Sari la conținut

Platesc zeci de mc de apa rece la pret de apa calda

Noi consumam cea mai mare cantitate de apa calda din bloc. Oare suntem singurii care ne spalam sau cum am ajuns la performanta asta?

Ieri am fost sa platesc intretinerea si administratorul imi atrage atentia cum ca noi consumam cea mai mare cantitate de apa calda, nu din scara, din tot blocul.

Ii explic ca eu stau cca juma’ de ora in general cu apa pornita pentru a ma putea bucura apoi de apa calda. Imi spune ca tre’ sa fac ceva ca platesc cam mult… Tot el imi spune ca nici la el nu vine apa calda desi sta la parter, ca dureaza pana ajunge la noi din puctul termic iar noi suntem chiar capat de coloana.

Ce naiba sa fac?

Se presupune ca punctul termic ar trebui sa dea drumul la niste pompe care sa pompeze apa calda pe coloana din cand in cand dar acest lucru nu se intampla pentru ca vezi e scump, si de ce sa plateasca ei curent (pentru pompele alea) cand pot eu sa platesc metri cubi de apa pe care nu o folosesc?

Voi stiti care ar fi solutia in situatia de fata? Nu-mi spuneti va rog, sa incerc sa folosesc apa atunci cand o folosesc si vecinii pentru ca eu nu am descoperit cand este acest moment. Dimineata, inainte sa plec la munca, apa vine greu, noaptea vine greu, seara vine la fel de greu… deci… care e solutia pana la urma? Cu cine ar trebui sa ma cert in situatia de fata?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
72 comentarii
  1. MooNy 10 Aug 2011 @ 12:15

    O platesti la timp? Nu te certi cu nimeni. Ii spui administratorului sa vorbeasca cu cei de la RADET sa inlocuiasca pompa pentru ca tu nu trebuie sa faci economie comunista de la apa pentru altii. Ameninta ca ii faci reclamatie pentru ca practic iti refuza dreptul la folosirea apei calde atata timp cat o folosesti si ca tu platesti mai multa apa rece decat apa calda din cauza instalatiei vechi si ca daca nu face ceva in privinta asta vei face o reclamatie direct la radet.

    Solutii sunt :)

    Totusi zi mersi ca nu ai probleme ca mine. Am apa calda oprita de la 30 iunie din cauza restantierilor…

    Raspunde
  2. criserb 10 Aug 2011 @ 12:22

    Da MooNy platesc la timp. La 3-4 zile dupa ce se afiseaza cat am de plata. Unde fac reclamatie? La RADET? Pai crezi ca le pasa lor ca mie imi curge apa rece in loc de apa calda? :) Esti simpatica dar sincerc, eu chiar cred ca ii doare in cur. Ce pot eu sa le fac? :(

    Raspunde
  3. un Prost 10 Aug 2011 @ 12:29

    La fel e si in blocul parintilor din Buzau. Trebuie lasata apa sa curga cu mult inainte de a te apuca de facut baie.
    .
    In schimb, in blocul unde stau in Bucuresti, nu am avut probleme de genul acesta. La orice ora din zi sau noapte, dupa maxim 10-20 de secunde, apa este deja fierbinte.

    Raspunde
  4. cipoc 10 Aug 2011 @ 12:31

    pai de ce nu`ti pui centrala?

    Raspunde
  5. blowfish 10 Aug 2011 @ 12:31

    Poti sa faci plangere la RADET cu dovezi ca ei nu-si respecta contractul. O sa fie o batalie cu un colos… dar poate cine stie o sa reusesti sa castigi ceva.

    Raspunde
  6. Alex 10 Aug 2011 @ 12:33

    OPC, ANPC, amenintat cu televiziune, scandal, orice mijloc de dat cu pumnul in masa, ca altfel nu se va misca nimic nici in tara asta, si nici la tine in particular
    cred ca la iarna voi face si eu acelasi lucru, momentan vad ca e relativ ok, deci nu am motiv de scandal

    Raspunde
  7. amzis 10 Aug 2011 @ 12:33

    eu zic sa nu ne mai spalam. ce rost are?

    Raspunde
  8. elaul 10 Aug 2011 @ 12:38

    daca astepti dupa cei din bloc ca sa folosesti apa calda, inseama ca te vei spala eventual de..sarbatori:)Am citit undeva ca unii pensionari fac economie si la apa de la WC.

    Raspunde
  9. criserb 10 Aug 2011 @ 12:42

    @blowfish – cum dovedesc asta? :) Mi-ar trebui un dispozitiv care sa inregistreze temperatura apei… ca in poze, sau video nu se prea vede :P

    Raspunde
  10. Daniela 10 Aug 2011 @ 12:52

    Cristi, nu mi se pare frumos comentariul “oare noi suntem singurii care ne spalam?”..tu ne povesteai odata ca atunci cand faci dus lasi apa sa curga permanent..uite, cum procedez eu cand fac dus (nu pentru ca-mi place asa, ci pentru a plati cat mai putin!!): ma ud bine, ma sapunesc, apoi ma clatesc..cam asta e reteta de baza..cat timp nu folosesc apa, robinetul il tin inchis..nu e misto, dar asta e viata! m-am obisnuit..deci, facand o comparatie intre consumurile noastre, probabil cu cat consumi tu la un dus eu fac 10 dusuri..daca ai vedea consumul, ai spune ca nu ma spal, nu??!! aparentele de multe ori inseala..

    Raspunde
  11. Daniela 10 Aug 2011 @ 12:54

    dar ce treaba are administratorul ca voi consumati mult?? din moment ce platiti, e treaba voastra cat consumati..

