Sari la conținut

Maseaua de minte

ii creste acum lui Octavian. Eu ma bucur, mult. Sper sa-i vina mintea la cap. Asta daca maseaua de minte are vreo legatura cu mintea…

Eu sper sa aibe, dar nu stiu ce sa zic… Oare mai are vreo sansa?

Voua v-a iesit maseaua de minte? La ce varsta? V-a durut?

Ce sa-i fac lui Octavian ca nu-l mai suport cat se vaita? :((

PS Nu mai poate sa caste nici gura :(

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
65 comentarii
  1. octavian 15 Dec 2008 @ 21:14

    Acum sunt mai intelept…

    Raspunde
  2. Cristian 15 Dec 2008 @ 23:59

    Eu am 30 de ani si inca nu mi-a iesit. Probabil nu mai e cazul. Asta ma face intelept sau norocos ? :D

    Raspunde
  3. criserb 16 Dec 2008 @ 09:12

    Cred ca doar norocos :) Nici mie nu mi-a iesit inca si am 29 de ani…

    Raspunde
  4. anonim 16 Dec 2008 @ 11:08

    Maseaua mi-a fost scoasa anul asta si a fost groaznic…
    A fost singura mea extractie de masea, dar dupa o asemenea experienta, nu mai vreau alte extractii.
    Tu ai avut vreodata vreo extractie de masea sau vreo operatie?

    Raspunde
  5. Ioana 16 Dec 2008 @ 11:13

    Eu am 21 de ani si sunt la a treia masea de minte care imi creste, dar si a treia pe care o voi scoate. Prima a fost scoasa prin extractie, a doua am ajuns la chirurgie (lucru care a fost fffffff naspa; in viata mea nu am avut dureri mai cumplite). Deci, Octavian, iti recomand cu caldura sa mergi la dentist, ca sa nu ajungi sa ai probleme…

    PS: O persoana cunoscuta mie a facut septicemie de la o infectie la o masea. Din fericire a scapat, dar altii nu pot fi la fel de norocosi..

    Raspunde
  6. mybrainquit 16 Dec 2008 @ 11:35

    Mie mi-a scos prima masea de minte cu dalta, la dentist. De atunci nu ma mai duc la dentist decat sedat.

    Raspunde
  7. octavian 16 Dec 2008 @ 11:53

    Dragii mei,
    Este a 2-a masea de minte care imi da. Prima nu m-a durut. Nu cred ca e cazul sa le scot, ce sens are?!? Acum m-a lasat durerea.

    Raspunde
  8. Arina 10 Jan 2009 @ 02:10

    Heloo,eu am 17 ani…shi de vreo 2 luni ma streseaza o durere de masea insuportabila..acum cateva zile am observat k mia crescut un coltisor stanga sus in spatele ultimei masele..inca nu am fost la destist..e maseaua de minte pana la urma sau se poate sa fie si altceva??

    Raspunde
  9. Cami 10 Jan 2009 @ 02:13

    Ariana: dupa descriere, cam maseaua de minte trebuie sa fie. Ia un calmant, apoi fa o programare la un dentist, masele de minte pot da mari probleme daca nu ies cum trebuie.

    Raspunde
  10. octavian 10 Jan 2009 @ 10:20

    La mine a trecut durerea cam in 4-5 zile.

    Raspunde
  11. Arina 11 Jan 2009 @ 12:15

    Ms Cami..ma voi duce la stomatolog sa vad care este treaba..:*

    Raspunde
  12. jimmy 27 Jan 2009 @ 16:32

    mi-am scos o masea de minte prin operatie si noaptea mi s-a umflat falca.am luat ketonal ptr durere dar firele cu care sunt cusut imi ating limba si ma doare …….si trebuie sa stau 7 zile cu ele…………..foarte naspa cu operatiile astea la masele

    Raspunde
  13. john 9 Feb 2009 @ 18:45

    dupa operatie a ramas osul fara gingie…belea mare …durere mare…am noroc ca doctorita se pricepe de minune!

    Raspunde
  14. Adriana 6 Mar 2009 @ 17:49

    Am fost la doctorul meu stomatolog si ma trimis sa fac o radiografie la masea….a relizat k maseua era cea de minte si o am cariata….el a zis k mi-o trateza,mi-o curata imi scote nervul si mi-o plombeza…..eu nu stiu daca este bine sau nu pt k nu am avut nici odata probleme cu maselele de minete….ce sa fac???

