Sari la conținut

Nu inteleg ce vroia sa-mi zica…

Veneam eu ieri de la Petrosani si pe autostrada pe langa aia multi de cred ca si-au cumparat banda de circulatie, si ma refer la banda a II-a dau de unu’ pe care inca nu l-am putut intelege, de aia va intreb pe voi pentru ca pe mine ma depaseste mesajul ce vroia sa mi-l transmita.

Individul respectiv mergea numai pe banda a II-a, pana aici nimic anormal pentru tara asta minunata :P merg eu in spatele lui 5 – 10 km si nu ii bag faza lunga in ochi, incerc sa vad cand o sa ma lase sa trec. El/ea nimic, merg tot in spatele lui pana ce spiritul mioritic ma forteaza sa-i fac un semn scurt cu faza lunga, dar foarte scurt, asa de bun simt. El/ea nimic (am impresia ca era o ea dar nu bag mana in foc), nu se da pe banda 1 care era libera si facuta pentru a fi folosita, continua sa mearga pe banda a II-a si imi face un semn scurt cu avariile. Hmmm

Mai merg eu in spatele lui inca cativa km, banda 1 iar libera iar ii fac cu farurile, el iar imi face un semn scurt cu avariile si tot asa pret de cativa km buni.

La un moment dat trec peste principiul meu fix de a depasi pe partea dreapta (se facuse deja coada in spatele meu), si o fac, depasesc pe dreapta si imi vad de drum linistit pe banda 1 care asa cum am zis era libera.

Ala cu masina de l-am depasit pe dreata ramane tot pe banda a II-a dar imi baga faza lunga in ochi pret de cateva secunde pana l-am pierdut in spate.

Ma uitam in retrovizoare si vedeam ca si altii ii faceau semn cu farurile si el le raspundea cu avariile dar nu se dadea pe banda 1 nici mort, pariez ca asa a venit toata autostrada…

Ma intreb ce vroia ala sa-mi comunice cu avariile lui ca eu nu pricep. Poate e cineva pe aici care sa-mi desluseasca si mie misterul asta, sau poate-l cunoaste cineva pe domnul/doamna ce conducea ieri pe A1 spre Bucuresti o Octavia alba (B 95 HCI)

As vrea sa aflu, sa nu mor prost :) ca totusi conduc de peste 10 ani si asa ceva nu am intalnit…

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
28 comentarii
  1. cristi 4 Aug 2009 @ 00:31

    ca i s-a defectat directia si nu poate sa schimbe banda, si i s-a stricat si acceleratia si nu poate sa mearga mai repede.. e de notorietate semnalul asta… :)>-

    Raspunde
  2. Mircea 4 Aug 2009 @ 06:22

    Avariile in situatiile astea sunt in loc de injuratura. :) Asta vroia sa iti zica.
    Daca nu stii ce inseamna nu ar tb sa dai flash-uri.

    Intrebari:
    – Ce viteza avea nenea asta de te-a blocat?
    – De ce nu ai folosit banda 1 din start daca tot era libera?

    Raspunde
  3. sip 4 Aug 2009 @ 07:51

    Unii nu-si mai incap in piele … :(

    Raspunde
  4. ionut_d 4 Aug 2009 @ 09:14

    Situatie cumva asemanatoare in care am fost eu in locul aluia si sunt destul de des:
    E85, 2 benzi pe sens, banda I cu dacii vechi, camioane, tiruri ce ruleaza cu viteza redusa. Eu merg pe banda 2 cu 140-160 din 100 legali, in spatele meu tot apare cate un tzaran caruia i se blocheaza copita pe flash-uri pentru a-i face loc. Unde? Nu stiu. Este momentul in care aprind stopurile de ceata (si am 2) si incetinesc pana la viteza legala. Nu cred ca trebuie as mai mentionez marca masinii tzaranilor, se subintelege. Asta apropo de ce spunea Dl. Sip ca “unii nu isi mai incap in piele” … cu masina cumparata din capsuni as completa.

