Sari la conținut

Nu pot să mă hotărăsc ce gard să aleg

În primul rând trebuie să vă spun că este vorba de gardul care nu este la drum, practic de cele trei laturi care îmi împrejmuiesc curtea, laturi ce nu ar trebui să le fac prea frumoase. La drum am să fac gardul la final, și pentru ăla am ceva idei.

Însă, pentru cele trei laturi “din spate” mă tot gândesc de vreo două luni și m-am tot sucit de la o idee la alta.

Prima dată am vrut gard de lemn, apoi am ajuns la varianta gard de beton (din semifabricate) și în cele din urmă am ajuns să mă gândesc și la gardul de tablă.

Deci am trei variante și am să vă spun ce îmi place și ce nu îmi place la fiecare.

Gardul de lemn (vopsit și lăcuit)

Acesta ar fi preferatul meu. Dacă tot fac o casă de lemn, cu elemente decorative din lemn mă mie mi-ar plăcea un astfel de gard. Un gard care să vină bine cu casa și care să-mi ofere căldură. Așa cred eu, că este mai “cald” un astfel de gard.

Plusurile lui sunt:

  • frumusețea;
  • “căldura” pe care o degajă;

Minusuri:

  • Costuri de întreținere în timp;
  • Faptul că nu este un gard plin și eu mi-aș dori ca pe spate să fie plin. Cum sunt cam la marginea “satului” aș vrea ca gardul să-mi oprească cât de cât semințele buruienilor care ar putea ajunge la mine în curte. Vreau un gazon frumos, nu am nevoie de tot felul de semințe care să-mi readucă buruienile.
  • Costul de realizare. Comparativ cu restul variantelor (pe care le văd eu) costul lui este mare, dacă nu cel mai mare.

Gardul din prefabricate de beton.

Este pe locul doi în preferințele mele și asta datorită costului care eu zic că este mai mic. Am un vecin care are un teren identic cu al meu și care l-a împrejmuit cu un astfel de gard. Adică, pentru o lungime de 90ml a plătit 12.000 lei. Asta anul trecut, probabil că acum prețul este asemănător. L-a luat de la konkretline.ro și mi-a spus că prețul este negociabil, să nu mă iau după ce scrie pe site.

Plusuri:

  • Se construiește rapid, 3-5 zile.
  • Este bun că împiedică viscolul, pe timp de iarnă, și semințele transportate de vând în timpul verii.
  • Are o garanție de 10 ani.

Minusuri:

  • Nu este chiar pe gustul meu, îmi dă impresia de rece. Aș vrea ca atunci când stau pe terasă să nu văd betoane.
  • Am înțeles că trebuie să-i torn fundație continuă pentru a nu se lăsa în timp, ceea ce îi crește puțin prețul.

Totuși, dacă este să aleg acest model m-am gândit că aș putea să-l plachez cu lemn pe interior, să-mi dea impresia de căldura când ies în curte. Nu am studiat prea în amănunt chestia asta, dar cred că se poate. Nu văd de ce nu.

Gardul de tablă

Să zicem că aș putea să găsesc un model pe gustul meu. Nu-mi displace și ulterior, peste ani, dacă mă răzgândesc sau câștig la loto pot să-l schimb. Se construiește pe principiul gardului de lemn. O fundație și stâlpi de fier din doi în doi metri.

Plusuri:

  • Este opac, mă ține ferit de viscol și semințele zburătoare.
  • Nu este chiar urât.
  • Se construiește repede.
  • O mare rezistență în timp, costuri 0 de întreținere.

Minusuri:

  • Se încălzește prea tare și am înțeles (din ce am citit pe forumuri și discutat cu cei care se mai pricep) că în jurul lui nu mai prea crește nicio plantă.
  • Creează un efect de seră în curte.

Cam astea sunt variantele pe care le văd până în acest moment și am deja luni de zile de când mă gândesc la ele.