    Raspunde
  15. criserb 6 Mar 2009 @ 19:26

    Pai daca se poate repara de ce sa o scoti, eu nu as scoate-o! Si pe langa astea mi-ar fi si frica :)

    Raspunde
  16. elena 6 Jul 2009 @ 16:09

    pentru ADRIANA! Masele de minte( molarii) in general trebuiesc scosi, deoarece radacina lor nu este una sanatoasa ca celelalte si in timp or sa apara complicatii. Nu are ce cauta maseaua ta de minte in gurita ta. Sfatul medicului meu si al radiologului unde am mers pt radiografie a fost sa sa imi scot maseaua de minte pt ca va face loc celorlale si nu le va afecta in timp.

    Raspunde
  17. Lori 22 Jul 2009 @ 18:50

    am fost la dentist azi, si mi`a scos o masea cu radacina maaare :D nu prea am fost atenta la ce mi`a zis stomatologul sa nu mananc beau etc. Dar stiu k nu am voie lactate. In afar de asta imi poate spune cineva ce nu mai am voie? d ex: suc acidulat?(pepsi) ciocolata dak ar fi fara lapte, mai stiu eu.. va rog..mersi

    Raspunde
  18. laura 9 Nov 2009 @ 21:14

    …acum 4 zile mi-am scos maseaua de minte cu anesteziwe, dar de atunci am dureri care vin in valuri .imi trec si apoi iar …nu am infectie…dar de ce o durea asa? nu stiam ca e asa de rau cu maselelea astea de minte!mi-a scos-o ptr ca era cariata!asa ca am cautat pe net despre masele de minte si am gasit acest blog!
    :)

    Raspunde
  19. Alex 8 Dec 2009 @ 17:06

    Da…eu am doar 13 ani si deja prima masea ma surprins intr-o noapte :(( dar acum a sosit a 2-a si parka e mai dureroasa :(..niki makar sa mananc nu pot:(..sau cand beau suc dintrala cu pulpa imi raman firicelele alea de portocala ma doare aoloo:(( :(

    Raspunde
  20. georgy 4 Jan 2010 @ 00:36

    :) salutare tuturor…a nu obisnuiesc sa merg la dentist din comoditate dar si de putina frica..pana sa implinesc 18 ani ma mai duceam la cate o plombita,bla bla…la varsta de 23 de ani nu am mai reusit sa salvez o masea si am extras-o nu m-a durut dar nici nu mi-am pus alta pana acum…fratilor si ma trezesc acum la aproape 26 de ani ,ca m-i se rupe o masea dreapta sus care era distrusa oricum dar nici eu nu stiu ce asteptam…acum chiar vreau sa ma duc sa o extrag ptr ca nu sunt obisnuita fata cand rad se vede aceasta lipsa cat timp dureaza vindecarea ca sa pot sa-mi pun alta..am si eu o nelamurire cum imi scoate maseaua ptr ca nu are de ce sa apuce?
    aaa apropo evit uneori sa pomenesc de ele..maselele de minte..dar imi fac curaj sa va scriu ca eu le am pe toate 4 si imi este frica de mor..m-au durut,m-au lasat..au iesit toate din cate observ au crescut frumos..doar cele de sus sunt cam in exterior 3 mm…nu stiu cum o sa scap din 4 trebuie sa traiesc si eu vreo experienta neplacuta….multa sanatate!

    Raspunde
  21. marius 11 Jan 2010 @ 19:42

    georgy tocami azi mi am scos o masea si era tot asa distrus mancata toata si tot asa ma intrebam cum o scoate.ce a fost marfa k tipa la kre am fost eu mia explicat pas cu pas ce face:D.ititaie maseaua la jumate k sa poata sa extraga cele doua radacini separat cu un fel de clestisor.oricum nu simti mai nimic poate putina durere la extractia finala in rest nu ti face griji anestezia are rolu ei bine stabilit.akm mam invatat minte si o sa am mai multa grija de dinti mei :D:D:D multe sanatate la toata lumea :)

    Raspunde
  22. pELVIS 13 Jan 2010 @ 09:46

    Lori esti o proasta. Ai ignorat sfatul medicului si vii apoi sa ne intrebi pe noi…

    Pentru restul copiilor: invatati sa va exprimati corect, altfel veti fi ignorati de societate. Limbajul de mIRC/mess nu are ce cauta altundeva decat acolo!

    georgy: ti-au iesit toate 4, te-ai supt :d

    Luati cateva articole care sa va explice care-i faza, cate sunt (difera de la om la om), cei mai norocosi nu mai au deloc.

    http://www.medicina-naturista.ro/stil-de-viata/maselele-de-minte-sa-le-scoatem-sau-nu.html

    http://www.eva.ro/sanatate/medicina-generala/maseaua-de-minte-articol-4204.html?&psize=50&pstart=0

    http://www.csid.ro/health/maseaua-de-minte-2758938/

    In general e bine sa le scoateti, pt. ca doar amanati suferinta! Mai devreme sau mai tarziu vor aparea dureri, carii (deoarece nu e la fel de rezistent smaltul ca la restul dintilor, iar periuta ajunge mai greu acolo) complicatii, etc. Mergeti la un medic bun care face anestezie calumea. Daca inca simtiti, mai cereti o doza de anestezic local.

