Sari la conținut

Anul ăsta încerc să-mi fac singur răsadurile

Am zis că după 2 ani de grădinărit, cum “tot am prea mult timp liber” aș putea să încerc să-mi fac singur răsadurile.

M-a pus Alex în legătură cu un domn, pe facebook, ce vinde semințe și am zis că trebuie să încerc.

Nu mi-a luat foarte mult timp și am comandat următoarele semințe.

Cu siguranță am luat prea multe, mult prea multe pentru cele aproximativ 20 de fire de roșii de care am nevoie, dar dacă se prind, și totul este ok am cui să le dau. Le dau vecinilor, prietenilor și cine știe, poate ies cu ce-mi rămâne în piață :) Sau poate nu le pun pe toate anul ăsta și o mai am și la anul. Asta dacă se poate, încă nu m-am interesat.

Denumire, Origine Poze Buc Preț Mărime fruct Descriere

T=TIMPURII; ST=SEMITIMPURII, DET=CU CREȘTERE DETERMINATĂ ND=CU CREȘTERE NEDETERMINATĂ, SD= CU CREȘTERE SEMIEDETERMINATĂ

Cherry Swettie – SUA   50 buc 5  20-35g  DINTRE CELE MAI DULCI ROȘII DIN ,AVAND 10-12% ZAHĂR,CEEACE ASIGURA O CONSERVARE FOARTE BUNĂ, FĂRA ADAOSURI CHIMICE.SOI MAMĂ A CELEBRULUI SWEET MILLION F1,FORMEAZĂ NUMEROȘI CIORCHINI DE 15-20 TOMATE, ROȘU-APRINS.PLANTE FOARTE PRODUCTIVE ÎN GRĂDINĂ ȘI IN SOLAR.PLANTE FOARTE VIGUROASE,CU MULȚI LĂSTARI,CE DEPĂȘESC 5 METRII IN SOLAR.TIMPURII.ND
Mărunte de Buzău   60 buc 5  50-120g  SOI ROMANESC,VECHI,TRADITIONAL ,CU GUST EXTRAORDINAR DE ROSIE ,DULCE-ACID, IN GENUL CHERRY,MĂRUNTE,IN MEDIE,60- 80 GR,DAR MULTE PE CIORCHINE ,PULPA FERMĂ, PLANTE MARI, VIGUROASE,DIN PREFERATELE MELE CA GUST.TIMURII,ND.
Ideal – Bulgaria   100 buc 5  150-250g  SOI IN SPECIAL DE GRADINĂ,FOARTE POPULAR IN BULGARIA, GUST EXCELENT,CLASIC, DULCE-ACRIȘOR,POTRIVIT DE CONSUMAT IN STARE CRUDA, PULPA FERMĂ,NU SE BATE UȘOR, DAR TOTODATĂ FRAGEDĂ,CULOARE ROȘU-APRINS, ND.ST.
Inimă de bou roșie – Timișoara   50 buc 5  200-700g  VECHI SOI TRADIȚIONAL ROMÂNESC,CLASIC, CU FRUCTE DE CULOARE ROȘIE APRINSĂ, CU PUȚINE SEMINȚE, FOARTE CĂRNOASE ȘI FOARTE GUSTOASE, INTENS AROMATE ȘI DULCI,SLAB ACIDE,INTRE PUȚINELE SOIURI HEIRLOOM ROMÂNEȘTI. ND.,ST.
Castraveți Kala F1 – Agrotop Bulgaria   120 buc 5  10-12cm  CEL MAI IEFTIN HIBRID TIP CORNIȘON CU PRODUCȚIE FOARTE MARE,60-80 TONE/HA .PLANTE VIGUROASE CU FLORI PREDOMINANT FEMELE, TIMPURIU,VEGETAȚIE 45 ZILE,FRUCTE CROCANTE, FINE,DREPTE, CILINDRICE, CU SPINI RARI,FOARTE POTRIVITE PT CONSERVARE.DE GRĂDINĂ ȘI SOLAR. REZISTENT LA FĂINARE ȘI MANA CASTRAVEȚILOR.
