Sari la conținut

Cum se fabrica cipsurile Lay’s

Joi am avut parte de o experienta cu adevarat frumoasa. Am fost sa vad cum se fabrica cipsurile Lay’s in fabrica din Popesti – Leordeni. De foarte mult timp mi-am dorit sa ajung intr-o fabrica, sa vad si eu cum se desfasoara activitatea intr-un asemenea loc, iar acum ca am ajuns, pot sa va spun ca experienta este cu adevarat interesanta.

Sa vezi cum toate sunt puse la locul lor, sa vezi cum lucrurile ce se intampla acolo nu sunt deloc intamplatoare, sa vezi cum muncesc niste oameni cu dedicatie… este ceva cum rar ai ocazia sa vezi.

Dar sa o luam cu inceputul, asa cum ar fi firesc sa va prezint lucrurile.

Inainte sa intram in fabrica am fost instruiti despre ceea ce avem voie sa facem acolo. Ce este permis si ce nu este permis.

Am fost invitati sa ne echipam corespunzator, am fost incaltati cu bocanci speciali, am primit un halat, o vesta, o chestie de prins parul, dopuri de urechi, toate astea pentru ca asa trebuie, astea sunt regulile fabricii si n-au vrut sa faca exceptie nici pentru noi.

I-am inteles, tin foarte mult ca lucrurile sa se desfasoare asa cum scrie la carte.

N-am avut voie sa intram nici macar cu bijuterii, a trebuit sa dam jos tot ce aveam la noi. Singura chestie permisa a fost verigheta.

DSC_7670DSC_7671DSC_7672

Dupa ce ne-am echipat am intrat in prima camera, loc in care am fost pusi sa ne spalam pe maini, sa ne stergem si apoi sa ne dam pe maini cu o substanta dezinfectanta.

DSC_7674

Odata intrati in fabrica am fost dusi in locul in care se receptioneaza cartofii.

Practic pe aici intra in fabrica fiecare cartof. Inainte de preluarea lor, se aleg din transportul sosit cantitati de cartofi din diferite "lazi", aleatoriu si sunt studiati cu atentie daca intrunesc calitatile necesare, daca au dimensiunea corespunzatoare si chiar sunt produse chipsuri pentru a-si da seama daca produsul final o sa fie conform standardelor.

DSC_7675DSC_7676-EditDSC_7677DSC_7678DSC_7679

Dupa ce se primeste ok-ul pentru receptionarea cartofilor ei ajung in camera de mai jos.

DSC_7682DSC_7684DSC_7685

De aici sunt incarcat pe banda, iar iesirea lor de pe banda se va face numai cand cartofii ajung in pungi. Cei buni, pentru ca mai sunt si care nu indeplinsesc standardele si ei sunt eliminati de pe linia de productie in diferite locuri.

In prima poza de mai jos vedeti locul in care cartofii sunt spalati de pamant. Sunt acolo niste perii si apa cu presiune care fac posibila spalarea lor automata.

DSC_7686DSC_7688DSC_7689

Apoi, in poza a doua vedeti un aparat care indeparteaza de pe banda chestiile care se mai gasesc printre cartofi, cum ar fi crengile, si ale chestii care se mai gasesc pe acolo.

Tot in unul din cele doua aparate, nu mai stiu exact in care, cartofii care nu indeplinesc dimensiunea standard sunt eliminati. Ei trebuie sa fie intre 4 si 9 cm marime. Ceea ce este peste sau sub aceasta marime nu ajung cipsuri.

Dupa spalare si indepartarea impuritatilor, cartofii sunt verificati manual de catre un numar de cateva doamne. In locul respectiv se indeparteaza si ultimii cartofi care au trecut de selectia automata ce-a avut loc pana in acest moment.

DSC_7692DSC_7693DSC_7694DSC_7695DSC_7704

Astfel la final trec mai departe numai cartofii care sunt ok pentru a deveni cipsuri.

Mai departe am mers spre locul unde cartofii sunt feliati.

DSC_7705

Ceea ce vedeti mai jos, in prima poza, este o roata plina de lame, roata in care sunt felati, prin centrifugare, cartofii.

DSC_7707DSC_7709-EditDSC_7713

Dupa feliere, cartofii sunt spalati inca o data si isi continua drumul spre locul in care o sa fie uscati si apoi prajiti.

