Sari la conținut

Am făcut o alee de dale

Acum vreo două săptămâni vă spuneam că am scos grădina și mi-am montat un solar. Dar cum solarul este ceva mai mic decât grădina ce-o aveam în trecut, am rămas cu un spațiu neamenajat în fața solarului și am zis să fac o mică zonă cu dale. Să-mi fie ușor și când intru în solar și probabil să pun niște ghivece mari cu flori pe acolo. Asta încă mai vedem.

Aleea pe care urma să o aduc la alt standard de calitate este zona aceasta, din fața solarului.

Cum dale eu am mai pus, știam cam despre ce este vorba, doar că de data asta nu am respectat chiar toți pașii, având în vedere că-i o alee mică, fără un trafic prea mare.

Am început cu pusul bordurilor pe zonele laterale, pentru că întotdeauna dalele trebuie să se termine cu ceva solid. În cazul de față borduri pe laterale, gard și alee în celelalte părți.

Operațiunea asta a durat aproape o zi întreagă și mai dura mult și bine dacă nu veneau vecinii mei minunați să mă ajute la montajul bordurilor. În mod normal astea trebuie montate pe un pat de ciment, dar de data asta n-am pus (v-am explicat de mai sus de ce). Am pus bordurile și le-am fixat cu pământ pe ambele părți. Bătut frumos, cât de cât.

Apoi l-am lăsat așa și weekendul trecut, cu ajutorul socrului m-am apucat de întinsul dalelor.

Pentru asta am pregătit terenul, am întins un strat de nisip de 3-4cm pe care apoi l-am bătut bine cu un mai. În mod normal se pune piatră vreo 10cm, care se bate, apoi 3-4cm de nisip. Am trecut și peste această etapă. Am pus doar nisip pe care l-am bătut bine.

După ce l-am bătut, am mai pus încă un strat subțire de nisip, peste care am întins dalele.

Cea mai grea parte a fost la final. Este vorba despre tăiatul dalelor pentru margini, acolo unde nu mai poți pune o dală întreagă. N-am poze de la această operațiune, era prea mult praf. Singura poză este asta cu mine, după ce am tăiat toate dalele.

La final avem aleea de mai jos. Mult mai bine decât era înainte, mai curat, mai ușor de întreținut.

Am mai completat cu pietriș pe unde era cazul iar printre dale am pus un sac de nisip fin.

Și astfel cu această alee aproape că mi-am terminat dalele pe care le-am luat în plus acum 4 ani. Se pare că-s fix 4 ani de când am pus cealaltă zonă de dale (o vedeți mai jos).

Și atunci am calculat aproape bine, și am cumpărat doar 1 palet de dale în plus :)

Operațiunea asta cu dalele nu-i tocmai ușoară, în sensul că-i obositor. E greu de scos pământul și pregătit terenul, în rest lucrurile merge brici. Cu o ghilotină pentru dale ar merge mult mai bine și mai curat, dar din asta n-am. Mă gândesc că nici voi și dacă aveți o zonă mică de acoperit cu dale nu merită să investiți în ea. Vă luați doar un disc de tăiat beton pentru flex și aia e, faceți niște praf.

Și așa-i când stai la casă, îți tot vin idei, tot trebuie să îmbunătățești ceva.

Dacă sunt întrebări sau neclarități lăsați o întrebare în comentarii și vă ajut dacă pot, zic că la treaba asta deja am experientă. :)

 

 

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)