Sari la conținut

Probleme cu laptopul

vgnns11z_vaioWeekendul ce a trecut am luat si eu laptopul de acasa, am zis ca poate o sa am nevoie de el in scurta excursie la Petrosani.

Cum n-am pus de foarte multa vreme mana pe el (stiti il foloseseam pe post de desktop, cu monitor si tastatura atasata) n-am stiut ca se incalzeste asa de tare.

Aprope ca nu pot sa-mi tin mana pe el, asa de tare arde undeva in partea stanga.

Am avut si pe FB o discutie pe tema si mi-au fost recomandate niste service-uri unde sa-l duc la curatat. Inca nu m-am hotarat daca sa-l duc la service sau sa-l curat eu singur.

A mai facut cineva operatiunea asta de curatat laptopul? E complicat?

In mintea mea ar trebui sa reusesc sa-l desfac, sa-l aspir putin si asta e.

Merita oare sa dau 250 lei pentru o curatare profesionala sau sa ma risc?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
23 comentarii
  1. Teniescu 17 Apr 2012 @ 17:01

    n-ai ce sa risti. dai jos un capac si ajungi la cooler. nu ajungi la toate componentele deodata. se gasesc tutoriale si pentru asta.

    Raspunde
  2. Alex 17 Apr 2012 @ 17:06

    cu un tutorial de desfacere a laptopului, o masa mare, multa rabdare si aspirator+pensule de desen, se rezolva si acasa.

    Raspunde
  3. ocsike 17 Apr 2012 @ 17:07

    E simplu de curăţat. Eu l-am făcut pe al meu bucăţi şi l-am pus la loc fără probleme.
    Dacă întâmpini ceva probleme cu desbmumbatul găseşti pe youtube orice…

    Raspunde
  4. ovi sirb 17 Apr 2012 @ 17:09

    In faza incipienta, localizeaza-i gaurile de ventilatie, pune gura de la aspirator pe ele si trage cateva secunde – iti va curata cel putin caile de aerisire, care elimina caldura.

    Daca cumva ai vreun amic care a mai facut operatiunea asta si laptopul nu mai e in garantie, poate sa ti-l desfaca si el, ca nu e rocket science, insa parca nici nu ti-as recomanda sa-l faci singur, daca n-ai mai facut asta si tii tare la el, ca s-ar putea sa ramai cu suruburi in plus :)

    Raspunde
  5. ionut_d 17 Apr 2012 @ 17:09

    Depinde de model. Unele se desfac foarte usor si sunt destul de simple structural, pentru altele iti trebuie un gps :). Anyway, in principiu gasesti howto-uri video pentru orice model si decizi tu daca te bagi sau nu

    Raspunde
  6. Alex 17 Apr 2012 @ 17:11

    eu am stricat coolerul la laptop cu metoda “aspiratorul” iar un prieten a tras un ghem imens de praf in cooler si l-a blocat. mai bine il desfaci…

    Raspunde
  7. Leytto 17 Apr 2012 @ 17:33

    Nu e mare lucru să îl cureți singur. Bineînțeles dacă te descurci, dacă nu roagă un prieten decât să dai banii la service.

    Raspunde
  8. gabriela 17 Apr 2012 @ 17:49

    Aceasi problema am avut si s-a rezolvat dupa curatirea ventilatorului. M-a costat 80 de lei, a meritat. A necesitat o ora de munca, cu 250 e cam mult.

    Raspunde
  9. Daniel 17 Apr 2012 @ 17:50

    Eu zic sa te risti…cam ce ii faci tu cu un tub de aer comprimat si cu o pensula cam asta fac si cei de la service….

    Raspunde
  10. Atti 17 Apr 2012 @ 18:18

    Da, se poate si singur. Dar inainte de toate, eu am curatat fantele de aerisire, cu ajutorul unui, hai sa zicem spray(e un recipient cu aer comprimat). Dupa desfaci laptopul si trebuie curatat cu mare atentie coolerul si e recomandat schimbarea si pastei termoconductoare de pe procesor. Dar aici trebuie sa ai foarte mare grija! Daca folosesti mult laptopul e indicat sa ai un cooler-pad, e foarte util!

    Dar daca nu ai facut pana acum asa ceva, si nu ai un ajutor langa tine, atunci eu-ti recomand sa mergi la service cu el!