Castraveți Chinese Slangen – Germania   40 buc 8  15-40cm  SOI LUNG, NEAMAR,TIMPURIU,SPECIAL DE SALATĂ,DULCE,AROMAT,CU PULPĂ CROCANTĂ,SEMINȚE PUȚINE ,CAMERA SEMINȚELOR MICĂ, CULOARE VERDE INCHIS,ȚEPI RARI. FRUCTELE NU SE INGROAȘĂ DECAT 4-5CM, LA 3O CM LUNGIME.AJUNGE PANA LA 50 CM.SE CULTIVA IN GRĂDINĂ ȘI SOLAR FIIND FOARTE PRODUCTIV.SE POATE ȘI CONSERVA.
EU ÎL VOI CULTIVA MEREU…
Ardei Banana Sweet   70 buc 5 Produce ardei lungi de 12-15cm, galbeni, care se transforma in rosu aprins atunci cand sunt perfect copti. Fructul este alungit, ascutit si cu peretii grosi. Ardeiul este foarte dulce chiar si atunci cand este foarte copt. Este delicios in salate, umplut cu branza sau prajit. Germineaza in 7-21 de zile si este gata de cules dupa 75 de zile.
Ardei iute hungarian galben hot Wax – Ungaria   10 buc 1  PLANTA VIGUROASA PESTE 60 CM,CE PRODUCE MULTE FRUCTE LUNGI,CONICE, MEDIU IUTI,VERZI DESCHIS INITIAL,LA MATURITATE GALBENE LUCIOASE,CU PULPĂ GROASĂ,SE POATE CULTIVA IN GRADINA ,SOLAR SI IN GHIVECI.MULT FOLOSIT IN BUCĂTĂRIE.
Pătrunjel frunze plain leved   5 gr 5  SOI PROFESIONAL, DE LA LEBEN-ITALIA,FOARTE PARFUMAT,CE PRODUCE PLANTE ÎNALTE CU FRUNZE MARI.
Salată creață batavia – Italia   3 gr 5
Mărar 6 gr 5  Mărar românesc
Busuioc verde – Italia 3 gr 5  PLANTĂ VIGUROASĂ,CU FRUNZE INTENS PARFUMATE,UȘOR DE CULTIVAT,ÎN GRĂDINĂ ,DAR ȘI ÎN GHIVECE.
Cimbru 1 gr 5
Dovlecel 2 metrii – India   2 buc 1  2-3m – 10kg  LAGENARIA SAU SNAKE GOURD ,FORMEAZĂ PLANTE SPECTACULOASE,CU MULȚI LĂSTARI,DOVLECEII SUNT DELICIOSI PANA LA 80 CM, GUSTOSI SI FRAGEZI PANA ATING 1,5 M ,PRODUC PANA LA ÎNGHEȚ.
Dovlecel verde Chiaro D’Italia   10 buc 1  0.7-2kg  SOI FOARTE TIMPURIU TIP TUFA,VEGETATIE 40-50 ZILE,CULOARE ĂLB-VERNIL ,FRAGED SI GUSTOS,FOARTE PRODUCTIV
532 66

Le-am pus aici, mai mult pentru mine, să țin minte la anul ce am pus și să văd ce mi-a plăcut, din ce am pus și ce nu. Să vedem, toate au un început. Cât de greu poate să fie?

Am de gând să fac răsadurile în casă, le pun lângă un geam mare, plasat spre sud, deci lumină am destulă. Căldură am vreo 24°C, sper că e ok, încă nu știu, am să studiez. Oricum, asta am, asta le pot da. Cică umiditatea mi-ar trebui ceva mai mare, dar mă gândesc să iau niște minisere și așa umiditatea o să fie ceva mai mare. Să vedem, sunt la început și chiar nu mă pricep.

Orice sfat este binevenit.

Momentan am dat de articolul ăsta și de ăsta și cred că de aici am să încep.