Încă nu m-am decis asupra niciunul model, dar pare că gardul meu preferat, cel de lemn este mai departe de realizare. Nush de ce, dar cam așa simt.

Gardul din cărămidă, tencuit, nu este pe gustul meu. Prețul este prea mare și este rece. În plus, este un gard mai mult pentru zona “la vedere”, nu îmi permit să-mi împrejmuiesc toată curtea cu un astfel de gard.

Acum… ce să zic, dacă mai aveți voi argumente pro și contra, eu le ascult. Poate mă ajutați în a lua o decizie bună, sau cât mai bună. Așa cum am zis, toate au avantaje și dezavantaje…

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
20 comentarii
  1. blue77max 26 May 2015 @ 01:42

    Eu as merge si o sa si merg pe prima varianta cand o sa ajung la gard. Imi da acel sentiment de cald cum spui si tu. Daca e tratat bine lemnul la inceput nu ai probe zeci de ani. Inainte la tara se dadea cu ulei ars da nu patrunda apa. Acum se foloseste ulei de in pe care chiar il folosesc la fotografiile pe lemn pe care le fac. Apoi cateva straturi de bait+lac, se gaseste special de exterior nu zic nume da nu fac reclama. Apoi ca sa scapi de seminte ce zici tu si de beton de 4 metri sa il faci scapi de 10% din ele. Ca sa fii tu impacat cu gandul alegi in model cu o scandura pe o parte si una pe cealalta fara spatiu. Asa nu vei avea spatii goale pe orizontala ci numai pe verticala.
    In general de ce este rau nu scapi 100% cum ar fi buruieni ,ciori, capuse, etc. Ar fi placut ca ai o caprioara ,veverite si poate un cuc :)

    Raspunde
  2. bogdan 26 May 2015 @ 10:01

    hai sa-ti zic cum voi face eu: gard din plasa de buzau, cu bordura din beton iar pentru a nu vedea nimeni nimic in curtea mea, pun plante agatatoare care sa fie verzi si iarna + ceva copaci pe margine ca sa am totul verde! din ce am vazut, sunt tot felul de plante: cu spini sa te fereasca cat de cat de hoti, verzi si iarna, cu flori sa miroasa si sa arate bine, etc. ce zici?

    Raspunde
  3. Adi 26 May 2015 @ 11:18

    Cam în aceleași dubii sunt și eu. Cel dinspre drum l-am făcut din tablă și are chiar un aspect drăguț. În curte mă gândesc să îl fac din lemn, însă nu la fel de înalt ca în pozele de mai sus, de cel mult un metru. Să fie doar așa, de formă mai mult.

    Raspunde
  4. sebi 26 May 2015 @ 14:39

    Eu as alege un gard din beton dar frumos decorat, sa se potriveasca cat mai mult cu casa, cred ca este cel mai rezistent si iti ofera o oarecare intimitate fata de vecini, daca asta iti doresti, si protectie impotriva viscolului si a vantului. Sau chiar a micilor animalute, printr-un gard etans nu vor putea patrunde serpi, soareci sau alti musafiri nepoftiti, mai ales daca stai intr-o zona de camp.
    Gardul de tabla banuiesc ca are costuri mult mai mici, atat de contructie cat si de intretinere, iar pentru a evita acel efect de ”sera” poti alege o culoare mata. Insa de problema caldurii degajate nu poti scapa.

    Raspunde
  5. alina S 26 May 2015 @ 15:27

    Eu acum sunt in lucru tot la gard, am ales sa il fac cu soclu de beton [35cm in pamant si 40 – 40 cm deasupra]. Va fi din lemn pana la 1,80 – 2m, o sa vad pe parcurs cat vor cere locatarii cu 4 picioare. din calculele noastre va intra o cantitate mai mica de lemn daca scandurile vor fi orizontale. Personal gasesc foarte neprietenoase cele din beton, iar pe cele din tabla cam urate, dar evident ca sunt subiectiva, fiecare le vede din propria perspectiva.
    Eu am ales lemn si pentru ca doresc sa pun ceva iasomie si trandafiri agatatori, nu stiu daca pe beton le place sa stea.