    Raspunde
  11. william 17 Apr 2012 @ 18:57

    ia vezi sfaturile si clipurile de aici

    http://blog.linkbook.ro/ifixit-com-158-17-01-2012.html

    Raspunde
  12. Crox 17 Apr 2012 @ 19:38

    Eu merg cu el la peco. Iti trebuie un furtun cu o valva in capat si putin tupeu :) Ce poate iesi din el, nu-ti vine sa crezi. Un prieten zice ca a scos un dihor din laptop. Eu il cred, doar se zice ca dihorul se poate strecura prin orice orificiu.
    PS. tine bine de taste sa nu patesti ce a patit un alt prieten urmandu-mi sfatul!

    Raspunde
  13. Andrei 17 Apr 2012 @ 19:39

    Cauta pe net manual de demontare. Daca ai noroc si la modelul tau coolerul nu se afla intre placa de baza si tastatura poti sa il desfaci fara grija, doar sa ai surubelnite mici. In schimb daca trebuie sa scoti si placa de baza e mai complicat. Sunt mute cabluri gen panglica cu niste mufe ciudate la capat si daca nu ai mai avut de aface cu ele nu e de recomandat sa tragi de ele. Bafta.

    Raspunde
  14. Alex 17 Apr 2012 @ 19:40

    gluma-i gluma dar aerul comprimat contine apa (in cantitati mici desigur) si dai in alte prostii

    Raspunde
  15. Vlad 17 Apr 2012 @ 20:33

    Prima data cand l-am curatat a fost cu un furtun cu presiune. A iesit praf din el de ziceai ca bati un covor. A doua oara i-am dat cu aspiratorul direct prin gurile de aerisire. Depinde laptop ca eu la un Acer avea un fel de plasa foarte foarte fina si nu permitea eliminarea prafului adunat acolo asadar l-am desfacut si acolo unde era gaurica aia i-am dat cu incredere cu aspiratorul. A mers de fiecare data, l-am curatat si nu sa mai incalzit pana intr-o zi cand a crapat pentru totdeauna. Poate ca odata la 2 3 ani ar trebui sa-l duci sa-l curete niste profesionali daca nu vrei sa ramai fara el ca eu. La mine a cedat placa de baza din cauza prea multor supraincalziri. Bafta si spor.

    Raspunde
  16. Vlad 17 Apr 2012 @ 20:35

    @Alex. Ai dreptate. Eu prima data fara sa stiu i-am dat cu aer comprimat dar apoi am aflat ca are apa si mai bine e cu aspiratorul.

    Raspunde
  17. ianacosti 17 Apr 2012 @ 22:08

    Cu aer comprimat e cel mai simplu.

    Prima data dai cu aer la gaurile de la heat-pipe si apoi la gaurile de la ventilator.

    Dupa care mai dai alternativ de cateva ori cand la heat-pipe cand la ventilator pana nu mai vezi praf pe acolo.

    Metoda asta am folosit-o pe vreo 20-30 laptopuri si e cea mai simpla si ieftina.

    (aer comprimat la vulcanizare sau cumperi un spray)

    Raspunde
  18. criserb 17 Apr 2012 @ 23:47

    Va multumesc tuturor pentru sfaturi! Mi-am luat inima in dinti si am facut operatiunea de unul singur. Am facut si un tutorial poate sunt si altii cu asemenea probleme :)

    Raspunde
  19. criserb 17 Apr 2012 @ 23:48

    Nu stiu daca aerul comprimat chiar e ok. In principiu aerul comprima sufla mizeria dintr-un loc in altul pe cand aspiratorul o ia de acolo… am zis ca varianta cu aspiratorul e mai buna ;)

    Raspunde
  20. amzis 18 Apr 2012 @ 07:23

    Eu am desfacut singur un mac si l-am curatat deci nh vad de ce nu ai reusi si tu:)

    Raspunde
  21. Tudor 19 Apr 2012 @ 16:37

    Desfa’l tu, are un singur capac sub el, ar trebuii sa ai acces usor. Problema e: Daca doar in cooler este praf si mizerie adunata, se rezolva simplu, 5 minute dureaza toata situatia, cu o pensula, si suflat in el, merge. Daca praful si mizeria s’a adunat intre heatsink si radiator [ la fanta pe unde scoate aerul cald, e un radiator si dupa el e heatsink’ul ] daca acolo e adunat praful, e mai greu, trebuie sa dai tot heatsink’ul jos, tot ansamblul cu cooler cu tot. Eu zic sa dai jos capacul, sa vezi ce si cum, unde e adunat praful, poate poti rezolva.

    P.S. – se poate sa fie blocata si “gura” de acces a aerului [ daca e sub laptop, undeva in partea stanga ] de praf adunat acolo si nu poate “respira” bine.

    Raspunde
  22. Tudor 19 Apr 2012 @ 16:39

    scuze, nu am citit pana la final, bine ca l’ai rezolvat :P

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)