Sari la conținut

Se schimba buletinele de la 1 iulie

46127794_id_card_466_v2_17572300

De la 1 iulie 2013 se schimba buletinele. O sa putem opta pentru un buletin electronic sau pentru unul normal. Buletinul electronic nu o sa fie obligatoriu.

Cartea de identitate de tip electronic va fi un smart card (85,6×54,0 mm – format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere), informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso) ce va conţine un cip cu datele digitale şi biometrice ale titularului şi elemente de siguranţă şi particularizare – imaginea facială, amprentele celor două degete arătătoare, sexul, cetăţenia, semnătura olografă, etc.

Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor, precizează MAI.

 

Buletinul normal va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu", au explicat specialiştii de la Interne.

[via]

10x Denisa

Stiu, este tot ce ne lipsea, dar daca asta este legea, asta trebuie sa facem. Inca ma gandesc de care o sa-mi fac, nu m-am hotarat, dar parca as inclina spre un buletin electronic, ca tot suntem in secolul 21.

Voi pentru ce tip o sa optati?

[sursa poza]


Update:

Procesul de eliberare a noilor acte de identitate electronice nu va demara pe 1 iulie aşa cum era stabilit iniţial, se arată într-un răspuns oficial al MAI pentru Capital.

[via]

10x Sebastian

Deci e clar, o sa se schimbe buletinele, dar nu se stie de cand, ai nostri guvernanti se misca mai incet… Oare ne mira chestia asta?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
18 comentarii
  1. tudor 20 Jun 2013 @ 11:01

    pentru cel electronic, evident ! :)

    Raspunde
  2. criserb 20 Jun 2013 @ 11:09

    @tudor – Asa si eu. Si totusi, atunci ma intreb de ce naiba protestau ONG-urile cand se vorbea de legea asta daca noi singuri alegem varianta mai moderna?

    Raspunde
  3. alex 20 Jun 2013 @ 11:27

    Si eu tot pe varianta electronica voi merge :) mi se pare mai ok sa avem o baza de date cu toate informatiile despre persoanele din RO. Cat despre ONG-uri, stii si ti mai bine ca multe sunt doar ca sa faca un scansal inutil. Daca nu ai nimic de ascuns, cu ce te deranjeaza ca amprentele tale apar intr-o baza de date ? :))

    Raspunde
  4. Joseph 20 Jun 2013 @ 11:27

    Oculta mondiala vrea sa ne subjuge prin tehnologia satanica.Pocaiti-va cat mai aveti vreme.Bestia isi face simtita prezenta.Nu va lasati inselati de tehnologie caci diavolul are multe fete!!

    Raspunde
  5. criserb 20 Jun 2013 @ 11:36

    @Joseph – ia povesteste-ne tu cum ne subjuga pe noi buletinul asta electronic. Dar sa fii clar, sa pricepem si noi…

    Raspunde
  6. andrei 20 Jun 2013 @ 11:39

    spaima maselor e ca mergem spre injectare cu cip. acolo chiar o sa avem o problema destul de serioasa, cu sau fara apocalipsa. cum asta nu se poate face dintr-o data, se face incet. intai buletin cu cip si date biometrice, avantaje pentru cine isi pune, probabil o sa insiste cu ele corporatiile etc. nu am un caz concret si n-am facut cercetari, dar am auzit ca sunt firme care isi invita angajatii sa-si puna din asta.

    problema e ca daca ajungem acolo riscam sa fim simple vite pe telecomanda. de-asta mai bine ne opunem pasilor care pot duce acolo.

    e adevarat ca daca n-ai nimic de ascuns n-ar trebui sa iti fie teama, dar la fel de adevarat e ca nici ei nu au un motiv sa te stocheze. n-o sa opreasca nici criminalitatea nici terorismul cu buletinele astea.

    in final nu sunt de acord cu formele de control a populatiei. mi se par inspaimantatoare sistemul american care tine dosare despre toata lumea sau reteaua de camere de filmat de la englezi. dand altora control asupra vietii tale ti se macina libertatea si statutul de om

    Raspunde
  7. Joseph 20 Jun 2013 @ 11:40

    Te invit sa citesti Cartea Sfanta si vei vedea cum.In viitorul apropiat toti cei marcati de bestie vor deveni sclavi ori vor fi ucisi.Toate astea sunt scrise in Biblie.Cum explici ca se adeveresc?

    Raspunde
  8. Joseph 20 Jun 2013 @ 11:44

    Fix asta vrea si bestia.Sa va ia mintile prin intermediul tehnologiei. Va bucurati ca sunteti persoane evoluate, va bucurati la un touchscren, wow ce tare e , ce performanta este plasma asta iar mintea devine incetosata si cand bestia doreste sa va subjuge o face foarte usor ca doar e tehnologie, nu? Cum ar putea fi mana diavolului? ?