    Raspunde
  12. alin 10 Aug 2011 @ 13:05

    Deci stai intr-un bloc fantastic :)) Asta pentru ca nu are recirculare la coloana de apa calda. Din pacate nu ai ce sa faci. Poti sa faci tu zeci de reclamatii ca nu rezolvi nimic. Daca blocul nu este prevazut cu coloana de by-pass nu ai ce sa faci. Daca in schimb are by-pass si este inchis pentru ca asa au decis unii, atunci ai niste sanse. Si eu stau cu apa o juma de ora ca imi place sub dus. Dar macar la mine e calda in jumatea aia de ora :D Acest by-pass se gaseste pe coloana principala din beci inainte de apometrul de bloc. Au fost cazuri cand chiar cei de la punctul termic au inchis by-passul sau l-au sudat ca sa nu le mai vina apa calda inapoi.

    Raspunde
  13. add 10 Aug 2011 @ 13:15

    pula reclamatie la radet. tu n-ai contract cu radet-ul, blocul are.

    solutia ta e sa nu mai platesti intretinerea pana nu rezolva problema.

    cat tupeu pe administrator.

    Raspunde
  14. criserb 10 Aug 2011 @ 13:18

    @Daniela – poate m-ai inteles gresit. Eu vreau sa fac dus cu apa calda. Firesc nu? Dau drumul la apa cald si stau ca prostul cu apa pornita juma’ de ora pana incepe sa se incalzeaza. Juma’ de ora in care consum apa, deci o platesc. Daca vecinii s-ar spala banuiesc ca nu ar mai trebui eu sa astept juma’ de ora sa-mi vina apa calda tocmai din puctul termin, nu?

    @alin – cica exista by-pass-ul ala dar aia de la punctul termic nu pornesc nush ce pompe care ar trebui sa iminga apa aia calda sa-si faca circuitul complet :) Asta mi-a zis administratorul, care BTW mi-a zis sa-mi instalez un instant d’ala, sa-mi incalzezc apa eu :P

    Raspunde
  15. criserb 10 Aug 2011 @ 13:26

    @add – asta e o solutie, numa’ ca intr-un mod sau altul ar trebui ca la o adica sa pot dovedi ca eu nu am apa calda :) Cum as putea sa fac asta? Mi-ar trebui un fel de contor care sa-mi inregistreze cata apa calda si cata apa rece trece prin teava mea. Oare exista asa ceva?

    Raspunde
  16. Shadow 10 Aug 2011 @ 13:33

    RADET nu va fi fraier sa faca recircularea; daca te “incalzeste” cu ceva este o situatie generala.
    O solutie ar fi sa-ti montezi apometre cu senzor de detectare a temperaturii apei; si atunci ce e rece se inregistreaza pe rece iar cand atinge temperatura de 36 grd parca inregistreaza apometrul de apa calda. Pare singura solutie viabila in lupta cu “morile de vant”.

    Raspunde
  17. Andrii 10 Aug 2011 @ 13:47

    @Shadow: nu se poate ce spui tu, pentru ca la calculul total pe bloc va rezulta un diferenta mare intre apa calda totala per bloc (apomentrul central de la subsolul blocului) si apa calda adunata de la fiecare apartament. La apomentrul central va aparea o valoare totala de apa calda si la cele din apartamente va fi apa cald si apa rece pentru acelasi apometru.
    Solutia cea mai buna ar fi montarea unei centrale de apartament si nu mai ai nici o problema, (decat atunci cand se vor scumpi exagerat de mult gazele naturale) :)

    Raspunde
  18. criserb 10 Aug 2011 @ 13:59

    @Shadow – e o solutie, dar de unde naiba gasesc asa ceva? :)

    Raspunde
  19. devils 10 Aug 2011 @ 14:01

    Pune-ti un boiler in baie si la revedere apa calda de la radet!E adevarat ca o sa platesti ceva in plus la curent, dar barem platesti ceva ce consumi, nu apa rece in loc de calda!
    Cea mai simpla solutie asta e si nu ai nici mari batai de cap!

    Raspunde
  20. crina 10 Aug 2011 @ 14:01

    Si noi suntem exact in situatia ta, doar dimineata curge apa 10 minute pana sa vina apa suportabila pentru un dus. In rest e cam OK.

    Insa acun vreo 1o ani , in Medias la sora mea fiind, am aflat ca la intrarea in bloc este montat un astfel de senzor de care pomenea Shadow mai sus, iar acesta se declansa la o temperatura mult mai mare decat 36 de grade.

    Am aflat asta fiindca tocmai de Craciun i s-a stricat gazdei ceva pe la o teava de apa rece si a trebuit sa isi opreasca apa rece. Apa venea atat de fierbinte, incat nu puteai clati nici macar un pahar.

    Dar pentru asta trebuie implicata macar toata scara

    Raspunde
  21. criserb 10 Aug 2011 @ 14:05

    @devils – boiler nu as vrea man, ca arata urat. In plus m-as simti ca pe vremea lu Ceausescu cand aveam apa calda cu portia…

    Raspunde
  22. liana 10 Aug 2011 @ 14:21

    Dar cat consumi , totusi , ca nu spui nimic de de metri cubi !
    Acelasi lucru mi se intampla si mie cu vreo 7-8 ani in urma.Eu stau la etajul 9 si eram nevoita sa astept cam 20 de minute pana cand apa calda venea la o temperatura de bun simt pt dus.Mi-am pus centrala si de atunci e ok.
    Si in medie consum 5 m de apa rece si tot atat de calda pe luna ( 2 persoane ).E cam cel mai mare consum din bloc , dar multi fura , si apa rece si calda , multi nu se spala ( adica 1-2 m de apa calda plus 1-2 de apa rece /de persoana/pe luina inseamna furt sau jeg ).
    La mine in bloc , de exemplu , administratorul fura cel mai mult .
    Oricum eu platesc in medie 10 m de apa rece pe luna , plus gazele evident (necesare si incalzirii apei ).
    N-ai ce reclamatie sa faci , Radetul are un contor de apa rece si unul de calda , cat se consuma pe ele , atat trebuie platit ( la ce declarati voi pe apometre se adauga “pierderile” , care-n general reprezinta furt ).

