
  • e important sa aveti rezervorul plin daca plecati la drum lung si o patura, nu se stie niciodata cand ajungeti la destinatie. Aaaa si baterie la telefon sau incarcator de masina.
  • din cand in cand curatati zapada depusa pe contraaripi. Ea se intareste si se comporta precum o piatra… e pacat de masina voastra
  • daca aveti de urcat o panta abrupta si nu puteti (va derapeaza masina) rugati un prieten sau mai bine 2 sa stea pe capota din fata, deasupra rotilor, o sa fiti uimiti cum creste aderenta masinii.
  • Daca aveti tractiune pe spate, 1-2 saci de nisip in portbagaj o sa-si faca bine treaba. Merge si cu borduri ;)
  • Daca nu puteti sa urcati o panta/bordura incercati cu spatele, iar o sa fiti surprinsi.
  • Cand ajungeti acasa si parcati indepartati zapada depusa pe contraaripi, curatati locul de parcare dimineata sigur nu o sa aveti chef…
  • Lanturile sunt bune doar pentru zapada afanata. Nu sunt pentru gheata si asfalt, o sa va distrugeti cauciucurile si multe alte chestii pe la roti.
  • Parcati masina in zone in care riscul sa vi-o loveasca cineva e cat mai mic. Evitati curbele si fiti cat mai departe de traiectoria masinilor ce trec pe langa masina voastra parcata ;)
  • Incercati sa nu trageti frana de mana peste noapte, e posibil sa inghete la temperaturi joase, e suficient sa o bagati in viteza 1.
Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
12 comentarii
  1. matei garici 2 Dec 2010 @ 17:06

    + nu rabati oglinzile seara, mai ales daca sunt rabatabile electric
    + nu uitati sticle cu lichide in masina (apa, suc, etc…)
    + nu folositi functia ECONO sau reciclare pentru climatizare (se va incalzi un pic mai repede masina insa iti va aburi toate geamurile)
    + inainte sa ajungi acasa cu 1-2 semafoare, opreste climatizarea, lasa geamurile un pic deschise astfel incat sa scoti aerul f cald din masina prevenind astfel formarea ghetii sau aburirea geamurilor a doua zi dimi
    + nu deschdeti geamurile din prima, mai ales daca sunt electrice, dupa o noapte geroasa. riscati sa le stricati. daca e musai, mai bine deschideti usa cu totul sau apasati f scurt butonul pentru a vedea daca sunt sau nu inghetate/blocate. in nici un caz nu folositi functia de coborare fara a tine butonul apasat.

    Raspunde
  2. GGD 2 Dec 2010 @ 17:17

    + care nu are habar sa conduca in restu anului, iarna ar fi bine sa uite ca are masina! :D sunt foarte multi idioti (mai ales idioate) care nu au habar ce e aia masina, dar o folosesc in loc de umbrela,cizme,etc.

    Raspunde
  3. sip 2 Dec 2010 @ 17:45

    M-ai uimit, tata, ce bine le sti …
    @matei garici – Bune complectarile !
    @GGD – Exceptand remarcile, idioti/idioate, sunt intru totul de acord si cu tine !

    Raspunde
  4. criserb 2 Dec 2010 @ 19:21

    @sip – eu am avut de la cine invata ;)

    Raspunde
  5. hardcoded 2 Dec 2010 @ 19:43

    ar trebui sa faceti cum spun cei de la realitatea.net \:d/

    Raspunde
  6. criserb 2 Dec 2010 @ 19:46

    @hardcoded – comentariu tau nu are nici un inteles, poate ne zici si noua ce spun aia de la realitatea.net…

    Raspunde
  7. hardcoded 2 Dec 2010 @ 20:17

    Bineinteles.
    Citez din articolul “Cum să scapi de gheaţa de pe maşină. VEZI sfaturi pentru zilele geroase”

    “Porniţi căldura la maximum
    După ce porniţi motorul maşinii şi vă asiguraţi că este scoasă din viteză, porniţi ventilatorul la maximum, pe o temperatură ridicată. Îndreptaţi grătarele către geamurile laterale pentru a grăbi dezgheţarea acestora în dreptul oglinzilor.”

    Ceva mai interesant pe site-ul trustului nu puteau scrie…
    Sursa aici http://www.realitatea.net/cum-sa-scapi-de-gheata-de-pe-masina-vezi-sfaturi-pentru-zilele-geroase_778399.html
    Chiar ca ne ia de fraieri…
    Sa publice stiri multe acolo..fara nici un sens..si fara continut corespunzator…
    Prosteala pe fata.

    Raspunde
  8. alin 2 Dec 2010 @ 21:05

    Aia din poza e masina ta? Daca arata asa cam cat timp iti ia ca sa o cureti “toata” asa cum zici? Numai la numar freci juma de ora la cum arata:)) . Eu spre exemplu pe timp de iarna merg cu masina la spalatorie foarte des. Sarea de pe drum distruge vopseaua. Masina mea nu a aratat nociodata ca cea din poza. Mai zici ca sa pornesc motorul si sa ies apoi sa curat masina. Daca se incuie ce faci? Eu spre exemplu ma pun la volan, pornesc frumos motorul, apas butonul de degivrare, imi aprin o tigara si astept ca sistemul de climatizare sa isi faca treaba. Dupa ce termin tigarea, imi pun centura de siguranta si plec :) . Geamurile sunt ok. Daca totusi este zapada prea mare pe masina o dau jos cu maneca de la geaca si gata :)) . Dar asta foarte repede ca intarzii la munca. Sa nu imi spui ca nu faci la fel ca nu te cred:d . Daca atunci cand vin acasa masina arata ca cea din poza, ma opesc frumos la o spalatorie si rezolv problema in 10 minute.

    Raspunde
  9. criserb 2 Dec 2010 @ 22:31

    Da man e masina mea, iarna trecuta, de la Petrosani la Valcea :P

    Nu circul cu ea asa dar na, doar nu era sa ma opresc la Tg Jiu sa o spal :)

    Cat despre curatat, eu o curat in fiecare dimineata pana “la tabla” nu-mi place sa fie plima de zapada care sa zboare aiurea de pe ea in drumul meu.

    Fumezi cu usa inchisa? Nu e bine ;)

    Raspunde
  10. alin 2 Dec 2010 @ 23:07

    :)) . Cand pleaca ventilatorul de la climatizare imi muta freza :) . Pot sa fumez si trabuc ca nu se simte nimic:d . Daca stai sa o cureti asa inseamna ca te trezesti devreme si iti faci de lucru. Mie mi-e lene:d . Ma dau jos din pat pe la 8:15, pe la si jumate ies din casa, daca e zapada mare ma apuc repede de treaba si plec ca tre sa fiu la munca la 9. Noroc ca lucrez aproape(fac vreo 15 minute) si nu merg tare asa ca nu sare zapada.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)