Sari la conținut

Filmele 3D dauneaza grav sanatatii

Am vazut la un moment dat un film 3D, mai demult, au trecut ceva ani de atunci dar am ramas cu un gust amar. Un gust asa de amar incat am preferat sa nu vad Avatar 3D. Chestiile pe care le-am gasit azi si le-am pus mai jos probabil explica reticenta mea fata de 3D. Voi ce parere aveti?

ochelari-3d 

Pasiunea pentru filmele 3D poate fi foarte nociva pentru ochii privitorilor. Entuziastii acestui progres cinematografic nu ar trebui sa urmareasca filme tridimensionale mai mult de 2-3 ori pe saptamana, in timp ce unora nu le sunt recomandate deloc, din cauza medicale, sunt de parere oftalmologii rusi.

Atentia medicilor de ochi rusi a cazut asupra fenomenului filmelor 3D, dupa ce mai multe persoane s-au plans ca ar avea probleme de vedere in urma unei experiente de acest fel. Dupa ce au urmarit un film, privind prin ochelari special polarizati, unii indivizi au acuzat oarecare disconfort, migrene si dificultati de adaptare a ochilor la mediu.

Ochelarii 3D polarizati creaza iluzia unei imagini in trei dimensiuni, prin restrictionarea luminii care ajunge in ochi, un exemplu de stereoscopie ce exploateaza polarizarea luminii. Pentru a prezenta stereoscopic o imagine in miscare, doua imagini sunt proiectate, suprapuse, pe acelasi ecran, prin filtre de polarizare diferite. Privitorul poarta o pereche de ochelari low-cost, ce contin, la randul lor, o pereche de filtre polarizate diferite. Prin fiecare filtru trece numai acea lumina care este polarizata similar, fiecare ochi percepand o imagine diferita.

Continuarea pe descopera.ro

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
6 comentarii
  1. elaul 27 Jan 2010 @ 14:03

    am inteles ca Avatar IMAX 3D e foarte-foarte obositor pentru ochi, deoarece scrisul nu e 3 D..

    Raspunde
  2. Itmadness 27 Jan 2010 @ 15:40

    Eu am vazut Avatar 3d la IMAX aici in Berlin (fara subtitrare) si la sfarsit pot sa spun ca ma dureau putin ochii

    Raspunde
  3. Mugabibambi 27 Jan 2010 @ 15:46

    Eu am vazut 2012 3D aici in Haiti si pot sa spun ca nu ma mai doare nimic.

    Raspunde
  4. Daniel7up 27 Jan 2010 @ 21:09

    Am vazut si eu cateva filme 3D. Va zic sincer ca pe la primele filme in 3D, simteam nevoia sa imi scot ochelarii de la ochi si sa mi-i inchid putin, pentru a-mi reveni. Acum simt aceasta nevoie mai rar. Cred ca dupa un film nu tre` sa mergem la televizor sau la PC, pentru a ne linisti ochii.

    Raspunde
  5. ipo 28 Jan 2010 @ 11:12

    Ar fi interesant articolul, dar eu ma opresc cand vad traduceri gen Google translate si greseli gramaticale grosolane.

    Raspunde
  6. Danny 28 Jan 2010 @ 16:33

    Am scris si eu la mine pe blog despre asta dupa ce am citit un articol al carui link ti-l las aici (sper sa nu fie vreo problema):
    http://www.gandul.info/sanatate-food-drink/filmele-3d-pot-provoca-dureri-de-cap-sfaturi-pentru-cei-cu-ochelari-5304611

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)