Sari la conținut

Daca esti frustrat stai acasa

Cum mi-am pierdut cateva ore azi pe la Enel, am avut ocazia sa vad tot felul de oameni pe acolo. Majoritatea, oameni simpli, cu foarte mult bun-simt. Veneau, isi luau bon de ordine, se asezau pe scaun linistiti si asteptau sa le vina randul.

La ghiseu erau 4 fete, toate lucrau aproape fara intrerupere. Pe bune.

Intra la un moment dat un tip, ia si el bon de ordine si dupa vreo 5 minute incepe sa urle pe acolo. Se ia de o functionara, care probabil nu stia ceva. S-a deplasat pana la colegul de langa sa-i ceara ajutorul. Treaba de maxim 1 minut.

A inceput al nostru personaj sa urle ca dupa ce ca nu e capabila sa-si faca treaba il mai tine din treaba si pe celalalt.

Apoi distractia a continuat, vorbea foarte tare sa-l auda toata lumea. Se certa singur, cu sistemul. Ca vezi Doamne de ce nu angajeaza Enel-ul mai mult personal, ca de ce trebuie sa stea el la coada, ca el e miezu.

S-a luat de paznicul care trecea pe acolo, un om in etate si cu bun simt (in cele 4 ore de stat acolo am interactionat si cu el). L-a dat exemplu tuturor:

Uite, daca nu-l angajau pe batranul asta mai puteau sa angajeze o fata, oricum batranu’ asta nu ne ajuta cu nimic. In plus din cauza astora ca el tara asta e asa naspa, batranii sunt de vina pentru felul in care merg lucrurile…

Poate n-am reprodus cuvant cu cuvant dar cam asta a fost ideea.

Batranelul, un paznic foarte simpatic, ajuta pe toata lumea. Ii indruma pe clienti in stanga si in dreapta, le ajuta pe fetele de la ghiseu, ma rog, se implica. Facea tot ce-i statea in putere pentru a ajuta.

Un batranel simpatic, genul ala de bunic bun si bland.

Nervosul de care va povesteam mai sus, nu a tacut nici 5 minute. A criticat fiecare gest al lucratorilor din respectiva incapere pana i-a venit randul.

Sa-l caracterizez, sa-i zic cate ceva… parca n-as vrea sa ma cobor la nivelul lui.

Vreau doar sa va zic o chestie, in momentul cand aveti nervi, cand v-ati trezit cu fata la perete, nu va certati cu niste oameni nevinovati. Chiar daca aveti dreptate. Oamenii aia sunt niste simpli angajati, ca mine, ca tine, ca oricare altul. Omul ala nu are nici o vina ca firma nu angajeaza suficient personal.

E de bun simt ca atunci cand vrei sa te certi cu cineva, cearta-te cu ala care trebuie, nu cu cine iti iese in cale. In plus daca nu te poti controla exista si numere de telefon, stai la tine acasa si cearta-te prin telefon (vorbesc acum strict de Enel, omul a venit acolo la un ghiseu de informatii), macar nu te vad altii cat esti de… nervos.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
12 comentarii
  1. mOntecOre 20 Mar 2012 @ 23:18

    sa vezi ce nasol e cand constati ca la unii oameni asta nu e o stare de nervi random ci o stare de fapt

    Raspunde
  2. Sergiu Nicola 20 Mar 2012 @ 23:54

    Îmi pare rău pentru personalul de acolo. Orice-am face nu putem să “îmblânzim” aceste fiinţe numite oameni.

    Raspunde
  3. criserb 21 Mar 2012 @ 01:34

    @mOntecOre – banuiesc ca asa era si la respectivul dar na, nu-l cunosc nu pot sa-l judec. Spun ceea ce am vazut acolo timp de o ora in care am impartit aceiasi incapere.

    @Sergiu Nicola – sunt unii la care ne putem uita si nu putem sa vedem care e diferenta dintre ei si animale…

    Raspunde
  4. Ghiocel07 21 Mar 2012 @ 07:36

    Din pacate asa se intampla in toate locurile unde se lucreaza cu publicul. Si este vorba de persoane care nu prea si-au tocit coatele invatand, nu se omoara cu munca, dar au bani. Considera ca pot cumpara pe oricine si orice, stiu tot si pot face orice. Daca-i pui sa scrie doua randuri se simt ofensati. Si nu pentru efort, ci pentru nestiinta. Niste analfabeti, parveniti. Cunosc foarte bine aceste specimene.

    Raspunde
  5. Oana 21 Mar 2012 @ 10:49

    Cristi dar din cate persoane erau acolo, s-a gasit vre-unul sa il puna la punct? sa ii zica ceva sau sa il pofteasca afara? cred ca nu… Unii oameni sunt asa pentru ca li se permite !

    Raspunde
  6. criserb 21 Mar 2012 @ 11:31

    @Oana – nu. M-am gandit sa ii zic ceva dar pana la urma am ajuns la concluzia “ce rost are?” Daca nu l-a educat masa, o sa-l educ eu prin cateva vorbe? In plus faptul ca nimeni nu l-a bagat in seama l-a facut sa se simta mai prost…

    Raspunde
  7. Alex 21 Mar 2012 @ 11:47

    da…se intampla peste tot. Educatia nu se face in autobuze, gari sau pe la Enel :) constructia lui ca om e deja formata, asa va fi toata viata.
    Exista tot felul de oameni…mai scrie si Cristi, mai comentam si noi. :)

    Raspunde
  8. snuffx 21 Mar 2012 @ 13:39

    Exact pentru ca “ce rost are” nu-ti da nici tie dreptul sa le dai sfaturi altora de genul “stai acasa daca ai nervi”. Atitudinea pasiva face la fel de mult sau mai mult rau decat bine intr-o situatie de genul acesta.