    Nu va faceti griji, extractia in general nu doare, dar VA VETI PLATI PENTRU TOATE PACATELE VOASTRE DUPA OPERATIE, O DURERE INFERNALA BUHAHAHAHA :d

    Raspunde
  23. seby 8 Apr 2010 @ 16:21

    Salut!Ma numesc Sebi si am aceeasi problema:Maseaua de minte!#-o …Am 24 de ani si am “bucuria” de a avea cele 4 masele de minte,numa ca ultima doare ca dracu ~X( :de 2 zile bag pastile in mine,mi sa umflat falca,ma doare capu,tampla si urechea.Parca doare mai tare ca celelalte 3 :-s..La stomatolog m-as duce ,da mi-e frik de mor,ma apuca nabadaile[-o<

    Raspunde
  24. Lusyen 9 May 2010 @ 12:04

    Si eu am avut porblema cu o masea de minte, din partea stanga, jos(3/8), numai cu operatie putea fi extrasa. Am fost la chirurg, mi-a ciuruit partea stanga, am stat vreo 2 ore in operatie, era crescuta pe orizontala. Am avut mici dureri, s-a umflat un pic partea cu pricina, dar dupa ce am urmat tratamentul dat de doctor, mi-am revenit:)Tratament: Augmentin, Aulin si Corsodyl(apa de gura cu glucomat de clorhexidina, e foarte buna pentru a tine curata cavitatea bucala)+ gheata, sau 2 doze de bere, suc, reci de la congelator. Se tine rece pe zona inflamata cate 15 min., 45 de min. pauza/ si tot asa pana se retrage umfaltura. :)

    Raspunde
  25. Adi 5 Jun 2010 @ 04:32

    Salut. Sunt Adi si am 20 de ani.

    Acum 7-8 luni mi-a iesit o masea de minte in partea stanga sus. A durut vreo 4-5 zile, dar in final a fost ok. Am auzit eu ca alea de sus dor mai putin ca maselele care ies jos, dar n-am dat importanta prea mare.

    Asta pana acum 6 ore, cand a inceput sa-mi iasa una in partea dreapta-jos si ma iau toti dracii.

    Si uite-ma aici, la 4:30 dimineata cu gingia umflata de nu pot sa-mi inchid gura si plangandu-ma pe net :)) Daca tot nu pot dormi macar stau si caut despre celebra “masea a mintii”.

    Aa, si mai e o chestie, si-a gasit sa creasca fix in sesiune. Super! Exact de ce aveam nevoie inainte de un examen la ec. diferentiale. 8-|

    Raspunde
  26. piero 12 Jun 2010 @ 23:14

    eu am 34 de ani si nu mi-au iesit!imi vor iesi sau nu ??????????

    Raspunde
  27. mary88810 26 Jun 2010 @ 12:46

    de 3 zile mi-am scos 2 masele de minte din partea stanga… defapt m-am operat la ele..operatia nu a durut deloc..am fost anesteziata, dar durerea de dupa…si sa nu uit ca partea stanga a fetei mi sa umflat zici ca am pietre in gura..nu pot sa ies din casa vreo 10 zile din cauza inflamatiei care sare in ochi de la 1 km :-o …nu pot sa mananc nimic ..doar sa beau suc si apa..e teroare ..trebuie sa ma operez si la celelalte de pe partea dreapta dar nu prea cred ca ma mai prinde chirurgul pe scaunul de operatie….

    Raspunde
  28. stefy 12 Jul 2010 @ 10:12

    buuna….am decat 15 ani shi deja mi-au fost scoase toate maselele de minte….aveam maxilarul pre amic si maselele prea mari…pur si simplu nu aveau unde sa iasa….nu vreau sa va speri dar la fiecare masea am trecut prin clipe grele ,la ultimele 2 in special,deoarece cu cat astepti mai mult cu atat radacinile maselelor se fac mai puternice si mai greu de scos….oricum acum sunt multumita ca am reusit sa trec peste toate operatiile cu bine….daca tineti la sanatatea voastra duceti-va la medic si scoateti-le pentru ca pot aparea compicatii foarte mari..poop…:)

    Raspunde
  29. me 16 Jul 2010 @ 11:28

    mda. eu am 16 ani si maseaua de minte nu a iesit inca dar se vedea la radiografie. doctorul mi-a zis ca imi creste orizontal si imi impinge celalat dinte si ar trebui sa o scot. mor de frica. am senzatia, din ce am citit pe aici, ca o sa doara rau mai ales pt ca nu am mai facut niciodata asa ceva. are cineva niste sfaturi?

