Sari la conținut

Cum se face și cât costă un gard de lemn

De cum m-am apucat de casă m-am gândit la gard. Am analizat toate variantele și până la urmă am ales să-l fac de lemn, pentru că am zis că este ieftin (doar am zis, o să vedeți la finalul postului că nu este chiar așa) și în plus, dă o notă de căldură față de un gard de beton, din ăla din prefabricate.

M-am mai gândit și la gardul de tablă, dar nici ăla nu prea m-a încântat pentru că am înțeles că în imediata lui apropiere nu o să mai crească nimic din cauza căldurii pe care o degajă tabla încinsă.

Bun, hai să o iau cu începutul. Sper să nu uit nimic din ce a fost, pentru că totuși a trecut ceva timp.

Am făcut o fundație de 60 cm adâncime, partea pe care am băgat-o în pământ, și 30 de cm peste nivelul solului.

Partea din pământ am făcut-o de 30 cm lățime și partea de deasupra de 20.

Cel puțin astea au fost datele inițiale, apoi ne-am mai jucat la dimensiuni în funcție de cum era solul. În unele locuri era mai în pantă, în altele mai sus. În teorie, peste tot, pe unde am săpat, am săpat 60 cm, iar deasupra solului dimensiunea a fost variabilă, pentru ca la final tot gardul să fie perfect la nivel.

Am avut cea mai mică înălțime de 30 cm, și cea mai mare de 80 cm.

Fier am băgat Ѳ8 și Ѳ10. 10 pentru bare și 8 pentru etrieri. Etrierii i-am pus la 25 cm unul de altul.

Am săpat șanțul, am fixat stâlpii și apoi am pus fierul beton, pe care l-am legat în prealabil.

Stâlpii sunt dreptunghiulari de 40x60mm cu 4mm în carne și au fost puși cu latura mare perpendicular pe axul gardului pentru a-i mări rezistența.

Fiecare stâlp a fost fixat la boloboc și pus la o distanță de aproximativ 2m de celălalt. Am spus aproximativ pentru că am împărțit lățimea și lungimea terenului exact, ca să fie stâlpii fixați la distanțe egale.

După aceea am turnat beton, până la nivelul solului. Nu am poze de la etapa asta, dar se vede în pozele următoare, poze în care se vede cofrajul pentru elevație.

O parte din fier a fost băgat în pământ, o altă parte a rămas pe dinafară, pentru a fixa elevația.

Toți stâlpii au fost aliniați la ață, practic știam colțurile terenului, marcate de cel care a făcut înțărușarea, restul au fost aliniați după aceștia.

La câteva zile după turnare am decofrat.

În prima fază am turnat și pus stâlpii doar pentru trei laturi, ultima latură am lăsat-o pe final, pentru a a avea acces în curte cu diverse mașini și utilaje.

După o vreme mi-am dat seama că stâlpii ruginesc și i-am curățat cu bormașina și o perie de sârmă, apoi i-am dat cu grund, pentru protecție. Nu folosiți cea mai bună bormașină a voastră pentru așa ceva, luați una ieftină, așa cum am făcut eu. Nu de alta, dar cu peria de sârmă, și un timp îndelungat de folosire o să-i descentrați axul :)

Când am considerat că a venit timpul gardului m-am apucat să-i pun L-urile pe care ulterior urma să pun leațurile. Leațurile sunt lemnele orizontale. Vă spun asta pentru că nici eu nu am știut și na, am descoperit pe parcurs.

Practic, pe fiecare stâlp am pus câte 4 L-uri, două sus și două jos. Am considerat că sunt suficiente. Le-am prins cu autofiletante în prima fază, apoi le-am sudat, pentru o mai mare rezistență.

După ce am fixat toate leațurile, m-am apucat montat ulucii.

Pentru ca toate să fie la același nivel am pus o scândură în partea superioară și toate scândurile le-am fixat la același nivel.

Înainte de aste, le-am tăiat pe toate la aceeași dimensiune, 180cm în cazul meu, și am folosit ca distanțator un șurub de 8mm.