    Cu toate ca o sa ma trezesc cu injuraturi, trebuie sa spun ca nu mi se pare totusi corect sa il dai la o parte pe cel care merge cu viteza legala, fie el si pe banda a doua cand prima e libera (cu toate ca este obligat sa o ocupe daca este libera). Semnalizez stanga in spatele lor, daca nu se simt, aplic deasirea pe contrasens daca nu e continua sau varianta ta, banda I, iar daca se simt si se dau, le multumesc. Nu este problema lor ca eu vreau sa merg ilegal.

    Cat despre flashuitorii disperati, nu ma voi da niciodata la o parte. In nici o alta tara nu am vazut/auzit sa fii flashuit. Presupunand ca esti sub limita de viteza sta in spatele tau cu semnalizarea stanga pornita.

    Din punctul meu de vedere singura greseala a celui amintit de tine este ca nu mergea pe banda I care era libera si pe care era obligat sa o foloseasca.

    Raspunde
  5. criserb 4 Aug 2009 @ 10:20

    @Mircea – Folosesc tot timpul banda 1, banda 2 este facuta pentru depasire, asa se circula in toate tarile civilizate si crede-ma ca am fost prin multe. Nu am depasit pe banda 1 pentru ca nu e normal, am venit pana in spatele lui pe banda 1 iar depasirea am vrut sa o fac regulamentar pe banda 2, sau nu asa e firesc si normal? :)

    @Ionut – eu cred ca gresesti, si nu cred sunt sigur de asta. Nu conteaza cu ce viteza se deplaseaza ceilalti participanti la trafic, daca te-a ajuns din spate inseamna ca merge mai tare decat tine si e firesc sa te depaseasca altfel ce se intampla? se formeaza coloane de n km pentru ca tu mergi legal si nu ti se pare firesc sa te dai de pe banda a doua ca sunt dacii pe prima banda…

    Daca ala cu dacia merge legal pe banda 2 cu viteza legala nu ti se pare firesc sa se dea din calea ta daca l-ai ajuns din urma?

    Nu ma refer la nesimtitii care cum te-au ajuns iti baga faza lunga in ochi chiar daca tu esti intr-o depasire si nu ai unde sa te dai…

    Raspunde
  6. ionut_d 4 Aug 2009 @ 10:25

    De acord, am zis, banda I e obligatorie si prin lege sa fie folosita daca e libera.

    Raspunde
  7. ady 4 Aug 2009 @ 12:11

    @criserb: Sunt de aceeasi parere cu tine, dar am 2 remarci.

    La magari de genul asta eu procedez altfel (nu pentru a-i educa, ca nu ii educa nici naiba, ci pentru a ma simti eu mai bine): ajung in fata lui prin metoda mentionata de tine, si apoi rulez mult mai lent decat el pana incep sa ma simt mai bine, apoi imi continui calatoria pana la urmatorul dobitoc. Problema e ca merge sa faci asa cu 1, 2 hai poate 3 dar apoi ajungi sa injuri si te resemnezi. Daca kestia asta ar face-o mai multi soferi (nu vorbesc de injurat / flash-uit), cred ca dobitocu ar observa banda I.

    A doua chestie, e cea pe care am invatat-o la scoala (1999, poate s-a schimbat acuma) si anume ca daca treci pe banda I pe langa dobitocu care e pe banda II nu se cheama depasire, pt ca depasire se numeste schimbarea de directie pe partea stanga, si nu e nici ilegal.

    Raspunde
  8. bogdan 4 Aug 2009 @ 13:15

    E clar, se pregatea sa faca stanga =))

    Raspunde
  9. criserb 4 Aug 2009 @ 14:42

    @ady – Asa am invatat si eu ca trecerea unui vehicol pe langa altul pe benzi diferite nu se considera depasire, dar totusi urasc sa fac manevra pe partea dreapta, nu mi se pare normal.