    Raspunde
  23. Shadow 10 Aug 2011 @ 14:24

    @Andrii ai dreptate ; dar senzorii se pun si la apometrul de scara (intrare) exact cum zicea si @Crina. Centrala propusa de tine este mult , dar mult prea costisitoare – nu amortizezi investitia nici in 10 ani (ca sa nu mai vorbesc ca deja sunt in discutie scumpiri pentru m3 de gaz).
    @Criserb ma interesez (am pe cineva in domeniu) si-ti dau de veste; pana una alta testeaza ideea cu Administratorul(s-ar putea sa nu accepte ; in plus stii ca si RADET trebuie sa fie de acord).

    Raspunde
  24. liana 10 Aug 2011 @ 14:28

    Apa rece care vine pe coloana de calda reprezinta apa calda pornita din centrala dar care nu a fost folosita si , stationand pe coloana ,s-a racit.Deci ea a fost incalzita de radet asa ca trebuie platita ca si calda , ca aia a fost la viata ei !
    Unica solutie e centrala .
    Iar apoi , cand oamenii se vor invata sa fure si asa , trebuie facuta alimentarea cu apa rece individual , ca la gaze.

    Raspunde
  25. liana 10 Aug 2011 @ 14:33

    Poate nu se amortizeaza prea curand investitia centralei , dar confortul si scaparea de o parte din nervii provocati de lipsa apei calde si a caldurii , mai apoi ( c-o sa vezi cum e sa platesti enorm iar caloriferele sa fie sloi , nu mai vorbesc ca eu dau drumul la caldura cand e frig afara nu dupa 1 oct sau mai stiu eu , dupa 3 zile de temp polare ), merita toti banii.
    Aaaa..si eu am avut dat drumul la caldura pana la 15 mai , cu 23 de grade la termostat , nu am tremurat ca altii.

    Raspunde
  26. alin 10 Aug 2011 @ 14:35

    Apometrul termic este foarte scump si nu se gaseste. Daca totusi iti pui asa ceva(desi nu cred), o sa ai probleme si mai mari pentru ca nu o sa ti-l omologheze nimeni pentru ca asta ar insemna pierderi pentru ei. Asa ca tre sa suporti cu stoicism si sa speri ca vor veni si vremuri mai bune. Vrajeala cu pompele e ceva normal. Nu au vreo pompa speciala. Sunt aceleasi care iti imping tie apa in casa. Doar ca sunt oprite si pornesc doar atunci cand cineva da drumul la robinet. Au un rahat de sensor de presiune care porneste pompa cand simte ca scade presiunea pa coloana.

    Raspunde
  27. alin 10 Aug 2011 @ 14:52

    Am cautat pe “sfantul Goagle” si nici macar nu am gasit asa ceva la vanzare. Iti dai seama ca ne-am pune toti nu? Le-am da o foarte mare gaura in buget domnilor de la RADET :D Deci stai calm ca nu ai ce sa faci. Oricum e ciudat ca ti se intampla asta in Bucuresti. La mine daca nu sunt atent mi se ia pielea de fierbinte ce e. Ma mir ca rezista tevile.

    Raspunde
  28. Shadow 10 Aug 2011 @ 15:42
    Raspunde
  29. alin 10 Aug 2011 @ 15:58

    @Shadow – si la ce iti foloseste senzorul ala? Eventual sa sufli in el ca sa vezi cate grade ai in gura:)) Apometrul e mecanic cu roti de plastic. Deci nu le poti conecta. Mai cauta. Eventual se poate lega acel senzot care de fapt e o termocupla la un ceas electronic(digital). Dar unde ai vazut tu apometre digitale? Nu se poate prietene in Romania. Aici tre sa existe unii care sa fure muult de tot.

    Raspunde
  30. Crox 10 Aug 2011 @ 16:00

    Aceeasi problema au si ai mei…
    Un boiler electric la dush ar fi o solutie rapida.
    Alta solutie ar fi sa conveniti in bloc sa puneti un robinet de circulare continua a apei care sa se inregistreze la pierderi si sa se imparta la toti. Ar curge in subsol cu un debit mic direct in canalizare.
    Alta solutie mai necurata, dar implementata in limita bunului simt e ok~ish, ar fi sa pui un magnet mare pe apometrul de apa calda cand curge rece pana vine calda. Ideea e sa nu ramana acolo decat atunci cand Radet-ul iti livreaza apa rece in loc de calda, asta si pentru ca vecinii fac dus numai la 10 minute dupa ce aud dusul la alt vecin.
    Ai mei n-au implementat niciuna din solutii si dau in continuare startul la dush pe scara.

    Raspunde
  31. valentin 10 Aug 2011 @ 17:21

    Si la mine e la fel in Militari stau la 4 si vine cam greu apa calda,eu astept cam 5 minute sa se incalzeasca.Solutia ar fi o centrala.

    Raspunde
  32. SIP 10 Aug 2011 @ 17:21

    Pt tine singura solutie viabila este centrala termica, nu uita stai la etajul 4.

    Raspunde
  33. alin 10 Aug 2011 @ 17:46

    Cristi pana la urma cati mc de apa consumi? Ca tocmai ce trebuie nu ai spus. Ce inseamna multa apa?

    Raspunde
  34. criserb 10 Aug 2011 @ 17:54

    12 mc calda, 4-5 rece ;)

    Raspunde
  35. Shadow 10 Aug 2011 @ 18:28

    @Alin din pacate asa adoptam mereu politica “strutului”; nu se poate ; noi suntem romani ; lasa-i sa fure…………..si uite asa fura ei, fura si altii iar fraierii platesc. Avem ce meritam cu asemenea mentalitate.