Practic scândura de sus o fixam la boloboc și ulucii îl împingeam în ea.

Ce am omis până acum să vă zis este că fiecare uluc l-am avut la 4 m. Așa l-am cumpărat, lemn uscat și rindeluit. Am fost nevoit să le tai pe toate, și pentru asta mulțumesc încă o dată colegilor ce mi-au făcut cadou un minunat circular de ziua mea.

Am zis că în partea inferioară la undeva la 3-4cm. Așa am pornit cu prima șipcă, restul le-am pus la boloboc față de reperul de sus. În mare cam toate au ieșit la aceeași distanță și jos, cu mici variații.

Vă dați seama că nici betonul ăla nu a fost turnat chiar la milimetru, există acolo ceva erori, dar nu foarte mari, +/- 1 cm.

Am continuat operațiunea până la final, când tot spatele (v-am spus că m-am apucat doar de 3 laturi) a fost gata.

Pentru că mi-am dat seama că am de băgat circa 4000 de autofiletante (nu am vrut să bag cuie) mi-am luat și o mașină de înșurubat, fără fir, de care sunt super încântat. O recomand oricui cu drag. Este ea mai scumpă, dar face fiecare leu.

IMG_5086

Când a venit momentul, m-am apucat și de partea din față, unde am zis să-i dau un aspect mai frumos, pentru că deh, era la stradă.

Am turnat și acolo fundația și niște stâlpi de beton.

Cum leațurile nu mi-au ajuns, am fost nevoit să mai cumpăr, și cum n-am găsit lemn finisat, a trebuit să-l finisez singur.

Mai departe la fel, L-uri, leațuri și montat scândura.

În cele din urmă, cu puțină muncă, gardul a fost gata.

Toată partea de lemn, am făcut-o singur. Am zis de la bun început că o fac singur, pentru a face puțină economie și pentru a-mi dovedi că pot. Am putut, dar ușor nu a fost.

Am avut parte de ajutoare, din familie, mai câte un prieten și până la urmă mi-a ieșit.

Ca timp… cred că mi-a luat vreo lună.

Cea mai grea parte a fost vopsitul, am vopsit de mi-a ieșit pe ochi.

Lemnul l-am vopsit cu Sadolin Extra. Așa am fost sfătuit de cei de la EcoKit și, cum am avut 100% încredere în ei, le-am urmat sfatul. Sadolin este vopsea mai scumpă, dar cică bună. Practic o să fie nevoie să-i mai dau o vopsea după vreo 5-6 ani, în comparație cu o vopsea normală, și mai ieftină, pe care ar fi trebuit să o aplic din nou peste 2 ani.

O să vedem dacă am făcut alegerea bună sau nu, timpul o să-mi arate asta.

Acum să vorbim de costuri, pentru că am căutat și eu o grămadă pe net, înainte să mă apuc, și prea multe informații nu am găsit. De aceea am și mizat pe un cost mai mic :)

Ei bine, la final, gardul m-a costat exact 7022€.Lungimea, că nu cred că v-am spus-o, este de 90 ml. Practic am ajuns la un cost de 78€/ml.

Prețul este cu tot cu porți, porți care sunt tot de lemn, doar că au un cadru de fier, pe care am putut fixa lemnul.

20160421_072435

20160421_072406

Lemnul a fost 1000€, fierul vreo 800€, betonul tot vreo 1500€. Restul… tot felul de chestii pe care nu le pui la socoteală, în prima fază. Sârmă, BCA (pentru partea din față), autofiletante lemn (vreo 4000), amorsă, tencuială (doar pentru partea din față) și vopseaua. Deci vopseaua, pe care nu am luat-o în calcul, a fost mai scumpă ca lemnul. Am folosit cca 90L de vopsea, pentru 2 straturi.

Atenție, lemnul l-am vopsit cu pensula, două straturi. Am înțeles că trebuie să fac chestia asta cu pensula, chiar dacă este mai greu, pentru ca vopseaua să intre mai bine în fibra lemnului, pentru o protecție mai bună și de durată. A doua mână puteam să o dau cu pistolul de vopsit, dar am zis să dau tot cu pensula, să fie mai bine.