    Hai sa luam o situatie ipotetica dar cu o probabilitate de a se intampla : daca in loc de Enel si doar urlete, omul respectiv era pe strada si agresa o femeie verbal sau fizic. Ce faceai atunci ? Daca era sotia ta si altii nu ar fi intervenit ? “Ce rost are” si-ar mai fi gasit locul ? Cum te-ai fi simtit? Pentru ca “ce rost are” sa-i fac plangere la politie ca “oricum nu i se va intampla nimic”

    Nu te critic pe tine, ii critic pe toti cu asemenea atitudine pentru ca, daca noi nu ne vom schimba (noi astia cu simt civic) si nu vom lua atitudine nimic nu se va schimba in tara asta.

    S-ar putea sa fi deviat discutia in alta directie dar putin mai conteaza.

    Romanul are doua probleme majore : impasibilitatea, caracterizata prin: “ce rost are”, “oricum nu se va intampla nimic” si lipsa de coloana vertebrala, caracterizata prin: “capul plecat, sabia nu-l taie”.

    Raspunde
  9. Manwe 21 Mar 2012 @ 14:18

    Salut.
    Din pacate situatia a fost extrema si tare mi-e teama sa nu se inteleaga niste lucruri gresite.
    Intai sa-mi precizez pozitia: da, este o mitocanie sa te iei de omul de la paza ca-i batran si ca in locul lui ar putea angaja pe altcineva. Da, este nasol sa tipi la cineva ca s-a interesat altundeva, intrerupand un coleg.
    Dar.
    Nu e normal sa stai 4 ore la Enel, si nici sa nu ai posibilitatea de a vorbi “cu cine trebuie”. Ei lasa intentionat sa se descurce cu situatiile dificile oamenii aia nevinovati. Ei reusesc foarte bine sa ne faca sa ne gandim la distinctia dintre corporatia cea rea si oamenii cei buni. Dar e o idee falsa: tu nu te poti niciodata certa/intelege/negocia cu corporatia – va trebui sa vorbesti cu un om care reprezinta corporatia. Si “nu e vina lui” ca “asa e contractul” sau “asa e procedura”. Drept urmare renunti. Ceea ce nu-i ok, pentru ca exact asta urmaresc niste oameni de la conducere.

    Raspunde
  10. criserb 21 Mar 2012 @ 17:30

    @Manwe – nu renunti dar nu poti sa te certi cu oricine dintr-o companie pentru ca tu nu esti multumit de un anumit serviciu. Depune o cerere, fa o reclamatie, pentru ca pur si simplu angajatul ala nu are nici o vina. Ce vina are Xulescu ca tu tre’ sa stai 4 ore? Pe bune acum? Crezi e Xulescu nu ar fi mai fericit daca ar avea mai multi colegi si ar munci si ea/el mai putin?

    Cu siguranta ca munca i-ar fi mai usoara…

    In plus e alegerea fiecaruia daca vrea sa lucreze cu o companie sau nu. In cazul Enel-ului sa zicem ca e un monopol, nu prea ai ce face (desi daca ma gandesc bine poti sa produci singur energie, cunosc cazuri) dar in alte cazuri schimi serviciul.

    Raspunde
  11. snuffx 21 Mar 2012 @ 17:55

    Multumesc pentru ca nu mi-ai acceptat comentariul. Imi intareste ideea comunicata.

    Raspunde
  12. Manwe 22 Mar 2012 @ 01:40

    Din pacate, uneori e singura optiune (nu numai Enel are monopol – mai sunt si alte monopoluri de facto, cum ar fi distrigazul sau in unele cazuri operatorul de cablu). Iar termenul legal de raspuns la o cerere/reclamatie este de 30 de zile. Treizeci. De zile. Si raspunsul nu inseamna rezolvare a situatiei. Eu sunt patit, stiu.
    Mai sunt in unele locuri tantile de la taxe, care habar n-au pe ce lume traiesc pentru ca “nu le-a trainuit nimeni” si drept urmare aplica nu legea ci ceva foarte aproximativ (culmea ca nu te dezavantajeaza intotdeauna).
    Eu vad lucrurile asa: unii angajatori vin cu “spor de stres”. Adica: vrei sa lucrezi la Enel, asteapta-te ca unii sa nu fie fericiti sa piarda 4 ore sau 4 saptamani pe la ghiseul tau. Drept urmare, cere-i angajatorului spor de stres. Sau sa rezolve problemele reale ale oamenilor (statul prea mult la coada sau rezolvarea unor probleme in ani lumina). De exemplu eu a trebuit sa insist de vreo cateva ori la Enel ca trebuie sa-mi schimbe contorul oprit de ei pentru ca scotea fum. Pur si simplu, echipa care a “rezolvat” problema a facut un scurt inaintea contorului si a uitat sa anunte pe cineva sa il schimbe. Dosar penal scria pe mine (pentru ca sesizarea a fost telefonica) daca nu ii anuntam de 3 ori ca trebuie sa il schimbe odata. Si de fiecare data tanti de acolo de la ghiseu evita sa imi dea numar de ordine pentru ca nu se mai intalnise cu situatia. Si de fiecare data se uita la mine ciudat pentru ca “colegii lor nu au bagat nimic in sistem”.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)