Sari la conținut

Proprietarii locurilor de parcare nu au nici o obligatie?

iti-cureti-locul-de-parcare-platit

Ieri seara aflandu-ma in noul apartament, am auzit tot felul de claxoane pe geam De obicei nu ma uit pe geam ca deh, nu prea ma intereseaza ce se intampla in fata blocului, dar aseara pentru ca claxoanele au fost prea puternice si pe o durata prea lunga curiozitatea m-a facut sa scot capul pe geam :)

Un domn parcase pe unul din locurile de parcare de la bloc. Un loc vai de capul lui, plin de zapada de jeg si mai stiu eu ce era pe acolo. De sus, mie nu-mi parea a-l putea numi loc de parcare :)

La un moment dat apare un tip care a inceput sa claxoneze. Si a claxonat vreo juma’ de ora nervos, de parca locatarii aveau vreo vina ca el nu are unde parca.

Uitund-ma pe geam a coborat si tipul care a parcat "abuziv", sa-i zicem George (habar nu am cum il chema), ca sa imi fie mai usor de povestit. Celuilalt ii ziceam Vasile.

Vasile urla la George ca ala e loc platit, ca nush cati bani a dat pe el si cum de-si permite el sa parcheze pe locul lui. George ii raspunde calm, foarte calm, "de unde sa stiu eu ca e loc platit". Vasile tot nervos tipa "pai nu vezi omule, esti chior, scrie pe el mare!"

George se urca in masina, o scoate partial si se uita pe jos cautand unde scrie. Nu gaseste, normal. Locul era plin de zapada asa cum am zis.

Se suie din nou la volan si da cu spatele, muta masina in locul in care se afla si initial.

Vasile turbeaza :) dar George ii spune la fel de calm "daca nu cobori tonul am sa-ti inchid gura si am sa-ti sparg si fata pentru ca m-ai facut sa cobor 2 etaje, in condtiile in care pe locul tau de parcare nu se vede ca ar fi proprietatea privata" si George pleaca… la fel de calm pe cum a venit.

Cam asta e povestea :)

Eu ii dau dreptate lui George, 100%. De unde sa stie el sau oricine altcineva ca e un loc platit/ocupat daca nu scrie pe el? Oare nu e obligatia celui ce-si cumpara un loc de parcare sa faca chestia asta vizibila? Nu e obligatia proprietarului sa-si curete locul de parcare? Daca nu scrie ca e al tau, de unde sa stiu ca e cumparat?

E plin de astfel de locuri de parcare in Bucuresti si de nervosi ca Vasile, dar nici unul nu isi curata locul de parcare… nu ar trebui sa plateasca si o amenda pentru asta?

[sursa poza: ovidiux.com]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
28 comentarii
  1. claus 26 Jan 2011 @ 17:29

    Intrebarea e unde scrii ca e loc platit daca ninge cateva zile continuu, sa zicem? Cu pipi in zapada?

    Daca ala nu si-a curatat locul poate merita o amenda, dar asta nu anuleaza faptul ca plateste chirie pentru locul ala. Parerea mea :-)

    Raspunde
  2. criserb 26 Jan 2011 @ 18:02

    Ai dreptate Claus? dar daca nu se vede ca e locul tau cu ce drept sa tipi la unu ca a parcat acolo? :) Nici ala nu are de unde sa stie…

    In plus de locul care vorbesc arata jalnic. Erau locuri curatate, destul de multe dar pe ele nu a parcat nimeni.

    Oricum cred ca proprietarii ar trebui sa aiba grija de locurile lor, sa le semnalizeze cumva daca nu le curata. Sa puna o pancarda pe care se scrie asta. In unle locuri am vazut si d’astea.

    Raspunde
  3. Bogdan 26 Jan 2011 @ 18:05

    – Marcarea locului cade in sarcina ADP-ului. Dar nu prea isi respecta aceasta menire.
    – Intr-adevar, poate primi cel mult o amenda pentru faptul ca nu si-a curatat locul, nu e chiriasul obligat sa puna afise ca locul respectiv e platit.
    – Vasile este la fel de marlan ca si George pentru ca a deranjat toti vecinii claxonand in loc sa sune la politia comunitara.