    Am vazut multe cazuri in care unul incerca sa depaseasca pe dreapta, venea alt smecher tare din spate, ii facea cu farurile depasitului si ala tragea dreapta in timp ce altul il depasea pe acolo.. daca intelegi ce vreau sa zic.

    Ala care merge ca vita pe banda a II-a nu stie el sa se asigure dreapta, de unde sa stie saracul, daca ar avea putin cap ar dovedi-o nemergand non-stop pe banda 2.

    Raspunde
  10. ionut_d 4 Aug 2009 @ 14:49

    Hai sa deviez. Dar ce parere aveti de cei care fac stanga pe primele benzi sau dreapta pe banda ultima banda?

    Recent era sa ma faca praf un tigan cu un S klasse care facea stanga de pe Pantelimon pe Fundeni de pe banda a 3-a din 5 si dupa ce l-am claxonat a vrut sa se dea tot el nervos jos la mine tipand ca eu trebuia sa ii dau prioritate, eu eram pe banda 4 si mergeam inainte spre Cora.

    Trist este ca aproape la fiecare intersectie vad asa ceva din ce in ce mai des.

    Pe 13 septembrie la intersectia cu Sebastian vin cocalarii pe linia de tramvai si fac dreapta taind 2 benzi in fata politistului si se intampla aproape zilnic asta. Amaratii fara “masini tari” care vin pe linia de tramvai si fac stanga sunt amendati insa.

    Oare de ce mai avem nevoie de politia rutiera?

    Raspunde
  11. criserb 4 Aug 2009 @ 14:51

    @ionut – E fara cuvinte si stiu ca se intampla, dar ce putem face noi? Speram ca intr-o zi se intalnesc 2 din astia smecheri… si unul din ei o sa se linisteasca :)

    Raspunde
  12. ionut_d 4 Aug 2009 @ 14:58

    Mi-am mai amintit ceva. A mai parcat un bmw weekendul trecut in fantanile de la Unirii :)). Este al doilea de care stiu eu.

    Raspunde
  13. Crox 4 Aug 2009 @ 15:01

    trebuia
    1. sa te postezi in fata octaviei si sa ciupi frana pretz de 10 km…
    2. sa arunci cu coji de banana spre el

    Raspunde
  14. Alina 4 Aug 2009 @ 16:10

    Daca e sa o iei dupa litera de lege:
    – greseala lui a fost ca a stat pe banda din stg cand cea din dr e libera.
    – greseala ta a fost ca ai depasit pe dreapta, depasirile se fac numai pe stanga, daca linia e discontinua si iti permite.

    Dar marea pb e de fapt ca drumurile sunt cu sunt, cu bucati pe care se poate merge leger peste 100 si apoi dai cu nasul intr-un sat…

    Raspunde
  15. Crox 4 Aug 2009 @ 16:22

    stai un pic, cand sunt 2 benzi pe un sens, pe autostrada, nu exista depasiri! fiecare cu banda lui, asta e un mit ca pe autostrada nu tb sa mergi mai tare decat cel de pe banda mai apropiata de centru. Un mit si o prostie. Daca erai pe autostrada si omul respectiv circula cu 120-130 pe acea banda, atunci nu prea are nici cristi departe. ar fi fost un favor din partea acelui conducator auto sa se dea la o parte, favor pe care a ales sa nu il faca.

    Nu se merge in ritmul tau pe banda pe care esti pe autostrada, schimba banda! simplu, se da la o parte cel din fata, foarte dragutz din partea lui.

    cand circula sub viteza maxima, am si eu pretentia sa degajeze banda, dar daca depasesc viteza maxima, sincer nu imi permit, si mi se pare nesimtire chiar sa dai flashuri unui alt participant la trafic care circula cat se poate de legal, corect. Vrei sa mergi mai tare, te strecori cum poti, fara pretentii.

    Raspunde
  16. criserb 4 Aug 2009 @ 16:26

    Si partea aia din lege care zice ca banda 1 este banda de mers si ce-a de-a doua pentru depasiri?

