Sari la conținut

Am trecut cu bine de vaccinul de 2 luni, Hexacima

Acum vreo două zile am fost să îi facem primul vaccin puștiului. Acum că au trecut mai bine de 48 de ore vă spun că am trecut cu bine, fără febră și alte complicații.

vaccin-hexacima

Primul vaccin pe care l-am facut s-a numit Hexacima și este un vaccin (adsorbit) împotriva difteriei, tetanosului, pertussisului (acelular, componente), hepatitei B (rADN), poliomielitei (inactivat) şi Haemophilus influenzae tip b conjugat.

Vaccinul se face în picior și se pare că este destul de dureros. Fi-miu s-a speriat din momentul în care a fost ținut, pentru că trebuie ținut destul de fix. Când doctorița i-a băgat acul în picior, deja plângea.

După ce a terminat doctorița cu vaccinul a mai plâns puțin apoi a adormit :)

alex-dupa-hexacima

În perioada imediat următoare nu a făcut febră sau alte complicații, dar îl durea zona la atingere. În rest a fost puțin mai agitat față de zilele trecute, dar nu aș putea să vă spun dacă a avut sau nu legătură cu vaccinul.

Scriu acest post pentru alții care vor trece prin experiență asta, nu pentru a vă convinge sau nu să vă vaccinați copilul. Fiecare face ce consideră, e plin netul de materiale din care vă puteți documenta ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
25 comentarii
  1. Vali 11 Mar 2015 @ 12:26

    Bebe nostru are 6 luni acum deci doar ce am facut din nou acest vaccin. La 2 luni a fost cum ai precizat și tu.. când încerca să miște piciorul și începea să plângă. Acum nu a avut nici o reacție adversă.. poate a depins de modul în care a fost administrat.. să vă faceți mari!

    Raspunde
  2. criserb 11 Mar 2015 @ 12:29

    @Vali – și până la 6 luni bănuiesc că ai mai avut de făcut unul, cel de la 4 luni. La ăla cum a reacționat? Tot intramuscular este și ăla?

    Raspunde
  3. alexandra 11 Mar 2015 @ 12:44

    Daca vorbesti de rotarix, se administreaza oral si cica are si gust bun. Chiar n ai nicio reactie adversa. Insa e din schema optionala, nu obligatorie. Obligatorii sunt cele de 3 6 si 12 luni

    Raspunde
  4. Simona 11 Mar 2015 @ 13:11

    Si noi am facut si cel de doua luni si cel de 4 fara nicio reactie adversa. Dupa vaccin nu se face baita in seara respectiva; daca locul se inroseste sau se umfla se pune o felie de lamaie rece de la frigider. Intr-adevar a fost mai agitat, mai marait dupa fiecare vaccin, dar e normal spun eu avand in vedere ca ii doare totusi locul, e mai sensibil dupa. Sanatate multa!

    Raspunde
  5. Vali 11 Mar 2015 @ 13:17

    Tot intramuscular este. Numai ca am schimbat piciorul :) nici la cel de 4 luni nu a avut reacții adverse. Dupa fiecare vaccinare am aplicat compresa rece.

    Raspunde
  6. Oana 11 Mar 2015 @ 14:20

    Al meu are 1 an si 7 luni. Pana acum am facut toate vaccinurile obligatorii si unul optional (pentru otita, pneumonie si meningita). As fi facut si optionalul pentru rotavirus, dar avea colici in perioada aia si nu ne-a dat voie pediatrul – a zis ca din cauza ca el are deja dureri de burtica nu ne-am putea da seama daca face reactie advesa sau e colica.
    Noi am ales sa facem si optionale in primul rand pentru ca il ducem la cresa si am vrut sa fie protejat (daca are vaccin nu inseamna ca sigur nu mai poate fi infectat cu virusul niciodata, dar va face o versiune mai usoara a infectiei/bolii).
    In unele crese sunt si copii nevaccinati (din pacate) si pot sa aduca versiuni salbatice de virus din cauza lipsei de vaccin. Noua nu ne-au primit la cresa copilul pana nu am adus dovada vaccinarii, si ne-au reamint asta de fiecare data cand copilul se apropia de varsa urmatorului vaccin.

