Sari la conținut

Cana de filtrare apa

Dupa cum va ziceam in postul anterior, ieri am fost la o prietena si am vazut ca avea o cana care filtra apa de la robinet. Era practic o cana impartita in doua parti, asezate una peste alta. Turnai apa in partea de sus, iar apa trecea in partea de jos a recipientului printr-un filtru.

La gust apa nu se compara cu ceea ce curge la robinet, in Bucuresti. Avea un gust bun, ceva asemanator cu apa plata Carpatica.

Ajuns acasa, pentru ca am uitat cum ii zice modelului, m-am apucat sa caut pe google. Am gasit in cele din urma mai multe modele.

Electrolux EWFLJ3
Cana de filtrare apa Electrolux EWFLJ3, 2 l, Rosu

2l
79 lei
Brita Marella XL
MarellaXL-Bl-gross
3.5l
108 lei
Penguin by BWT
canafiltranta

2.7l
nu stiu…

Pinkyshor mi-a recomandat Brita :)

Inca nu sunt foarte convins ca as vrea sa-mi iau asa ceva, sunt undeva pe la 80%, as avea nevoie si de parerile voastre.

Aveti asa ceva pe acasa, sunteti multumiti de ele?

V-am spus, din punct de vedere al gustului apei, e ceva de vis. Cand treci apa, nu foarte gustoasa din Bucuresti, prin cana respectiva, gustul ei este cu adevarat bun. Nu se compara.

Problema insa ramane ce model sa-mi iau. Mi-as lua unul mai mare, sa pot filtra o cantitate mai mare de apa pe care sa o bag in frigider. Nu imi place totusi apa calda.

Astept totusi si parerile voastre inainte de a ma decide…

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
25 comentarii
  1. Cosmin 9 Oct 2012 @ 10:58

    De vreo doi ani folosesc Brita (filtru Maxtra). I-am facut un test de duritate (a iesit OK), inca nu i-am facut unul microbiologic. E foarte practica. In frigider (in sertarul din usa) poti pune doar versiunea mai mica a acesteia, nu cea din poza. Daca scoti un sertar de fructe, merge si cea mare.
    N-am de ce sa ma plang de ea. O folosesc nu doar la baut. Cu ea fac cafeaua, ceaiul, limonada… chiar si la gatit o folosesc. Aia de la robinet ramane doar pentru spalat.
    Eu te sfatuiesc sa alegi Brita. Fara retineri!

    PS: exista si un frigider care are un recipient de apa cu astfel de filtru in el http://www.flanco.ro/electrocasnice/aparate-frigorifice/combina-frigorifica-electrolux-brita-erb40605x-375-l-clasa-a-dozator-apa-freshzone-inox.html
    Din cate vezi, Electrolux lucreaza tot cu Brita :)

    Raspunde
  2. Ciprian 9 Oct 2012 @ 11:01

    Foarte fain… trebuie sa imi iau si eu… m-am cam saturat sa tot cumpar apa plata! Intrebare: cat tine un filtru si daca se gasesc rezerve!?

    Raspunde
  3. elaul 9 Oct 2012 @ 11:01

    eu folosesc de ani de zile. Pare a fi ok, insa cartusul trebuie schimbat periodic si e destul de scumput. Parca 30-40 lei..

    Raspunde
  4. Alina 9 Oct 2012 @ 11:12

    Si eu tot Brita. Dar eu as recomanda cana mare, mai ales daca gatiti mult. Eu o folosesc la orice inseamna gatit, bauturi calde.
    Sau cum avem noi, 2, si pot filtra in paralel, mai ales cand am nevoie rapid pentru mancare.

    Raspunde
  5. Claudia 9 Oct 2012 @ 11:26

    hm… Interesanta comparatia (Avea un gust bun, ceva asemanator cu apa plata Carpatica) :) Sa inteleg ca asociezi gustul bun al apei cu Aqua Carpatica? :D

    Ideea e in felul urmator: nu investitia e importanta aici, desi este suficient de mare, ci calitatea apei de dupa filtrare. Ar fi interesant de facut o analiza comparativa de laborator inainte si dupa. In general, apa de la robinet e o apa “corecta” dupa filtrare, dar nu e o apa benefica pentru organism fiind saraca in minerale si “moarta” dupa repetate filtrari. Apa plata nu este doar un substituent al apei de la robinet, ci este o apa care reface echilibrul mineral din corp, cu ph neutru si multe ale beneficii. Desigur, daca alegi o apa de calitate.

    Eu una nu pot sa recomandun astfel de dispozitiv decat pentru gatit, dar pentru consumul de apa propriu n-as bea niciodata de la robinet.

