Sari la conținut

Un mall de proiecte pentru casă, online

După cum probabil știți în ultima vreme sunt preocupat cu construcția unei case. Pentru că asta este activitatea mea din aceste zile am ajuns să mă uit pe multe site-uri cu proiecte, dar din toate acestea aș vrea să remarc unul singur.

Este vorba despre site-ul proiecte-online.com un site ce practic reunește proiectele mai multor arhitecți la un loc. Bineînțeles că nu o să-i găsiți aici pe marii arhitecți, ei nu au nevoie de un astfel de site, dar o să puteți găsi proiectele unor arhitecți tineri și ambițioși.

Site-ul este mișto făcut, cu filtre de căutare potrivite pentru nevoile fiecăruia. Selectezi de acolo câte camere vrei, câte etaje și rezultatele sunt așa cum trebuie să fie.

Sau poți să selectezi proiectele făcute de arhitecții din zona ta, asta în cazul în care ți se pare mai ușor de lucrat cu unul de lângă tine.

De asemenea poți răsfoi site-ul după alte criterii cum ar fi: case mici, case economice, case moderne, case clasice, case luxury sau case de vacanță.

Eu mi-am pierdut mai mult cu căutările prin zona caselor moderne și am ales o casă pe gustul meu:

1IN-DESIGN3-1200x675

2IN-DESIGN2-1200x675

3IN-DESIGN1-1200x675

Prețurile proiectelor eu spun că sunt decente. Un proiect complet costă din câte am văzut eu până în 1000€ ceea ce nu este deloc mult. Dacă vă apucați să vă faceți voi proiectul, de la zero, probabil că o să dați dublu, dar… aveți avantajul că vă faceți casa exact așa cum v-o doriți.

Trebuie să studiați, să vă uitați pe site și poate o să găsiți ceva pe gustul vostru. Apoi, chiar dacă nu este chiar perfectă puteți vorbi cu arhitectul și o puteți modifica în funcție de de nevoile voastre.

De asemnea site-ul este mișto și pentru arhitecții care sunt la început (și nu numai). Este practic ca o vitrină în care aceștia își expun proiectul și se pot face mai ușor cunoscuți.

Despre ușurința în folosire și navigare chiar nu are rost să mai vorbesc, cei care s-au plimbat pe astfel de site-uri din România își dau foarte ușor seama că acest site este unul bine făcut și ușor de folosit.

În concluzie este un site pe care trebuie să treceți dacă intenționați să vă faceți o casă, o să vă placă.

Hai să vă mai arăt niște case care mi-au plăcut, poate vă dau idei ;)

Nu îmi este mie clar cum este cu acoperișul plat, la noi nu prea l-am văzut întâlnit. Îmi place așa de mult și eu aș merge pe așa ceva la casa mea, dar… sper să nu fie vreo problemă din cauza condițiilor meteo de la noi.

De asemnea îmi place și arhitectura scandinavă, sunt convins că acele case sunt ok pentru climatul de la noi, dar… văd totuși că sunt destul de rar întâlnite.

Gata, v-am lăsat, să aveți o zi faină și spor la găsit casa ideala!

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
16 comentarii
  1. Victor Dulu 9 Dec 2014 @ 12:27

    Partea de lemn care este in afara casei nu stiu cat o sa reziste in timp…

    Raspunde
  2. criserb 9 Dec 2014 @ 12:47

    @Victor Dulu – dacă în țările nordice rezistă, o să rezite și la noi. Dar este adevărat că trebuie întreținută, lucru cu care românul nu prea este obișnuit. Se aplică lemnului un tratament de întreținere o dată la 2-3 ani. Am un prieten care se ocupă cu așa ceva, deci se poate și la noi ;)

    Raspunde
  3. SIP 9 Dec 2014 @ 13:00

    E minunata – nici mare nici mica -asta e ce va trebuie, parerea mea.
    Asta, daca ma intreaba cineva !

    Raspunde
  4. criserb 9 Dec 2014 @ 14:01

    @SIP – și nu mai vrei baie la fiecare cameră?

    Cât de curând am să-ți arăt și proiectul meu, este aproape gata ;) Atunci sunt curios să aflu cu adevărat părerea ta.