    In legatura cu vacinul stiu ca cele care se fac in mai multe etape (cum e si cel pe care tocmai l-ati facut voi) trebuie sa fie din aceeasi gama (adica produs de acceasi firma). Vorbeste cu pediatrul despre asta.

    Reactii adverse nu am avut nici noi la 2 luni, dar la 4, 6 si optional da. La vaccinul de 1 an in schimb nu a mai avut. Probabil depinde de organismul fiecaruia.

    PS: Stiu ca acum a trecut, dar pentru durerea de la piciorus ii poti pune compresa cu rivanol. Nu plasture din farmacie. O compresa sterila (impachetata sa se adapteze la dimensiunea copilului :) ) imbibata bine in rivanol si o lipesti cu leucoplast. O lasi juma de ora-o ora si o scoti. Faci asta de 3 ori pe zi. De lamaie rece am auzit si eu, dar pediatrul ne-a zis ca ar putea sa ii irite pielea, asa ca am ales variata mai safe.
    Agitatia vine de la faptul ca la fiecare vaccin ii aduci anumite lucruri straine in corp, iar sistemul lui imunitar invata sa lupte cu ele (pentru cand ar avea nevoie in viitor). Tot asta e si motivul pentru care nu ai voie sa il scoti din casa in ziua imediat urmatoare a vaccinului (sa nu il expui in plus).

    Raspunde
  7. criserb 11 Mar 2015 @ 15:19

    @alexandra – eu vorbesc de Hexacima, nu am ajuns încă la vârsta la care se face Rotarix-ul.

    @Vali – merci, acum am înțeles.

    @Oana – opționalul pentru otita, pneumonie și meningită o să i-l facem și noi. Este singurul la care ne-am gândit și noi să i-l facem în plus față de ceea ce este obligatoriu.

    Merci de sfaturile cu rivanolul. La noi i-a pus doctoriță un plasture și nu i-am mai făcut nimic. Îl durea în ziua vaccinului când îi puneam mâna în zonă, a doua zi nu a mai avut nimic.

    Raspunde
  8. Mihai 11 Mar 2015 @ 17:03

    Nu exista vaccin optional sau obligatoriu… TOATE sunt optionale.

    Raspunde
  9. Dragos 11 Mar 2015 @ 18:27

    Oana, urmatoarea fraza este priceless:

    “In unele crese sunt si copii nevaccinati (din pacate) si pot sa aduca versiuni salbatice de virus din cauza lipsei de vaccin.”

    Versiune salbatica a unui virus? Adica aia vaccinati fac versiuni domestice, mai cuminti putin? Si daca nu faci vaccin, virusul se salbaticeste in tine? Si daca-l lasi sa se salbaticeasca in tine, il ataca si pe ala vaccinat ce avea antivirus facut doar pentru virusi nesalbaticiti. =))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Cu afirmatii din astea ai putea intra foarte usor in Cartea Recordurilor.

    Raspunde
  10. Raul 11 Mar 2015 @ 21:07

    @Dragos: mie imi plac mamicile si taticii care vorbec gen: “i am facut baita”. stii, la copil nu faci baie, faci baita..

    Raspunde
  11. mia 12 Mar 2015 @ 09:21

    Ce BB frumos…..!

