Sari la conținut

Manastirea Snagov

Deoarece timpul pentru ziua de astazi era limitat (pe seara merg la o nunta) a trebuit sa ne alegem o destinatie de drum undeva mai aproape, stiu ca v-ati obisnuit cu distantele lungi… or sa vina si ele iar, nici o grija :)

Mi-am adus aminte de vorbele unei persoane dragi si am zis ca e momentul de a vizita o manastire. Am ales manastirea Snagov stiind ca nu e chiar aproape, vroiam sa iesim din Bucuresti.

Â

Am plecat la drum dupa povestea cu restaurantul, pe DN1, un drum care e agolerat chiar si intr-o zi insorita de sambata dimineata ma rog… era 1 :)

Am ajuns la Snagov o zona superba pe malul unui lac care si-a pierdut de mult linistea specifica acestor locuri din cauza nenumaratelor vile construite pe acolo de cei care au  o barca/salupa/yacht. E normal sa iti construiesti casa langa lac, doar nu te poti plimba cu barca pe Unirii sau Magheru :)

Accesul la manastire nu este usor trebuie urmarite tot felul de indicatoare mai mult sau mai putin vizibile. De asemenea pot fi intrebati localnicii care cu durere in suflet te anunta ca “se ajunge foarte greu”. Avand in vedere ca sunt destul de obisnuit cu greutatile/provocarile am continuat drumul in cautarea Sfintei Manastiri.

Ultimul indicator intalnit ne spune ca drumul pana la manastire presupune traversarea lacului cu barca. Am lasat masina acolo, unde l-am intalnit pe Ionut (barcagiul nostru). Dupa o scurta negociere am reusit sa obtinem un pret “bun” de numai 50 ron (dus-intors).

Am ajuns. Intram, platim taxa de 8 ron si ne aruncam ochii pe pereti, pe icoane si pe tot ceea ce poti intalni intr-o manastire (dupa mine locasul semana mai mult cu o biserica).

Este mai presus de cuvinte locul / Este o mica particica de rai / unde ingerii canta cel mai frumos / spunea cineva si avea dreptate.

Istoria manastirii este impresionanta. Construita de Mircea cel Batran a fost prima data atestata documentar in 1408 si gazduieste din 1476 mormantul celui pe care il invocam destul de des azi, domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes.

Undeva ascuns dupa o masa bisericeasca gasim si mormantul marelui Tepes. Asa ne cinstim noi urmasii…

Unde esti tu Tepes Doamne
Ca punand mana pe ei
Sa-i imparti in doua cete
In smintiti si in misei

La iesire din manastire gasim “Cartea de Aur” plina de semnaturi care de care mai clebre…

Am scris si eu in “cartea de aur” www.criserb.com si m-am semanat… sa vedeti acum cate vizite o sa am :)

O chestie tare… la iesire observam ca pretul nu mai era 8 ron, s-a scumpit, 13 ron…. asta pentru ca au aparut imediat dupa noi niste italineni… si ei de’… puteau sa dea mai mult… tipic Romenesc.  Oare Ministerul Cultelor are idee despre hotia preotilor romani ?????

Am inteles din vorba cu prietena Canaliei pe care cu rusine recunosc ca am uitat cum o cheama :( ca aici a avut loc cununia religioasa a lui Irinel si Monica Columbeanu… numa ca ei au venit cu yachtul… nu ca noi cu masina :P

Cam atat… un loc frumos pe care l-as mai vizita cu placere si va sfatuiesc si pe voi sa o faceti atunci cand timpul va permite.

Drumul de intoarcere a fost foarte amuzant…. le faceam cu mana tuturor celor ce-i vedem pe strada, masini si pietoni. Am starnit multe zambete, chiar si pe fetzele cele mai morocanoase. Au fost si oameni care ne-au raspuns… si ne-am bucurat… de aici ne-a venit ideea de a continua procedeul… cine stie… poate facem o Romanie mai vesela….

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
9 comentarii
  1. Ghiocel07 30 Jun 2007 @ 20:30

    Multumesc ca ti-ai adus aminte, sper ca ai aprins si o lumanare pentru cei dragi.

