Sari la conținut

Propunere de eliminare a drepturilor de autor

Pentru ca nasa mea este economista, ieri mi-a dat o veste trista, ca sa-i zic asa, cica Bogdan Hossu (presedintele Cartel Alfa) a propuse abrogarea legii care permite salarizarea prin intermediul drepturilor de autor. Am cautat pe net si uite ce am gasit:

Guvernul ar putea adopta în februarie o Ordonanţă de Urgenţă prin care să elimine remunerarea sub formă de drepturi de autor, măsură ce ar avea efect asupra a circa 200.000 de persoane, a declarat vineri, pentru NewsIn, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Tentaţia de a plăti impozite mai mici împinge tot mai multe firme din România să-şi plătească angajaţii cu salariul minim trecut pe cartea de muncă şi restul de bani prin alte forme de plată, precum drepturi de autor, microîntreprinderi sau persoană fizică autorizată (PFA) sau chiar "la plic".
Din datele centralizate de ANAF, reiese că 61,5% din fişele fiscale depuse de angajatori la Fisc în 2007 cuprindeau venituri pe cartea de muncă la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese că peste 37.000 de români erau plătiţi cu drepturi de autor în 2007.

[adevarul.ro]

Vreau sa stiu ce parere aveti despre chestia asta, si care credeti ca vor fi urmarile acestei Ordonante daca trece de guvern?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
6 comentarii
  1. silvia 25 Jan 2009 @ 12:19

    daca se adopta asa ceva, costurile vor fi la nivel de 32% fata de 10% prezent, ceea ce nu e deloc putin, in conditiile in care acest tip de remunerare a “creatorilor”, dupa cum zicea cineva, este foarte des utilizat de fimele din zona activitatilor IT, media, on line, si toate astea in conditiile actuale de “crestere economica”…

    Raspunde
  2. octavian 25 Jan 2009 @ 12:23

    au pus-o!

    Raspunde
  3. criserb 25 Jan 2009 @ 12:24

    Si care vor fi efectele acestei legi asupra angajatului?

    Eu zic ca sunt cateva posibilitati…

    1. Angajatorul o sa creasca salariile cu 22% ca sa poata renumera angajatul cu aceiasi suma.
    2. Vor scadea salariile celor ce sunt platiti acum cu drepturi de autor.
    3. Se vor gasi alte scapari ale legii :D (romanul e inventiv de felul lui) si se vor gasi noi forme de plata in locul acestor drepturi de autor.

    poate ca mai sunt variante… dar nu-mi vin mie acum :)

    Raspunde
  4. silvia 25 Jan 2009 @ 12:31

    despre efecte…mai intai ash intreba asupra angajatorului, daca shi asuma diferentza de costuri, daca nu, ar exista varianta PFA unde costurile sunt ceva mai mici dar care presupune o mica evidentza contabila din partea angajatului.

    Raspunde
  5. Cristina 25 Jan 2009 @ 14:00

    @Silvia: Costurile vor fi undeva la 60% pentru ca anfgajatorul nu plateste doar contributille angajatului la salariul de baza, ci si pe ale sale la salariul fiecarui angajat.

    Cat despre cifra de 37000 de oameni care primesc drepturi de autor in 2007, nu mi se pare fabuloasa, mai degraba este cea de 61.5% – oameni care au minimum pe cartea de munca. Si daca nu ar mai exista cei 37 000 cu drepturi de autor pun pariu ca asta nu ar afecta procentul decat cu vreo 0.5% cel mult.

    Anyway, mi se pare chiar stupid sa interzici unui ziar sa plateasca drepturi de autor. But hey, traim in Romania.

    Raspunde
  6. silvia 25 Jan 2009 @ 15:03

    @cristina…eu ma refeream la costurile minime, in conditiile in care se merge pe ideea “la plic” 16 imp profit +16 pe dividende, nici nu am indraznit sa cred ca angajatorii vor opta pentru varianta la care te-ai gandit.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)