    Raspunde
  4. Iulian 26 Jan 2011 @ 18:05

    In Iasi nu se scrie pe jos numaru de inamtriculare sau orice. Aici se primeste de la primarie o placuta care si-o agata fiecare cu stalp ceva dreptul locului, nu numarul de inmatriculare, numar de autorizatie si asa mai departe, tot ce trebuie. Pentru ca oricum ar fi cand parchezi numai pe asfalt nu te uiti, te uiti in fata, in spate, in lateral.

    Raspunde
  5. ionu 26 Jan 2011 @ 18:42

    si povestea cu locurile de parcare deabia incepe in romania

    eu as construi parceri supraetajate prin orase

    multi miliardar as fi in euro in 1 an

    aceasta va fi afacerea din urmatorii 100 ani

    Raspunde
  6. claus 26 Jan 2011 @ 18:52

    @criserb: Nu stiu cum e la tine, dar la mine la bloc locurile platite sunt grupate si numerotate. Unii si-au pus si tablite cu numerele, care mai de care mai colorate. Eu nu mi-am pus, dar cred ca e la mintea cocosului ca nu are cum sa fie un loc neplatit in mijlocul unei parcari cu locuri platite.

    Vizavi e o parcare neplatita, unde parcheaza fiecare cum apuca. Atunci cand vine cineva in vizita la vreun vecin, unde crezi ca parcheaza: pe locul meu platit si nesemnalizat sau pe locurile din parcarea neplatita, care pe deasupra mai e si goala in cea mai mare parte a timpului?

    Raspunde
  7. Cristina 26 Jan 2011 @ 19:53

    Eu cred ca pur si simplu ar trebui un anunt mare la intrarile in parcare prin care sa se specifice ca locurile apartin locatarilor din blocurile adiacente si ca sunt platite.
    La inceput toate locurile din parcarea zonei in care locuiesc erau si numerotate si marcate in toate felurile posibile, dar vopseaua s-a sters cu vremea, pancartele au fost “ridicate” de catre boschetari, au mai fost unii care au vopsit peretele din fata locului cu numarul masinii, dar peretele nu le apartinea asa ca s-a sters si asta.
    Cel mai simplu e sa puna o pancarta dintr-aia cum pune la intrarea in parcuri, ca daca vrei sa-ti plimbi cainele trebuie sa vii cu lopatica de acasa :P

    Raspunde
  8. Cristina 26 Jan 2011 @ 19:54

    Revin… pentru ca pana la urma oricum ai marca tu locul ala, cu numar de autorizatie sau cu numarul de inmatriculare, anul viitor este foarte posibil sa nu mai ai nevoie de acel loc si atunci revine altui locatar cu alt numar de autorizatie si cu alt nr de inamtriculare. Nu are rost o marcare individuala.

    Raspunde
  9. criserb 26 Jan 2011 @ 20:10

    @claus – eu te inteleg, dar saracul care nu e din zona, care poate vine de la Tg Mures (acolo unde locurile sunt la liber) nu are de unde sa stie ca anumite locuri sunt platite. Alea le stiu in general cei care locuiesc in zona si ar putea fi deduse de ce Bucuresteni. Ca deh, ei se confrunta cu problema asta.

    @Cristina – cred ca solutia cu pancarte-le e cea mai buna. Ma mir ca inca nu s-a gandit nimeni la asa ceva sau poate ca nu stiu eu. Oricum buna ideea, zic eu :)

    Raspunde
  10. mady 26 Jan 2011 @ 22:50

    daca proprietarul locului de parcare isi curata portiunea, ce face cu zapada? unde o pune? pe locul altuia care e liber?

    Raspunde
  11. criserb 26 Jan 2011 @ 23:06

    nu e normal sa se descurce de vreme ce e proprietar? cei de au cutre ce fac cu ea? E alcelasi lucru, e o proprietate.