    Raspunde
  6. Vali 26 May 2015 @ 21:43

    Salutare!
    fiind la primul meu comment, vreau sa-ti multumesc pentru ajutorul dat, prin furnizarea informatiilor referitoare la obtinerea avizelor. Deci: Multumesc! Tot in zona vreau sa demarez si eu constructia casei in zilele urmatoare. Inprejmuirea (excetand latura “la strada”) ma gandesc s-o fac stil “gabion” Adica:fundatie, panouri bordurate zincate 2,5m x 2m, unul pe exterior si unul pe interior cu spatiu intre ele de 8-10 cm, iar la mijloc umplut cu piatrade 8-10cm diametru.
    Plusuri:
    – la un prim calcul nu ar fi asa de scump
    -intretinere 0 cost
    -arata bine – in cazul tau ar merge cu lemnul
    -ventilatie a curtii
    -se poate face un joc de mixare cu pietre de diferite culori

    Minusuri:
    -nu stiu durata de viata a borduratelor – calitatea zincarii
    -sa gasesc un mester bun sa-l construiasca

    Bafta si spor la treaba!

    PS- azi mi-am scos Autorizatia de construire. A durat fix 4 saptamani, batute pe muchie. Dar am prins si timpi morti – o greva, 1-2 mai.

    Raspunde
  7. criserb 26 May 2015 @ 22:27

    @blue77max – din ce în ce mai mult tind și eu spre această variantă de gard, cu tot cu minusurile lui. Îmi place cel mai mult cum arată și chiar dacă din când în când trebuie băgat bani în el, măcar să fiu eu mulțumit :)

    @bogdan – zi-mi și mie niște plante care sunt verzi și iarna, că eu nu mă pricep, măcar să am de unde începe o mică documentare. Merci frumos.

    @Adi – eu nu prea am cum, la mine e câmpul în spate și aș vrea să fiu și eu ferit cât de cât. Ideea unui gard mic este bună, dar la mine în zonă nu merge :(

    @sebi – da, ceea ce spui tu sunt alte avantaje ale gardului de beton. Mă refer la partea cu animalele. Dar cred totuși că ele sunt ținute cât de cât la o parte și cu un gard de lemn des cu o bordură de 30-40cm. Mă gândesc că șarpele nu se suie pe bordură, dar mai știi? :)

    @alina S – “locatarii cu 4 picioare” – adică, n-am înțeles treaba asta. În rest cam așa cum l-ai descris tu aș vrea să-l fac și eu, doar că lemnele le-aș pune pe verticală.

    @Vali – Cu multă plăcere. Dacă am putut să îți fiu de folos chiar mă bucur, înseamnă că nu scriu degeaba :)

    Cât despre faptul că a durat 4 săptămâni obținerea autorizației de construcție… nu mi-ai dat o veste bună. Mie la primărie, când am depus mi-a spus doamna de la urbanism că durează vreo 10 zile. Să dau un telefon după 10 zile. Dacă durează, cum zici tu, 4 săptămâni este cam nasol, că am programată începerea fundației.

    O să mă mai duc pe acolo să văd ce mai zic și poate să mă rog de ei să se uite mai repede peste dosarul meu.

    Gardul de care zici, sună interesant, l-am văzut și eu pe net, dar nu mi-am putut da seama cam cât costă. Ție cât ți-a ieșit, așa “la un prim calcul” un preț pe metru liniar? Și la acest gard, fundația trebuie, din câte bănuiesc, să fie destul de adâncă, ceea ce înseamnă un cost destul de crescut din cauza betonului. Nu îmi dau seama cât costă piatra… dar trebuie să coste și ea ceva.

