Sari la conținut

The Human Body, o expozitie la care trebuie sa mergeti

892274_521608367881788_1915392006_1Am auzit prima data de aceasta expozitie acum vreo 3 ani, cand intentionam sa merg la New York. Un prieten mi-a zis ca trebuie neaparat sa o vad daca ajung pe acolo.

Insa n-am avut noroc, n-am ajuns sa o vizitez la momentul respectiv, asa ca a venit expozitia la mine, la Bucuresti :)

Din prima zi am zis ca o sa ma duc, dar n-am apucat. Totusi, weekendul asta, pentru ca am fost mai liber am zis sa merg, si am mers.

Mi-am imaginat ca o sa fie ceva mai horror, ceva mai greu de digerat, dar nu a fost asa. Daca nu stiam ca exponatele sunt chiar cadavrele unor oameni, puteam sa jur ca sunt niste mulaje foarte bine facute.

Va sfatuiesc sa mergeti, sa vedeti cu ochii vostri cum sta treaba cu corpul uman. Una este sa citesti in carti, sa inveti in scoli, si alta este sa vezi corpul uman, disecat. Sa-i vezi fiecare particica, fiecare sistem, fiecare coltisor.

Expozitia este impartita in 9 sali, fiecare sala dedicata unui anumit sistem. Puteti vedea indeaproape sistemul osos, sistemul muscular, aparatul digestiv, aparatul respirator, aparatul circulator, excretor, nervos si reproducator.

473ceed8Impresionant facut a fost aparatul circulator, am putut sa vad fiecare vas de sange din organism. Nu va imaginati cat de multe sunt :) Este de-a dreptul senzational cum au reusit sa obtina sistemul respectiv. Pentru ca eram prea curios, i-am intrebat pe cei de la Facultatea de Medicina (care erau prezenti in fiecare sala pentru a raspunde la intrebarile publicului) procedeul prin care au reusit sa obtina miile de vase de sange. Se pare ca a fost pompat un polimer prin vasele de sange, la o presiune mica, iar apoi corpurile respective au fost scufundate intr-un acid. Corpurile s-au topit si a ramas doar sistemul circular.

Mergeti si vedeti, nu are rost sa va povestesc eu mai multe, mergeti si vedeti cu ochii vostri, chiar merita.

Preturile biletelor (din ce-mi aduc aminte)

Pentru un adult, taxa de intrare este de 50 lei in timpul saptamanii si 60 lei in weekend. Pentru un copil sub 7 ani intrarea este gratuita.

Daca se formeaza grupuri de 30 de persoane intrarea este de 30 lei/persoana.

Biletul de familie este de 120 lei, adica doi adulti si un copil.

M-au intrebat niste prieteni daca se poate merge cu copilul. Eu, dupa ce-am vazut expozitia va spun ca da. Nu este nimic acolo asa horror incat un copil sa ramana marcat. Dupa cum v-am zis, daca n-as fi stiut ca alea sunt cadavre as fi crezut ca sunt niste mulaje bine facute. Nu o sa vedeti sange, o sa vedeti niste exponate bine conservate, ridicate la rang de arta ;)

[poze: 1, 2]

P.S. Sunt unii in fata muzeului Antipa care protesteaza, care vad expozitia ca pe un afront adus cadavrelor expuxe acolo. Nu-i bagati in seama, cadavrele alea puteau sa dispara in negura timpului sau puteau sa ii ajute pe unii sa invete ceva. Ceea ce sunt acum este un plus pentru toti cei pasionati de corpul uman, pentru medici si pentru cei care vor sa-l studieze. Daca erau ingropate, acum nu mai era nimic din ele…

P.P.S. Dupa ce-am vazut expozitia mi-a crescut respectul pentru doctori. Nici nu va dati seama prin cate straturi, prin cati muschi, printre cate vase de sange trebuie sa treaca pentru a face o operatie.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
15 comentarii
  1. Mitu 7 Apr 2013 @ 20:40

    ai idee pana cand o sa fie expozitia? stiam ca e pana pe 30 martie

    Raspunde
  2. Catalina 7 Apr 2013 @ 20:45

    Este până în iunie pe la sfârșit.

