Sari la conținut

O ferma cum rar am vazut in Romania

DSC_3094

De fapt, as putea sa va zic ca eu n-am vazut o ferma mai frumoasa ca asta, mai ordonata si mai "nemteasca". Acolo totul era pus la punct, asa cum nu-mi venea sa cred ca se poate la noi. Dar hai sa o luam de la inceput si sa va povestesc ce si cum.

V-am anuntat, de ceva timp pe blog, ca sunt de partea lui Cabral in Duelul Lay’s. V-am povestit cum am castigat primul duel si cum ne-am improprietarit, si v-am promis, atunci, ca am sa revin cu mai multe informatii. Am revenit acum ;)

Cand am plecat din Trargu Secuiesc nu-mi imaginam ce o sa ma astepte. Stiam ca o sa ajungem la o ferma, ca o sa ne luptam pentru o parcela de cartofi si cam atat. Nu aveam eu mare habar despre cum se cultiva cartoful, despe cate soiuri de cartofi exista, despre ceea ce implica o astfel de activitate.

Tot ce-am auzit pana sa ajung la fata locului a fost, deh, fetele vorbeau, este ca o sa cultivam niste Hermes. Stiu, este un joc de cuvinte, dar in realitate cartofii care sunt cultivati in mod traditional la M&P Agro, ferma la care am fost, sunt din soiul Hermes.

Pe langa asta am aflat ca sunt mai multe soiuri de cartofi din care sunt produse cipsurile Lay’s. In Romania avem asa: Hermes, Lady Claire, Atlantic, Lady Rosseta, Taurus, Crisps for all, VR-808. In plus, PepsiCo a dezvoltat propriile soiuri, precum: Newton, Linton, Brooke, Shelford.

Interesant este si faptul ca PepsiCo tinde sa ajunga la 100% cartofi romanesti. In acest moment 80% din necesarul de cartofi este asigurat de firme romanesti precum M&P Agro, 14 la numar. In rest la ferma se mai cultiva cereale, prorumb si sfecla de zahar.

Firma M&P Agro livreaza anual catre PepsiCo, peste 2000 de tone de cartofi, asta de pe o suprafata cultivata de 70 ha.

Interesant este si faptul ca pentru un kg de cipsuri sunt nevoie de 4 kg de cartofi, o chestie ce nu o stiam. Diferenta este reprezentata de pierderi, de cartofi care nu intrunesc calitatile necesare pentru a purta semnatura Lay’s.

Am sa inchei aici, nu am sa va mai plictisesc cu soiuri de cartofi, dar totusi, inainte de incheiere vreau sa ii multumesc domnului Peter (proprietarul firmei) si familiei lui pentru primirea cu adevarat calduroasa, si pentru toate informatiile pe care ni le-au dat.

Toate pozele de la ferma la gasiti aici, am apucat "sa le developez" si sa le pun pe net.

P.S. Au mai scris despre duel, despre victoria noastra si despre cartofi, cavalerii Andreea, Alina si Razvan.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
4 comentarii
  1. trofo 11 Jun 2013 @ 10:29

    Grijă mare! Acum că te-ai împroprietărit, este posibil să te cheme să-i culegi :)

    La modul serios… nu aveam nici cea mai mică idee că există soiuri. Credeam că sunt cartofi “și gata”.

    Raspunde
  2. criserb 11 Jun 2013 @ 10:39

    @trofo – chiar o sa ma duc la cules, o sa fie undeva prin august. Abia astept, sunt convins ca am sa aflu lucruri noi, pe care altfel n-as avea de unde sa le stiu ;)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)