    Raspunde
  36. Bogdan 10 Aug 2011 @ 19:21

    Stai linistit… nu esti singurul din Bucuresti care pateste asta. Si eu sunt fruntas pe lista de apa calda cu 15-20 mc de apa calda pe luna… ceilalti vecini au 3-4 mc de apa calda pe luna (probabil se spala doar in weekend si asta daca nu e vreo sarbatoare). Si la mine exista aceeasi problema… seara dupa ora 21.00 trebuie sa astept juma de ora sa vina apa calda (desi stau la Parter intr-un bloc cu 4 etaje) si am aflat ca patesc asta din cauza celor din bloc care nu dau drumu’ la apa calda mai deloc…

    Raspunde
  37. criserb 10 Aug 2011 @ 19:48

    @Shadow – Iti dai seama ca nu ma incalzeste cu nimic, dar nu e normal ce se intampla. Asta e furt de-a dreptul. Eu platesc apa rece la pret de apa calda. ceea ce chiar daca e un lucru des intalnit in Romania, nu e normal.

    @Andrii – Nu prea vreau centrala pentru ca nu am unde sa o montez. In plus nici nu am terminat bine de amenajat apartamentul si acum sa-mi pun centrala parca n-as vrea. As vrea sa fiu tratat normal, cum probabil e in orice tara din lume, sa platec ceea ce am, nu ceea ce nu am.

    @liana – consum in jur de 12mc pe luna apa calda si vreo 4 apa rece. Nu-mi pasa ca apa a fost incalizta si apoi s-a racit, asta e problema lor pentru ca nu fac recircularea apei care in acest mod ar fi calda tot timpul. Nu pot sa platesc o chestie pe care nu o am, nu e firesc. In acest fel doar acceptam sa fim furati.

    Cum am zis si mai sus, nu-i vorba de amortizarea investitiei pentru centrala, ma deranjeaza sa mi-o instalez pentru ca nu am unde sau… ar fi prea complicat…

    @Alin – Apomentru termic e o chestie pe care nu o stiam pana acum. Am sa ma interesez si am sa povestesc cat costa si cum e cu omologarea lui. Nu cred ca omologarea o face RADET, totusi tre’ sa ii verifice si pe ei cineva. In plus, m-ar ajuta pe mine, pentru psihicul meu sa stiu cata apa calda consum si cata apare rece (aia care impinge apa calda) platesc fara sens…

    @Crox – solutii sunt, boilerul, instantul ala care incalzeste apa, centrala dar eu incercam sa rezolv o problema fara a face modificari prin casa. Ma simt furat si asta ma deranjeaza mai tare… dar daca la noi se poarta asta cu furatul, si daca nu gasesc o solutie fireasca la problema mea poate ca am fur si eu RADETUL sa vedem care fura mai mult :)

    @Valentin – nu are asa mare importanta etajul la care stai. Stateam inainte la 9 si apa se incalzea mult mai repede ca acum cand stau la 4. Dura, 5-10 minute in functie de ora, mi se parea normal ca deh, e normal ca se raceste apa pe teava. Dar, sa stau juma’ de ora cu apa pornita, cam la orice ora ma enerveaza, plus ca costurile sunt mai mari.

    @SIP – da stiu, dar parca nu asta vreau…

    @Bogdan – ei uite ca m-am linisit putin cand vad ca tu consumi mai mult ca mine :P dar totusi trebuie sa facem ceva si sa nu stam ca prostii dand bani pe ceva ce nu aveam. Mie nu-mi da nimeni bani asa, deci nici nu-mi permit sa-i arunc :(

    Raspunde
  38. Daniela 10 Aug 2011 @ 20:01

    ma, da’ ce grozavi sunteti voi, astia care consumati apa cu nemiluita..nu ca fraierii aia de “jegosi”.. %-(
    consumati cat doriti, dar nu s-ar putea sa nu jigniti pe altii??!! faceti macar o incercare, nu o sa va doara foarte tare..
    @Cristi, oare colegul tau de birou (despre care ne povesteai ca emana un miros de-ti muta nasul din loc) cati mp de apa consuma??? s-ar putea sa consume la fel ca tine..voi, cei care consumati multa apa, probabil nu puteti intelege ca se poate sa fii curat si fara sa curga apa fara masura – e chestie de manageriat resursele

    Raspunde
  39. octavian 10 Aug 2011 @ 20:32

    – centrala
    – dusuri rapide
    – sex la dus rapid sau deloc

    cam astea, nu? :)
    poate vecinii tai se spala cu apa rece… :)

    Raspunde
  40. criserb 10 Aug 2011 @ 21:05

    @Daniela – tu vrei sa pricepi o chestie, consum apa cu nemiluita pentru ca nu vine apa calda pe teava. Si nu, nu vreau sa ma spal cu apa rece.

    Tu nu intelegi problema in sine. Problema nu e cat consum, ci de ce sa platesc ceea ce nu consum. Sau asta nu e chestie de management a resurselor?

    @octavian – Ti-as zice eu ceva… dar ma abtin :P

    Raspunde
  41. Oana 10 Aug 2011 @ 21:06

    Cisti nu rezolvi nimic cu reclamatiile. In cel mai bun caz pierzi timp si te enervezi aiurea. Era mai simplu sa puneti si centrala cand ati renovat apartamentul… ia in calcul si faptul ca la iarna (peste 2 luni) caldura SI apa calda nu vor mai fi subventionate. Poate nu iesi mai ieftin cu centrala, dar macar ai atata caldura si apa calda cat vrei sa folosesti si implicit cat esti dispus sa platesti.