    Cel mai simplu fac si ei ce fac astia de la stat, o pun pe spatiul verde, acolo nu incurca pe nimeni pana se teopeste sau in cazurile mai rare vin si o ridica :)

    Raspunde
  12. claus 26 Jan 2011 @ 23:35

    Mai sus spuneam ca locul de parcare e inconjurat de alte locuri platite. Daca e de la Tg. Mures nu gandeste? :-)

    + Locurile de parcare sunt inchiriate, nu-s proprietatea celor care parcheaza acolo.

    Raspunde
  13. criserb 26 Jan 2011 @ 23:40

    yep, dar intra in grija lor pe perioada cat sunt inchiriate, zic eu :)

    Apropo, daca ai idee, cum e cu locurile astea, am auzit ca poate sa le foloseasca oricine pana in ora 18, ca doar seara ar fi proprietatea cuiva. E adevarat? Ai idee?

    Raspunde
  14. claus 26 Jan 2011 @ 23:44

    Stiu ca a fost o discutie, dar habar n-am cum a ramas. Intelesesem ca s-a anulat treaba cu pana-n ora 17 (sau 18?!), dar nu stiu exact.

    Raspunde
  15. ann 26 Jan 2011 @ 23:55

    de obicei se stiu locurile platite, iar daca esti venit in vizita, gazda poate sa-ti spuna sa-ti misti masina in alta parte pt ca locul respectiv e platit. Parerea mea e ca George a facut-o intentionat.

    Raspunde
  16. criserb 27 Jan 2011 @ 00:12

    E posibil dar cred ca cel mai mult l-a deranjat tonul pe care i s-a vorbit

    Raspunde
  17. Andrea S. 27 Jan 2011 @ 09:16

    la intrebarea ce faci cu zapada curatata…iti pot spune ce se face la noi…eu daca spre exemplu curat zapada pe trotuar sa nu-si rupa vreunul gitul( sint obligata sa o fac-inclusiv sa dau cu sare) …trebuie sa o pun undeva pe proprietatea mea…adica nu am voie sa o arunc in strada( care e proprietatea statului)…

    Raspunde
  18. GGD 27 Jan 2011 @ 10:32

    Depinde cum sunt locurile pe acolo pe la voi. daca se vede clar ca e o parcare a unui bloc, acel George ala e total de vina chiar daca locul nu era dezapezit. Poate ca proprietaru locului era plecat din Bucuresti si tocmai in seara aia revenise acasa, ce facea, ruga un vecin sa-i de zapada pana venea el?
    In legatura cu datul zapezii, eu cred ca ar trebui amendati cei care au loc de parcare (mai ales aia care au 2 masini si dau zapada doar la aia pe care o folosesc zi de zi,iar la masina care nu o misca toata iarna, nici macar masina nu o curata,ce sa mai zic de locu de parcare) si nu dau zapada de pe el si daca locul e langa strada sa nu lase gramada de zapada intre locu lui si strada ;)
    Toti care au loc de parcare, mai mult ca sigur au si gradina la bloc, pot lua zapada de pe loc si sa o arunce in gradina.
    La fel de bine, daca isi da zapada si vine cineva ar trebui sa sune la Politie si ala care a parcat ca a vazut un loc “curat” chiar daca nu scrie nimic sa i se dea amenda pe loc fara nici un fel de comentariu, de genu: “hai sefu ca nu stiam, uite mut acum masina” … etc, e clar ca e locul cuiva, nu venea cineva asa pur si simplu sa dea zapada ca avea chef de dat la lopata.