    Raspunde
  6. Alexandru Savu 9 Oct 2012 @ 11:48

    Eu totuși merg pe principiu că apa de la robinet este contaminată în atâtea modalităti de la agentul de livrare și până la robinetul din casă încât mă lipsesc.
    Țevi ruginite, deșeuri și alte asemea nu cred că filtrează acea cană minune.

    Prefer să mă risc cu urmele de excrement care se regăsesc în apele plate din românica :)

    Raspunde
  7. Ciupercutza 9 Oct 2012 @ 12:42

    Foarte buna ideea cu cana care filtreaza apa! Uite, chiar nu ma gandisem ca pot face cafeaua sau pot gati cu apa de la robinet filtrata.
    Trebuie sa ma interesez cat de des trebuie schimbate filtrele, cat de usor se gasesc si cat de scumpe sunt.
    Nu stiu ce model sa te sfatuiesc sa cumperi (eu mi-as lua unul mare pentru ca noi bem multa apa acasa), dar din experienta mea cu produsele in general “putin dai, putin te tine” ;)

    PS Maica-mea si-a pus acasa filtre de apa direct pe teava, inainte de robinet si apa de la chiuveta a devenit ceva mai potabila. Poate e o solutie mai viabila.

    Raspunde
  8. criserb 9 Oct 2012 @ 13:01

    @Ciupercutza – din ce-am inteles de la prietena mea si din niste comentarii de pe FB, filtrele se schimba la cca 200 L de apa consumata. Altii zic ca la o utilizare de 6 litri pe zi se schimba dupa o luna. Cam tot acolo iesim la calcul.

    La Brita pe site spune asa:

    Calitatea apei variază considerabil de la un loc la altul şi chiar de la o zi la alta în acelaşi loc. Acest fapt afectează durata de viaţă a cartuşului filtrant. Pentru a fi sigur că aveţi întotdeauna o apă cu un gust deosebit, trebuie să schimbaţi regulat cartuşul filtrant BRITA cel puţin o dată la fiecare 4 săptămîni.
    Cănile filtrante BRITA sunt echipate fie cu un indicator electronic fie cu un calendar mecanic pentru a vă reaminti să schimbaţi cartuşul la timp.

    Oricum iesi mai ieftin ca atunci cand iei apa inbuteliata dar ai scapat de caratul sticlelor.

    Un filtru costa cca 35 lei.

    Cat despre montarea direct la robinet eu nu o vad o solutie pentru ca totusi n-as vrea sa spal vasele cu apa filtrata si apoi sa schimb filtrul. Daca as avea un robinet cu trei iesiri, apa rece, apa calda si apa filtrata ar fi ceva dar asa…

    In plus eu caut o solutie cat mai discreta, am vazut ca sunt si ceva filtre care se monteaza pe robinet, dar nu arata foarte ok.

    Raspunde
  9. criserb 9 Oct 2012 @ 13:06

    @Alexandru Savu – totusi nu cred ca este chiar asa contaminata. Mie nu-mi place mirosul/gustul daca as scapa de astea cred ca as putea sa beau apa de la robinet.

    Iti dai seama ca daca ma pot eu obisnui cu asa ceva, care vorba aia vin de la munte si mi-a curs izvorul de apa naturala in casa, cred ca oricine se poate obisnui cu apa de la robinet.

    In plus imi dau seama ca eu chiar beau apa de la robinet. La munca avem un dispozitiv de la fantana (cred) care e legat la sursa de apa si face cam ce face ala cu bidon. Apa e buna.

    Sunt multe locuri in care am vazut acest sistem si practic ceea ce bem e tot apa de la robinet trecuta printr-un filtru.

    M-am interesat si de respectivul aparat la un moment dat, dar e prea mare si nu prea am unde sa-l pun :(

    Raspunde
  10. criserb 9 Oct 2012 @ 14:41

    @Claudia – Da, asa am asociat ;) Cat despre cana de care vorbesc ma gandesc ca este o chestie ok in casa. Sunt momente in care ramai fara apa si atunci ce faci. As prefera sa beau o apa filtrata de la robinet decat sa o beau direct asa cum vine din teava.

    Cat despre benefiicile pentru organism, e posibil sa ai dreptate, nu vreau sa te contrazic pentru ca nu ma pricep si nu as vrea sa vorbesc fara argumente, dar eu spun ca nu este totusi bine sa mergem 100% in respectiva directie.

    Am baut apa plata din tot felul de locuri, din rauri, din izvoare naturale, din lacuri de munte si n-am avut nimic. Sunt oameni care n-au baut in viata lor o apa plata buna si pentru asta sunt sanatosi tun.

    Mai depinde acum si de organismul fiecaruia si nu cred ca ar trebui sa ne panicam asa usor dupa tot ce citim in presa si tot ce descopera “cercetatorii britanici”.

