Sari la conținut

Cat se face pana la Istanbul cu masina?

istanbulCiteam aseara postul asta la Manafu si mi-a facut o pofta nebuna de a merge la Istanbul pentru un weekend sau poate pentru un weekend prelungit.

Partea proasta e ca eu nu vreau sa merg cu avionul, nu ma simt prea bine in aer. Prefer sa merg cu masina, mai ales pentru distante asa scurte. Sunt vreo 650 de km din Bucuresti, deci nu e cine stie ce.

Intrebarea mea la voi este cat se face pana la Istanbul cu masina?

Daca ati fost banuiesc ca puteti sa-mi dati mai multe informatii despre traseu. Sunt autostrazi pe drum, nu sunt, se platesc ceva taxe de drum in Turcia sau nu?

Chiar mi s-a pus pata, abia astept sa plec :P

Eu ma gandesc ca 650 de km ar trebui sa-i fac, daca merg direct, in 6 – 7 ore, dar am zis ca e mai mai bine sa intreb inainte sa plec la drum.

Pentru ca pana acum n-am mai iesit cu statia din tara, imi foloseste la ceva prin Bulgaria si Turcia sau o iau degeaba?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
19 comentarii
  1. unicornul_vesel 7 Oct 2011 @ 12:10

    Istanbulul e foarte misto, dar nu e in niciun caz locul perfect pentru un city break.
    sa iti zic de ce:
    1. faci aproximativ 10 ore pana acolo (prin Bulgaria pe drumul cel mai scurt ai de facut zeci de km in serpentine) + limitari de viteza (stiu ca nu le respecta nimeni, dar acolo unde dai de politie, cam trebuie).
    – in Bulgaria mai greu cu autostrazile, insa drumul este ok-ish
    – odata ce ajungi la Edirne (la granita cu Turcia) ai de mers pe autostrada pana la Istanbul vreo 4 ore, daca imi amintesc eu bine.
    – ca taxe: ai vignieta in Bulgaria (e vreo 10 euro, parca) si inca vreo 15 euro in Turcia – taxa de autostrada (e un card pe care il “validezi” la punctele de trecere cu bariera. daca nu il ai, nu poti sa treci)
    2. se sta destul de mult in vama (ia in calcul si lucrul asta). nu e vorba de ore intregi, dar pot fi si zeci de minute (de ex cand am plecat noi in vara am prins semafor pe pod la Giurgiu …si asta inseamna cam 30-40 minute daca nu te sincronizezi
    3. Istanbulul nu e un oras pe care sa il vezi in 2-3 zile pentru ca:
    – distantele sunt foarte mari dintr-un punct turistic in altul (gandeste-te ca e o metropola cu 20 mil oameni dupa cifrele neoficiale).
    – traficul este absolut infernal (crede-ma ca iti vei dori sa ai parte de traficul din Bucuresti), drept pentru care nu iti recomand sa te plimbi cu masina pe acolo, ci mai degraba sa iei mijloace de transport in comun, care sunt fff ok si civilizate
    – nu gasesti parcari (asa ca cel mai probabil va trebui sa platesti 10 euro/zi ca sa o parchezi la hotel- nu sunt foarte mutle care sa iti ofere acest serviciu for free)
    – daca vrei sa vezi orasul asta si sa simti ceva, mergi si stai cel putin 5 zile. e chiar genul de oras unde, daca te duci pentru 2 saptamani, ai ceva nou si misto de facut in fiecare zi.

    Asadar, sfatul meu e sa nu mergi pentru 2-3 nopti ca nu ai ce face si te costa mult mai mult (ca raport bani/timp).

    Dar hai ca poate ne vedem zilele astea (sa-i inapoiez si Danei sacoul, ca e la mine de la nunta Alinei :) ) si iti povestim mai multe

    Raspunde
  2. crisa 7 Oct 2011 @ 12:17

    eu am fost anul trecut pe traseul Giurgiu-Ruse-Veliko Tarnavo-Stara Zagora-Edirne-Istanbul. Despre drumul din Bulgaria pot sa spun ca a fost nesemnalizat (noroc cu GPS) si foarte pustiu. Am platit taxa de pod si taxa de drum. Ne-a oprit politia de 3 ori ca se ne verifice cartea verde, dintre care unuia a trebuit sa ii dam 15 euro ca cica depasisem limita de viteza…bulgarii au limitari de viteza si deci o sa fie un calvar traversarea tarii lor; au doar vreo 90 de km de autostrada care o sa iti mareasca media de viteza. Cand treci granita la turci e veselie, autostrada cu 3 benzi pe sens, insa ai grija la trafic pentru ca sunt foarte haotici. La turci trebuie sa platesti taxa de autostrada parca vreo 12-14 euro. Noi am facut cu tot cu opriri pe drum vreo 10 ore. Drum bun!

