Sari la conținut

Îmi dă statul 4650€

alocatii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dublează alocaţiile de stat pentru copii, de la 42 de lei la 84 de lei. Majorarea alocaţiei a fost aprobată recent de către deputaţi, sub forma unui amendament propus de PNL.

sursa

După minunata veste cum că s-au dublat alocațiile am făcut un mic calcul.

84 lei x 12 x 16 ani + 200 x 12 x 2 ani = 4650€

Vă dați seama 4650€, o mulțime de bani, așa dacă ne uităm la suma totală, dar dacă ne uităm la 84 lei pe lună, ce putem face cu ei?

Că ne dă 84 de lei sau că nu ne dădea 42 era tot una. Chiar dacă nu ne dădea nimic era la fel. Nu ai ce face cu banii ăștia pentru a crește un copil, îmi ajung practic de 2 cutii de lapte praf.

Câți bani se primesc în alte țări? De zeci de ori mai mult. Cât dă statul nostru pentru un deținut? Vreo 500 lei.

Este oare un lucru normal?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
16 comentarii
  1. corina 2 Jun 2015 @ 11:09

    Recomandarea mea ar fi sa nu cheltuiesti aceste alocatii, ca nu stai in banii astia, ci sa faci o renta de studii pt.copil.

    Raspunde
  2. Robintel 2 Jun 2015 @ 11:23

    “Că ne dă 84 de lei sau că nu ne dădea 42 era tot una. Chiar dacă nu ne dădea nimic era la fel. Nu ai ce face cu banii ăștia pentru a crește un copil, îmi ajung practic de 2 cutii de lapte praf.”

    Aveam o părere mai bună despre tine.

    Raspunde
  3. criserb 2 Jun 2015 @ 11:28

    @Robintel – păi spune tu, ce poți să iei de banii ăștia?

    Raspunde
  4. blue77max 2 Jun 2015 @ 11:45

    Pai nu mai e de unde sa dea. Au dau pentru cainii comunitari vreo 150 pe luna, astia sunt viitorul tarii, puscariasi au si astia o suma consistenta, pensiile parlamentarilor se vor aproba si alea fara sa ne dam seama. Daca s ar introduce votul de la 10 ani cred ca alocatia ar fi vreo 500 de lei.

    Raspunde
  5. Aurel Dragut 2 Jun 2015 @ 12:12

    Idea e ca, in loc sa dea tuturor copiilor aceeasi suma, puteau sa faca treaba mai istet si sa aloce mai multi bani copiilor cu familii mai nevoiase.

    Raspunde
  6. criserb 2 Jun 2015 @ 12:17

    @Aurel Dragut – am văzut și eu discuțiile pe tema asta, și nu știu dacă sunt 100% de acord. Pe de o parte mă gândesc că toți copiii ar trebui să fie egali.

    Raspunde
  7. haivas 2 Jun 2015 @ 12:28

    Zi merci că ți-i dă, și nu ți-i ia! :)) Bine îți și ia, dar putea să ți-i ia și p’ăștia! :)

    Raspunde
  8. Aurel Dragut 2 Jun 2015 @ 12:37

    Da, toti copii sunt si ar trebui sa fie considerati egali, dar la salariile care sunt, aceasta suma de 84 de lei este privita diferit de fiecare in parte. Tu, de banii astia, iei 2 cutii de lapte praf, pentru ca esti la un nivel cu pretentii pe masura, dar cei mai saraci (de ex. aia din comune, cu case de chirpici), crezi ca or sa ia lapte Milumil, Aptamil, etc.?

    Raspunde
  9. criserb 2 Jun 2015 @ 12:40

    @Aurel Dragut – păi un lapte praf tre’ să ia și ei, că nu toată lumea poate să-i alăpteze. Orice lapte praf costă cam tot pe acolo, +/-.

    Raspunde
  10. cosmin 2 Jun 2015 @ 13:26

    Cristi, doar ca un exemplu nici decum ca o comparatie, in Suedia statul cheltuie cu un copil de la nastere si pana la finalizarea liceului undeva la 250.000 € ( alocatie, scoala, servicii medicale etc…)

    Raspunde
  11. cosmin 2 Jun 2015 @ 13:37

    @criserb – egalitatea este relativa…eu am 1,90 m altul 1,70m dca ne urcam pe aceiasi treapta tot nu o sa fim egali…egali o sa fim cand o sa ne urcam pe o treapta care sa anuleze diferenta…eu pe una mai mica, celalat pe una mai inalta…

    Raspunde
  12. Secara 2 Jun 2015 @ 14:28

    Cristi, in alte tari (mai liberale – vezi Australia, sau mai socialiste – vezi Noua Zeelanda) statul nu-ti da mai nimic pentru cresterea copilului (poate iei ceva la nastere, eventual concediu fara plata vreme de un an).

    In plus, cei 4,650€ sunt in valoare neta. Echivalentul salarial (salariul fiind momentan fiscalizat in multiplu de 1.85) e chiar mult mai mare.

