Sari la conținut

Vreau să-mi fac și o seră pentru legume

Pentru că încă am timp de planuri mă tot gândeam să fac o seră. Am asta în plan de la bun început, dar acum că am dat de modelul ăsta (merci tata pentru recomandare) sunt și mai convins. Modelul îl mai căutam pentru a arăta și bine în curte.

20140305_162848

20140328_083210

20140331_083425

20140416_190509

Toate bune și frumoase până aici.

Partea la care mai am dubii este cu amplasarea ei în teren, având în vedere nevoia serei de soare.

Terenul este cum îl puteți vedea mai jos, cu nordul în sus, iar sera mă gândesc să fie dreptunghiul galben din spatele casei.

simulare-teren

Mai aveți jos o schiță, așa cum aș vedea eu lucrurile.

sera1

Problema mea este soarele.

Nu știu dacă o să am destul de multă lumină la seră. E clar că în prima parte a zilei sera o să aibă destulă lumină, dar nu îmi dau seama până la ce oră și cam de la ce oră seră ajunge în umbra casei.

Îi rog pe cei care au o seră, sau care se pricep la d’astea să-mi dea un sfat.

Vă mulțumesc anticipat! Nu rămân dator, dau un coș plin de produse proaspete celui care îmi dă soluția bună, produse pe care am să le recoltez chiar din sera în discuție, atunci când o să fie gata ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
8 comentarii
  1. G.B. 8 Apr 2015 @ 12:09

    Ma bucur ca ai luat exemplu sera facuta de mine si ca ti-a placut. Referitor la orientare ei, ca o recomandare ce ti-o pot da, este sa incerci sa o amplasezi paralela cu traiectoria soarelui. Deoarece multi mi-au cerut informatii despre realizarea serei, voi posta in curand un articol pe blog in care voi oferi mai multe detalii.
    Pot sa-ti spun ca dupa un an de cand o “exploatez” , ii sfatuiesc pe cei care dispun de un teren ca primul lucru pe care l-as recomanda sa-l faca sa fie o sera ! Pe langa faptul ca este o relaxare, te incarca efectiv cu energie si te bucuri de legume si fructe proaspete tot anul.
    Succes !

    Raspunde
  2. G.B. 8 Apr 2015 @ 12:37

    Iti recomand sa citesti aceasta carte: https://cartidintei.wordpress.com/2015/01/14/27-shane-smith-imbelsugata-sera-solara/
    Este gratuita, tradusa in romana si gasesti informatii pretioase despre cum sa -ti faci o sera.

    Raspunde
  3. Vali 8 Apr 2015 @ 13:12

    Foarte frumos ce vrei sa faci! Când eram mica țin minte ca bunicii aveau solar.. era in mijlocul grădinii deci avea soare din toate părțile. Dacă știi unde sunt serele de lângă târgul vitan.. la fel au soare din toate părțile. În plus trebuie să știi cu ce să le tratezi în caz de boli.. muncă va fi suficientă însă când vei mânca din roadele tale satisfacția va fi uriașă :) să aveți spor!

    Raspunde
  4. Adi 8 Apr 2015 @ 14:13

    Și eu am gânduri asemănătoare așa că te rog să ne mai anunți pe blog ce și cum ai făcut. De asemenea dacă nu e un detaliu confidențial, poți vorbi te rog și despre costuri ?

    Raspunde
  5. GB 8 Apr 2015 @ 14:37

    Buna,
    E greu sa estimez costurile. Gradina si sera am realizat-o in regie proprie cu 2 prieteni, in 2 luni. A fost un efort foarte mare, am slabit 7 kg :) .
    De asemenea, o parte din material le-am avut (scandura, confectii metalice).
    Pe termen mediu si lung cu siguranta investitia merita, in primul rand prin faptul ca mananci legume si fructe proaspete, ecologice si ai o viata sanatoasa. Daca ati face un calcul cat cheltuiti pe legumele si fructele pe care le achizitionati din hipermaketuri, pline cu chimicale, aduse de la mii de km distanta, cred ca investia este foarte rentabila.

    Raspunde
  6. alina 8 Apr 2015 @ 15:40

    Poti folosi linkul asta sa vezi cum bate soarele pe viitoarea sera http://suncalc.net/#/45.1022,26.0373,13/2015.04.01/12:31
    trebuie sa tii neaprat cont de cum va bate vantul iarna la felul cum pozitionezi usile [si gandesc ventilatia si minima incalzire iarna].

    Raspunde
  7. criserb 8 Apr 2015 @ 17:28

    @G.B. – Foarte mișto sera ta, toată stima. Eu vreau să fac ceva mai mic, doar pentru nevoia mea și a familiei mai ales că sunt și începător și până acum n-am mai cultivat nimic :)

    Îmi fac casă și atunci mă gândeam și la niște legume proaspete pentru noi.

    Să o pun pe direcția soarelui chiar nu prea am cum, am un teren dreptunghiular, cu latura mare de 27m și latura mică de 18m. Latura mare este la drum și nordul într-un colț. Practic dacă ar fi să o pun așa cum zici (și cum scrie la carte) ar trebui să o pun pe diagonala curții și nu prea îmi convine.

    M-am uitat pe linkul dat de Alina mai sus (mulțumesc mult Alina) și am văzut că în cazul în care o pun așa cum am zis, o să am soare în solar de cum răsare până pe la 4 și ceva, după care o să înceapă să se umbrească.

    Chiar nu ai idee de un cost estimativ pentru seră? În mare, 1000€, 5000€, 10.000€? :)

    Merci încă o dată pentru postul scris și sper să ai timp și pentru cel în care o să dai mai multe detalii.

    @Adi – când am să am detalii am să zic, până atunci… nu prea am ce să zic.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)