    Daca renuntam la toate chestiile astea firesti, unde o sa ajungem intr-o zi? La 120 ani de tinerete? :)

    Raspunde
  11. Oana 9 Oct 2012 @ 16:21

    Am Brita de mai bine de un an, este minunată. Am scăpat de cumpărat și cărat apă. O folosesc și la ceai/cafea și au gust mult mai bun. Și la supe. Și pentru pisici :). Mi-am luat modelul care intră în frigider, dar până la urmă o țin în bucătărie și în frigider pun apa din ea sau ceai rece, când am nevoie (am o carafă plată luată mai demult de la Ikea, plus o carafă de sticlă din Carrefour. Are și o clapetă pe unde torni apa, e mai comod, ca să nu scoți mereu capacul când o umpli.

    Recomand Brita pentru că sunt printre cele mai bune și – amănunt deloc de neglijat – este de mult pe piață, deci se găsesc filtre peste tot. Am mai auzit pe unii care au pățit că și-au luat cană filtrantă marca X (nu neapărat proastă) și nu s-au mai importat filtre. La fal au pățit unii și cu unele esspresoare de cafea cu pastile.

    Despre durata unui cartuș, eu am întrebat la Brita și mi-au spus 150 l. Eu îl schimb cam la 3-4 luni (nu stau mult pe acasă, la birou avem dozator).

    Este eficientă și pentru clorul din apă, se vede asta la cana fierbătoare, nu se mai depune calcar pe fund.

    Raspunde
  12. Nic 9 Oct 2012 @ 16:43

    Eu am avut carafa din asta de filtrat, dupa un timp acel filtru trebuie schimbat… In fine mai nou am cumparat un filtru pt bucatarie, este cu mult mai scump si tot trebuie sa schimbi filtre dupa un timp, chiar mai costisitoare dar face o treaba mai buna… Practic filtrarea se face prin 3-4 filtre… Si in plus o filtreaza f rpd, nu trebuie sa astepti nu stiu cate mnute…
    Deci gustul este f aproape ca atunci cand cumperi sticle cu apa, ATENTIE: filtrata sau purified… Dar nu se compara cu spring water – apa de izvor… Acum depinde daca primiti acasa apa de izvor sau nu… Apa de multe ori este buna dar cu adaos de chlorina si alte minuni, cu tevile vai de ele, ruginite de ani de zile, capata un gust care il stim cu totii care ma este si oarecum toxica pt organism, de aceea este bine sa bem apa filtrata daca este posibil chiar de izvor, naturala…

    Raspunde
  13. Ovidiu (Ar) 9 Oct 2012 @ 20:59

    Ce ai baut la preietena ta era o apa decontaminata partial de clor,acesta este un filtru ceramic care impiedica toate cele mai de jos:

    Cartus de schimb pentru Doulton ICP

    Este un cartus lavabil, schimbabil, ANTIBACTERIAN cu o capacitate de decontaminare de 8000 litri apa/ cartus.

    Cartusele filtrante se produc in sistemul de asigurare a calitatii, cu controlul strict al porozitatii, pentru a asigura o filtrare submicronica garantata.

    Cartusul este compus dintr-un miez de carbune activat si un invelis exterior din ceramica poroasa.

    Dimensiunile porilor (0,5-0,8 microni) impiedica trecerea sedimentelor si a bacteriilor, acestea ramanand pe suprafata exterioara a cartusului.

    Dupa o anumita cantitate de apa filtrul isi micsoreaza debitul si astfel stim ca trebuie curatat.Curatarea se face sub jet de apa cu ajutorul unei lavete aspre de curatat vase.

    Filtrare suspensii solide:
    – sedimente mai mari de 0.9 microni : >99.99%
    – sedimente mai mari de 0.5 microni : >99.9%

    Turbiditate : >99.7%
    Cysturi Cryptosporidium : >99.99%
    Giardia Lambia :>99.99%

    Bacterii patogene:
    E. Coli : >99.99%
    Holera : >99.99%
    Klebsiella Terrigena : >99.99%
    Salmonella Typhi : >99.999%
    Shigella : >99.999%

    Clor liber >97%
    Gust si miros 100%
    Substante Organice Lindan (0.1ppb) >80%
    Atrazina (1.2ppb) >80%
    TCPs (1.2ppb) >50%
    PAHs (0.2ppb) >95%
    Cloroform (150ppb) >50%
    http://www.filtru-apa.ro/produse/deasupra-chiuvetei/doulton-icp

    Raspunde
  14. criserb 10 Oct 2012 @ 00:59

    @Ovidiu – cum am spus, nu vreau un recipient in plus in casa… Vreau ceva cat mai discret.