P.S. Notițele din tabel sunt așa cum le-am primit și eu, nu le șterg că cine știe la ce-s bune.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
14 comentarii
  1. Stefan 6 Feb 2018 @ 13:11

    Salut. Foarte faina ideea. Ne poti spune si de unde le-ai cumparat? Multumesc.

    Raspunde
  2. criserb 6 Feb 2018 @ 14:10

    @Stefan – Salut. Ți-am dat mail, vezi acolo. Zi faină!

    Raspunde
  3. Cristian 7 Feb 2018 @ 11:26

    Salut. Eu si prietenul nostru comun Iurie ne inspiram de aici https://www.youtube.com/watch?v=5Tq8kkCUCmw

    Anul asta suntem pregatiti sa facem rasaduri :) Avem multe feluri de rosii, ardei grasi, ardei iuti, verdeturi si salate. Plus de asta pregatesc un sistem de irigat cu picatura, controlat prin raspberry pi :)

    Raspunde
  4. Alex 8 Feb 2018 @ 14:40
    Raspunde
  5. criserb 8 Feb 2018 @ 14:57

    @Cristian – eu nici nu mai știu de unde mă inspir, de peste tot, și îi mai întreb și pe cei care au mai făcut până acum. Mi-am dat seama că pe net unele chestii sunt prea pentru profesioniști :)

    @Alex – nu mă prind cu ce-s mai bune astea ca cele pe care am de gând să le iau de la dedeman sau ceva asemănător. Îmi explici? :P

    Raspunde
  6. Alex 8 Feb 2018 @ 15:52

    @criserb – Sunt root trainers..:) radacina creste dreapta, nu se formeaza acel somoig de radacini ca in cazul unui ghiveci normal, astfel planta se dezvolta mult mai repede si are o radacina mult mai puternica. Este o diferenta mare de pret intradevar. Le-am vazut folosite aici: https://www.youtube.com/user/mrintegralpermanence

    Raspunde
  7. cerasela 11 Feb 2018 @ 12:49

    buna , imi spui si mie te rog de unde ai cumparat semintele . Multumesc

    Raspunde
  8. criserb 12 Feb 2018 @ 15:58

    @Alex – merci fain. E foarte mare diferența de preț când vorbim de câteva sute :(

    @cerasela – ți-am dat mail.

    Raspunde
  9. Anduu 15 Feb 2018 @ 13:31

    Salut, m-ar interesa si pe mine locul din care ai luat semintele, daca nu este prea mare deranjul. Also, abia astept sa vad cum iti ies :)

    Raspunde
  10. criserb 15 Feb 2018 @ 13:33

    @Anduu – uite aici https://www.facebook.com/florin.vilciu.7

    Și eu sper să-mi iasă, că na, ocupă și ceva loc :P

    Raspunde
  11. Mad 21 Feb 2018 @ 00:08

    Pe FB este un grup Seminte libere unde se daruiesc seminte. Nu trebuie sa dai nimic la schimb. De mai multe ori pe an, in diferite locatii, vin initiatorii grupului cu seminte de dat. Pur si simplu te duci si iei. Omeneste ar fi ca anul urmator sa le trimiti niste seminte din ce ti-a rasarit. Mai este si Banca de seminte si Statiunea de cercetare Buzau( sunt si alte statiuni). Avantajele ar fii ca sunt soiuri romanesti vechi.

    Raspunde
  12. a555a 22 Feb 2018 @ 20:13
    Raspunde
  13. criserb 23 Feb 2018 @ 13:49

    @a555a – chiar îmi propusesem, să vedem acum cum stau cu timpul, dar sper să pot încerca.

    Raspunde
  14. Cristian 24 Feb 2018 @ 19:52

    Cum merge treaba? Eu am u inceput de mucegai alb la ardei (care nu au iesit inca). imi pare putin rau ca nu le-am pus scortisoara de la inceput. O sa stropesc pastilele de turba care inca nu au germinat cu praf de copt :)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)