    Raspunde
  17. Crox 4 Aug 2009 @ 16:45

    asta pe drumurile cu 2 benzi, dar nu pe autostrada.

    Raspunde
  18. Crox 4 Aug 2009 @ 16:51

    daca circula decent(120-130) atunci si tu ai devenit o victima a sistemului! :D

    Raspunde
  19. Crox 4 Aug 2009 @ 16:55

    Inca ceva, si pe afara se dau flashuri, la greu, dar cu alt sens: flashuri scurte = invitatie sa intri pe drumul cu prioritate de pe un drum fara prioritate, sau sa iesi de pe drum/sosea pe alta sosea, intersectand axului drumului (adica sa faci stanga … prin unele tari)
    Flash continuu, are semnificatia flashului “romanesc” sau mai poate insemna ca soferul respectiv s-a incurcat in butoane/semnalizatoare de cele mai multe ori :D

    Raspunde
  20. Alina 4 Aug 2009 @ 17:47

    Pentru afara, regula este urmatoarea, indiferent ca e autostrada sau sosea normala.
    In conditii normale de mers, nu aglomeratie, bouchon etc se ocupa banda cea mai din dreapta accesibila, deci daca sunt 3 benzi incep sa se ocupe benzile de la dreapta la stanga. Nu se depaseste niciodata pe dreapta, Daca cineva merge pe banda din stg prea incet si tu vii pe dreapta mai tare, normal ar trebui sa il atentionezi, sa faci ceva… In realitate evident ca se mai intampla sa se depaseasca si pe dr, dar nu se gasesc chiar atatia moruni pe autostrazile europei.

    Raspunde
  21. Alina 4 Aug 2009 @ 17:50

    Rectific, nu se considera depasire pe dreapta, in oras,daca sunt in sir continuu si sa zicem sirul din dr porneste mai rapid la un semafor.

    Raspunde
  22. criserb 4 Aug 2009 @ 23:07

    Alina, asa gandeam si eu… dar se pare ca nu sunt prea multi care gandesc ca mine…

    Raspunde
  23. vitezomanu 5 Aug 2009 @ 10:58

    @crox- esti pe langa subiect. in germania se dau flashuri la greu pe autostrada.mai ales daca adormi pe banda de langa ax. se dau flashuri chiar de catre nemti.am vazut si depasiri pe dreapata, e drept fara frana de rigoare in fata nefericitului.
    in rest toti cei care stau intentionat pe banda doi fara ca banda unu sa fie ocupata, doar asa sa arate ei ca sunt ai draq, le transmit ca sunt niste retarzi(la fel si celor care dau flashuri atunci cand nu ai unde sa te duci sau depasesti)

    Raspunde
  24. Crox 5 Aug 2009 @ 11:25

    sistemul bate-l vina!
    @related – chiar aseara, pe autostrada, mergeam pe banda cea mai apropiata de ax, din cele 3 benzi, altul in fata mergea mai incet, dar tot peste viteza legala, banda de mijloc libera, nu am dat flashuri, deshi am franat serios in spatele lui, am ramas pretz de 2 mile in spatele acestuia. Urmandu-mi principiile, am hotarat sa schimb banda, sa trec pe cea din mijloc, moment in care si soferul masinii din fata a simtit nevoia sa faca aceeasi manevra. Atunci mi-am amintit de acest thread… si am uitat de principii: bineinteles ca i-am dat un flash de 5 secunde.
    @Alina – inchipuiri.

    Raspunde
  25. Crox 5 Aug 2009 @ 16:09

    @vitezomanu – flash!

    Raspunde
  26. Andy 7 Aug 2009 @ 00:44

    Daca avea 130… n-avea de ce sa se dea :) Mai repede de atat n-ai voie legal sa circuli asa ca “nu ai cum” sa-l depasesti :)

    Raspunde
  27. Canalia 17 Aug 2009 @ 14:04

    Eu eram ma! Iti faceam semn cu avariile sa ma recunosti si tu nimic!
    De ce n-ai oprit??

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)