Sari la conținut

Schimbatul cărții de identitate cu ocazia alegerilor

carte de identitate specimenCea mai bună chestie pe care puteți să o faceți în preajma alegerilor este schimbarea cărții de identitate, în cazul că aveți nevoie.

Am auzit că astăzi se pot face CI-uri, inclusiv duminica, așa că m-am dus la secția de care aparțin să văd cum stă treaba. Nu era nimeni, doar eu. Am depus actele și mi-au zis că buletinul o să fie gata pe seară, să vin după ora 18 să-l iau.

Partea bună este că nu ai nevoie de timbre fiscale și se poate plăti pe loc contravaloarea lor, adică 5 lei. Eu totuși am avut, nu ști am că se poate și fără.

Oare de ce nu se poate așa în fiecare zi din an și trebuie pus omul pe drumuri pentru niște amărâte de timbre?

O chestie, dacă vreți să profitați de aceste alegeri, sau de următoarele, trebuie să declarați că vechiul buletin l-ați pierdut (sau furat), nu vi-l schimbă nimeni doar așa fără un motiv întemeiat.

Actele necesare pentru schimbarea cărții de identitate, sau cel puțin cele de care am avut eu nevoie:

  • Cerere pentru eliberarea actului de identitate. O puteți downloada de aici. Nu stați pe acolo să completați aiurea, este mai simplu să o completați acasă și să vă duceți cu ea direct completată.
  • Contract vânzare cumpărare locuință, original + copie
  • Să fie de față persoana care vă ia în spațiu și să aibă buletinul la ea. La mine nu a fost nevoie de o astfel de persoana pentru că contractul de vânzare cumpărare era pe numele meu.
  • Un alt act în care să aveți poza + copie, pentru a dovedi că voi sunteți :P (eu am avut pașaportul)
  • Taxă 7 lei, care se plătește acolo pe loc.
  • Timbre fiscale în valoare de 5 lei, sau în cazul zilelor astea speciale, cu alegeri, puteți plăti și respectivele timbre pe loc, la poliție.
  • Certificat de naștere, original + copie
  • Certificate de căsătorie, original + copie, în caz că sunteți căsătoriți.
  • Cam atât.

Eu zic să profitați de aceste ocazii, altfel trebuie să vă luați liber de la muncă pentru că depunerea actelor se face dimineața. De alegeri este mai lejer, te duci în weekend, atunci când te trezești, până în 12 totuși și ridici cartea de identitate după ora 18.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
16 comentarii
  1. anatati 25 May 2014 @ 15:27

    Sunt foarte curioasă şi te rog să-mi spui dacă ai primit buletin NOU :)

    Raspunde
  2. criserb 25 May 2014 @ 15:33

    @anatati – Stai că încă nu l-am ridicat, dar bănuiesc că o să fie din ăla clasic, normal. Nu are cum să fie nou că pentru ăla trebuia să îmi ia și amprentele, nu? Cel puțin eu așa știam.

    Raspunde
  3. Crox 25 May 2014 @ 17:46

    Doar atat? Factura la curent si vechiul buletin nu erau de ajuns? Stat infect, tara frumoasa.

    Raspunde
  4. Mediere Bucuresti 25 May 2014 @ 21:13

    Ati remarcat ca pe buletinele noi nu se mai trec numele parintilor ?

    Raspunde
  5. criserb 25 May 2014 @ 23:15

    @Crox – buletinul vechi este pierdut. Apoi nu cred că îți dă buletin niciunde în lume cu actele pe care le-ai menționat.

    @Mediere Bucuresti – până acum nu am băgat de seamă.

    Raspunde
  6. Crox 26 May 2014 @ 00:48

    Da. Intr-un alt regat contul in banca si prezenta angajatorului au fost suficiente. Plus o taxa. Nicio factura. Poti fi si din Kuala Lumpur – este o carte de identitate. In regatul actual nu exista carte de identitate, dar preschimbarea permisului din alt stat membru UE, daca insisti, se rezuma la achitarea unei taxe online, completarea unui formular si trimiterea acestuia prin posta alaturi de vechiul permis. Inteleg ca avem un CNP si trebuie verificari suplimentare, dar nici chiar asa.

    Raspunde
  7. Andrei 26 May 2014 @ 10:43

    Pana la urma ti-au dat buletin nou sau tot din acela mare ai?

    Raspunde
  8. Chaika 26 May 2014 @ 11:17

    La naiba, de ce am citit articolul asta abia acum? :( Acum juma de an mi-au furat portofelul si o data cu el si buletinul. De-atunci tot aman sa-mi fac unul nou…

    Raspunde
  9. criserb 26 May 2014 @ 11:37

    @Andrei – tot din ăla vechi.

    @Chaika – hai că nu mai este mult până în noiembrie. Dacă mai amâni puțin te prind prezidențialele și rezolvi atunci ;) Alea parcă sunt pe 2 sau pe 9 noiembrie.

    Raspunde
  10. Chaika 26 May 2014 @ 12:00

    Asa-i, multam de pont. Tin minte pentru urmatoarea ocazie. :-)

    Raspunde
  11. Velu 1 Jun 2014 @ 23:23

    @Crox – Da, la noi este un abuz si noi ne lasam calcati in picioare.
    Faza aia cu “sa fie de fata proprietarul aparatamentului” este cel mai josnic abuz. Hartia aia o poate semna proprietarul apartamentului, o aduci la dosar si gata. Nu trebuie adus si el in fata bugetarului de la Primarie. NU exista o lege in sensul asta, se precizeaza ca numai trebuie hartie semnata pentru “luarea in spatiu”, nu ca trebe sa fie ala de fata.
    Plus alelalate tone de hartii, gen certificat de nastere. Pai daca ai (datele de la) vechiul bolentin in baza lor de date, ca nu e prima CI pe care o faci, de ce dracu’ iti mai trebuie certificatul de nastere? Ti-ai schimbat sexul? CNP-ul? Locul nasterii? Data nasterii? Ce dracu’ mai vor sa verifice? Anyone?
    Absolut fara logica.

    Raspunde
  12. Alina 10 Sep 2014 @ 10:56

    Stiti cumva, daca te duci in ziua alegerii sa iti schimbi buletinul si le spui ca il ai pierdut, iti da amenda sau platesti doar eliberarea lui si atat ?!

    Raspunde
  13. criserb 10 Sep 2014 @ 11:18

    @Alina – eu nu am fost nevoit să plătesc nimic, am plătit doar eliberarea lui.

    Raspunde
  14. Sher 28 Oct 2014 @ 13:18

    Nu trebuie sa declari CI vechi nul in Monitorul oficial?

    Raspunde
  15. criserb 28 Oct 2014 @ 14:17

    @Sher – nu trebuie nimic în plus față de ce am scris în articol. Probabil declarația către Monitorul Oficial o fac cei de la poliție.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)