    Raspunde
  3. criserb 7 Oct 2011 @ 12:27

    @unicornul_vesel – am mai fost la Instabul, stiu ca nu un oras in care sa stai 2-3 zile, dar na, nu ma duc sa-l vizitez, ma duc sa beau o cafea pe malul Bosforului :)

    Cat despre condusul in Istanbul te cred, e mai naspa ca la noi dar nu e totusi impracticabil. Vorba ta, e mai ok sa lasi masina la hotel si pe acolo sa te plimbi cu mijloacele de transport. In plus asa simti mai bine pulsul orasului decat din masina unde trebuie sa fii atent la alte chestii.

    Hai ca poate ne vedem si vorbim mai multe, poate va luam cu noi :P

    @crisa – am mai traversat Bulgaria de cateva ori deci pe bulgari ii cam stiu, ce nu stiam eu este Turcia ca acolo am fost mai demult si nu mai tin minte asa bine. Aveam vreo 14 ani cred.

    Deci pana acum vad ca e vorba de 10 ore de condus cu tot cu opriri. Nu e chiar asa rau. Pana la Timisoara sau Maramures cam tot atata fac :)

    Raspunde
  4. unicornul_vesel 7 Oct 2011 @ 12:52

    @Cristi: mi-ar placea f tare sa merg din nou acolo, dar iti zic drept ca dupa ce am facut o data drumul ala cu masina, nu m-as chinui 10 ore X 2 pentru o cafea pe Bosfor :))

    Raspunde
  5. octavian 7 Oct 2011 @ 12:56

    eu credeam ca dormim in masina, tu vrei sa stai la hotel?!?

    Raspunde
  6. pantera mov 7 Oct 2011 @ 13:05

    subscriu la unicorn. mergeti si stati mai mult ca e valabil tot ce-a zis :)

    Raspunde
  7. epep 7 Oct 2011 @ 14:46

    Sa nu uiti pasaportul acasa :)

    Raspunde
  8. criserb 7 Oct 2011 @ 14:52

    @epep – vezi poate vrei sa vin la tine ca pana acolo stiu drumul :P

    Raspunde
  9. Alina 7 Oct 2011 @ 16:46

    Vezi ca sunt oferte la pegasus: flypgs.com
    Si de la aeroport iei havas-ul pana la taksim. Apoi funicularul, si tramvaiul T1. Si ai ajuns in centrul istoric, Sultanahmet. Acolo e concentratia de obiective.
    Eu am fost in septembrie, 3 zile. Ajungi la toate obiectivele importante cu siguranta (cele din Sultanahmet): moscheea albastra, agia sofia, palatul topkapi, cornul de aur, portul, bazarele.
    Calatorie placuta!

    Raspunde
  10. criserb 7 Oct 2011 @ 16:56

    @Alina – merci de link, studiez :)

    Raspunde
  11. epep 7 Oct 2011 @ 19:38

    Nu ne deranjeaza, va asteptam oricand cu placere :)

    Raspunde
  12. AdrianG 10 Oct 2011 @ 14:33

    Am fost eu in august.

    Drumul ales: Bucuresti – Ruse – Veliko Tarnovo – Nova Zagora – Edirne (simplu, pe harta, DN5 dupa care DN55). Am plecat la 8 din Bucuresti si la 16:30 eram in Istanbul, la hotel, desi daca trageam mai tare si faceam mai putine popasuri cred ca faceam cu o ora mai putin. Drumul prin BG e destul de enervant, multe portiuni cu limitari de 40-60km/h, virajat, fara spatii de depasire, dar este destul de liber.
    La intrarea in Turcia ai autostrada pana la Istanbul care o faci cam in 2-3 ore. Cu 40-50 de km inainte de Istanbul incepe si se aglomereaza si trebuie nervi de otel si atentie maxima pentru ca turcii merg foarte agresiv. Daca ajungi ca mine dupa-amiaza, o sa mergi bara la bara pana la hotel.
    Autostrada se plateste folosind un card special care il cumperi la intrarea in istanbul si are pret fix: 25 de euro sau 50 de leva, desi tu nu o sa cheltui mai mult de 10 leva pe taxe (daca mergi pana la Istanbul). Ideal ar fi sa iti dea cineva care a mai fost un card, ca sa nu platesti aiurea. Ar mai exista o varianta cu un alt card care se cumpara de la benzinariile Shell si il incarci cu ce suma vrei tu, dar eu nu am gasit, desi am intrebat la 3 benzinarii Shell.
    La intrarea in Turcia (Edirne) este un mega-mall-duty free unde te poti opri sa faci o pauza si sa mananci.
    Inainte sa pleci la drum asigura-te ca ai actele necesare la masina, in caz ca nu e pe numele tau, respectiv procura, altfel nu te lasa sa intri in tara, iar pasaportul sa mai fie valabil inca 6 luni de zile.

    In Istanbul de tinut minte:
    1. Zona veche unde sunt multe atractii turistice nu exista parcari gratuite, de fapt nu prea poti sa parchezi pe nicaieri pentru ca iti ridica masina, chiar daca nu sunt semne – am fost martor la asa ceva – si trebuie sa parchezi numai in parcarile special amenajate cu plata (20 de leva/24h am platit eu, depinde cum te orientezi)
    2. Cu masina nu se merita sa mergi pentru ca e haos prin oras, cel mai bine cu transportul in comun si metroul.
    3. Bazarul mega-laudat in care gasesti orice la preturi incredibile e doar un mit, in realitate e plin de chinezarii proaste cu preturi nesimtite.
    4. Daca ajungi acolo, fa o vizita la Dolmabahce, palatul sultanului si locul unde a murit Ataturk, o sa ramai cu gura cascata. Topkapi era doar pe jumatate deschis si am considerat ca nu merita. Moscheea albastra merita vazuta in interior, la Hagia Sofia nu am intrat ca era coada de 100+ persoane.