    Raspunde
  30. bong 20 Jul 2010 @ 19:31

    me, singura solutie de ati scoate maseaua de minte este operatia, avand in vedere ca este crescuta pe orizontala nu cred ca ‘se baga’ vreun doctor stomatolog la extractie. Cel mai bine e sa-ti iei inima in dinti si sa te duci la chirurg, risti ca pe viitor sa apara vreo carie si sa se complice treaba. Fii tare si lasa frica deoparte! :)

    Raspunde
  31. Brigi 2 Aug 2010 @ 10:20

    Buna!

    Maseaua de minte…ohhh [-( am ajuns la extractie cu ea….deci cateva luni am tras cu ea(antibiotice, calmante, si pana la urma s-a ajuns la operatie), insa asa durereri am dupa operatie ohhhh :((((!!! Azi am sa o sun pe d-na chirurg pentru orice eventualitate, ca peste 3 zile urmeaza sa merg pt a-mi scoate firele.(Chirurg maxilo-facial, deci nu medicul stomatolog m-a operat cum am vazut in alte cazuri…daca trebuie sa vi se extraga maseaua de minte sa mergeti la specialist)!!!!!, Aaaaaaa si operatia propriu-zisa de indepartare a maselutei de minte a durat 5 min max!!!!!! si in Romania s-a intamplat!!!:d :)>-

    Raspunde
  32. crista 3 Aug 2010 @ 11:05

    o:-) Eu sunt f fericita pana acum.Luni 02.08.2010 am fost la stomatolog (chirurg) sa-mi extraga maseaua de minte care de 1 an ma chinuia, cand se inflama gingia, cand ma durera de muream.Aveam o frica, dar deh, am zis mai bine o ora de curaj decat 10 ani de chin.In fine, am fost mi-a facut operatia si vreau sa zic ca a fost mai mare sperietura.Nu m-a durut nimic, nu simteam decat ca lucreaza acolo dar de durere nici vorba.Mi-a spus ca dupa ce trece anestezia sa inghit algocalmin daca simt ceva durere si am luat 3 asa… preventiv, nu m-a durut nimic, am mancat dupa 2 ore supica cu galuste si seara putina mamaliguta cu ciulama de pui si a fost ok.Astazi a-2a zi e ok, nu ma doare nimic.Lunea viitoare ma duc sa-mi traga firele [-o< (sper sa nu doara) si imi mai fac o extractie dar nu mai sunt masele de minte .Am avut noroc, pana acum...

    Raspunde
  33. crista 3 Aug 2010 @ 11:10

    Brigi sa-mi zici si mie te rog daca te-a durut la scoaterea firelor, sunt curioasa ( mai bine zis mi-e teama).:”>

    Raspunde
  34. Andreea 3 Aug 2010 @ 14:05

    Buna! Astazi mi-am scos si eu prima masea de minte. Extractia nu a durut, a fost cca 15 min, insa acum a trecut anestezia si ma doare de mor.Am luat un ketonal. Imi poate spune cineva cat o sa mai sangerez? :((

    Raspunde
  35. Brigi 6 Aug 2010 @ 10:51

    Buna :)

    Draga Crista, pe mine m-a durut putin cand mi-a scos firele…dar am supravietuit!!!! :d/ a fost ca o ciupitura de un tantarel mutant:o !!
    Ceea ce e important acum ca locul extractiei se vindeca si de acum trebuie sa ma pregatesc sufleteste pt inca o extractie de masea de minte No2[-(

    @ Andreea, asa a fost si in cazul meu doar ca la mine si in timpul operatiei a durut si a tinut cam 4 zile chinul (nu ca sa te infric iti spun toate acestea ci doar asa sa te pregatesc, dar la mine a fost nevoie de operatie, mi-a taiat putin si obrazul in interior care doare rauuuuu) In leg cu sangerarea, in ziua operatiei sunt posibile usoare sangerari, care sunt normale. In cazul sangerarilor mai intense se aplica o compresa peste zona operata si presiune locala cu podul palmei, sau cu degetul. Daca sangerarea totusi persista, adresati-va medicului!!! (Indicatiile acestea in leg cu hemoragia, mi le-a dat chirurgul inscris, adica nu sunt aberatii!!!)

