Sari la conținut

Să scriu cu diacritice?

Am văzut că multă lume începe să scrie cu diacritice, să folosească mai corect Limba Română. Credeți că e cazul să mă apuc să scriu cu diacritice de acum înainte?

Trebuie sa dați doar un click în poll-ul de mai jos, nu e mare lucru, vă mulțumesc.

Ar fi bine să încep să scriu cu diacritice?

View Results

Loading ... Loading ...
Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
22 comentarii
  1. Marius Moga 28 May 2010 @ 18:44

    Sunt curios care este argumentul celor care au votat cu “Nu”. “Ne derutezi daca scrii cu diacritice”? 8-|

    Raspunde
  2. MooNy 28 May 2010 @ 19:06

    Eu am votat NU. Atata timp cat se intelege ce scrii nu cred ca e ceva indispensabil. Limba romana trebuie in primul rand respectata ca structura si punctuatie. Plus ca se vede ca naiba in mail, daca vreau sa citesc un mic preview vad numai aschilambicaturi.
    Sa nu se inteleaga gresit, sunt o maniaca a gramaticii, insa internetul este facut pentru viteza. O lucrare trebuie scris cu diacritice sau ceva foarte important.

    Intr-un final nu depinde de noi, ci de cum iti e tie mai usor. Eu una nu suport tastatura cand e pusa pe romana, dar am shortcuturi de diacritice in word.

    Raspunde
  3. costi 28 May 2010 @ 19:27

    MooNy are dreptate. Asta voiam si eu sa zic. Atata timp cat inteleg ce
    scrie nu ma intereseaza cum e scris.
    Din partea mea limba romana poate sa fie scrisa si cu caractere chirilice. (am facut rusa :d/ )

    Raspunde
  4. dAImon 28 May 2010 @ 20:08

    11 la 10 cu ajutorul meu. Scrie man, si lasa-i pe restul sa se chinuie.

    Lumea trebuie sa se adapteze tehnologiei, nu tehnologia lumii. It’s not exactly rocket science sa-si faca 2-3 updateuri 8-|

    Raspunde
  5. Valy 28 May 2010 @ 20:10

    Ti-am dat RT, si am zis, am votat NU. Motivele sunt mai multe. Eu de exemplu scriam pe primul meu blog cu diacritice, insa de cand am trecut pe diferite bloguri colective/nisate – unde scriu fara diacritice, am renuntat si la diacriticele de pe blogul personal.

    Pentru mine e indiferent cum scrii. Ma intereseaza calitatea articolelor, nu daca vad ă î â ş ţ sau a i a s t. Zicea cineva mai sus ca se vede si in amil naspa. Nu stiu ca eu sunt abonat prin reader la tine :D, si la toate celelalte peste 500 de site-uri/bloguri pe care le urmaresc. Nu sunt deloc deranjat de dicacritice, sau de lipsa lor.

    Sunt de acord cu cei de mai sus care spun ca internetul este facut pentru viteza. Viteza poti sa ai si daca folosesti dicacritice. Repet, cum iti place tie, cum esti obisnuit.

    Articolele sunt bune daca sunt scrise corect gramatical :). In cazul meu era cel putin naspa sa scriu pe blogul personal cu diacritice, iar pe monden.info (si celelalte pe unde am mai scris) fara diacritice :).

    Am votat NU, doar asa ca am vazut ca DA avea mai multe voturi :)).

    Raspunde
  6. criserb 28 May 2010 @ 20:13

    Ar mai fi o problema… eu sa zicem ca scriu cu diacritice, omul cauta pe google fara diacritice? cum se mai produce indexarea? Poate se intampla ca pana acum, dar nu stiu. Poate explica cineva procedeul?

    Raspunde
  7. dAImon 28 May 2010 @ 20:15

    din câte ştiu, dacă tu scrii să zicem PIZDĂ google va indexa şi te va lua în considerare ca răspuns şi pentru query-ul PIZDA şi pentru PIZDĂ.

    face el strip-off pentru relevanţă.

    then again, double-check :)

    Raspunde
  8. Pifourbe 28 May 2010 @ 21:13

    Ia uite că aflu lucruri noi. Românii sînt vitezomanii lumii, ei i-au depăşit de mult pe englezi cu al lor învechit “timpul înseamnă bani”. Românii au scornit acum “internetul înseamnă viteză”, iar pentru această viteză românii sînt gata să calce în picioare orice, chiar şi limba română. Hai să fim serioşi, că minciunile cu viteza nu le crede nimeni. E vorba de lenea proverbială de care dau dovadă românii, cristalizată genial de Ion Creangă în al său “muieţi-s posmagii”, mult mai adecvat pentru modul de gîndire românesc decît “internetul înseamnă viteză”.

    Nici un popor european n-a descoperit că viteza internetului depinde de nişte diacritice, a trebuit ca tocmai românii să facă această descoperire epocală, care este cea mai penibilă scuză din lume pentru lenea de a activa tastatura de limbă română şi a începe să scrie corect. Toate celelalte popoare europene scriu cu diacritice, numai românii vor să apară în văzul întregii lumi ca nişte nesimţiţi incurabili. Şi sînt gata să inventeze orice scuză, oricît de jalnică, pentru a-şi apăra dreptul de a fi nesimţiţi cu propria lor limbă.

    Raspunde
  9. A.Dragos 28 May 2010 @ 22:02

    E alegerea ta, insa eu am votat pentru a scrie. De multe ori intelegi mult mai usor un cuvant cand e scris cu diacritice, mai ales in limba noastra. (ex. mata = mâţă / mă-ta / mata , deci e tare aiurea)

    Raspunde
  10. octavian 28 May 2010 @ 22:29

    DA

    Raspunde
  11. Valy 28 May 2010 @ 22:53

    @Pifourbe: Tu te auzi vorbind? Sau mai corect romaneste, vezi ce scrii? Enumara te rog minim 5 popoare europene care au diacritice. Vorbesti de englezi, au englezii diacritice?