    Raspunde
  8. vali 27 May 2015 @ 09:05

    soclu de beton, apoi plasă din aia groasă și pusă agățătoare pe ea. ai un opritor de praf foarte efticient și ieftin.

    http://i.imgur.com/qH2vWnx.jpg

    Raspunde
  9. bogdan 27 May 2015 @ 10:50

    iedera de exemplu. dar cauta pe google ca gasesti destule informatii.
    un gard plin de iedera am vazut anul asta cand am fost la mare si arata foarte bine.
    dar sunt o gramada de plante ce le poti folosi

    Raspunde
  10. Costi 27 May 2015 @ 20:59

    Gard din gabioane. Am vazut unul intr-un orasel din Germania si daca vreodata

    imi fac casa modelul asta il aleg. Piatra poti sa o cari tu cu prietenii in gard.

    http://adelaparvu.com/2013/04/10/garduri-mobilier-de-gradina-si-amenajari-exterioare-cu-gabioane

    Raspunde
  11. criserb 27 May 2015 @ 22:52

    @vali – am, dar peste 5 ani. Nu este o variantă pentru mine. Sau nu este o variantă în felul ăsta. Dacă pun un gard solid și apoi îl îmbrac în ceva verde ar merge, așa mi-ar plăcea mai mult sau ar fi mai pe gustul meu.

    @Costi – când o să vezi cât costă ai să te răzgândești. Este frumos, dar cumva trebuie să se potrivească și cu casa/curtea.

    Raspunde
  12. vali 28 May 2015 @ 05:53

    ai varianta cu plasa aia verde până crește agățătoarea.
    https://www.google.ro/search?q=plasa+verde&lr=lang_ro&hl=ro&sout=1&tbs=lr:lang_1ro&source=lnms&tbm=isch&sa=X&

    ps: de ce nu renunți la faza cu “nu m-am hotărât ce să imi iau, trimmer facial sau gard de beton”? e insultător. sinceritatea e mai bună.

    Raspunde
  13. alina S 28 May 2015 @ 08:50

    Eu cu patrupezii ma referam la catei :) unul din ei are o detenta… Prima data am vrut sa facem gardul la 1,6 sa nu ne blocheze jumatate din geamuri pe lateral, dar ambii catei sar la inaltimea asta.

    Raspunde
  14. criserb 28 May 2015 @ 12:22

    @vali – pentru că nu m-am hotărât.

    @alina S – Dacă acum sar peste 1.6m, cu puțin antrenament bat și limita de 2m :)

    Raspunde
  15. Adi 30 May 2015 @ 16:24

    Dacă ai fi putut, ce idei de gard mic ai fi luat în calcul? Că încă nu mă pot decide.

    Raspunde
  16. criserb 31 May 2015 @ 10:25

    @Adi – cred că așa ceva. Mi-ar fi plăcut mult, dar mi-ar fi trebuit și ceva teren ca să arate bine.

    Raspunde
  17. Adi 5 Jun 2015 @ 10:49

    Faină ideea, cred că voi apela și eu tot la scândură vopsită în alb însă gardul va fi mai mic, nu ca cel din imagine.

    Raspunde
  18. criserb 5 Jun 2015 @ 10:58

    @Adi – păi cât de mic îl vrei? Cel din imagine are cca 1 m.

    Raspunde
  19. Adi 5 Jun 2015 @ 20:06

    Îmi închipui ceva la 60-80 de cm și să pun flori pe lângă, probabil trandafiri. Ceva de genul: http://img36.olx.ro/images_mercadorro/29772779_3_644x461_gardut-ornamental-lemn-masiv-mobilier-gradina.jpg

    Raspunde
  20. Alexandru 30 May 2019 @ 20:53

    Sunt curios cat de tare se incinge vara acel gard metalic (uluca metalica). Ma tot uit si eu catre aceasta solutie, insa stau im dubii tocmai din aceasta privinta. Ca inmagazineaza caldura.. pe care o radiaza catre curte/casa. Are cineva un astfel de gard metalic? Cum se comporta pe timpul zilei cand il bate soarele?.

    multumesc

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)