    Oricum, ca si in cazul pensiei, morala e aceiasi: nu te bizui pe ajutorul nimanui, cu atat mai putin pe ajutorul statului.

    Iar aceasta masura va face diferenta – no offence – in lumea celor ce masoara plusul de bani nu in cafele, ci in franzele. Adica pe la tara (anumite familii, in anumite zone) – e o masura sociala, in cele din urma.

    Raspunde
  13. Alexandra 2 Jun 2015 @ 23:36

    Nu stiu în alte tari, aici în Insulele Canare nimic. Doar ajutor social în cel mai bun caz în orase mici sau sate daca au bani.

    Raspunde
  14. Georgi 4 Jun 2015 @ 00:44

    @Aurel Dragut – Aia cu case de chirpici , iti zic eu, 90% stau la carciuma din sat si copiii se duc cu vacile pe islaz (care au vaci).Nici la scoala nu ii trimit.Cunosc cazuri o gramada.Mai ales ca o sa ma mut intr-un sat de langa Bucuresti. Lumea acolo are ditamai curtea si nu vezi o rosie, o salata, un ardei gras, un cartof. Sunt buruienile cat ei de mari.La poarta nu mai zic cum arata. Doar la cateva case se vede ca sunt de gospodari. Si culmea, au servici, fac naveta zilnic pana la Bucuresti.Adica aia au timp, astia care zac toata ziua , nu au.
    Noi mergem acolo la terenul respectiv (unde ne vom face casa) si udam gradina de 2 ori pe saptamana, vara mancam rosii de curte, e curtea plina cu de toate, in weekend sapam, dam buruienile la o parte,etc.Nu e simplu sa ai grija de o gradina,dar se poate. Avem in plan sa si vindem dupa ce ne mutam acolo.Pe sistem din asta, de vine clientul si culege din curte.
    Pai ar face astia bani cu duiumul la ce gradini mari au si la cat cauta lumea alimente bio. Dar e mai interesant sa barfesti la bar ce s-a discutat la capatos aseara.
    Nu vor sa munceasca. Si atunci de ce sa le dea statul astora bani de bautura?

    Eu in loc de alocatie in bani, as face altceva pentru copiii nevoiasi.
    Ceva camine cu scoala, unde sa invete si o meserie sa aiba ce munci la 18 ani (ceva in agricultura, mecanica, etc).Si sa le asigure statul TOT: cazare, mese, rechizite. Sa acopere tot.

    Sunt si oameni nevoiasi dar muncitori si care dau tot ce au pentru copii lor.Intr-adevar pentru astia, alocatia mai mare e ceva…dar din pacate sunt prea putini.Tot aia puturosi si cu mana intinsa detin puterea….
    In rest, pentru noi restul , avand in vedere ca nu prea ne afecteaza marirea alocatiei , nu prea vad ce e de discutat in privinta asta.
    Oricum…nedreptate este peste tot. Mai ales atat timp cat BOR nu plateste impozite pe tot ce vinde (lumanari,candele,icoane, mir,bratari, mai nou acatiste http://marlani.ro/2015/06/01/banii-vorbesc/ ).

    Raspunde
  15. adela 12 Jun 2015 @ 14:23

    Asta cu natalitatea sa stii ca e dubioasa treaba. Daca stai bine si te gandesti nu tine neaparat de venituri. De regula familiile sarace fac multi copii, pe principiul unde mananca 3 guri, mai mananca inca una. In schimb “geniile” daca fac 1 copil e bine, si ala pe la varsta de 30 ani. Vezi si popoarele sarace cum s-au inmultit de tare gen china, india, africa. A scazut si va scadea natalitatea in randul oamenilor educati de sistem, femeia intai trebuie sa faca o facultate, apoi o cariera, si copilul il are in plan abia pe la 30 ani si desi statul ofera 2 ani de concediu, fuge repede la job ca sa nu-si piarda cariera. Pe al doilea copil numa curajosii il mai fac. Legat de pensie vs natalitate, solutia au gasit-o strainii si s-a implementat treptat si la noi, redirectionarea unei parti din cotizatia CAS catre un fond de pensii privat. Pensia de stat va deveni atat de mica incat va parea ca un ajutor social, iar pensia privata va deveni principala sursa de venit a viitorului pensionar. Bineinteles vor fi niste generatii de sacrificiu si anume cei care azi si in urmatorii 10 ani vor iesi numai cu pensia de stat. Insa sa nu ne facem griji nici pentru ei ca statul intotdeauna a gasit artificii de calcul sa ia de la un minister sa dea la altu, zici ca plimba banii cu sacosa.

    Raspunde
  16. Tim 15 Jun 2015 @ 14:30

    Hm, eu zic ca e un privilegiu ca se dau acesti bani… Nu cred ca lumea isi face plozi in baza acestei simbolice sume de bani. Atat poate face statul pentru copii. Asta e…

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)