Sari la conținut

Ceva nu le place răsadurilor

Le-am plantat pe 3 martie și acum, după aproape 20 de zile arată cum se vede mai jos.

Aici aveam castraveți Chinese Slangen – Germania, ăștia au ieșit, dar par cam alungiți., în stânga lor roșii Cherry Swettie – SUA, au ieșit și alea în mare proporție.

Aici avem ardei iuți hungarian galben hot Wax – Ungaria au ieșit 4 din 9, apoi dovlecei Chiaro D’Italia. Au ieșit și ăia. După, pe rândurile următoare am castraveți Kala F1 – Agrotop Bulgaria. Cred că-s ok și ăia.

Aici am ardei, toată tavă numai ardei. 50% au ieșit. Ăștia am înțeles că durează mai mult până ies, deci nu-mi fac prea mari griji.

Aici însă sunt ceva probleme. În toată tava sunt numai roșii. Din 36 de bucăți au ieșit 6. Câte un soi pe fiecare rând am, Mărunte de Buzău, Ideal – Bulgaria, Inimă de bou roșie – Timișoara și ceva prunișoare de nuș care.

În ultima tavă am răsaduri de flori, crăițe și margarete africane. Crăițe au ieșit vreo 4, micuțe, amărâte, margarete însă… nimic.

Soare au, geamul este pe S. Căldură au, asta însă este puțin cam mare. Am 24°C în medie, mult mai multe când este o zi însorită și bate soarele direct în geam.

Asta e situația cu răsadurile.

Are cineva idee unde e problema? Cred că ceva nu-i ok.

Poate le-am udat prea puțin, mai găseam pământul uscat, ce-i drept, dar de vreo 2 zile le ud dimineața și seara. Oare mai sunt șanse să iasă toate?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
15 comentarii
  1. Emilian 22 Mar 2018 @ 13:00

    Cresc către sursa de lumina se pare. Poate găsești ceva materiale ca să reflecte lumina în asa fel încât sa uniformizezi. Dacă se întind asa spre lumina planta, în loc sa facă frunze trimite nutrienti către tulpina. Succes! :)

    Raspunde
  2. Stefan 22 Mar 2018 @ 13:13

    Salut,

    Eu am plantat rasadurile dupa ce ai scris tu pe blog, am comandat de la aceeasi persoana si am folosit acea sera de la dedeman. Rezultatele sunt urmatoarele:
    https://www.dropbox.com/s/9yc4dfkjld15w6v/Photo%2006-03-2018%2C%2019%2016%2026.jpg?dl=0

    Am avut aceeasi problema – lungi si subtiri. Au ajuns asa deoarece pamantul a fost ud tot timpul dupa ce a iesit rasadul din pamant (udam in fiecare zi). Acum le ud o daca la 3-4 zile si am vazut ca a inceput sa le dea a 3-a frunzulita si sa sse dezvolte.

    Legat de faptul ca nu a iesit deloc, cred ca poti incerca sa pui capacul ala de sera la cateva si vezi ce se intampla. Eu cred ca e din cauza ca nu au suficienta caldura.

    Raspunde
  3. Alina S 22 Mar 2018 @ 13:48

    Le lipseste lumina si apa, eu cred ca vei salva destul de putjne din ele. Cu ce apa le uzi? Este buna apa de ploaie, daca le uzi cu apa dedurizata/ filtrata / clorinata poate fi o explicatie.

    Raspunde
  4. criserb 22 Mar 2018 @ 15:36

    @Emilian – pun o blendă, ceva, că am de la fotografie :P

    @Stefan – și la mine le dă a 3-a frunză, dar dacă nu le un se blegesc și se culcă, cad practic total pe pământ. Din păcate capac la seră nu am, am să încerc să pun o pungă, ceva.
    Ce anume ai plantat, ce ai cumpărat?

    @Alina S – cam 1.5l la toate, am o pompă de unda. Apa e dedurizată, dar atât. Dacă nu trăiesc iau din târg, deși mi-ar părea rău să nu am nicio plantă crescută de mine de la zero :(

    Raspunde
  5. Teo 22 Mar 2018 @ 19:02

    Unele geamuri LOW-E blocheaza spectrul UV, necesar plantelor. Un neon special pentru plante poate compensa (pus pe un timer).
    Peste semințele care nu au germinat inca se poate pune o folie alimentara, pastreaza foarte bine umiditatea.

