Sari la conținut

În minivacanță am pus dale, să-i fac “autostradă” lu’ fii-miu

Săptămâna trecută au fost ai mei pe la mine și cum tata nu poate să stea degeaba i-am povestit că aș vrea să lățesc trotuarele din jurul casei, să aibă fii-miu mai mult loc cu bicicleta/trotineta/motocicleta sau cu ce se mai dă el pe acolo.

I-am zis lui tata, așa, ca un plan de viitor, dar el a luat totul în serios și a doua zi s-a pus pe treabă. A luat dale, le-a adus cu ajutorul lui Cătălin (merci mult man!) și s-a apucat de treabă.

A început cu platforma de la gunoi, unde aveam un OSB destul de obosit. Deh, au trecut deja 2 ani de când este acolo.

A terminat el zona aia și n-am dat prea mare importanță calității lucrării, pentru că zona aia nu mă interesa prea mult, nu conta dacă e perfect dreaptă sau nu.

Apoi a urmat “lățirea trotuarelor”, chestie pe care tot tata a început-o, dar cu care eu nu prea am fost încântat. Era ok, nu zic că nu era, dar mai era de lucru până la felul în care mi-o doream eu.

Și pentru că am zis că nu-i bine, am fost nevoit să mă apuc eu de lucrare. Am început și eu pe aceeași latură pe care a început tata doar că n-am continuat, am început din partea opusă. Să vedem dacă e mai bună metoda mea, așa ochiometric.

Înainte de a mă apuca, m-am documentat puțin pe net și am găsit metoda asta de montat, metodă ce mi s-a părut mie cel mai ok, sau cel mai aproape de nevoia mea.

Am pus două dale cam la 4m distanță una de alta, apoi cu un lemn mi-am marcat zona unde aveam să pun un strat de nisip.

Am pus nisip, iar ulterior am îndreptat totul cu o bucată de lemn, bucată ce mi-am facut-o de adâncimea pavelei.

Nu-i poza foarte clară, dar este singura în care se vede mai bine ce dispozitiv am construit pentru a îndrepta nisipul așa cum doream.

Mai îndreptam puțin, mai puneam câteva dale.

Eram mulțumit :)

Tata și-a dat singur seama că am făcut treabă mai bună ca el, și cu durere în suflet a scos cu mânuța lui dalele montate de el în prima parte a zilei.

Lăsându-mi teren liber am terminat în prima seară latura din spate a casei.

Vă dați seama că n-am putut să fac totul singur, fii-miu a ținut morțiș să-mi dea o mână de ajutor :)

Pentru că era deja noapte, poza de final a fost făcută a doua zi, de dimineață.

Timpul de lucru, pentru o latură de aproximativ 11m a fost 3-4 ore.

A doua zi am continuat operațiunea și pe latura estică a casei, cu aceeași metodă.

Cea mai complicată chestie, din punctul meu de vedere, a fost tăierea dalei de final. Am preferat să încep cu bucăți întregi, în capete, și să mă închid pe mijloc, să fie mai puțin vizibilă dala mai mică.

Tăierea am realizat-o cu flexul. Am marcat dala de jur-împrejur și am tăiat cu flexul pe ambele părți. Am un flex mic, nu-mi permitea tăierea dintr-o singură mișcare.

Nu zic că a mers greu, doar că nu prea mă simt confortabil cu flexul în mână, consider că este una din cele mai periculoase unelte. Plus praful, nu vă dati seama cât praf poate să iasă de la tăierea unei dale.

La finalul a două zile de muncă (câte 4 ore pe zi, seara, că era mai răcoare) aveam așa:

Fii-miu e mulțumit, până la urmă ăsta a fost și scopul lucrării.

Și eu sunt mulțumit, pentru că acum, când trotuarul este mai lat, găsesc tot mai puțin nisip și pietriș pe trotuar, deci am mai puțin de măturat în fiecare zi :)

A fost o lucrare mișto, făcută împreună cu tata, fără experiență din partea niciunuia. E mișto să lucrezi cu tata, chiar dacă avem idei diferite, el este mai “pe repede înainte” eu mai încetuc, “măsor de 10 ori și tai o singură dată”.

Sunt perfect conștient că lucrarea nu o să arate ca cum în timp. Sunt perfect conștient că baza dalelor nu este ok, și că dalele o să se lase în timp. Sper însă să reziste cât mai mult așa, iar când se lasă, le scot și le pun din nou. Poate atunci o să le pun mai corect, însă pentru moment e bine.

Costuri? Aproximativ 250 lei pentru 22m liniari (lățime 30cm) și platforma pentru tomberon de 180×180.

Dificultate? Redusă (spun eu).

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
8 comentarii
 1. Tibi 16 Aug 2017 @ 13:05

  Fain.Era necesar să ai ajutor din partea copilului :) Este bine că îi curios.

  Raspunde
 2. Gabi 16 Aug 2017 @ 13:59

  Stai tu linistit, ca se lasa dalele si daca sunt puse de meseriasi. Iar chestia asta se vede mai ales daca ai avut in cap gargauni cu dale vintage/rustic, ca asa da mai bine in designul curtii… Stiu eu un caz :)))

  Raspunde
 3. Munteanvali 16 Aug 2017 @ 14:03

  Nici nu conteaza prea mult Cum a ieșit lucrarea (oricând se poate reface),contează ca ai avut ocazia sa lucrezi cu tatăl tău. Mulți dintre noi nu se mai pot bucura de acel lucru.

  Raspunde
 4. criserb 16 Aug 2017 @ 14:17

  @Tibi – nu pot să fac nimic fără el, vrea să mă ajute la orice. Ba chiar vrea orice sculă din magazie. Mă amuză maxim când îmi spune “tată, dă-mi toporul” :)

  @Gabi – și atunci nu mai bine se lasă puse de tine, decât de meseriași? Măcar n-ai dat banii de pomană.

  @Munteanvali – trist comentariul tău, dar atât de adevărat…

  Raspunde
 5. Haivas 16 Aug 2017 @ 16:41

  @Gabi – Dacă le pui pe pat de ciment, nu prea se mai lasă.

  Raspunde
 6. criserb 17 Aug 2017 @ 09:54

  @Haivas – din ce înțeleg lucrarea i-au făcut-o meseriașii, deci… probabil că au pus.

  Raspunde
 7. Iulian 18 Aug 2017 @ 09:30

  @Munteanvali – Damn ninjas cutting onions …

  Raspunde
 8. Tibi 18 Aug 2017 @ 21:16

  Este perfect fiindcă la fel procedez și eu cu copiii atît timp cît nu există risc mare de răni.
  Oricum îi supraveghez cînd folosesc o unealtă nouă(ciocan, bonfaier etc.) să văd cum o manevrează.
  Acum cîțiva ani eram la cineva și avea un aparat de sudat.Nu știa de ce nu îi funcționa fiindcă avea tensiune la priză, era conectat la priză.Pînă cînd a găsit cablul tăiat de nepotul lui :(
  Cei mici sînt atît de curioși că de multe ori rămîn uimit ce folosesc și unde anume :)
  Spor la joacă, pardon, muncă!

  Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)