    Raspunde
  5. Florin 9 Dec 2014 @ 15:59

    @Victor Dulu – ai auzit de bisericile maramuresene, alea din lemn, vechi de 2-300 de ani? pe vremea aia nici macar tratamente de intretinere nu aveau :)

    Raspunde
  6. Ioan M. 9 Dec 2014 @ 18:38

    Daca nu te-ai dechis inca in privinta arhtecturii si/sau a proiectului, iti pot recomanda o prietena arhitecta :P

    Raspunde
  7. criserb 9 Dec 2014 @ 21:18

    @Ioan M. – m-am decis man cu proiectul, am și eu un arhitect foarte ok. Mai am puțin și este gata și ala, cred că sunt la 95% din el ;)

    Raspunde
  8. Daciana 10 Dec 2014 @ 03:52

    Daca tot ai un arhitect, intreaba-l si pe el, dar uitandu-ma peste proiecte, ochiometric vorbind :) , multe dintre case nu sunt viabile dpdv al structurii. Ca sa functioneze trebuie facute schimbari la nivel de plan, care clar se vor reflecta pe fatade, rezultand un cu totul alt efect. In plus unele mansarde din proiecte sunt de fapt etaj cu acoperis, mansarda se considera doar daca inaltimea peretelui acolo unde incepe acoperisul, este maxim 1.20, daca nu, se considera etaj si se taxeaza diferit in catastife :)

    Din experienta proprie, nimeni nu ofera planuri gata facute, cu toate detaliile rezolvate, gratuit :)

    Raspunde
  9. criserb 10 Dec 2014 @ 11:35

    @Daciana – dă-mi niște exemple de case care tu spui că nu sunt realizabile din punct de vedere al structurii și-l întreb. Eu cum nu mă price nu îmi permit să-mi dau cu părerea.

    Și nu, poate ai înțeles greșit, proiectele nu sunt pe gratis. Sunt pe bani, dar costurile sunt mai mici ca în cazul în care l-ai face de la 0.

    Raspunde
  10. Catalin 17 Dec 2014 @ 22:49

    Daca tot mi-ai laudat unul dintre articole imi permit sa-ti atrag atentia asupra mirajului proiectelor tip. Presupun ca nu ai vazut ca intai trebuie sa plateste 159 de euro doar pentru a afla datele de contact ale arhitectului respectiv? Hai sa facem un mic calcul, un proiect de 1000 de euro implica un cost aditional de 15% numai pentru intermediere. Si daca vrei proiectul asa cum e platesti 1000 de euro, dar cel mai probabil nu se va potrivi pe teren si atunci va trebui sa mai platesti pentru modificari si tot asa, pana ajungi la un cost mai mare decat daca iti faceai un proiect unicat.
    Cititi cu atentie articolul meu despre proiectele tip si o sa vedeti ca la niciun proiect nu se ofera in pretul afisat ceea ce am specificat eu!
    http://www.construieste.info/?p=731

    Raspunde
  11. criserb 17 Dec 2014 @ 23:38

    @Catalin – sunt site-uri și site-uri, uite, de exemplu aici am luat un proiect oarecare și văd că scrie foarte clar ceea ce oferă:

    DTAC+PTh (documentatie tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire + Proiect tehnic de executie)
    Documentatia PTh contine piesele scrise si desenate aferente specialitatilor: arhitectura, rezistenta si instalatii in 2 exemplare in original

    Arhitectura
    Memorii generale si de arhitectura
    Plan incadrare
    Plan de situatie
    Planurile tuturor nivelurilor
    Plan invelitoare
    Sectiuni caracteristice
    Toate fatadele (4)
    Detalii de executie
    Tablou de tamplarie
    Rezistenta
    Memoriu tehnic
    Planuri armare pentru fiecare nivel
    Planuri cofrare pentru fiecare nivel
    Planuri armare si cofrare pentru stapli, grinzi, parapeti in functie de proiect
    Plan structura sarpanta ( daca aceasta exista)
    Detalii de executie pentru toate elementele structurale
    Note de calcul si breviare
    Instalatii
    Memoriu tehnic
    Planurile de instalatii aferente tuturor nivelurile – electrice, sanitare, termice
    Plan coordinator retele cu cu racorduri la utilitati
    Scheme vertical instalatii
    Note de calcul si breviare

    De asemenea va oferim si dovada de luare in evidenta OAR a proiectului, dovada este necesara la obtinerea autorizatiei de construire

    Pentru realizarea documentatiei DTAC, conform legilor si normativelor in vigoare, este nevoie de urmatoarele documente:

    Ceritifcat de urbanism cu anexe
    Masuratori topometrice
    Studii geologie, hidrologice, hidrogeologice, insorire, etc in functie de cerintele din Certificatul de urbanism si de amplasament.