    Raspunde
  6. robi 23 Mar 2018 @ 12:52

    plantele sunt alungite deoarece nu au lumina suficienta chiar daca au expunere sudica (au si fost multe zile mai innorate). incearca sa cobori putin temperatura pana iese soarele mai mult, un 18-20 de grade ar fi suficient. poti incerca si suplimentarea luminii cu neoane sau becuri led (lumina rece e buna). castravetii mai puteau astepta, cresc prea repede si trebuie mutati in sera. legat de apa cred ca ai exagerat acum, ele se uda in momentul in care se usuca putin substratul la suprafata. sa ai grija la fertilizare, ma gandesc ca ai folosit turba.
    cu rosiile puteai sa mai astepti putin daca vrei sa le plantezi afara. ardeii au nevoie chiar si de trei saptamani daca sunt semintele vechi sau soiuri mai exotice iuti.

    la flori nu ma pricep dar unele au conditii speciale pentru germinare: la suprafata, ingropate in pamant, tinute la rece samd.

    Raspunde
  7. robi 23 Mar 2018 @ 14:18

    am scris si eu ceva dar vad ca a disparut comentariul

    Raspunde
  8. Alinas 23 Mar 2018 @ 19:01
    Raspunde
  9. Adin 23 Mar 2018 @ 20:18

    Te-ai pus pe treaba nu gluma..eu zic ca au cam putin lumina, niste ghinion si ceva legat de apa(s-ar putea sa nu fie destul de ok). In general, eu le ud cu apa de ploaie care am inteles ca ar fi cam cea mai nutritiva pentru rasaduri.

    Raspunde
  10. HDcao 25 Mar 2018 @ 10:31

    Incearca sa le uzi dimineata si seara.

    Raspunde
  11. Mihai 26 Mar 2018 @ 10:43

    Plantele cauta lumina, de aia se “intind” (apleaca) catre sursa de lumina. In fiecare dimineata ar fi bine sa le intorci astfel incat sa fie intinse catre camera nu catre geam. Se vor indrepta din nou dinspre camera inspre geam si vei avea plante drepte.

    Raspunde
  12. Cristian 2 Apr 2018 @ 22:01

    Parca ar fi un pic de loterie aici. Eu le-am pus in pastile de turba pe 10.02. Rosiile sunt mai inalte decat o sticla de 2 litri. O sa te caut pe facebook sa te adaug la prieteni ca sa iti trimit si poze. Ardeii sunt putin mai timizi. Am patit si eu ca tine acu vreo 2 ani, cand le-am lasat la matusa si am ramas fara rasaduri. Anul asta le-am tinut la mine in casa, pe pervav catre sud, cu multa lumina, si cam 23,5 – 24 de grade in camera. Cred ca trebuia sa le trec la racoare putin mai devreme pentru ca acuma rosiile sunt lungi si nu au sustinere. Puse la ghivece de 9×9 si cu bete de bambus. Iti trimit poze. Vorbeste si cu Iurie, ca el le are mai la racoare fata de mine, dar i-au iesit totusi, dar tot in pastile de turba, nu in pamant.

    Raspunde
  13. criserb 4 Apr 2018 @ 09:56

    @Cristian – anul ăsta nu mai am ce face, acum sunt ok, nu știu însă cum o să se acomodeze la schimbarea de temperatură. Sunt mari și ale mele, încă nu le-am pus bețe, dar curând trebuie să fac asta. Să vedem dacă rezistă. Dacă nu… cumpăr altele din târg și aia este :)

    Raspunde
  14. Emilian 12 Apr 2018 @ 17:38

    @Cristi, desi o sa fie amuzant, cred ca o blenda functioneaza. Dar probabil pana acum s-a schimbat situatia si au crescut indeajuns sa fie plantate. Scuze de reply tarziu dar nu m-a anuntat nicaieri ca se vorbeste aici pe thread :) Poate ar fi un feature bine-venit :)

    Raspunde
  15. criserb 13 Apr 2018 @ 09:52

    @Emilian – au crescut, sunt mari, dar nu știu dacă deocamdată sunt de plantat afară. Încă vremea cred că este înșelătoare. Cred.

    Te anunță dacă comentează cineva, dar nu te-ai abonat tu la comentarii în momentul în care ai comentat prima dată :)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)