    Raspunde
  12. Valy 28 May 2010 @ 23:00

    Au francezii accentele alea lor, cehii au stilul lor, nemtii il au pe al lor … ti-am enumerat eu..alte popoare EUROPENE imi zici? Plus ca nu vad ce treaba au englezii in context :)

    Raspunde
  13. mariana 28 May 2010 @ 23:10
    Raspunde
  14. Pifourbe 29 May 2010 @ 09:37

    Toate limbile europene, cu excepţia englezei, au diacritice (codiţe, căciuliţe, cerculeţe, liniuţe, punctuleţe, etc.). Acest lucru se poate verifica extrem de uşor pe Wikipedia, căutînd sintagma “X alphabet”, unde X = norwegian, czech, spanish, serbian, italian, hungarian, polish, french, danish, german, etc. Toţi europenii îşi scriu limbile corect, cu diacritice, pentru că odată ce te-ai obişnuit să foloseşti tastele cu diacritice nu mai este o diferenţă mare ca viteză între scrisul fără diacritice şi cel cu diacritice. Există ţări care au de două ori mai multe diacritice în limba oficială şi acolo nu face nimeni mofturi pentru că se pune pe primul plan seriozitatea, care include şi scrierea corectă ortografic.

    Românii sînt singurii din Europa care, din cauză că nu-şi scriu corect limba, apar ca nişte semianalfabeţi. Nu e o imagine bună şi ea poate fi remediată cu un pic de voinţă din partea tuturor celor care vor să nu contribuie la o imagine proastă a României în Europa. Nu este greu să se scrie cu diacritice, iar adaptarea la scrisul cu diacritice nu ia mult timp, cel mult 1 lună. Cîştigul este însă enorm. Peste cîţiva ani n-o să mai vrea nimeni să citească texte scrise fără diacritice, de aceea cine scrie acum pe un blog şi doreşte ca articolele sale să mai fie citite şi peste cîţiva ani, trebuie neapărat să scrie cu diacritice.

    Raspunde
  15. MooNy 31 May 2010 @ 09:14

    @Pifourbe: cred ca habar nu ai ce scrii. Uita-te PESTE TOT in lume, in articolele personale scrise de straini si ai sa vezi ORICAND ORIUNDE prescurtari si alte chestii asemanatoare pentru ca acele scrieri sunt ganduri personale si nu articole de ziar sau de documentare.
    Poti sa comentezi despre “stricarea” limbii romane pe un blog si lene DOAR atunci dupa ce ai trecut cu ochii prin lucrari de BAC si capacitate. Acolo sa vezi cosmaruri.
    Vad ca probleme nu au fost in a citi comentariile fara diacritice.

    “Lenea” de care vorbesti tu si ignorarea diacriticelor nu este prezenta in lucrari si texte importante, iti garantez. Multi isi scriu posturi de pe telefoane, de pe calculatoare straine si iti zic ca nu vor sta de iecare data sa schimbe limba, sa caute diacriticele. Ca sunt binevenite OK, dar nu absolut necesare pe un blog personal. Eu voi continua sa scriu pe blogul personal si pe celelalte pe care scriu fara diacritice si le voi insera numai atunci cand sunt sigura ca se poate intelege altceva fara un â sau ş. Si iti spun din proprie experienta ca nici germanii, nici francezii nu isi pun diacriticele cand scriu ceva personal, nu oficial.
    In interiorul cuvintelor se scrie cu â, cu exceptia verbelor de tipul a hotãrî, a urî, etc. Conform DOOM2 nu s-a mai aprobat trecerea (inca o data) de la â la î.

    Raspunde
  16. Deaconu Iulian 31 May 2010 @ 21:21

    În gînduri personale nu e neapărată nevoie să scrii cu diacritice,dar dacă eşti în situaţia mea trebuie să scrii cu diacritice.Am înfiinţat un blog cu tutoriale şi multe altele.Dacă nu aş scrie cu diacritice aş fac o impresie proastă.

    Raspunde
  17. criserb 31 May 2010 @ 23:31

    Idea e ca am incercat sa scriu cu diacritice si pana la urma chiar m-am obinuit, dar… prea multi mi-au atras atentia ca eu nu pot sa citeasca ok, ca apar patrate in locul diacriticelor. Ca mailurile care le vin sunt interpretate aiurea de clientul de email, etc.

    Am sa incerc din nou la un moment dat, sper sa fie un moment mai potrivit.

    Raspunde
  18. MooNy 1 Jun 2010 @ 07:37

    Pentru mine ce citesc in mailul de preview face diferenta intre: “citesc acum” si “lasa, citesc cand mai dau pe acolo”.
    Eu cum sa citesc asta? :))
    http://imgur.com/wxw9w.jpg

    Raspunde
  19. criserb 1 Jun 2010 @ 13:43

    Gata, nu mai scriu cu diacritice, m-ai convins :)

    Raspunde
  20. mo 1 Jun 2010 @ 19:05

    serb,
    cand ti am zis eu, nu ai luat masuri…mai bine ca ai revenit la normal, ca ma luase durerea de cap

    Raspunde
  21. costin 9 Jun 2010 @ 17:05

    Diacritice pentru orice fel de lucrari.

    Diacritice pentru orice fel de lucrari.
    Licenta, Disertatie, orice fel de lucrare

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)