    Întrebarea mea este: ai putut să faci poze? Ai avut voie? Că abia aștept să ajung dar vreau să-i arăt și lui Juha ce am vizitat.

    Raspunde
  3. criserb 7 Apr 2013 @ 20:45

    @Mitu – Expozitia este deschisa pana pe 30 iunie.

    Raspunde
  4. criserb 7 Apr 2013 @ 20:57

    @Catalina – nu, nu se pot face poze.

    Raspunde
  5. Simina 7 Apr 2013 @ 23:03

    De abia astept sa ajung la expozitie. Am aflat de aceasta tehnica la o emisiune pe National Geographic si chiar speram sa am candva ocazia sa vad expozitia. Astept sa vina bunica in Bucuresti (care e la randul ei foarte interesata sa vada corpul omenesc in detaliu) si mergem.

    Raspunde
  6. Ariel 7 Apr 2013 @ 23:26

    Și eu am în plan să merg, cu vizită dedicată la capitală pentru asta. Îmi pare cam rău că nu te lasă să imortalizezi măcar un cadru.

    Raspunde
  7. AndreaS 8 Apr 2013 @ 09:13

    am fost convinsa ca iti va place! Eu am vazut-o acum cativa ani in Frankfurt. Era Iuna ianuarie. Am stat in frig afara 2 ore sa apucam sa intram. Faceam haz de necaz ca a trebuit sa ajung in Germania sa stau din nou la randuri parca fara sfarsit. Am intrat si am ramas impresionata. Impresionata deorece parca pana atunci nu am constientizat complexitatea corpului uman. Am ramas uimita in fata vaselor de sange. Noi am avut si odrasla cu noi.Era atunci prin clasa a 6-a. I-a placut. Drept dovada la prima ora de anatomie la scoala i-a propus profesorului sa duca un dvd cumparat de noi la expozitie. Am fost inspirata sa ii zic sa-l intrebe pe prof daca vrea sa il duca pentru ca e o alta grupa de varsta pe el. Profesorul la randul lui a intrebat parintii ( seara am avut o sedinta cu parintii dar nu din cauza asta ). Am ramas surprinsa sa vad cu cat entuziasm erau impotriva acestei expozitii…fara macar sa o fi vazut. Ciudat cum oamenii isi pot forma pareri doar pentru ca biserica e impotriva acestei expozitii( la noi a fost tamtam mare din cauza lor)…sau media e total impotriva. Nu am simtit in acel moment nici macar nevoia sa le explic punctul meu de vedere. Ma gandeam doar la usurinta cu care fiecare ia astazi un medicament sau face o operatie. oare cum am ajuns la acest nivel? Fara a diseca un corp uman? Cunoasterea nu are granite. Anumite exponate le-am perceput ca arta.
    Ma intreb de foarte multe ori unde sunt toti acesti protestanti- biserica sau cine-o fi atunci cand oamenii ucid oameni in razboaie iar corpurile nici macar nu ajung in pamant. Suntem atat de orbi incat ne impiedicam de lucruri marunte si uitam sa vedem ca in fiecare zi mor oameni nevinovati in razboaie inutile .
    Gunther von Hagen are si exponate pe animale pentru cei carora corpul uman le creeaza repulsie ;) Von Hagen este o persoana controversata…Da Vinci a fost si el sau ? ;)
    Cine vrea isi poate dona corpul pentru eterniate ;) Exista in Guben in Germania un plastinarium care poate fi vizitat permanent.
    Aceasta este pagina lui Hagen. http://www.koerperwelten.com/de/plastination/film_lr.html.
    Controversat sau nu omul acesta si-a lasat amprenta in lumea in care a trait! ca vrem sa o recunoatem sau nu ;)
    .

    Raspunde
  8. dojo 8 Apr 2013 @ 09:19

    Nu ai voie sa faci poze, din pacate, ca veneam cu tolba plina de la The Bodies. Chiar am fost in NYC acum 2 ani si este SENZATIONALA expozitia. Nimic scarbos, arata ca niste mulaje foarte ‘fin’ facute, asa cum spui si tu. Ma bucur ca a venit expozitia si in Romania, merita fiecare leu.