    Va doresc sanatate, zile colorate si racoroase!!!!! :d

    Pupici:)

    Raspunde
  36. DramaQueen 7 Aug 2010 @ 23:06

    Eu am 16 ani si acum 4-5 zile am simntit un disconfort la gingie mi-a parut ca e o infectie la gingie dar ieri am observat ca iese o masea……am o durere insuportabila chiar si dureri de cap nici la munca nu pot sta bine… e normal ca la 16 ani sa apara ?????? ~X(
    nush ce sa fac….
    poate niste metode traditionale cum sa scap de dureri la dentist nu prea ma trage XD:-s

    Raspunde
  37. Andreea 10 Aug 2010 @ 15:56

    Buna!
    @Brigi: Mulumesc pentru raspuns!

    astazi am fost sa-mi scoata firele; a fost ok, am simtit doar ca taie ceva, dar nu m-a durut.
    Mi-a spus ca in cateva saptamani se va cicatriza gaurica de acolo, si mi-a facut o spalatura si de atunci nu ma mai doare deloc. Mi-a zis ca daca ma mai doare, sa mi cumpar de la farmacie o seringa, sa ii rup acul de la jumate, apoi sa pun apa de gura si sa bag acolo si astfel se curata si iese mancarica care a intrat si din cauza careia ne doare sau se umfla.

    Raspunde
  38. Brigi 10 Aug 2010 @ 23:36

    Buna:d

    @Andreea: cu placere dear :)

    Si eu deja ma simt ok:d/ fara maseluta :P!!! (D-na chirurg mi-a recomandat sa fac spalaturi locale cu ceai de musetel amestecate cu o lingurita de sare, dupa fiecare masa, e mai bio…:D)

    Pupici si adio maselute dureroase
    :d/ :)>-

    Raspunde
  39. andre 16 Aug 2010 @ 18:04

    De ieri de dimineata ma doare maseaua de minte din partea dreapta jos, mi`a crapat gingia si se vede un coltisor ,cu celelate masele de minte nu am probleme si doar imi ies toate odata, dar asta ma nenoroceste acum vreau sa ma duc la stomatologsa vad ce imi zice.Chiar in halul asta sa doara?Ma doare si in gat cand inghit saliva , ma doare tampla si maxilaru, nu imi plac pastilele mai bn spus le vomit..si din cauza asta imi pun apa rece cu sare sa se mai duca din inflamatie..sper sa nu ajung la chirurg…!!!

    Raspunde
  40. gaby 31 Aug 2010 @ 14:02

    salutare tuturor, gaby 21 de ani, am mometan aproape 3 masele de minte
    acum un an cea stanga de sus a iesit fara probleme si sta linistita, cea dreapta de sus a iesit doar un colt si na mai crescut deloc, acum cateva luni mia iesit cea stanga de jos, pare sa creasca corect,oricum abia a iesit la suprafata si inca na perforat toata gingia, acum 2 zile a inceput sa ma doara usor gingia si sa se umfle, acum doare ca dracul toata gingia si cand inghit pe partea stanga ma doare de parca am gatul inflamat de parca am mancat inghetat ca spartu sau ca am baut rece prea mult.
    oare sa fie cariata?sau se va linisti in 4-5 zile dupa cum ati zis cativa dintre voi?

    Raspunde
  41. gaby 31 Aug 2010 @ 14:11

    am uitat sa mentionez, eu sunt fumator si dupa ce fumez o tigare dispare durerea la gingie, curios nu?:))

    Raspunde
  42. mmmm 6 Sep 2010 @ 17:57

    Mi-am scos vineri una bucata masea minte dreapta jos. Uoau!!!!!!!!!!! Ce mai dureri am!!!!!!!!!!!!!!Obrazul umflat, comisura buzelor crapata, febra, dureri de obraz, maxilar, cap, tampla… Am tinut ochii inchisi tot timpul operatiei care a durat o ora si ceva, nu stiu ce mi-a bagat in gura, dar o auzeam pe doctorita vorbind cu asistenta de dalta, cleste… si mai freza osul din cand in cand… Cosmar! Partea buna e ca nu mai am decat trei masele de minte de scos!8-x

    Raspunde
  43. dory 12 Sep 2010 @ 13:41

    Buna!Mi-am scos si eu maseaua de minte(dreapta jos) marti seara.Extractia a fost super easy, a durat aprox 15 min si nu am simtit nimic.Partea nasoala a fost cnd mi s-a dezamortit si pana azi am o durere ingrozitoare de maxilar(nu pot deschide gura,manca,etc…)si plus k mi s-a extins si pe amigdala dreapta,sau ma rog zona de acolo….dar doare infiorator:(((( am deja 5 zile si durerea tot mai persistenta ii:( aa si sa nu mai zic k m-am umflat sub barbie si deja is disperata nu mai suport!!!!