    Raspunde
  42. Daniela 10 Aug 2011 @ 21:27

    Stiu ce spui, Cristi, comentariul meu se adresa Lianei si lui Bogdan. Si pe mine ma enerva sa ma spal pe maini cu apa rece, dar sa platesc apa calda!! nu e deloc normal..rezolvarea eu am gasit-o in a folosi apa rece pt. spalat pe maini – locuiesc si eu la etajul 4/4, asa ca pana vine apa calda trebuie sa astept mult prea mult si sa pierd apa..uite cum fac eu: cand vreau sa fac dus, merg si dau drumul la apa putin, cat sa nu mearga ceasul la apometru si astept (poate 2 ore?!) sa vina apa calda..alta solutie nu cunosc :bz

    Raspunde
  43. Adriana 10 Aug 2011 @ 21:44

    aceeasi problema o avem si noi (stam la etajul 8 intr`un bloc de pensionari si spun cu mana pe inima ca … DA pe coloana noastra suntem singurii care ne spalam). Trebuie facuta o adresa la RADET (cel mai bine semnata de cati mai mult vecini..daca ai oameni de omenie prin bloc), ei chiar vin la fiecare reclamatie si nu percep taxa de transport sau alte minuni. Socrii mei stau tot la etajul 8 si pt ca au un super administrator care a facut scandal, a echipa de la RADET dimineata la ora 5..au dat drumu la apa si pe ceas au asteptat 27 de min sa se incalzeasca, au plecat cu promisiunea ca vin si a 2-a zi. A 2-a zi tot la 5 dimineata au dat drumu si a venit apa in 2 min…o diferenta uriasa as putea spune, insa gandeste`te daca RADET-ul ar ca curs tuturor reclamatiilor de genul acesta, ce facturi ar mai incasa ei?

    Raspunde
  44. Mihai 11 Aug 2011 @ 09:32

    Centrala termica e cea mai buna solutie. O sa ai si apa calda in 5 secunde si caldura cand si cat vrei tu.

    Raspunde
  45. alin 11 Aug 2011 @ 09:53

    Ati inebunit cu centrala asta termica. Cristi daca vrei poti sa rezolvi problema. Insista putin pa langa administrator si incet incet rezolvi. Dar fara cearta. 12 mc e foarte mult la apa calda. Insista pe langa el, spunei ca vrei sa rezolvi situatia intr-un fel si pana la urma se rezolva. Ai sa vezi. Succes !!!

    Raspunde
  46. Daniela 11 Aug 2011 @ 10:49

    @Adriana – “spun cu mana pe inima ca … DA pe coloana noastra suntem singurii care ne spalam” – si cam ce argumente ai pentru aceasta ” X_X certitudine”???

    Raspunde
  47. mircea 11 Aug 2011 @ 14:08

    cristi eu ti-am spus de apometre inainte de instalare!
    da tu nu, badman badman :)

    in mod normal la scara blocului ar trebuii sa fie un apometru termic, si atunci radetul ar fi obligat sa isi faca recirculare pana la el ca la intrarea in apometru sa fie tot timpul apa calda altfel ar pierde/
    apoi ar trebuii facuta o recirculare pe scara blocului si ai avea apa calda in 10 sec/
    am putea sa punem un boiler in spatiul unde iti ti placile in baie, unde ai facut rafturile alea minunate:P
    si inca o solutie renunti la apometre si vezi cat platesti la pausal, probabil cu foarte putin mai putin/

    Raspunde
  48. mircea 11 Aug 2011 @ 14:11

    ahhhhhh mi-am amintit de contorsionismul facut ca sa-ti montez apometrele in baie// cu certitudine NU MERGE MONTAT BOILER IN BAIE :D/
    sau daca vrei trebuie sa-ti cauti un instalator :P

    Raspunde
  49. mircea 11 Aug 2011 @ 14:16

    cristi inca o solutie(imi vin ideeile in valuri), te invat eu cum sa intorci apometru 18 zile il ti pe consum, 12 zile pe invers; si asa ajungi la un normal de 3-4 m cubi pe luna/ si pun pariu ca broscoiu ala nesuferit a lui dana se balaceste continuu cat nu sunteti voi acasa:D

    Raspunde
  50. alin 11 Aug 2011 @ 15:11

    :)) micrea – Corect :)) apometrele pe invers si gata. Se rezolva cu o cheie fixa de 24 parca :)) Deci Cristi nu te mai plange ca uite tocmai ai gasit solutia ideala :)) Mai poti sa incerci si cu magnetul dar nu merge la toate apometrele. Merita totusi sa incerci :))
    @Shadow – tocmai pentru ca esti in Romania nu ai ce sa faci. Tu ca un cetatean onest care esti, daca vrei sa iti pui apometru termic, nu se poate si gata. Vor veni cei de la RADET si vor spune nu. Si atunci o sa te uiti la ele cum stau frumos in cutie. Caracatita asta a mafiei e prea mare. Noi suntem niste mici cacaciosi care chiar daca am incerca ceva util am primi cel mai sincer raspuns: NU SE POATE!!!
    Asta e tara :)

    Raspunde
  51. mircea 11 Aug 2011 @ 15:16

    @alin- da vezi tu chestia cu intorsu’ e buna pentru cristi, dar cineva tot o sa plateasca apa rece la pret de apa calda. eu spun pentru alti da la mine nu as face asa ceva, decat daca ar platii radetu. uite exemplu la contoarul de curent nu am nici un fel de greatza sa umblu pentru ca consumul mi-l plateste cei care ne fura pe toti.