    Raspunde
  12. Cri 12 Mar 2015 @ 10:14

    @alexandra – Asa cum spunea si Mihai, vaccinurile la noi in Romania sunt inca si din fericire TOATE optionale, nu obligatorii. Poate nu intelegeti cuvintele astea doua corect, pentru ca inca foarte multi medici vorbesc in acesti termeni de indobitocire a omului de rand, insa schema nationala RECOMANDATA de vaccinare este dpv legal si al adevarului exprimat RECOMANDATA de catre medici, ei fiind cei OBLIGATI sa le administreze CORECT si asta DOAR in conditiile acordului parintelui, tutorelui, etc. Intrebati orice pediatru daca exista vreun neadevar in fraza precedenta si vedeti ce va raspund. Ba mai bine, vedeti aici chiar cu ochii vostri textul legii:

    “Conform OG nr. 53/2000 privind obligativitatea raportării bolilor şi a efectuării vaccinărilor, aprobată prin Legea nr. 649/2001,

    “Art. 1 – (1) Medicii de familie, indiferent de forma de organizare a asistenţei medicale primare în cadrul sistemului public sau privat și indiferent de casa de asigurări sociale de sănătate cu care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale, au obligaţia de a asigura vaccinarea corectă a copiilor și de a raporta efectuarea acesteia direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

    (2) Schema de vaccinare recomandată pentru copii și adolescenţi este prevazută în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă şi în Programul naţional de imunizări aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii şi Familiei.”

    Din analiza acestui text de lege rezultă clar că vaccinarea nu este obligatorie, pentru că se folosește termenul „recomandată”. Pentru medicii de familie există obligația profesională să vaccineze corect și să raporteze anumite boli ca și situația vaccinărilor (se ţine un caiet unic de vaccinare pe persoană și medicul de familie face asemenea raportări), dar de aici nu rezultă nicidecum vreo obligație pentru părinţi/copii de a se supune vaccinării.”

    Am citat aici direct de pe pagina:
    https://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/05/24/cum-se-poate-refuza-vaccinarea-copiilor-baza-legala/

    Acum sper ca e ma multa lumina, iar cei ce se indoiesc… vorba mamicii acestui adorabil baietel – e plin internetul de informatii – nu neaparat pro sau contra vaccinarii, ci si PRO informare si PRO cunoastere a drepturilor cetateanului român. Pentru cei interesati de subiectul vaccinare cu “nabadai” gasesc si aici ceva informatie, cu suport stiintific (e drept ca e in engleza):

    http://adventuresinautism.blogspot.de/2007/06/no-evidence-of-any-link.html
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/01/24/catastrophic-vaccine-reactions.aspx
    http://www.vaclib.org/chapter/donnaltr.htm

    Va doresc tuturor, asa cum imi doresc si mie sa avem atata iubire pentru Cel ce ne-a daruit viata, incat sa intelegem pe deplin Onoarea de a fi fost alesi sa primim in familiile noastre aceste daruri minunate, numite copii, dar si Responsabilitatea pe care o avem apoi de a-i creste cu iubire neconditionata, spre sanatatea lor trupeasca, mentala si spirituala, ca ei sa nu uite de unde vin si in ce scop, pe acest pamant.

    Raspunde
  13. O 12 Mar 2015 @ 23:49

    @Cri – De ce in fiecare moment in care cineva povesteste cea mai banala experienta din viata unui copil, respectiv o vaccinare, trebuie sa apara cate unul care sa ii “informeze” cu articole de la Mercola (i-ai vazut vila?) care sa discute de asocierea ROR-autism (falsa, ai vazut cati bani a primit Wakefield?)
    De ce?
    Daca esti asa un parinte bun, de ce nu iti tii copilul nevaccinat si lasa-i si chiar incurajeaza-i pe ceilalti sa vaccineze. Nu de alta, dar daca nu sunt vaccinati prea multi, creste riscul sa pateasca ceva si al tau.

    Protejeaza-ti copilul – taci!

    Raspunde
  14. O 12 Mar 2015 @ 23:59

    @Dragos – De fapt are dreptate.
    Infectia se face cu wild virus, asa i se spune “virus salbatic”.
    Virusul din vaccin este o versiune mai slaba acesta fiind si motivul pentru care corpul reuseste sa il anihileze. Dar e suficient de puternic sa creeze memorie imuna.
    Pe de alta parte asta e valabil cand vorbim de virusi precum rujeola, Hexacima se face si pentru bacterii , de exemplu componenta pertussis si tetanos, precum si HiB.