Au mai fost manopere la fundație, tencuit ce era de tencuit, decorativă și asta este.

Total 7022€. 

Mult mai mult decât am mizat, dar na, așa a fost, așa vă spun, pentru a vă face și voi o idee cât mai reală înainte de a vă apuca de lucru.

Gardul este o chestie pe care nu o iei în seamă, o chestie pe care nu o pui în costul casei, atunci când te apuci să faci ceva de la 0, sau cel puțin eu nu am luat-o. Am știut că are un cost, dar nici prin cap nu mi-a trecut că o să mă coste cât o mașină.

La final am fost mulțumit. Nu regret alegerea făcută și cred că la fel aș face, pentru că așa cum mi-am imaginat, îmi dă o impresie de căldură, ceea ce alt material nu cred că-mi dădea.

Gata, v-am lăsat.

Să aveți spor, dacă vă apucați de casă, nu uitați că aveți de făcut și un gard, care nu-i tocmai ieftin.

P.S. Când citiți acest articol trebuie să înțelegeți că a fost primul meu gard, că nu am avut experiență și că am făcut lucruri așa cum le-am gândit eu că ar fi ok. Am mai citit pe net, am mai primit câte un sfat, dar sunt conștient că sunt lucruri care puteau fi făcute mai bine, sau poate într-un alt mod.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
36 comentarii
  1. Ionut 21 Apr 2016 @ 17:04

    Sincer, bravos!

    Daca eram eu, pff… erau picioarele bagate de mult, ca sa nu zic altceva. :D
    Dar na, e bine ca ai si pasiuni.

    Raspunde
  2. SIP 21 Apr 2016 @ 19:45

    Pana la urma a iesit o treba buna si asta este important !
    Mi-ai dovedit ca poti si asta m-a incantat mult !

    Raspunde
  3. Jericho 21 Apr 2016 @ 23:03

    Frumos! Felicitari! Ai avut rabdare! Recomanda-mi, te rog, de unde ai luat coamele de gard! (capacele de vin peste gardul din beton din ultima poza).
    Multumesc!

    Raspunde
  4. SIP 22 Apr 2016 @ 09:51

    @Jericho – De la intersectia Centurii Bucuresti – spre Domnesti – treci de bariera spre Prelungirea Ghencea, cca 100 de metri pe stanga.

    Raspunde
  5. criserb 22 Apr 2016 @ 10:25

    @Jericho – da, de acolo le-a luat SIP, pentru o poziționare mai exactă uite și harta aici http://bit.ly/26iAiJl

    Raspunde
  6. 2Du 22 Apr 2016 @ 12:46

    ma gandeam eu ca te costa ceva sa faci un gard ca lumea (ma batea gandul pentru casa parintilor mei) dar nu m-am gandit ca ajunge atat ..

    p.s. eu as fi ales o culoare o idee mai vesela.. sau macar mai deschis pentru interior, mi se pare barajul vizual prea puternic dar poate in realitate e ok.

    Raspunde
  7. criserb 22 Apr 2016 @ 12:57

    @2Du – Și eu speram să iasă puțin mai deschis, am ales culoarea Mahon (http://bit.ly/1U8lIPA) de la Sadolin Extra. Pe casă am dat cu “brad” și gardul l-am vrut puțin mai închis. A două mână a închis totul. Poate… dacă o să am timp și chef am să-l mai deschid puțin, când am să dau un nou strat. La un moment dat.

    Raspunde
  8. Jericho 22 Apr 2016 @ 19:58

    @SIP – Multumesc! Le fac o vizita saptamana urmatoare. Weekend placut!

    Raspunde
  9. Jericho 22 Apr 2016 @ 19:59

    @criserb – Multumesc Cristi! Ca de obicei, ne furnizezi informatii cat mai detaliate, dar mai ales utile! Multumesc!

    Raspunde
  10. dw 27 Apr 2016 @ 20:07

    Doar intreb : de ai nevoie de fundatie si fier pe toata lungimea gardului ? nu putea sa pui beton si fier doar la fundatie fiecarui stalp ?
    Nu exista in ro Trex ? e composit rezista mai mult dect lemnul, nu necesita vopsire, mentenanta.