    Raspunde
  52. octavian 11 Aug 2011 @ 15:22

    mircea, invata-l sa intoarca apometrul ca ma intereseaza si pe mine :D

    Raspunde
  53. liana 11 Aug 2011 @ 18:06

    daniela eu nu am avut nici cea mai mica intentie sa te jignesc.
    Eu vorbesc de realitatea de la mine din bloc : am trecut prin ce spune criserb si asta am constatat.Pe luna , 2 persoane inseamna de bun simt 4-5 apa calda si tot atat rece.Si retine ca nu e vorba de 4 dusuri pe zi cum ar fi normal, ci de 2 seara iar dimineata tot 2 DAR pe fuga rau de tot !
    Iar cum se spala ai mei colocatari , crede-ma ca stiu prea bine…Sa consumi 2mc din fiecare pe luna e absolut imposibil.
    Dar si pierderi de peste 100 de mc pe luna unde crezi ca se inregistreaza ?Tot la mine in bloc , si astea se impart pe nr de persoane apoi.
    Apoi are si radetul dreptatea lui : daca cei mai multi se spala doar sambata seara , ca asa au pomenit ei din mosi stramosi , nu poti pretinde sa-ti fiarba tie apa la comanda ! :-)

    Raspunde
  54. Daniela 11 Aug 2011 @ 19:15

    @Liana – nu e imposibil 2mc/luna pentru o persoana! la mine e foarte posibil in fiecare luna. Nu pot fi de acord cu teoria ca daca consumi putina apa = nu te speli. Bineinteles ca teoria nu te speli = esti jegos mi se pare justa! Pe de alta parte nu vad unde e marea diferenta intre tine si colocatari: “in medie consum 5 m de apa rece si tot atat de calda pe luna ( 2 persoane ).E cam cel mai mare consum din bloc , dar multi fura , si apa rece si calda , multi nu se spala ( adica 1-2 m de apa calda plus 1-2 de apa rece /de persoana/pe luina inseamna furt sau jeg)”..
    Eu de exemplu, la bucatarie nu dau drumul deloc la apa calda – si nu, asta nu inseamna ca mananc in farfurii de plastic!! stau la etajul 4/4 si dureaza mult pana apa calda devine chiar calda, in plus de asta, apa rece nu e chiar rece, asa ca spal vasele cu apa rece foarte bine! si daca as da drumul la robinetul de apa calda tot cu apa rece as spala..diferenta ar fi doar ca as plati dublu! in cazul in care trebuie sa spal vreo cratita mai unsuroasa, pun putina apa la incalzit, pe aragaz..na, ce sa facem?! nevoia te invata..
    Este alegerea fiecaruia dintre noi cata apa dorim/ne permitem sa folosim/platim; cu siguranta un “dus pe fuga” nu consuma aceeasi cantitate de apa pentru fiecare dintre noi si este foarte firesc sa fie asa. Ce m-a deranjat pe mine este certitudinea afisata de tine si inca vreo 2 persoane in ceea ce priveste cat de des/rar se spala vecinii..haideti sa invatam cu totii sa fim putin mai intelegatori unii cu altii, sa nu mai aruncam cu vorbe urate gratuit si sa nu ne mai judecam semenii dupa simple aparente.

    Raspunde
  55. liana 11 Aug 2011 @ 19:57

    N-ai inteles , eu consum 4-5 de rece PLUS 4-5 de calda , adica 10 mc pe luna , in medie ( la 2 persoane ).Adica 5 mc de persoana , poftim.
    E foarte putin sa consumi 1-2 per persoana per luna , asta am spus!
    Repet , eu am centrala , apa calda vine instantaneu.
    Si eu incerc sa fac economie , si chiar fac , niciodata nu stau in cada cat mi-as dori , dar sub 5mc de persaona pe luna nu iese oricat m-as stradui !
    Evident ca avand centrala de vreo 8 ani , iar vecinii mei tot de atunci , ba chiar de mai mult , evident ca platind “pierderi ” luna de luna , stand la povesti cu ei si afland ca fac baie generala doar sambata , tragi niste concluzii , pana la urma!Nu mai vorbesc despre cum pute in lift !
    Cautand niste acte si constatand ca unii apar cu un nr de persoane la avizier si cu alt nr la cei de la apa , constatand evidenta dubla tinuta de administrator , pot vorbi foarte usor si fara sa ma tem ca gresesc , despre furt , nu numai despre jeg.
    Si sa stii ca marea majoritate a celor corecti si spalati din bloc , nu reusesc sub 4 mc/persoana/ pe luna !
    Sub 4mc e absolut imposibil sa ia o viata civilizata , cat de cat…

    Raspunde
  56. Daniela 11 Aug 2011 @ 22:15

    @Liana – pai tu spui ca faci baie in cada..altii probabil fac dus scurt si normal ca e mare diferenta de consum..nu stiu ce este aceea “baie generala” cum spui ca fac vecinii doar sambata..oricum, cred ca fiecare este liber sa consume cata apa doreste si sa se spele cat si cum doreste..normal ca sunt si oameni certati cu apa si sapunul, dar generalizarile nu mi-au placut niciodata..
    spunea cineva pe aici “cu mana pe inima” ca e singura de pe scara care se spala – ei asta mi se pare chiar prea mult!! stiti si voi cum se spune “lauda de sine nu miroase-a bine”..

    Raspunde
  57. AndreaS. 13 Aug 2011 @ 22:59

    Recomand cu caldura sa te muti la casa ;) nu mai stai dupa nimeni,ce consumi si cum te organizezi asa ai. Noi apa calda o avem pe boilere instantaneu. Nu consuma decat cand le dau drumul.
    @ All mi se pare aiurea sa va contaziceti cata apa e nevoie pentru a fi curat.E optiunea fiecaruia. Corect e sa platesti NUMAI ce ai consumat.
    Baia in sine nu are numai scopul de a te curata…pentru unii este si un mod de relaxare.
    @ Mircea -fa un tutorial cu datul ceasului innapoi…cred ca e de interes national ;)

    Raspunde
  58. mircea 13 Aug 2011 @ 23:18

    @andrea- lol, nu sunt adeptul acestor practici, dupa cum am spus in alt coment, v-a plati alcineva, nu regia care ne fura de ne indoaie;

    referitor la instantele de apa, eu tot ce am incercat si montat mi s-au parut o mare prostie, cantitatea de apa pe care o pot da este de 3-4 l pe minut; pentru un dus iti trebuie cam 8-10 l pe minut si apoi e destul de greu de potrivit temperatura/ poate ce am motat eu erau niste prostii probabil tu ai ceva mai bun daca esti multumita de el, si apoi mai e o chestie consumul de energie electrica e mare rau 5-6kw ora

