Sari la conținut

Acoperișul este aproape gata

Mă uitam acum și văd că sunt 5 zile de când nu v-am mai povestit nimic despre casă. Ei bine, n-am avut timp. Operațiunea casa îmi mănâncă destul de mult timp. După muncă mă duc pe șantier, înainte de muncă mai dau câte o fugă, dacă trebuie. În weekend dorm acolo, să nu-l las pe tata singur, cu toate că el se descurcă foarte bine.

Apropo, mulțumesc tata, fără tine îmi era de zeci de ori mai greu.

Așa, să revenim.

Zilele astea nu am stat degeaba și am continuat lucrările cu toate că nu au mai fost și momente în care vremea nu a ținut cu noi. Canicula a făcut munca imposibilă în jurul prânzului iar apoi am mai avut noroc și de niște ploi care n-au permis chiar munca pe acoperiș.

Noroc că băieții și-au organizat bine treburile și atunci când vremea nu permitea lucrarea la acoperiș au intrat înauntru și s-au apucat să prindă prin șuruburi panourile între ele sau să prindă panourile cu conexpanduri de fundație.

Ei bine, de când nu v-am mai zis nimic (miercuri parcă era), a fost terminat etajul.

Toate astea până sâmbătă, când băieții au plecat la casele lor, care sunt tocmai la Bacău.

Sunt mulțumit. Am tot auzit poveștile cu constructorii neserioși, care îți scot peri albi, eu până acum nu am avut parte de așa ceva. La mine a fost ok, și se pare că am făcut alegerea cea bună.

Știu, mai am mult de lucru, dar sunt optimist.

Dacă este să mă întrebați ce-mi lipsește… îmi lipsește timpul și faptul că nu sunt mai mult alături de băiețelul și soția mea, în rest, totul este conform planului. Bine, planul cam așa era de la bun început, dar acum că trec prin astea nu e așa ușor.

E greu, dar la finalul zilei, când văd că lucrurile progresează, am un sentiment de mulțumire și apoi cad lat.

V-am lăsat, seară faină!

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
26 comentarii
  1. Bogdan Anghelina 14 Jul 2015 @ 02:04

    Tare fain arată, sunt curios să văd progresul în continuare și proiectul finit. Mult spor să ai!

    Raspunde
  2. Marius 14 Jul 2015 @ 03:02

    Uitandu-ma la pozele astea, imi aduc aminte de ce nu imi plac casele de lemn. Probabil ti s-a mai zis, si esti satul de asta, dar nu pot sa ma abtin. Un muc de tigara aruncat la intamplare, si arde ca o torta. In cateva minute mai ramane doar fundatia. Nici nu sar pompierii in bocanci si e gata. Sa nu mi-o zici pe aia cu lemnul ingnifugat.

    In afara de asta, arata super… si se misca repede. Succes in continuare.

    Raspunde
  3. vali 14 Jul 2015 @ 07:46

    Urmeaza finisajele ……

    Raspunde
  4. Piticu21 14 Jul 2015 @ 11:41

    Lemnul asta e tratat cu ceva? Sau daca te ataca termitele, trebuie sa o construiesti iar?

    Raspunde
  5. criserb 14 Jul 2015 @ 12:06

    @Marius – Mucul de țigară nu o să cadă pe lemn, structura de lemn o să fie îngropată complet. Pe exterior ajung la tencuială și pe interior la rigips.

    @vali – Da, acolo o să fie distracția maximă :)

    @Piticu21 – este, am mai povestit, nu ai fost atent :P Da, lemnul este tratat și uscat.

    Raspunde
  6. mariana 14 Jul 2015 @ 12:38

    Atunci cand ti-ai cumparat apartamentul la etajul patru, desi stiam ce inseamna, mi-am vazut de treaba mea si nu mi-am dat cu parerea, crezand ca tu stii mai bine ce faci, si e posibil sa imi scape mie ceva… In ceea ce priveste noua locuinta, de-abia ma pot abtine, intrucat, deasemenea, am experimentat ceea ce inseamna astfel de constructie. Succes!

    Raspunde
  7. criserb 14 Jul 2015 @ 12:45

    @mariana – Nu te abține, spune-ți părerea. Știu că la casele de lemn sunt dezavantaje, dar sunt și avantaje care eu consider că sunt destul de importante.

    Dar, îți ascult opinia, nu e supărare.