    Raspunde
  9. andreea 8 Apr 2013 @ 10:10

    adica biserica si ministerul educatiei vor sa ne spele pe creier? OMG! i’m shocked!
    acum serios vorbind, faptul ca biserica e impotriva cunoasterii, e clar. nu trebuie sa mire. faptul ca un ministru al educatiei e de aceeasi parere e grav. dar la minister vad ca nu protesteaza nimeni. si atunci, nu ca ne-o meritam?

    Raspunde
  10. jules 8 Apr 2013 @ 10:38

    Cristi iti foarte multumesc ca ai dat preturile. Ca vreau sa-l trimit pe varu in vizita pe acolo. Si nu stiam cit sa-i pun in mina :)

    Raspunde
  11. criserb 8 Apr 2013 @ 11:03

    @AndreaS – din pacate la Antipa n-am vazut niciun DVD de vanzare. Chiar l-as fi luat sa studiez mai in amanunt unele lucruri :(

    @Ariel – eu am facut vreo 3 poze, cu telefonul, asa sa stiu eu ca am facut, dar nu, nu este voie sa faci poze…

    @jules – preturile par mari, dar daca ne gandim ce preturi are expozitia asta prin lume, sunt chiar mici, si chiar merita fiecare leu ;)

    Raspunde
  12. jules 8 Apr 2013 @ 15:58

    50 de lei e un pret decent pentru expozitia asta.

    Raspunde
  13. liana 8 Apr 2013 @ 16:42

    Ce dvd iti trebuie?
    Mergi in orice librarie si cumpara-ti un atlas de anatomie.E adevarat, vei plati cateva milioane bune dar merita sa arunci cate o privire , macar din cand in cand .
    Apoi ,vei avea copii, e bine sa aiba asa ceva la indemana,un pic de stiinta n-a daunat niciodata nimanui.
    Iti recomand Netter, e un super atlas( e un singur volum,nu mai multe), totul e pictat de mana autorului,e o carte absolut superba ( ma rog,eu de fapt sunt un pic subiectiva, tipul i-a dedicat cartea nevestei, a scris pe prima pagina “To my dear wife,Vera”,ceea ce pe mine m-a miscat profund).
    E o carte de avut in casa la fel ca DEX-ul.
    Pretul nu e deloc mare,tinand cont ca e vorba de corpuri umane la care s-a muncit in medie cate un an pt a a arata asa, cred ca o bere si o pizza in Centrul vechi costa mai mult.

    Raspunde
  14. andreeaV 27 May 2013 @ 05:17

    Problema Bisericii cu expozitia am inteles de din cauza ca exponatele(trupurile oamenilor ) au fost puse in pozitii ce infatisaza actul sexual. Eu tind sa dau dreptate Bisericii, cred ca au exagerat cu treaba asta, se puteau reprezenta lucrurile astea foarte frumos printr-un mulaj , prin replici identice (ca exista tehnologie…slava domnului) sau altceva daca se dorea asa de tare, dar nu cu oameni care nu si-au dat acordul in timpul vietii pt asa ceva.
    La medicina se fac disectii pe cadavre zilnic, acolo de ce nu se taie bilete daca lumea chiar e interesata?
    Mie, sincer nu mi-ar face placere sa fiu expusa intr-un muzeu sa se hlizeasca toti vizitatorii la mine in timp ce sunt violata. Gaditi-va cum ar fi daca trupul vostru ar fi acolo. Nu mai spun ca in credinta ortodoxa spune ca trupul trebuie sa ajunga in pamant acolo unde ii e locul sa se odihneasca asteptand invierea.
    Dar daca ma luati cu: “nu exista viata dupa moarte”, “nu exista Dumnezeu” , ” noi suntem niste atei pasionati de stiinta” am incheiat discutia.

    Raspunde
  15. criserb 27 May 2013 @ 10:38

    @andreeaV – au ai vazut expozitia? Nu este nimic acolo legat de trupuri care infatiseaza actul sexual… chiar nimic. Asa se nasc povestile, de la tot felul de oameni care au posibilitatea sa vada, dar prefera sa ii asculte pe altii…

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)