    Documentele necesare realizarii DTAC +Pth (Certificat de Urbanism ,ridicare topo. , studiul geo., etc)nu sunt incluse in pret , iar demararea realizarii DTAC-ului nu poate incepe fara acestea. De asemenea nu sunt incluse atestarile si verificarile suplimentare si documentatiile de avize si acorduri ce pot fi cerute prin certificate de urbanism. Termenul de predare al documentatiei se va stabili impreuna cu arhitectul autor al proiectului

    In cazul in care beneficiarul achizitioneaza mai intai pachetul DTAC si ulterior pachetul DTAC+Pth, din pretul celui de al doilea pachet se va scade pretul primului pachet. In cazuri exceptionale pretul proiectului poate suferi modificari in functie de complexitatea documentatieiilor necesare

    Pentru a putea achizitiona varianta DTAC a acestui proiect achizitionati conceptul de proiect in format PDF. Dupa descarcarea proiectului concept veti primi datele de contact ale arhitectului autor

    Nu am zis niciunde că proiectul este moca, ideea este că sunt și proiecte ok care se potrivesc pe nevoile omului. Poate. Poate nu se potrivesc și atunci tre’ făcut un proiect custom, de la A la Z.

    Cât despre avize și CU… eu le-am luat de unul singur. Am avut nevoie de un memoriu tehnic doar la gaz, dar ăla a fost simplu de făcut, practic mi-a dat doamna un model de la un alt proiect și l-aș fi putut face singur. Nu l-am făcut, i-am dat telefon arhitectului și l-am rugat pe el, dar așa cum am zis puteam să-l fac eu.

    În rest, toate avizele le-am obținut singur, se poate, nu este chiar imposibil, uite am scris aici despre tot ce am făcut. Poate ajută pe cineva, că mie nu mi-a zis nimeni nimic.

    Eu bănuiesc că înainte să dai un ban, chiar dacă este un proiect gata făcut, ar fi bine ca omul să întrebe ce include, pe ce dă banii. Așa ar fi normal. Și cumpărătorul ar trebui să știe ce vrea, de aceea este lăudabilă inițiativa ta, iar articolul tău este foarte bun.

    De ce am făcut eu singur? Pentru că am vrut să văd dacă este chiar așa de complicat, pentru că nu mă grăbesc și pentru că eu lucrez cu un arhitect din Timișoara. Este un prieten și am preferat să lucrez cu el chiar dacă este la sute de km distanță.

    Dar… în cazul meu, arhitectul o să treacă pe aici atunci când este nevoie.

    Raspunde
  12. catalin 18 Dec 2014 @ 00:02

    pai si eu ce-am zis? am zis ca nu include niste lucruri absolut necesare cum ar fi urmarirea executiei structurii de rezistenta in faze determinante, lucruri pentru care vor fi probabil ceruti alti bani si se va ajunge la aceleasi costuri ca la un proiect normal.
    Hai sa ne gandim putin, cum ar putea un om sa inteleaga daca ceea ce i se ofera in pretul respectiv cuprinde tot ceea ce are nevoie? Si atunci eu am scris un articol ca oricine sa inteleaga ce are nevoie si sa stie ce sa intrebe. Ai mai gasit scrise undeva lucrurile astea?

    Raspunde
  13. criserb 18 Dec 2014 @ 00:23

    @catalin – Articolul scris de tine este foarte ok, și nu doar ăla, și nu, eu nu am mai văzut în altă parte.

    Acum totuși dacă ai zis “proiect normal” hai spune și cam care este un preț normal, cam care ar fi marjele pentru casa pe care ți-am dat-o mai sus în exemplu. Tu cât ai lua pe un astfel de proiect dacă ar fi să-l faci cap coadă?

    Raspunde
  14. catalin 19 Dec 2014 @ 14:28

    Un pret corect de proiectare pentru casa din exemplul de mai sus ar fi ~2200 de euro, dar fara piscina. Adica cu vreo 700 de euro mai mult, trebuie sa adaugam si aia 159 de euro la cei 1372. Si daca mai adaugam si cateva mici modificari, pentru ca probabil nu se va potrivi pe orice amplasament, diferenta ar ajunge pe la vre0 500 de euro. Eu atat as cere, daca ar fi in Bucuresti. Pentru provincie as cere mai mult pentru ca benzina e scumpa.

    Raspunde
  15. catalin 19 Dec 2014 @ 14:29

    Apropo, de ce nu primesc email-uri cand cineva comenteaza?

    Raspunde
  16. criserb 19 Dec 2014 @ 15:53

    @catalin – ai verificat și în spam, în mod normal ar trebui să primești?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)