    Raspunde
  44. roxi 14 Sep 2010 @ 10:47

    eu am 16 ani si deja mi`au iesit maselele de minte din partea de jos:) a fost o durere ingrozitoare:|

    Raspunde
  45. coco 15 Sep 2010 @ 11:57

    am 17 ani si de vreo jumatate de an am probleme cu o masea de minte[stanga,jos] care impinge in restul maselelor.durerea INGROZITOARE apare cam l 2 luni si dureaza cateva zile,timp in care se produce si o infectie la una din masele,pe care mi’a gaurit;o dentistul,ca sa faca nu stiu ce canale pe’acolo :-l,infectia produce de fiecare data si un ganglion asa la gat.durerile sunt oribile,nu mai suport,am luat pumni de pastile,am incercat toate leacurile babesti.DEGEABA!la dentist daca ma duc,imi zice sa astept sa iasa maseaua,si imi da antibiotice…ce sa fac sa opresc durerea?:(

    Raspunde
  46. Brigi 15 Sep 2010 @ 22:24

    Buna:)

    @Coco: Ar trebui sa urmezi un consult la un chirurg maxilo-facial!!!! El e in masura sa te sfatuiasca cum sa procedezi…nu mai sta pe ganduri!!! :)>- Stomatologul ar trebui sa-ti dea o trimitere la radiologie si astfel sa te prezinti la chirurg…sa nu-ti fie teama(intereseaza-te care e cel mai competent chirurg in oras) la mine a durat foarte putin extractia si totul a decurs normal!!!

    Multa sanatate si zile colorate :) :D!!!!

    Pupici

    Raspunde
  47. Brigi 16 Sep 2010 @ 16:19

    Buna :D

    @Coco: Am uitat sa mentionez!!!…nu este sigur ca vei ajunge la extractie daca ti-am sugerat un consult la chirurg, dar el iti va spune cu certitudine ce e de facut in cazul tau si astfel vei fii linistita!!! Dupa cum ai spus…ai luat foarte multe medicamente(si eu am fost in cazul tau) deci no way…cu caldura te indrum la chirurg (expresia asta suna cam ciudat:)))).

    P.S: inainte si dupa consult…iti sugerez sa asculti o piesa… Nena – 99 Luftballons :))):)>-

    Take care!!!!

    Raspunde
  48. viola 29 Sep 2010 @ 02:15

    salut!
    Iata ca m-am pomenit si eu peste noapte cu o durere de-mi vine sa ma urc pe pereti.Am 22 de ani si e a doua masea de minte care-mi iese.Prima nu ma durut deloc,dar asta m-a scos din minti.Cel mai mult ma doare dingia care da spre gura,e inflamata si nici nu pot s-o ating cu limba ca e al naibii de dureroasa!!!:((
    Ma intreb de ce doare asa de tare,ca are destul spatiu ,si incape!!!
    Am auit ca la un momentdat tre sa mi le scot.Da de ce fratilor,ca daca e sanatoasa ce are?De carii nu ma tem ca imi spal dintii de 3 ori pe zi..deci mentin igiena.
    Nu de alta ,da mai bine ma-i duce la scos piatra decit sa ma trimiti la dentist:((

    Raspunde
  49. Anamaria 24 Oct 2010 @ 12:28

    Buna la toti! Sunt Ane si am 33 ani.Aseara mi sa rupt maseaua de minte ,dupa ce se cariase cam jumate,si mi-a ramas radacina in gingie. Dca nu pot ajunge la medic inca, ese f periculos sa stau u ea asa? Nu ma doare ca sa precizez.. Multumesc anticipat pt raspuns

    Raspunde
  50. popescu 28 Oct 2010 @ 14:33

    pentru seby:
    daca zici ca te doare si urechea, si iei calmante si antibiotic si tot nu se desumfla, e cazul sa mergi la stomatologie, daca nu e grav te vor trata acolo, daca e altceva te vor trimite probabil la orl, depinde unde este maseaua-sus sau jos-, pt ca daca e de jos pot fi afectate si amigdalitele,
    eu am facut trismus de la o masea de minte, limfadenita si flegmon, ma rog in termeni populari nu am putut sa deschid gura vreo 2 saptamani, si aveam de la barbie in jos inca vreo 3 cm, eram umflata ca naiba, nu m-au recunoscut colegii de munca… dar s-a rezolvat dupa 10 zile de spitalizare si o incizie care a durut enorm pt ca a fost facuta fara anestezie,,,,,,ce anestezie sa mai faca la ditamai infectia,,,,nu avea rost. pana la urma, s-a terminat dar iti spun sincer am fost la un pas de moarte pt ca nu m-am dus la medic atunci cand a trebuit

    Raspunde
  51. popescu 28 Oct 2010 @ 14:39

    am uitat sa mentionez ca am 25 de ani si din cele 4 masele de minte mai am doar una de extras, a inceput sa ma doara si peste 3 zile am programare la un medic chirurg de la bmf care sper sa o scoata repede,
    si daca stie cineva, sa imi spuna si mie, va rog, cam cat timp dureaza pana se vindeca maxilarul sau mandibula de la trismus, ca au trecut mai bine de 2 ani de la incizia aia si tot e deplasat , daca musc dintr-un mar simt ca se deplaseaza si e putin dureros
    oare raman asa cu el toata viata?