    Raspunde
  19. crisa 27 Jan 2011 @ 11:03

    Eu stiu ca treaba cu limita de ora (gen 17,18) nu este valabila. Apropo de cei din provincie, isi pot pune nr de tel in geam, si eu cand m-am dus in Piatra Neamt, am parcat pe strada (intr-un loc care in Bucuresti ar fi parut gratis) si mi-am luat jeton si am platit, deci nu e o scuza.
    Iar tonul pe care s-a purtat toata scena, denota cat de bizoni sunt la volan unii…din pacate

    Raspunde
  20. Berta 27 Jan 2011 @ 15:21

    la noi dupa ce a dat prima ninsoare, au iesit oamenii din blocuri cu lopetile, au dat zapada jos dupa masini, au luat si de pe locul de parcare si de pe partea de straduta care era in fata masinii. problema a fost ca a 2-a zi a nins, si oamenii erau cam obositi sa mai faca ceva :))

    Raspunde
  21. Crox 27 Jan 2011 @ 16:31

    Are si iarna farmecul ei, mai ales cu aceasta zapada asternuta peste tot, fara a pune in pericol siguranta cetateanului.

    Raspunde
  22. SIP 27 Jan 2011 @ 17:04

    Mi se pare cea mai mare tampenie posibila ca intr-o capitala cu atatea probleme de parcare, sa-ti lasi peste zi locul de parcare gol, pentru ca vezi doamne l-ai platit, si tu esti la servici. Inteleg, colo pe seara hai sa zicem pe la orele 17 – 18 sa ai pretentia ca este al tau dar peste zi este o tampenie fratilor.
    Va dau un singur exemplu.
    La cununia unui oarecare individ, nu spun nume, am venit din provincie si nu gaseam loc de parcare. In spatele blocului frumos pictate pe jos cu numerele proprietarilor stateau goale o multime de locuri, oamenii erau probabil la servici. Unde crdeti ca am parcat ? Cu siguranta pe locul unuia.
    Dupa cca o ora s-a terminat cununia mi-am luat masina si am plecat , si n-am deranjat pe nimeni.
    Este culmea ca locurile, chiar platite, sa stea goale peste zi !
    Nu sunteti de acord cu mine?

    Raspunde
  23. epep 27 Jan 2011 @ 17:18

    @sip – aprob!!!

    Raspunde
  24. Alina 1 Feb 2011 @ 00:15

    Sip, mare dreptate ai.
    Daca nu ma insel, sper sa nu zic prostii, in Geneva este asa. Exista locuri marcate cu albastru si cu un stalp pe care scrie ca trebuie sa ai macaron ca sa parchezi acolo. Daca nu ai macaron ai voie sa parchezi doar cu disc ceea ce inseamna maxim o ora jumatate.

    Deci in timpul zilei ai voie sa stai maxim o ora jumatate si cat vrei daca esti proprietar.

    Raspunde
  25. carmen 5 Oct 2014 @ 16:43

    Ce te faci daca un asa numit marlan din parcarea platita unde ai si tu masina isi lasa fata in jur de 10 ani sa urineze aproape zilnic langa portiera masinii tale?

    Raspunde
  26. popa florin 25 Jan 2015 @ 11:56

    mai oameni buni treaba e simpla. la fel cum dovedim cu permisul auto ca suntem soferi , asa ar trebui sa avem tot timpul la noi o hartie ceva cu care sa dovedim ca locul respectiv ne apartine. asta pt ca sunt multi care te vad ca perchezi cica pe locul lor si zic ca este al lor, dar mie cum imi demonstreaza asta. la fel ca in cazul permisului . daca nu il ai la tine platesti amenda iar daca nu ai dovade pt loc la tine nu parchez

    Raspunde
  27. dana 23 May 2017 @ 17:16

    bai astia cu locuri platite la primarie ( proprietari sau mai bine DUMNEZEU ) dupa ce ca voua nu va revine nici o obligatie mai bine ai avertiza omul ca e locul tau cu o placuta cu nr de autorizatie sau in alt fel sau mai bine sunam la POLITIE LOCALA sa vina sa dea o amenda de 1500 lei . e bun proverbul REU FACI REU GASESTI

    Raspunde
  28. dana 23 May 2017 @ 17:36

    eu propun sa platiti locurile de parcare la primarie anual de 1000 lei sa vedem cine a-si mai permite sa dea ca sunt proprietari si stapani pe 80 lei pe an si mai au si pretentii sa nu ai calci proprietatea ca suna la POLITIA LOCALA .

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)