    Raspunde
  8. Ionut 14 Jul 2015 @ 13:08

    placa de osb din cate stiu eu (asa am vazut pe la toate contructiile din strainatate) se pune de la jumatatea peretelui de jos pana la jumatatea peretelui de la etaj ca sa iti ridigizeze casa
    ceva de genu asta: http://imgur.com/ei7BMHF

    Raspunde
  9. criserb 14 Jul 2015 @ 13:30

    @Ionut – Ai înțeles tu ceva, dar nu chiar ok. Plăcile de OSB se pun în așa fel încât să se unească pe o grindă. Dar nu se face așa ceva între etaje, pentru că acolo mai apare și “planșeul”.

    Raspunde
  10. Silviu Popa 14 Jul 2015 @ 16:34

    @Marius – Si daca iti arde casa din caramida (pe care ai facut-o ca sa stea copiii cu tine la batranete stiu..) vei fi mai multumit ca vei ramane cu structura de pereti in picioare? Asta va fi multumirea ta? Nu tot vei avea de bagat bani, cu care ti-ai putea ridica o astfel de casa din osb de la zero?

    Raspunde
  11. andrei 14 Jul 2015 @ 18:46

    1. in afara de faptul ca asigurarea contra incendiilor este mai scumpa (sau unele companii de kkt nici nu o fac) la o casa din lemn, in rest nu e nici o diferenta fata de una de caramida, bca, beton sau materiale de constructie de pe marte. Ard la fel in caz de Doamne fereste, nu rezista niciuna.
    Ce ma nelinisteste pe mine e panta (mica) a acoperisului si rezistenta lui la zapada (multa) depusa pe el, care va sta bine mersi pana in martie pe asa o panta mica. A calculat vreun structurist chestia asta?

    Raspunde
  12. Gigi 14 Jul 2015 @ 23:59

    1. Dimensiunile dulapilor folositi pentru pereti sunt mici.
    2. Modul in care s-a prins casa de fundatie este dubios, se pare ca cei care au construit casa se cred in Monte Carlo, unde nu exista vanturi puternice, tornade si furtuni.
    3. Imbinarile acoperisului sunt superficiale, precum si lemnul folosit este subdimensionat si aici.
    4. OSB-ul folosit drept astereala, pentru economie + rapiditate. Dar merge.
    5. Ferestrele – banuiesc ca tot din ratiuni economice ai ales un termopan cu 2 foi de geam, nu cu 3?
    6. Dimensiunea podului: daca-ti ploua in casa cum te misti pe acolo si cum repari?
    7. Panta acoperisului, cum au mai spus si altii, este mica. Iarna, zapada se infiltreaza in cea mai mica gaura posibila (topita) apoi noaptea se dilata (ingheata) si asa incep infiltratiile. Nu trebuie neaparat sa-ti picure in casa, te mai protejeaza si folia, dar o sa vezi turturi sub streasina.
    8. Te-ai gandit sa instalezi un sistem de deszapezit electric pe acoperis?
    9. Cu ce izolezi podeaua de la parter, pentru ca este la acelasi nivel cu exteriorul.

    In rest e ok, genul asta de casa o vad potrivita intr-o zona cu clima mediteraneana. La noi e mai complicat.
    Dar ramane sa vezi si tu cum o sa-ti scartie casa la vant si cand mergi prin casa.
    Succes!

    Raspunde
  13. mariana 15 Jul 2015 @ 03:12

    Cristi, sunt foarte multe de zis si nu vreau sa te descurajez. Multe avantaje vor deveni dezavantaje dar le vei observa si rezolva pe parcurs, cu alte cheltuieli, desigur.. Ia aminte insa la atentionarile lui Gigi. Subscriu. Rezum:te-ai cam pripit.

    Raspunde
  14. criserb 15 Jul 2015 @ 12:33

    @Gigi –

    1. Conform calculului realizat potrivit SREN 1995 – 1 – 1, secțiunile montanților, inter-axul acestora, precum și secțiunile tălpilor panourilor sunt verificate. Calculul este destul de laborios, și ține cont de mai multi factori, cum ar fi conformare structurala, deschiderea elementelor de structură, distanta dintre panouri, modul de descărcare a fermelor, și mai jos a planșeului pe pereții de la parter.

    2. Modalitatea de fixare a casei pe fundație se realizează prin conexpanduri și colțare, și sunt amplasate ținând cont de anumite condiții: inter-axul acestora în lungimea unui perete de lemn, intersecția de panouri, distanța minimă la care trebuie amplasat conexpandul față de capătul tălpii panoului și nu este nimic dubios în aceasta modalitate de fixare…

    3. Îmbinările fermelor sunt realizate cu placute multicui de la Mitek. Calculul este realizat cu ajutorul programului de calcul RoofCon TrussCon, care are la baza principiile de calcul prezentate în eurocoduri în ceea ce privește încărcarea, dimensionarea și verificarea atât a lemnului cât și a plăcutelor multicui. Se ține cont iarăși de mai multi factori, deschiderea fermelor, reazeme intermediare, streașina fermelor, suprapunerea tălpii superioare a fermelor pe talpa inferioara, numarul de pliuri a fermelor, fixarea acestora de panouri precum și contravântuirea lor… etc.

