Sari la conținut

Ce este cloud-ul?

cloud-ulO amica m-a intrebat ce este cloud-ul, totul a pornit de la articolul asta. Am incercat un raspuns care sa poata fi inteles de toata lumea si am zis sa-l pun si aici pe blog. La fel am invatat si eu, intreband, ma gandesc ca poate mai ajuta si pe altii.

Cloud-ul este un fel de hard disk care se afla undeva in “nori”. Bine iti dai seama ca nu este in nori, este un server pe undeva pe pamantul asta.

Practic tu daca iti faci cont pe acel cloud o sa ai un spatiu al tau pe care poti sa salvezi ce-ti trece prin cap, la fel ca atunci cand salvezi ceva pe hard disk-ul tau.

Avantajele sunt ca poti sa-ti sincronizezi cloud-ul cu telefonul mobil, cu calculatorul de la servici, cu calculatorul de acasa cu tableta si ce mai ai tu…

O sa ai in toate aceste locuri tot ceea ce ai in cloud, poze, fisiere, documente, muzica, filme etc.

Alt avantaj este ca maine poate iti moare calculatorul, cu hard cu tot. Eh in acest cloud totul ramane si poti sa-ti muti informatia pe care o aveai pe noul calculator, cand ti-l iei. Nimic nu se pierde. In teorie cei care ofera servicii de cloud ofera si backup si garanteaza pentru integritatea datelor… in practica insa… nu stiu.

Eu folosesc un astfel de serviciu de vreo cativa ani, de la dropbox.com.

Lucrez acasa la ceva si ma duc la munca, acolo pot sa continui de unde am ramas. Nu trebuie sa fac nimic pentru asta, totul se sincronizeaza singur.

Am scris mai demult despre cum functioneaza dropbox-ul, va recomand sa cititi si acest articol pentru a intelege mai bine (nu este mult de citit). Asta este pana la urma viitorul in plus, un back-up al datelor nu strica.

Daca vreti un spatiu mare de stocare, de 1TB incercati cloud-ul de la mail.ru, pana pe 20 ianuarie au o oferta in care ofera acest spatiu gratuit, pe viata. Cel putin asa am inteles din rusa lor.

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
7 comentarii
  1. Nik 8 Jan 2014 @ 08:35

    Eu am instalat mail.ru carea facut un folder in calculatorul meu in care descarca toate fisierele. Intrebarea este : cum se foloseste cloud-ul AVIND IN VEDERE CA DUPA CE STERG FISIERELE DIN FOLDERUL MEU DISPAR SI DE LA EI ? Altfel ce afacere am facut trecind fisierele din un folder in altul in calculatorul meu ? Te rog daca poti un raspuns detaliat ca pentru incepatori. Multumesc.

    Raspunde
  2. criserb 8 Jan 2014 @ 10:32

    @Nik – pai ai trecut fisierele dintr-un folder in altul pentru ca ala este folderul pe care il sincronizeaza cu cloud-ul. Tot ce ai in acel folder o sa ai si pe cloud. Daca stergi ceva se sterge si din cloud, daca modifici ceva se modifica si in cloud, astfel ca oricand ai nevoie de un fisier el o sa fie actualizat.

    Daca te duci la un prieten si ai nevoie de ceva de acolo intri pe net, pe site, si o sa ai tot ce ai si acasa in folderul respectiv.

    Cam asta este ideea cloud-ului, sa ai totul online. Le ai si pe calculator pentru ca este mai usor sa le accesezi asa. Ce ai face daca ai vrea sa modifici un document word? Il descarci, il modifici si apoi il pui la loc?

    Asa cum functionzeaza acum cloud-ul modifici documentul si aia este, nu mai ai nimic de facut, totul se intampla de la sine.

    Ceea ce vrei tu… sa ai un spatiu in care doar sa-ti pastrezi fisierele se poate, dar pe cloud.mail.ru eu nu am gasit optiunea, se poate pe dropbox, ei iti permit sa uploadezi ceva din browser fara sa mai trebuiasca sa iti instalezi aplicatia pe calculator. Astfel o sa ai fisierele numai pe net, poti sa faci ce vrei tu cu cele de pe calculator ca nu le afecteaza pe cele din online.

    Raspunde
  3. Florin 8 Jan 2014 @ 13:14

    Aseara am scris si eu pe blogul meu ceva despre Dropbox si Google Drive, iar acum la recomandarea unui alt blogger, testez Copy.com!

    Raspunde
  4. Crox 9 Jan 2014 @ 13:24

    Aici definesti cloud storage.
    Cloud-ul este defapt o nebuloasa de servicii oferite prin intermediul internetului. Unii spun ca este internetul in sine. Cert este ca unele servicii care definesc cloud-ul nu au fost inca inventate. Cloud storage este un serviciu existent si foarte raspandit, dar nu defineste nici pe departe complet cloud-ul. Defapt nimeni nu ill poate defini complet. Poate doar eu.

    Raspunde
  5. Nistor 6 Sep 2016 @ 20:25

    Mult respect si multa sanatate celor care ajuta si pe cei mai putin initiati; altruism si generozitate intr-o lume lacoma si egoista. Stima si consideratie,Nistor

    Raspunde
  6. jhony 7 Jan 2017 @ 12:18

    multumesc pt info!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)