    Cam asta e ce imi amintesc acum.

    Raspunde
  13. mumy 15 Oct 2011 @ 23:29

    salut,
    nu cred ca ati plecat pana acum.
    un drum ok prin bulgaria este :
    razgrad, targoviste(de bulgaria),omurtag, kotel , yambol, elhovo si de acolo o iei direct spre o granita langa edirne (pe un drum nr 7 in bg(cred ca e ceva drum national de al lor)) . (scutesti cam 100 km bulgaria). eu m-am intors pe drumul asta (de la granita cu turcia pana la elhovo) din greseala sar a fost ok.

    PS. nu ai ce sa faci in 2 zile.
    PS2. traficul doar pare mai nasol decat in bucuresti. este mult mai civilizat si din ce am vazut , pietonii nu au prea mare prioritate.

    Raspunde
  14. mumy 15 Oct 2011 @ 23:40

    inca o treaba.
    daca masina nu este pe numele tau , e bine ca procura sa fie tradusa in engleza si turca si legalizata la ambasada turciei. daca suni la ambasata o sa iti spuna ca trebuie sa le ai . cunosc persoane carora nu le-au cerut asta dar si carora le-au cerut. cel mai bine este sa o ai .

    Raspunde
  15. Adriang 16 Oct 2011 @ 11:47

    @mumy: drumul recomandat de tine este mai scurt cu aprox 20 de km, nu 100, in plus e super distrus, plin de gropi etc.

    Raspunde
  16. Knopfler 20 Mar 2012 @ 23:58

    Salutare ..daca masina este inscrisa pe firma ..trebuie sa mai fac procura . ? Am si eu parti din firma dar nu sunt administratorul .

    Raspunde
  17. criserb 21 Mar 2012 @ 01:38

    @Knopfler – da, iti trebuie procura. Si daca e firma ta si esti administrator iti trebuie procura. E simpla chestia, o foaie prin care scrii acolo ca firma iti da voie sa iesi cu masina din tara in perioada… Poti sa o semnezi chiar tu dar nu uita sa pui stampila ;)

    Raspunde
  18. costin 23 Mar 2012 @ 18:00

    am fost de citeva ori in turcia, fie la istanbul, fie la kusadasi si cred ca drumul prin VELIKO-TIRNOVO este cel mai ok., catre granita cu turcia, dupa stara zagora, fiind destul de liber.de la edirne la istanbul se merge super pe o autostrada care are multe portiuni cu 3 benzi. daca mergeti pina la istanbul(care este un oras colosal), puteti plati numerar taxa de autostrada. deca mergeti mai departe, cred ca este bine sa procurati( fie de pe autostrada de la ghiseele cu sigla KGS si bulina portocalie, fie de la bancile acreditate de ministerul turc al transporturilor)anul trecut era sa o patesc:am plecat la 5 dimineata din kusadasi si la punctele de plata nu se putea trece pina la ora 8(era duminica) decit cu cardul. noroc cu doi tineri turci, care au stat cu mine si au vorbit cu primul sofer care , deasemenea, f. amabil, mi-a dat cardul si am, putut trece. nu iutati la achizitionare, sa il “incarcati” cu suma necesara.revin la ajutorul primit de la un turc anonim, care m-a ajutat sa gasesc un curs bun la o banca. incercati sa schimbati in lire pina ajungeti intr-o zona turistica, unde cursul este mult mai jos.pentru istanbul(deplasare speciala) consider ca este nevoie de trei zile , ptr. da dupa masa esti rupt de picioare si transpiratie. apropo’s in toate deplasarile(litoral sau capitala)am vazut tinari de apx.14 si batrini de 60 de ani care munceau , o singura persoana cu un copil in brate mergea cu mina intinsa dar fara sa eranjeze in nici un fel. anul acesta merg in grecia la platamonas, iar anul urmator(daca suntem bine) in antalya la hotel grand seker, un hotel super ca pret si sservicii unde 90% vin nemti ppersoana

    Raspunde
  19. alexa 28 Apr 2015 @ 12:17

    Eu prefer sa merg cu masina din turcia in romania(eu locuind in istanbul). Daca merg cu avionul sau cu masina tot acelasi timp il fac.totul este bun si frumos pana ies din turcia …ca bulgaria si romania lasa de dorit.fac in jur de 5-6 ore.prefer masina pt ca mai fac pauze de o tigare ceea ce cu avionul nu pot. Si in timpul care il petrec in romania imi trebuie masina.pentru cei care vin in turcia recomand masina personala sau avionul dar in nici un caz autocarul. Pretul biletului de autocar este acelasi ca si la avion.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)