    Raspunde
  59. AndreaS. 14 Aug 2011 @ 16:54

    @ Mircea – eu nu sunt experta …l-am cumparat odata cu casa…dar casa am cumparat-o de la cineva care a avut un lant de magazine in domeniu…asa ca banuiesc ca a stiut ce-a facut. Cert este ca: la dus imi pot alege temperatura…iar la cada duce cata apa vreau- desi cada mea e cat 2-3 cazi obisnuite.Despre consumul de energie,fara costuri nu vei putea incalzi apa…ca e ulei, curent, gaz sau ce-o fi.La bucatarie am tot un instant care nu incalzeste prea mult…dar acolo oricum nu imi trebuie decat la spalat pe maini…asa ca ajunge ;)

    Raspunde
  60. liana 15 Aug 2011 @ 12:51

    @andreea.Te-as intreba exact , ca de teorii e plin romanu: cati mc de apa consumi pe luna /pe persoana, la casa stand ?
    Nu e optinea fiecaruia cata apa e necesara ,sa stii , exista un MINIM sub care fiinta umana NU are cum sa functioneze ca un om civilizat, intelegi ?
    Maximul evident ca tine 1.de cat isi permite si 2.de felul de a fi al fiecaruia ( daca-mi fac jacuzzi si piscina in curte si ma alimentez de la regia de apa sa stii ca e ceva diferit rau de tot fata de bloc, dar si daca stau la casa si mai am o sursa altenativa de apa , iar e altceva)
    Pt ca vezi ,la bloc fiind , una e sa consumi si sa platesti tot( si exact ) ce consumi , cu totul altceva sa consumi si sa platesti si consumul altora sau sau , mai rau , ca in cazul de la care a pornit discutia de fata , a anomalie tehnica.

    Raspunde
  61. AndreaS 15 Aug 2011 @ 21:42

    @Liana-crezi sau nu…habar nu am. Eu platesc la 2 luni in avans.Nota imi vine odata pe an.Platesc cat consum…fara nici un fel de prejudecati pentru ca stiu ca este consumul meu.Muncesc si mi se pare normal ca dupa 8 ore de munca si stres sa nu stau cu ochii pe ceasul de apa.Asta nu inseamna ca risipesc.La masina de vase am fost dispusa sa platesc ceva mai mult in achizitie dar consuma doar 6 litri la o tura de spalat.Masina de spalat rufe la fel.Apa la toaleta mi se filtereza printr-o instalatie -fiind la origine apa de ploaie.Tot apa de ploaie inmagazinez si pentru a uda mica mea gradina. Bineinteles astea sunt optiuni pe care le poti avea stand la casa.Si tot la casa poti avea si o piscina ;)sau jacuzzi…si pentru ele nu trebuie sa plateasca altiicum nici tunu vei plati pentru altii.
    Eu am optat pentru casa tocmai pentru faptul ca imi ofera libertati pe care intr-un bloc nu le voi avea niciodata.Nu stau sa ma rog de vecini sa repar usa,acoperisul. Nu platesc “pierderile ” altora,nu imi zice administratorul cu sau fara subinteles ca eu sunt cel mai mare consumator de apa…ies si imi beau cafeau in curte,fac un gratar fara sa ma gandesc ca afum hainele vecinei de la etaj…nu imi tropaie nimeni in cap ,nu ascult manele, nu platesc apa rece la pret de apa calda , hotarasc ce vreau sa fac si cum vreau sa fac singura nu cu intreaga scara si lista poate continua.
    In alta ordine de idei…cata apa consuma fiecare pentru a se mentine curat , este optiunea fiecaruia.Exista posibilitati multiple pentru a controla consumul.Fiecare dupa prioritati.
    Nu am prea inteles de ce scrii ca exista un minim…nu exista dupa parerea mea. Poti manca numai in restaurant..si asa nu consumi apa nici gatind nici spaland vase, poti sa-ti duci hainele la curatatorie si poti fi in permanenta in delegatii;)Unii au nevoie de 3 dusuri pe zi si nu le fac -altii ar putea sa faca un dus la trei zile si totusi fac doua pe zi;)Cu un consum mic nu inseamna ca esti neaparat “jegos”…unii lucreaza in constructii,alti in birou, din natura lor unii transpira abundent , altii nu…
    Eu consider ca am un consum mic desi am o piscina in curte un jacuzii in casa- imi ud zilnic florile, spal macar 3 masini de haine pe saptamina, o masina de vase pe zi, dus la 3 persoane zilnic, gatit acasa, dar am optat pentru alternative de economisire.
    Socoteala mea a fost cam asa…in ca 35 de ani la cati nervi ma costa un apartament, merita sa investesc intr-o casa si sa-mi traiesc viata linistita. Eu nu spun ca asta este solutia ideala in fiecare caz…expun doar cum poate fi altfel ;)
    O zi buna tuturor !

    Raspunde
  62. liana 16 Aug 2011 @ 19:13

    Nu pot sa spun decat “bravo tie !” .Nu oricine isi poate permite o casa cu tot confortul acesta , oricum meriti felicitari pt realizare.
    Iar faptul ca nu esti nevoita sa tii socoteala , ca nu stii cat consumi , e clar ca salariul nu e tocmai de bugetara…
    Sper sa-mi pot permite si eu , nu foarte tarziu !
    In alta ordine , crede-ma ca-mi stiu fooarte bine vecinii !Evident ca sunt si d-astia cu mese la restaurant /curatatorie /plecat destul de mult .Dar eu vorbeam strict de ce stiu eu , de ce cunosc exact .Adica de om care munceste 8 ore , mananca acasa ,spala vase /haine/trage apa la wc etc.Adica nu exceptii de care amintesti tu.Si pentru astia se pot face estimari extrem de exacte.
    E clar ca nu esti economista :-)

    Raspunde
  63. liana 16 Aug 2011 @ 20:00

    Acum realizez ca si la mine la tara e cam cum spui tu ( o localitate la 45 de km de Bucuresti ).Acolo exista curent ,evident , gaze dar NU au alimentare cu apa.Asa ca toti locuitorii cu sau fara vilute , jacuzi si piscine au puturi prin care se alimenteaza cu apa.Un vecin chiar are ceva la 100 m adancime , adica au ceea ce se cumpara de la magazin ca si “apa plata “.
    Apoi , cand eram studenta , la gazda mea ( stateam la casa ) avea apa de la regie plus o minunata cismea din care uda florile , plus putul din pivnita pentru apa de la baie si din calorifere.
    Deci iarna nu-i ca vara , blocu nu e casa iar ca si corolar :romanu e descurcaret !