    Raspunde
  15. Cozo 10 Oct 2012 @ 19:56
    Raspunde
  16. Andrei 10 Oct 2012 @ 20:33

    Tot degeaba daca nu bei apa microbiologic pura! Eu am ceva de la amway (http://www.amway.ro/our-brands/espring). A fost dusa la teste si e microbiologic pura. Din cate stiu e undeva pe la 2000-2500 lei…

    Raspunde
  17. Irina 22 Mar 2013 @ 20:39

    Cristi, iata solutia. http://www.bioproducts.ro/cupron/filtru-apa-potabila-3m-454
    Daca inca mai ai dilema de mai sus vorbim sa-ti spun deficientele canilor gen Brita sau carentele majore ale apei pure.

    Raspunde
  18. Madalina 11 Jul 2013 @ 09:07

    Irina, impartaseste-le si cu noi, deficientele si carentele. Eu inca sunt in dilema:)

    Raspunde
  19. Irina 12 Jul 2013 @ 15:48

    Apa “pura” (distilata) obtinuta prin osmoza inversa nu contine mineralele necesare organismului, pentru ca osmoza elimina practic tot. Exista studii inclusiv ale OMS-ului care demonstreaza ca acest tip de apa duce la carente de minerale, deoarece atunci cand se elimina din corp are tendinta sa ia si mineralele cu ea. Apa distilata este buna pentru realizarea medicamentelor, cosmeticelor etc, insa nu pentru consumul uman zilnic.

    Canile filtrante cu carbune activ se bazeaza de obicei pe o cantitate mica de granule de carbune prin care apa poate face santuri si trece nefiltrata. Finetea de filtrare este prea mare si lasa sa treaca sedimente si cisturi de Giardia de exemplu care au marime mica de sub 1 micron. Nu mai vorbesc de faptul ca procedeul e complicat, trebuie sa pui o cantitate limitata in cana si sa repeti procedura de fiecare data cand ai nevoie de mai multa apa.

    Plus ca, desi pretul e mai mic initial, rezervele filtrante sunt scumpe, se schimba des si ajungi sa platesti mult mai mult decat la un filtru pe care il pui direct la chiuveta cum este cel pe care l-am propus eu. http://www.bioproducts.ro/filtre-de-apa/filtru-apa-potabila-3m-454

    Raspunde
  20. mihai 21 Dec 2013 @ 17:23

    @criserb – uite aici filtru Brita Maxtra chiar sub 35 lei:

    http://www.santeo.ro/rezultatele_cautarii.html?keywords=maxtra

    Raspunde
  21. Ion 6 Feb 2014 @ 20:18

    Am gasit pe un site filtre brita maxtra in set de 12 http://www.24eshop.ro/cumpara/filtru-brita-maxtra-set-12-filtre-pentru-cana-filtranta-de-apa-si-7659275 ,eu mi-am luat o cutie si un an de zile stau linistit…beau doar apa de la chiuveta :))))

    Raspunde
  22. lucian 8 Feb 2014 @ 14:59

    Eu sunt nemultumit de fitrele maxtra pentru ca elimina din ele niste impuritati mici negre care parerea nu sunt in regula si momentan sunt in cautare de alte tipuri de filtre

    Raspunde
  23. Ion 9 Feb 2014 @ 20:11

    @lucian – salut, din ce am mai citit acele impuritati mici sunt carbune, si fac parte din sistemul de filtrare al apei, deci nu cred ca sunt nocive. oricum ele raman in recipientul de sus, deci nu ajung in apa care o bei. eu am mai incercat niste filtre, nu mai stiu exact cum se cheama, dar nu mi s-au parut ok, apa avea un gust ciudat…ce-i drept putin mai ieftine…:)

    Raspunde
  24. Stefan 10 Mar 2015 @ 23:33

    Eu mi-am luat acum un an jumate o cana cu cartus Dewberry si sunt foarte multumit. Din ce am citit pe net, are cea mai mare capacitate de filtrare si cartusul tine cel mai mult in timp. Recomand cu incredere acest model – http://www.canafiltranta.ro/filtre-de-apa-cana-filtranta-dewberry-classic-cu-indicator-electronic

    Eu o folosesc in Bucuresti, si apa are un gust minunat. Cu atat mai mult in zone cu apa si mai ok, nu se merita sa cari peturi cu tonele in fiecare zi.

    Raspunde
  25. Alina 16 Mar 2015 @ 16:44

    Și eu mi-am luat de ceva vreme o cana filtrantă și, într-adevăr, se simte diferența la gust. E mult mai bun și am mai multă încredere în a bea apa. Stau în cămin și nu aș îndrăzni să beau apa de la robinet fără să fie purificată înainte.
    Dacă te interesează o cană care să intre ușor în frigider, ți-o recomand pe aceasta: http://www.canafiltranta.ro/filtre-de-apa-cani-filtrante/filtre-de-apa-cana-filtranta-dewberry-slim-line-cu-indicator-electronic-rosy?limit=100 Eu am de la același brand și sunt mulțumită.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)