DSC_7718DSC_7714DSC_7717

Mai jos vedeti cipsurile exact dupa ce-au fost prajite

DSC_7721DSC_7726DSC_7729DSC_7740

Apoi am vazut o masinarie foarte interesanta.

Pe banda, in timp ce trec de pe o banda pe alta, cu o viteza considerabila, cartofii sunt alesi de catre un aparat. Sunt studiati cu niste senzori, care din ei sunt stricati, care au o zona prea arsa si sunt indepartati automat de pe banda cu un jet puternic de aer. Toata chestia asta se intampla, asa cum va ziceam, la o viteza foarte mare. Este aproape imposibil sa vezi cu ochiul liber cum sunt indepartati cartofii stricati de pe banda.

Mai jos aveti o poza cu cipsurile indepartate, cele care ori sunt prea arse, ori au niste probleme, au punctele alea negre pe care le vedeti si voi la cartofi atunci cand ii gatiti.

DSC_7741

De aici cipsurile merg spre zona de ambalare.

Inainte de ambalare ei sunt cantariti de 4 pana la 6 cantare, pentru ca ceea ce ajunge in punga sa fie exact atat cat trebuie.

DSC_7748DSC_7752-EditDSC_7753DSC_7755DSC_7762-EditDSC_7764DSC_7766-Edit

O sa ma intrebati de arome, ele sunt adaugate in poza 2, din setul de mai sus. Este pusa aroma, se amesteca bine cipsurile (poza 5), se cantaresc (poza 1 si 4), iar apoi ajung in pungi.

Dupa ambalare cipsurile ajung in laboratoare. La fiecare ora ele sunt verificate (se iau cateva pungi in mod aleatoriu) daca indeplinesc criteriile pentru a iesi pe poarta fabricii spre magazine. Sunt desfacute pungile si cipsurile sunt macerate, bagate in niste aparate pentru a le studia gradul de ulei, si alte date (imi scapa acum – la cate am auzit in fabrica ma mir ca am tinut totusi minte atatea lucruri) care trebuie sa fie intre niste norme.

Daca totul este ok, cipsurile ajung mai departe, in ultima sala in care sunt testate de oameni. Sunt gustate, sunt mirosite si comparate cu niste cipsuri perfecte. Vedeti poza patru de jos. Cele din plan indepartat sunt niste cipsuri perfecte, asa cum ar trebui sa arate si sa fie si la gust, cele din pungile de Lay’s iesite de pe linia de productie.

DSC_7770DSC_7775DSC_7776DSC_7777DSC_7778

Apoi cipsurile primesc niste note, de la 0 la 4, 0 fiind nota maxima, care inseamna ca cipsurile sunt perfecte.

La degustoarea noastra, cipsurile au primit nota 1, ceea ce insemna ca nu sunt chiar perfecte, cartofii avand unele zone in care erau prea prajiti. Va spun asta pentru ca asa ne-a fost spus, din ce-am vazut noi, cipsurile alea nu aveau nimic ce sa le putem reprosa.

Sper ca v-a placut acest post, v-am facut si pe voi sa vedeti intr-o masura destul de mare, ceea ce am vazut si eu in fabrica.

Gata, v-am lasat, ma duc sa mananc niste Lay’s, nu de alta, dar la cate poze am pus in acest post am reusit sa-mi fac pofta de unul singur.

Totusi, inainte sa inchei, as vrea sa multumesc intregii echipe Pepsico pentru ca m-au implicat in aceasta campanie, pentru ca, datorita lor am cunoscut oameni de nota 10, am vazut cu ochii mei cum se fac cipsurile, am invatat o multime de lucruri si m-am simtit foarte bine.

Mai jos aveti lista cu oamenii de nota 10, total aleatorie, furata de la Dragos de pe blog: Ana-Maria Năstase, Alina Imbrea, Andreea Ibacka, Andreea Stan, Vlad Petreanu, Bogdan Nicolai, Cabral, Puya, Andrei Cismaru, Andrei Crivăț, Zicu și Florica, Dragos Asaftei, Chinezu, Ioana Plopeanu, Teodora Vacariu, Simona Andrei, Iulia Dobre, Gabriela Ionescu, Alexandra Busuioc, Alex David, Lidia Groșan, Cătălina Dănilă, Gabriel Coșoreanu.

Multumesc tuturor, pentru mine a fost o mare placere!

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
Un comentariu
  1. Alex B 7 Oct 2013 @ 08:42

    Super .. gen how it’s made , in romania :D

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)