    Raspunde
  64. patitu' 30 Apr 2012 @ 12:28

    romania, mai spala-te e cel mai potrivit refren

    Raspunde
  65. razvan doru 27 Mar 2013 @ 16:27

    Referitor la ce se toti, Aministratorul blocului se ocupa cu platitul facturilor de la energia electrica de de scara si sa vada daca femeia de serviciu isi face treaba. Dar pentru are prea putine sarcini a facut o inventie, citeste cotoarul blocului si imparte consumul la fraieri.
    Nimeni nu a vazut factura de la Uzina de Apa, el scrie ce vrea la avizier. Locatarii platesc ce vad afisat,restul este partea lui pentru el merge sa faca platile.Cati au la bloc contract individual la apa rece? Sa inchei ,din apa rece poti face :si apa calda si incalzire ,ganditiva ce bani se scot dintre factura reala si hartia de la avizier,facturi si chitante sunt la librarie care se vand la liber.Sa fiti destepti.

    Raspunde
  66. apunake 4 May 2013 @ 20:40

    Dl. Razvan Doru

    conform legii administratorul trebuie sa afiseze facturile la avizier. Prin urmare daca situatia este cea descrisa de dumneavoastra, ceva nu prea e in regula. In orice moment puteti cere sa vi se prezinte documentele asociatiei. Aveti grija ca unii administratori se dau un pic mai obrazinici decat e cazul, nu il lasati sa va intimideze (principala amenintare este ca “va las cu facturile pe masa si plec acum in mijlocul iernii”, dar daca ii raspunde cineva lasa-le si pleaca, brusc o baga pe aia cu “hai dom’le ca am glumit”. Nu va lasati intimidati, sunt banii dumneavoastra. Cenzori nu aveti la asociatie, aia ce pazesc? Pe de alta parte, daca aveti dubii, un extras de cont de la Radet se poate obtine oricand si in felul asta va edificati. Mai mult, vreun control de casa inopinant i-ati facut vreodata? Sau l-ati lasat de capul lui si acum i s-a urcat cap? Stima…..

    Raspunde
  67. alin-ct 17 Oct 2013 @ 17:54

    Liana asta ma dispera din toate punctele de vedere :)))))))))))) Mai femeie , coboara draqu pe pamant !!! Cum adica “” trebuie platita , ea a fost incalzita de radet asa ca trebuie platita ca si calda , ca aia a fost la viata ei !”” :)))))))))Pai si care-i problema mea turbata mica ca “”asa a fost ea la viata ei “”?? “” Esti dusa rau surioara !!! Mie RADET trebuie sa mi-o dea calda pt ca d-aia-mi percepe taxe !! Pt ca “”asta vreau eu la viata mea “” , sa platesc facilitatea de a avea apa calda . Mi se rupe mie pula de ce trece prin teava lor , in teava mea de apa calda ar trebui sa nu pot tine mana sub apa care curge !! D-aia platesc cea mai scumpa gigacalorie din tara , baga-mi-as pula-n natia lu mazare care-i actionar la RADET !! X-(

    Raspunde
  68. Geo 4 Feb 2014 @ 20:13

    @criserb – salut, imi pare rau ca acum am vazut comentariile voastre, in prezent ma ocup de un sistem care sa furznizeze apa calda instant in apartamente, egal la ca etaj. M-ar ajuta un consum de apa calda irosit pe coloana pentru a stii la ce nivel sa ma situez cu automatizarile. Multumesc mult.

    Raspunde
  69. cristina 4 Oct 2014 @ 23:31

    In concluzie tot nu am inteles unde poti face o plagere cu greutate legala pentru a plati ceea ce consumi.Cine raspunde pentru serviciile de apa calda si de cine pot fi sanctionate?

    va multumesc

    Raspunde
  70. bianca 12 May 2015 @ 22:11

    @cristina – buna..daca cumva ai aflat un raspuns la intrebarea unde putem face plangere in cazul in care trebuie sa lasam apa ” calda ” sa curga cate 40 de minute si tot degeaba ca apa ” calda ” nu mai vine , anunta ma si pe mine te rog. E a 3 a zi cand las apa sa curga mai bine de jumatatr de ora si tot cu apa calaie ma spal..nu mai suport..o data pe sapt am apa calda si atunci pe la ora 4 -5 dupa masa in rest nu poti sa ti faci o baie.. In conditia in care stau la etajul 1 intr un bloc cu 4 etaje si sunt la zi cu platile. Cum se procedeaza ? Unde putem face plangere ? Platesc apa ” calda ” si ma spal cu apa rece !! Un raspuns va rog !!

    Raspunde
  71. Fabian 30 Oct 2022 @ 01:01

    Nu știu, dar eu te învăț așa asta dacă te ține, nu vrea Administratorul să te ajute, terorizat dar trebuie să știi că risti adică, io unu când rezolv ceva sunt conștient că pot să cad și la pușcărie, deci merg înainte depinde acum, dacă nu ești zmardoi sau cunoscut nu te sfatuiesc să faci ca mine, mă uit la comentariile voastre și rad singur, cum te minte in jeg de administrator, suntem 6 în casă plătim nimic, dar trebuie să vă tina

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)