    4. OSB-ul folosit drept astereala, pentru economie + rapiditate. Rapiditate da, economie nu. se realizează o rigiditate a acoperișului mai bună decât în cazul utilizării scândurilor ca și astereala…

    6. Nu există pod la acest tip de șarpantă, datorita arhitecturii casei. De aceea și șarpanta este realizata cu ferme în 4 ape. Se poate interveni printre zăbrelele fermelor în caz de ceva probleme

    5. Sincer să fiu nici nu mi-am dat seama că sunt și cu 3 foi…

    7. Panta acoperisului este mica, dar de aceea exista și învelitori pentru acest tip de pantă. în acest caz s-a utilizat învelitoare de tablă fălțuită Coilprofil Click care are un anumit sistem de îmbinare care nu permite înfiltrarea apei, mai este si sistemul de scurgere a apelor, jgheaburi și burlane care nu permit formarea țurțurilor…

    8. M-am gândit, dar nu am să pun.

    9. Nu știu exact să-ți spun. De ea se ocupă cei care o să-mi facă instalațiile și mi-au cerut 12cm ca să pună acolo încălzirea în pardoseală, izolația, parchetul etc.

    Și totuși din poze cum ai ajuns tu la concluzia că structura nu este ok?

    @mariana – nu mă descurajezi, aștept cu interes ceea ce ai de spus.

    Raspunde
  15. Alina S 15 Jul 2015 @ 13:38

    Reclama sufletul comertului… Ieftin ieftin ambalat cu cuvinte mari si descrieri de firme si tehnologii de care nu prea a auzit nimeni pe piata de la noi. Sunt convinsa ca puteai realiza mult mai multe in aceeasi bani daca planificai mai riguros si discutai cu mai multi oameni din domeniu…. Geamuri cu 2 foi, camere scunde, tabla cutata :(.

    Raspunde
  16. mariana 15 Jul 2015 @ 14:16

    Iti spun fara menajamente ca va scartai zdravan aceasta structura. Dar nu conteaza. Vei avea un disconfort fonic maxim, la parter, daca nu iei masuri de rigidizare a planseului. Dar, nu-i bai. Presupun ca toate spatiile vor fi captusite cu vata minerala. Culcus perfect pentru colocatari nepoftiti. Nu glumesc! Streasina, deasemenea va gazdui tot ce vrei si ce nu vrei dar, te obisnuiesti. Ceea ce vad eu ca fiind elemente de imbinare, stabilitate, etc, sunt ca si inexistente, in conditii de vajjj. Mult prea…ai incercat sa indoi una cu mana? Mie imi par (pe langa ceea stiu eu, niste agrafe de domnisoara. De cate ori am avut ocazia, am spus ca sunt impotriva ferestrelor fixe. N-ai luat aminte. La apartamentul de la ultimul etaj, iti doreai luminozitate si apoi cautai masuri de protectie impotriva razelor. Ti-am recomandat rulourile exterioare si ai zis ca nu-ti permiti. Acum, in conditiile in care nu ai nici un copac prin preajma si inca nu ti-ai plantat macar unul, asa cum am vazut ca te-a sfatuit cineva, ce vei face? Tevaraia si cablaraia o lasi la vedere? Echipa de instalatori si electricieni sau macar un om de-al lor ar trebui sa fie de pe acum…pe traseu. Cristi, cum ti-am spus, sunt multe altele de luat in calcul. Dar… Pana in momentul acesta, lucrurile sunt inca retusabile. Nu te ambitiona. In faza aceasta chiar iti poti lua linistit o pauza. Meriti. Te vei gandi apoi, detasat la pasii urmatori. Calm!

    Raspunde
  17. Gigi 15 Jul 2015 @ 14:22

    Am trecut si eu prin experienta ta, de mai multe ori, si stiu ce probleme am avut de-a lungul timpului. Ce zici tu (sau prietenii tai) nu schimba cu nimic datele problemei, eu am vorbit strict din experienta.
    Nu cred ca era dezavantajos sa mergi pe o structura mai solida, dar iti dai seama ca vorbim de alte costuri.
    Ai idee ce temeperaturi se ating vara intr-un eventual pod sau in cazul tau, mai rau, probabil direct pe tavanul camerelor de sus? +50C – 60C.
    Iti recomand instalarea unor ventilatoare cu timer, intr-o parte a casei sa bagi aer, in celalalta sa scoti aerul, cam cum este intr-o carcasa de computer. Asta daca exista o perna de aer pe toata suprafata casei, nu stiu cum va fi in cazul tau.
    Toti banii pe care-i “economisesti” iarna o sa-i dai vara pentru AC.
    Asta daca nu renunti sa mai folosesti camerele de sus si va mutati jos.
    Nici eu nu m-am gandit sa pun tamplarie cu 3 foi dar dupa 3 ani am aruncat toata tamplaria veche si am inlocuit cu VEKA, nu se compara. Dar costurile sunt 3X.