    Raspunde
  9. criserb 20 Jun 2013 @ 12:16

    @Joseph

    1. Nu tre’ sa citesc Biblia, spre deosebire de altii eu am scris-o de 2 ori (dactilografiat).
    2. Intrebam din punctul tau de vedere cum subjuga acest buletin, din punctul tau de vere.
    3. Daca bestia ne ia mintile prin intermediul tehnologiei, tu ce cauti pe net, de ce folosesti aceasta tehnologie a ultimilor ani?

    @andrei – Adevarat ce zici, dar totusi relativ, relativ pentru ca deja te lasi controlat intrand pe net, folosind un smartphone… se stie totul despre tine. In plus, niste buletine digitale cred ca ajuta, se formeaza o baza de date si na, mai usor de gasit tot felul de chestii in anumite cazuri. Cu cip-ul nu-s de acord nici eu, dar sincer sa-ti spun nu ma sperie prea tare.

    Raspunde
  10. alex 20 Jun 2013 @ 12:23

    @Joseph sincer nu pot sa-mi dau seama daca esti un troll foarte bun sau doar un om care crede cu tarie tot ce scrie in “Cartea Sfanta”. Nu ma intelege gresit, nu am nimic impotriva cu religiile, dar in acelasi timp nu sunt de acord ca cineva sa imi bage pe gat asta. Fiecare cu opiniile si credintele lui. Am mai avut aceeasi discutie cu un preot cred acum vreo cariva ani, cand a fost de altfel un alt scandal provocat de religie in legatura cu pasapoartele biometrice. Desi nu ne-am inteles in pareri, in final am ajuns la aceeasi concluzie si anume, fiecare dintre noi e liber sa ia decizii proprii, fie ca e vorba de religie sau de documente biometrice.

    Raspunde
  11. Crox 20 Jun 2013 @ 12:58

    Pentru cel care are perioada de valabilitate mai mare.

    Raspunde
  12. andrei 20 Jun 2013 @ 13:05

    Sigur totul e relativ, dar inclusiv ce spui tu, pentru ca poti sa nu folosesti smartphone, poti sa nu il tii mereu la tine daca vrei, poti sa iti cumperi cartela prepay, si cu netul aceeasi poveste. lucrurile astea sunt optionale pe de-o parte. pe de alta avantajele pe care le aduc sunt mari. Dar ce te faci ca buletinul trebuie sa fie mereu la tine si e in definitiv un obiect mult mai strans legat de persoana ta. Sunt nuante, nuante subtile si cred ca o sa ne pierdem libertatea de miscare incet-incet.

    Cred ca oricum in directia asta mergem, asa ca e eu as prefera sa mergem cat mai incet posibil.

    Poate chiar cipul nu pare o idee rea din anumite puncte de vedere. Dar ca sa fie fara riscuri prima conditie e sa traiesti intr-un stat democratic sau sa existe o garantie a democratiei. Corect? Ce te faci daca marele garant al democratiei nu o duce prea bine economic si electoratul lui, care n-a trait ce s-a trait la noi, considera stanga o varianta buna de guvernare. Unde mai pui ca e foarte posibil ca urmatoarea superputere e comunista. Daca asa se transforma lumea, cine iti garanteaza democratia? E tare riscant sa mergi in directia aia. Mai ales ca nu o sa ai optiune sa te razgandesti…. Avantajele rahaturilor astora de buletine biometrice si cipuri mi se par mult prea mici, pentru riscul cu care vin. Infime…

    Raspunde
  13. andreea 20 Jun 2013 @ 14:44

    eu am pasaport electronic si ma gandesc ca buletinul electronic e asemanator ca si tehnologie. pe ultima fila a pasaportului e precizat ca daca cipul e stricat pasaportul isi pierde valabilitatea. problema e ca tu ca posesor de pasaport cu cip nu ai cum sa stii daca cipul e sau nu stricat (in afara de probleme evident gen cipul e rupt in doua :D). am intrebat la consulat ce fac daca sunt la aeroport si se observa ca cipul nu functioneaza si mi s-au aratat simplu niste umeri ridicati.
    asa ca eu as alege modelul clasic, e mai simplu si te scuteste de eventuale dureri de cap.

    Raspunde
  14. Alin 20 Jun 2013 @ 22:32

    Ma copii, eu nu-s fatalist, dar sigur ceva dubios se intampla. Daca sunteti naivi inca, va spun eu ca SUNTETI DOAR NISTE SCLAVI, altii din umbra decid vietile voastre !! Nu va tot mirati atat…

    Raspunde
  15. Alin 21 Jun 2013 @ 10:24
    Raspunde
  16. Alexandru Ionut 22 Jun 2013 @ 04:34

    Eu am electronic, de un an si ceva. In Belgia. Este exact cum l-ai descris.

    Raspunde
  17. Bucur 22 Jun 2013 @ 14:57

    Mult succes,eu abia ce l-am schimbat 10 ani nu mai am treaba :))

    Raspunde
  18. Puferiu 22 Oct 2013 @ 12:08

    Mai e pana sa se implementeze noul format. Deocamdata tot la cele clasice ramanem.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)