    Raspunde
  2. ana 4 Jul 2007 @ 15:32

    Nu pot sa cred ca vizitezi manastiri…..cred ca vrei sa te pui bine cu cineva acolo Sus…e clar Canalia e pt tine,dar de fapt si tu esti o mica “canalie” :))

    Raspunde
  3. Smoke 19 May 2008 @ 07:56

    c tare……bunicii mei stau chiar acolo langa manastire si il stiu si p barcagiul vostru:))……cand mai vreti s veniti p aqlo contactati-ma.;))

    Raspunde
  4. gabriela cotici 1 Feb 2009 @ 16:26

    super interesant pretul se ia in functie de cine esti, si cum esti imbracat.
    si mie mi-sa intamplat si nu numai o data, eram in vizita prin tara cu prietenu meu care este de alta nationalitate nu roman, si decate ori deschidea gura urca si pretu, pana la urma i-am zis ca r fi mai bine sa taca si sa nu mai intrebe nimic pana nu vb eu si si platesc, ca daca nu o sa ne coste dublu, a inteles si de fiecare data cand il intrebau ceva pe ;langa faptu ca nu intelegea dadea si el din cap , pana ce platem.

    Raspunde
  5. Mihai 13 Jun 2009 @ 19:02

    Salutare, si eu am patit-o dar realitatea este de fapt alta si pana la urma s-a finalizat cu o reclamatie pe site-ul Politiei Romane si o invitatie la politia Gruiu sa o scriu din nou.
    Cand am ajuns la marginea lacului (urmarind indicatoarele), nu am sunat la nr. de tel. mobil afisat pe ultimul indicator (care era al preotului si care pentru 12 ron de persoana (cu bilet) erau incluse urmatoarele: traversare dus-intors, prezentarea Manastirii Snagov cu ghid si taxa biletului de intrare in Manastire, toate astea VA REPET DOAR CU 12 RON.
    Binenteles ca nu am stiut ca trebuie sa sun la nr.afisat pe indicator si am fost racolat de un batranel simpatic si cu chef de vorba, ca ma duce baiatul lui pentru 60 ron (fara bilet) dus-intors doua persoane, asta a fost si ne-am dus, insa dupa ce am traversat pe malul Manastirii, preotul de acolo ne-a mustruluit bine ca nu l-am sunat si platim la toti escrocii si in loc sa bagam banii in Manastire ii dam pe la escroci, avea dreptate saracul dar tot teapa mea a ramas.
    Nu vreau sa contrazic pe nimeni dar preotul face tot ce poate sa scape de escrocii care profita de pe urma turistilor naivi, el nu are niciun avantaj ca oricum taie bilet si a mai facut si un teanc de sesizari pe la Politia Gruiu, noi suntem singurii vinovati ca incurajam escrocii si nu luam masuri (sa sunam la politie, sa cerem bon, etc.)
    Persoana a fost identificata de Politia Gruiu ca fiind un ingrijitor la o vila de pe malul lacului, macar o satisfactie sa am si eu.

    Raspunde
  6. Cristi 16 May 2010 @ 23:34

    Cum se ajunge la manastire? Noi nu am gasit nici un indicator, am trecut de Snagov si am tot mers si am ajuns la Caldarusani. Pe bune ca nu am vazut nici un indicator, dara-mi-te indicator cu nr de telefon al preotului.

    Raspunde
  7. Constanta 14 Feb 2011 @ 10:57

    Am si eu o rugaminte,doresc de mult sa ajung la acea manastire care intre timp are si o pasarela am inteles, totusi cum se ajunge acolo, fa-mi te rog daca vrei un itinerariu ca este greu de ajuns asa cum ai spus si tu,multumesc.

    Raspunde
  8. andrei 24 Feb 2011 @ 11:41

    …”Undeva ascuns dupa o masa bisericeasca gasim si mormantul marelui Tepes. Asa ne cinstim noi urmasii…”
    Cred ca ai vrut sa te referi la inaintasi…:)

    Raspunde
  9. Alexandra Andrei 10 Jun 2011 @ 13:36

    Mormantul lui Tepes nu este ascuns in acest fel, ci e mai bine protejat. Cat despre staret, eu nu am avut niciodata probleme cu acesta, nu stiu de ce i se face reclama negativa. Din contra, a fost foarte amabil, a raspuns la telefon, ne-a dat si indicatii, ne-a si repetat de mai multe ori sa fie sigur ca nu o luam pe un drum gresit.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)