    Nu am zis ca structura nu este ok. Este superba si chiar imi place. In America de Nord, tarile nordice, etc. se folosesc de zeci de ani sistemele respective. Doar ca pe mine personal nu ma satisfac dimensiunile lemnului folosit (chiar daca teoretic da bine pe foaie) + solutiile minimaliste aprobate de tine si pe care le promovezi. Sunt oameni care nu stiu despre ce este vorba si iti iau sfaturile ca atare si poate copiaza greselile tale. Pentru o casa entry level, de vacanta, este acceptabil.

    Succes.

    Raspunde
  18. Ovidiu 15 Jul 2015 @ 14:26

    @Gigi – In zona mediteraneeana :) Acolo cele mai multe case sunt din piatra, dragul meu. Cele mai multe case de lemn le gasesti in zona nordica, vezi Finlanda, Norvegia, Canada…
    @Alina S – Daca in Romania ar fi mai raspandite casele de lemn bine facute, mai multa lume ar fi auzit de aceste tehnologii. Din pacate, lumea stie de scoabe, scanduri… ce placute multicui, conexpanduri, cuie ancora sau osb? :)

    Raspunde
  19. Marius 15 Jul 2015 @ 16:59

    @Silviu Popa – vad ca ma cunosti foarte bine. Deja mi-ai facut planuri pe termen lung. Multumesc.

    Nu e vorba de bucuria ca iti ramane o structura goala, ci ca nu se va intinde focul atat de usor si de repede. A fost unul din motive ca sa optez pentru un acoperis tip terasa circulabila. La multe case care ard, combustibilul principal este structura de lemn a acoperisului.

    Raspunde
  20. criserb 16 Jul 2015 @ 01:10

    @Alina S – “nu a auzit nimeni pe piața de la noi” pentru că noi am fost, și suntem, obișnuiți numai cu casele pe structură de cărămidă/beton sau am văzut case de lemn făcut de tot felul de meșteri populari, cu drujba, direct pe șantier.

    Nu am auzit, pentru că aceste case nu sunt mai ieftine așa cum ne-am aștepta, prețul este la fel cu cel al unei casei pe structură de beton, și na, atunci omul nu prea vrea să dea banii ăștia pe ceva cu care nu a fost învățat.

    @mariana – Pe ce te bazezi când spui că va scârțâi, chiar sunt curios.

    Am fost și eu în multe case de lemn, care așa cum spui tu scârțâie, dar ele erau făcute “după ureche”, nu de unii care fac asta la nivel european.

    Înainte să mă apuc, am fost, am văzut case făcute de ei, am vorbit cu beneficiarii și în urma discuțiilor am luat decizia asta, de a lucra cu cei de la EcoKit. Îți spun clar că eu am căutat pe cineva să-mi facă o casă de lemn pentru că așa am vrut. Nu am vrut betoane, este un alt sentiment când stai într-o astfel de casă.

    Te invit la mine, chiar acum, când casa nu este izolată cu nimic, doar OSB și să-mi spui tu dacă scârțâie sau nu. Te invit și în viitor, și vedem, dacă scârțâie revin pe blog și menționez asta.

    “Disconfort fonic” o să fie minim, tavanul o să fie izolat cu vată bazaltică (nu minerală) de 20cm.

    “Ceea ce vad eu ca fiind elemente de imbinare, stabilitate, etc, sunt ca si inexistente, in conditii de vajjj.” cum ai ajuns la concluzia asta, din niște poze?

    Ți-am ascutat sfatul cu rulourile exterioare, am deja de vreo 3 ani…

    M-ați înnebunit cu copacii :) când voiai să-l pun? Acum, vara, în condițiile în care am curtea plină de materiale? Am să pun, dar după ce golesc curtea și aranjez terenul, adică în toamnă, atunci când am înțeles eu (că nu mă pricep) că se plantează copacii.

    Țevăraia și cablurile o să fie sub rigips, am să pun structură de rigips peste tot și sub ea am loc pentru astea.