    Raspunde
  11. Albert 29 Apr 2016 @ 09:25

    Poti sa spui cat a costat casa in total? Tu ai ales varianta la cheie?
    Multumesc

    Raspunde
  12. criserb 29 Apr 2016 @ 10:42

    @Albert – 95.000€ cu totul, nu doar casa, tot. Curte, casă, branșamente, acte, magazie, tot-tot.

    Am ales varianta la semifinit, pentru “la cheie” am angajat alte echipe.

    Raspunde
  13. Daniel 11 May 2016 @ 21:45

    Am o singura curiozitate, de ce fata celor trei laturi a gardului ai facut-o cu fata catre vecini si nu cu fata catre curtea ta?
    Tipic …

    Raspunde
  14. criserb 11 May 2016 @ 22:30

    @Daniel – să știi că am tot stat să mă gândesc înainte să iau decizia să fie așa cum îl vezi, și am zis că îl fac asa pentru că altfel era prea monoton. Era o continuitate de lemne, fără nici rupere. Nu regret că l-am făcut așa. Dacă mă uit la el din exterior este mai monoton, nu aș vrea să văd monotonia aia în fiecare zi, din curte.

    Raspunde
  15. ps 19 Sep 2016 @ 15:23

    Salut,

    Cum ai prins scândurile de barele transversale din poartă?

    Raspunde
  16. criserb 19 Sep 2016 @ 22:01

    @ps – uite aici poza, ca să îmi fie mai ușor să explic.

    Practic pe fiecare bară transversală am pus o șipcă de lemn 40×60 sau 50×60 (nu mai țin minte exact) șipcă pe care am prins-o de bară cu niște autofiletante. Apoi scândurile le-am prins de șipca respectivă, îmi era mai ușor decât să le prin direct în barele porții, deși se putea și așa. Mă gândeam totuși că dacă îi dau prea multe găuri am să îi scad din rezistență și de aia am ales această soluție.

    Raspunde
  17. alex 30 Oct 2016 @ 15:30

    O lista cu materialele folosite se poate (in mare). Gardul a ieist super, cu atat mai mult ca e primul. Bravo!

    Raspunde
  18. alex 30 Oct 2016 @ 15:33

    Ps: daca nu am uita de multe lucruri, am fi prea speriati de costuri si nu am mai face casa. Nu?

    Raspunde
  19. criserb 31 Oct 2016 @ 10:06

    @alex – păi ce listă de materiale? Am cam scris în post ce am folosit, dar dacă vrei, uite îți mai zic o dată.

    Fier, beton, lemn, autofiletante, vopsea și cam atât.

    Speriați nu știu dacă am fi, ideea este că e bine să ai pus cât mai multe pe foaie, să nu te surprindă prea tare și să rămâi fără fonduri :)

    Raspunde
  20. Radu 1 Nov 2016 @ 08:35

    Mulțumesc pentru articol. Sunt într-adevăr puține surse pe internet atât de detaliate și cu costurile totale calculate. Felicitări pentru gard, arată foarte bine!

    Raspunde
  21. criserb 1 Nov 2016 @ 09:41

    @Radu – mulțumesc de apreciere!

    Raspunde
  22. Vasile 4 Nov 2016 @ 16:15

    Felicitari pentru casa si pentru gard! Arata foarte bine!
    Spune-mi te rog de unde ai luat scandura pentru gard.
    E vreun lemn tratat, special?
    Sau o cherestea dreapta, pe care ai tratat-o tu cu bait + lac?

    Multumesc.
    Spor!

    Raspunde
  23. criserb 4 Nov 2016 @ 16:20

    @Vasile – Scândura am luat-o de la cei care mi-au făcut casa, de la EcoKit, dar nu cred că se ocupă cu așa ceva. Totuși, pentru că mi-am făcut casa cu ei m-au ajutat și cu scândura :)

    A fost tratată pentru dăunători și finisată pe toate părțile.