    Raspunde
  15. criserb 13 Mar 2015 @ 06:45

    @O – pentru că așa-i pe net. Fiecare trebuie să-și spună părerea, e o țară liberă :)

    Cât despre linkurile lăsate… mă lasă rece, nu mă documentez despre vaccinări “de pe net” unde fiecare își dă cu părerea, sunt surse mai bune de informare, oameni care au făcut niște școli, nu mă apuc acum să-i citesc pe toți fanii Oliviei Steer.

    Raspunde
  16. CrD 20 Mar 2015 @ 00:07

    Daca ati inceput cu hexacima e indicat sa continuati cu schema de vaccinare a aceluiasi producator – in speta sanofi-pasteur. Din proprie experienta (eu am nevoie si nu-l gasesc) iti recomand sa te interesezi din timp de vaccinul de 4 luni – pentaxim. Daca il gasesti ia-l si intereseaza-te de conditiile de stocare (probabil trebuie tinut la 4-8 grade, in frigider). Merita pentru a scuti eventualele probleme ivite daca nu il gasesti cand face bebe 4 luni.

    Raspunde
  17. prunaru valentina 28 Apr 2015 @ 16:51

    Buna ziua,

    As vrea sa stiu la ce farmacie se gaseste hexacima……nu il mai au.Nici INFARIX HEXA nu se mai gaseste.Multumesc

    Raspunde
  18. criserb 28 Apr 2015 @ 17:20

    @prunaru valentina – noi nu l-am luat de la farmacie, ne-am dus la medicul de familie și îl avea. Nu am fost nevoiți să luăm nimic, este un vaccin gratuit decontat de casa de sănătate.

    Raspunde
  19. bogdan 12 Nov 2015 @ 09:50

    asa este toate sunt optionale pot fi impartite in gratuite sau cu bani

    Raspunde
  20. GEO 18 Feb 2016 @ 00:50

    Mai oameni buni, poate bebelusii nu au avut reactii adverse imediate dar pe termen lung puteti garanta ca nu vor fi? Am gasit o serie de studii pe net in care se spune clar nu vaccinarii. Cazuri concrete cu copii decedati sau ramasi infirmi sau bolnavi pe viata.

    Raspunde
  21. ECHERT SIMONA 22 Apr 2016 @ 17:31

    DE UNDE AS PUTEA SA CUMPAR VACCINUL hexacima???? MA PUTETI AJUTA ?? DE LA STAT INCA NU LE-A PRIMIT SI CINE STIE CAT MAI DUREAZA! IMI PUTETI DA CEVA INFORMATII, FARMACII SA FAC COMANDA PENTRU VACCIN??

    Raspunde
  22. ADA 9 Jun 2016 @ 17:18

    @Dragos – BINE PUNCTAT!!!!

    Raspunde
  23. Alexandra 29 Aug 2016 @ 20:54

    Ma amuza foarte tare tipologia asta pur românească a drobului de sare

    Raspunde
  24. Alina 5 Nov 2016 @ 14:22

    Buna ziua! Precizez ca am fost pentru vaccinarea copilului…ca dovada ca l am vaccinat cu hexacima si la 2 si la 4 luni…inclusiv 11 luni. Mentionez ca la acest ultim vaccin de 11 luni copilului meu i s a umflat , inrosit, intarit piciorusul la locul vaccinului…ducand la modificarea coapsei…Chiar am fost internati in spital la victor babes…dar nimeni nu are nici o explicatie….A devenit si foarte agitat in urma acestui vaccin…
    Atunci ma intreb ..de ce treb.sa le facem rau acestor copii nevinovati????

    Raspunde
  25. Mihaela Negoescu 28 Sep 2021 @ 13:37

    La 2 luni se face vaccin in amândouă picioarele? Fetița mea face 3 luni si inca nu ia venit vaccinul are ceva ca al face mai târziu?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)