    @Gigi – sunt curios ce înseamnă “am trecut prin experiența ta”, cine ți-a făcut casa, ce tehnologie au folosit?

    Nu înțeleg de ce trebuia să fac o structură mai solidă când calculele mi-au dat structura pe care o am. Nu le-am făcut eu, sunt clacule făcute de niște programe care fac asta și eu le-am respectat. De trebuie “să bag” mai mult?

    Am pod, chiar dacă este nelocuibil. Tavanul camerei de la etaj nu este direct acoperișul. În Acoperiș o să fie izolație de 30 cm, tot vată bazaltică.

    Până să pui Veka ce aveai?

    Să ne înțelegem, eu nu promovez nimic. Povestesc experienta realizării unei case, în cazul meu de lemn, nu recomand nimănui nimic. Descriu prin ceea ce trec în fiecare zi, poate mai sunt persoane care vor să-și facă o casă. Am povestit de la cumpărarea terenului, de la avize și alte acte și am să povestesc până la final. Dacă este ceva greșit… nu este ca și cum promovez greșeala, povestesc experienta mea. Încerc să-i ajut pe cei care au nevoie, măcar să aibă un punct de plecare.

    Eu am căutat foarte mult informațiile astea pe net și greu le-am mai găsit, pe unele chiar deloc, dar răsfirate pe zeci de siteuri. Așa o să fie toată experiența într-un singur loc, frumos, cronologic, cu bune și rele.

    Raspunde
  21. vali 16 Jul 2015 @ 08:53

    După ce am făcut instalați electrice în cel puțin 20 de case de lemn pot sa spun ca prefer o casa de lemn în locul uneia clasice (soția din păcate nu).
    Iarna e mult mai călduroasă, iar dacă e făcută bine pierderile de căldură sunt mult mai mici decât în cazul uneia clasice.

    Raspunde
  22. criserb 16 Jul 2015 @ 10:14

    @vali – ăsta a fost principalul motiv pentru care am ales și eu o casă pe structură de lemn.

    Raspunde
  23. mariana 16 Jul 2015 @ 16:14

    Pentru mine este foarte satisfacator raspunsul tau fiindca sincer imi doresc sa nu ai nici un inconvenient.Eu intr-o casa de lemn facuta dupa ureche, nu am intrat ci vorbesc despre casa noastra care este intr-adevar facuta dupa ureche, pare mult mai solida decat a voastra, nu-i numai din lemnn dar…scartie ca :))) vrea ea sa scartaie, dar nu ma deranjeaza. Daca spui ca la tine, pentru ca….n-o sa scartie, nu pot decat sa ma bucur. Cristi, “lemnul lucreaza” nu este o vorba in vant si cred ca ai auzit-o. Am spus ceea ce am spus despre bridele acelea, sau cum se numesc, facand comparatie cu ce am vazut ca s-a folosit la noi si doar dintr-o buna intentie,, nu-i “rautacism” cum am vazut ca a catalogat cineva. Copaci :)))) ai si tu dreptate dar…incercai cu niste salcii, ceva nepretentios si care se dezvolta repede. AH, NU RIGIPS pentru placat peretii. Oh, sunt atatea de spus si…timpul. zboara.. Nu te-ai suparat pe mine, asta inteleg. Doamne ajuta!

    Raspunde
  24. criserb 16 Jul 2015 @ 17:02

    @mariana – Nu m-am supărat, discutăm, nu are rost să ne supărăm unul pe altul.

    Și dacă nu pun rigips, ce pun pe perete? Nu-mi spune lambriu, că un vreau :P

    Raspunde
  25. mariana 17 Jul 2015 @ 00:00

    @criserb – Pune rigips combinat cu lemn. Sa nu ai rigips, imbinat cu rigips. Daca pui si lemn, in mod ingenios, va fi si decorativ si vei evita si neplacertile produse de rigips., gen crapaturi in mod deosebit la imbinari. Suprafetele placate cu rigips sa nu depaseasca dimensiunile unei placi.

    Raspunde
  26. Nicu 19 Jul 2015 @ 11:33

    @Cristi …. Gura lumii …. Lasa lumea sa vorbeasca ! Am fost in aprilie la Firenze si am vazut niste case din lemn super , cand il intreb pe proprietar cat la costat “Pai aproximativ 10.000 cu tot cu transport si montaj.” Dubios raspuns , dar de unde sunt ? “DIN ROMANIA” !
    Asa ca dai inainte . Crede-ma ca omu’ ala putea sa-si faca o casa (economic vorbind) de la 0 din ce materiale vroia si cu ce finisaje avea chef dar a preferat 2 case din lemn din romania .

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)