    Raspunde
  24. Ina 1 Dec 2016 @ 16:43

    Este un gard asa cum dorim si noi sa facem la casa parintilor. Explicatiile sunt detaliate si la ora actuala, cele mai bune de pe internet. Felicitari.

    Am citit tot articolul cu atentie, insa este posibil sa-mi fi scapat ceva. Aveti cumva un calcul ptr cat ciment v-a intrat pe metru liniar? Noi avem de facut 140 ml de gard si incercam sa evaluam lista materialelor. Aveti cumva si un pret ptr scandura?

    Raspunde
  25. criserb 6 Dec 2016 @ 09:49

    @Ina – Păi intră diferit în funcție de adâncimea și lățimea fundației. Nu mai pot să-ți zic exact cât am băgat, dat ți-am dat sus niște costuri pentru 90ml, o adâncime de 30 și o lățime de 20. Poți face un calcul cu regula de 3 simplă și vezi cât te duce. Ca idee, eu am dat 3 lei pe kg de fier și 230 lei pe mc de beton.

    Raspunde
  26. valentin 28 Jan 2017 @ 18:37

    Felicitari pentru gard! Poti te rog sa imi spui cum ai prins lambriul exterior de pereti casei? E foarte interesant! Ma intereseaza si pe mine o placare exterioara cu lambriu. Ce fel de lemn ai folosit? Multumesc!

    Raspunde
  27. Techie 29 Apr 2017 @ 16:04

    Foarte frumos! Felicitari. Vreau sa imprejmuiesc 130metri liniari cu gard de plasa sudata si elevatie de 30 cm. Pe urma pun molid sau ceva vegetatie sa maschez. Mesteru cere 7400 euro pe manopera si materiale. Nu e cam prea mult? Eu n am timp si nici priceperea ta.

    Raspunde
  28. Simeon 3 May 2017 @ 14:49

    Buna. Multumesc pt. articol. Am vrut sa intreb daca ai avut o experienta buna cu EcoKit. Ma gandesc si eu sa fac o casa cu ei. Cum e calitate? A iesit casa cum ai dorit si cum a fost pretul pana la sfarsit?
    Multumesc.

    Raspunde
  29. criserb 3 May 2017 @ 14:56

    @Simeon – nu bună, foarte bună. Dacă ar fi să mai fac o casă tot cu ei aș face, au fost cei mai serioși oameni pe care i-am cunoscut. Da, casa a ieșit așa cum am vorbit inițial iar prețul a fost tot ăla, normal, am avut un contract… cum să se modifice prețul? Asta n-am înțeles-o.

    Raspunde
  30. criserb 3 May 2017 @ 15:02

    @Simeon – uite aici întreaga construcție a casei, sunt mai multe articole despre EcoKit, sper să te ajute https://www.criserb.com/blog/constructia-casei/

    Raspunde
  31. Marius. 30 May 2017 @ 11:55

    @Techie – Daca nu ati demarat lucrarile va pot face gardul cu 5500 euro. Manopera + materiale.
    Pot prezenta si referinte.
    Pentru detalii 0729149449 Marius.
    @Techie –

    Raspunde
  32. Stefan 2 May 2018 @ 23:51

    Am de făcut un gard de aprox 300 ml , pot primi ceva oferte aici ? Gardul doresc sa îl fac din lemn

    Raspunde
  33. Octi 1 Aug 2018 @ 16:44

    @criserb – Link-ul cu articolele despre construcția casei este invalid :|

    Raspunde
  34. Octi 1 Aug 2018 @ 16:53

    @Octi – rectific, din link-ul pus de tine în comentarii, lipsește /category/ înainte de /constructia-casei/

    Raspunde
  35. Vali Crintea 2 Sep 2018 @ 09:47

    clar… aman gardul cat de mult pot si.l pastrez pe cel provizoriu ”!

    Raspunde
  36. Nicolae 12 Mar 2020 @ 16:01

    Felicitari pentru realizare, dar cred ca te-ai complicat rau de tot cu sipcile de gard la 4 m brute, nerindeluite, cu siguranta le gaseai pe undeva gata rindeluite.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)