    Raspunde
  52. Marcela 20 Jan 2011 @ 19:36

    am 11 ani in februarie fac 12 si imi creste o masea in locul in care imi creste maseaua de minte ce ssa fac??

    Raspunde
  53. Maria 14 Dec 2011 @ 22:35

    Buna eu sunt Maria acum 3 zile am avut operație la mesele de minte pe aceiasi parte(sus,jos) eu locuiesc in Germania si cer părerea voastra, este normal sa se unfle partea in care a fost operația îmi pun in fiecare zi kompresa cu gheata mă ajuta la ceva sau mă insel eu singura. Mie mi se pare ca atunci când pun compresa cu gheata parca mi se mai desunfla. Ce spuneti voi?

    Raspunde
  54. Maria 14 Dec 2011 @ 22:47

    Am uitat sa va spun a fost foarte dureros chear daca mai anesteziat. Mult curaj la cei care au masele de minte încă nu scoase

    Raspunde
  55. esty 19 Dec 2011 @ 01:46

    Din cate observ, pentru majoritatea maselele de minte de jos au creeat probleme…la fel si mie… de 2 zile am dureri groaznice in partea dreapta jos, se chinuie saraca masea sa iasa. Cand mi-au crescut cele de sus nu am simtit absolut nimic…Maine mas duce sa imi scot aceasta masea ce creste acuma,dar vin sarbatorile si nu vreau sa fiu suferinda:( mai rabd asa pana la anu:(

    Raspunde
  56. Marius 10 Mar 2012 @ 23:39

    Salutare tuturor,

    Am vrut sa citesc cate ceva despre o “dantura sanatoasa” si insa am dat peste acest articol.
    Permiteti-mi sa va contrazic, in special lui Elena. Eu am 23 ani, si tocmai acum a crescut ultimul molar de minte din partea stanga-jos a danturii si vreau sa va spun ca este intradevar dureros (nu atat de dureros incat sa nu mananci) pentru cateva zile, dar apoi va trece. Eu sfatuiesc tuturor care nu prezinta probleme la molarile de minte sa nu le scoateti, pentru ca acesti molarii de minte cresc cu un scop, mai ales, este foarte bine pentru cei ce au maselele rau cariate sau scoase din cauza cariilor. Eu am toate molarle de minte (maselele de minte) crescute fara nici-o problema. Eu unul nu le-a-si scoate absolut deloc. Fiti foarte atenti inaiinte de a le scoate, mai ales daca nu au probleme. Acesta este recomandarea mea si va rog luati-o in considerare.

    Raspunde
  57. Dzan 17 Sep 2012 @ 20:43

    Salutare,
    Sunt si eu la a doua extractie de molar 3 (masea de minte), si intr-un fel va recomand, intr-altul nu.
    Prima extractie a fost la un molar de sus, cariata, care nu a prezentat prea multe probleme, iar durerea, destul de mica, a trecut cam dupa 3 zile.
    A doua extractie a fost groaznica, molarul de jos era partial iesit, iar interventia a fost foarte grea, durand aproximativ 1 ora jumatate si incluzand si 2 doze de anestezic. Nu a durut, decat dupa extractie cand deja toata partea dreapta a capului simteam ca imi explodeaza.
    Partea nasoala este dupa, avand interventie chirurgicala, durerea trece mult mai greu, abia din a 4-a zi incepe sa fie tolerabila cat de cat si sa reduceti consumul de analgezice, de la 4 nurofen la 2 sau de la 2 ketonal la 1.
    Recomand sa le scoateti mai ales daca sunt cariate sau crescute partial. Cele partiale dupa un anumit timp, in care cresterea va stagna, vor incepe sa formeze pungi de puroi, cu durere oribila care se intinde la ureche si cap. Dupa o astfel de durere, o sa rabdati cu siguranta la o extractie.

    Raspunde
  58. sorina 29 Apr 2013 @ 03:16

    BUNA MA NUMESC SORINA am 30ani SUNT IN SPANIA MI SA SCOS O MASEA DE MINTE DE O SAPT AM fost la medic mia facut o radiografie la masea nam nimik iau antibiotice am o gaura in locul maselei da ma doare rau in fiecare bzi si urechia si gatu am si un baietel de 1an nici de el nu ma pot ocupa imi vine sa mor de durere si mau luat si 2 dinti de sus cu durere au fost plombati si acum ma dor tot de o sapt si merg la particulari o sa caut al medic ce sa fac ajutatima pop

    Raspunde
  59. Andra 17 Sep 2013 @ 22:55

    Salut!
    Mi-am scos si eu molarul de minte din partea dreapta jos si desi extractia a fost acceptabila, starea mea de dupa a fost deplorabila..!Nu puteam sa fac nimic de durere..nici sa dorm.. Cu antiinflamatoare m-am mentinut..si am facut fata pana acum..si am zis ca se imbunatatesc lucrurile..asa parea si asa speram.. insa mai nou am capatat o durere de ureche intensa, care a urcat dinspre maxilar in sus, ma doare cu tot cu gat, cand inghit si antiinflamatoarele nu au efect asupra acestei dureri. Am fost la medic azi, care s-a uitat la locul extractiei si a zis ca nu am facut nici o complicatie, ca daca ar fi fost s-ar fi vazut f. simplu cu ochiul liber. Eu una cred ca nici el nu stie prea bn. ce-i cu el. Pare cam nesigur pe el in toate..n-as fi mers la el, dar prea ma durea maseaua de minte si situatia din familie nu mi-a permis sa aman pe alta zi. Intrebarea mea este ce sa fac? Am auzit ca ar fi posibil sa se faca otita de la asa ceva. Oare se poate, sau e doar o durere normala de dupa? Si in cazul in care n-am doctorul prea priceput si n-am nici cu cine lasa copilul sa merg la un alt doctor mai bun sa ma vada, sa iau oare un antibiotic ca sa fiu sigura ca nu e vreo infectie si sa nu se complice? A mai patit cineva asa? Cum ati procedat? Mi-ar fi f. util un feedback

    Raspunde
  60. Anon` 29 Sep 2013 @ 11:24

    Buna :) AM 15 ani,si de cateva zile ma doare gingia si s-a umflat acolo unde trebuie sa iasa maseaua de minte stanga jos,(nu puteam nici sa dorm,nici sa mananc)a mai avut o “incercare” sa iasa acum cateva luni,dar s-a desumflat,durerea mai trecea cat de cat cu comprese reci,pastilele nu ma ajutau deloc. Zilele trecute nu puteam nici sa deschid gura,durerea mi-a mai trecut dar s-a umflat putin obrazul si mai tare “sub obraz” . Acum iau antibiotice,sper sa se dezumfle … M-as duce la dentist dar am o frica groaznica de ace,si am mai suportat o anetezie la unul din dintele din fata sus,si chiar daca nu m-a durut,am simtit acul.

    Raspunde
  61. Iulia 12 Sep 2014 @ 18:37

    @criserb – maseaua de minte se scoate!!!Nu ai ce repara la ea oameni buni?Ce doctor e ala care scoate nerv si plombeaza;)))

    Raspunde
  62. Iulia 12 Sep 2014 @ 18:39

    Asa doare cand scoti maselele de minte de jos deoarece osul este mai tare..simti direre 3 zile dar trece cu pastile..Cele de sus nu dor deloc

    Raspunde
  63. mia 14 Sep 2014 @ 23:33

    Buna ziua! Am 29d ani mi am scos maseaua d minte dreapta jos acum 10zile, m a durut intr adevar dupa extractie 3 zile, dar in niciun caz asa de muuult ca la scoaterea firelor pur si simplu mi au dat lacrimile si de atunci, de 4 zile, sunt pe tador la 4 sau 6 ore!! Nu mai rezist! Simt niste dureri la locul extractiei de innebunesc va rog frumos doar vreau sa stiu daca aceste valuri de dureri sunt normale! Sa ma duc la dentist sa se uite sau mai astept ca poate trece???multumesc frumos

    Raspunde
  64. sebi 3 Feb 2015 @ 18:01

    Salut. Parerea mea este ca, nu trebuie scoase daca nu apar complicatii, aveti rabdare sa iasa de tot din gingie, au si ele rolul lor altfel nu ar exista. Eu am avut dureri mari cand au iesit dar, acuma sunt perfecte (deocamdata). Cel mai rau la o extractie este sa iti ramana osul fara gingie, poti sa iei orice ca tot nu trece. Sanatate tuturor.

    Raspunde
  65. Anastasia 8 Dec 2016 @ 19:33

    Salut. In urma cu un an mi-a fost scoasa măseaua din minte pentru ca ma durea de-și părea destul de sănătoasă. Cînd medicul dentist mi-a extras-o mi-a spus ca rădăcinile ei nu erau in regula, si iată ca a trecut un an iar gaura din gingie a rămas la fel deschisa. Acum o luna gaura a început sa se regenereze si in final sa crească alta măsea. Cum este posibil? Odată ce măseaua din minte este scoasa alta la loc nu creste insa la mine a crescut. Cînd am spus aceasta profesoarei de biologie (tocmai la ora vorbeam pe tema despre dinți) a spus ca e ceva incredibil. Nu stiu eu cum pot numi acest lucru insa va rog spuneti-mi este normal sau dac e posibil asa ceva pentru ca eu nu stiu ce sa cred?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)