Sari la conținut

Cum se pune cantul de melamină

Zilele trecute mi-am dat seama că am foarte mult spațiu irosit prin dulapuri. Aveam câte ceva pe un raft, era plin dintr-un capăt până în celălalt, dar deasupra era gol. Prea mult loc gol.

Daca tot aveam acest spațiu nefolosit în partea superioară am zis că aș putea să mai pun niște polițe și să-l folosesc așa cum trebuie.

Zis și făcut, am luat măsurile, m-am dus la Mr Bricolage și am cumpărat niște plăci de pal tăiate la dimensiunile de care aveam eu nevoie. Culoarea nu a contat pentru că așa cum am zis era vorba de niște polițe și nu se vedeau. Am luat alb pentru că erau cele mai ieftine.

Problema a apărut în momentul în care mi-au zis că nu le pot căntui că nu au aparatura necesară. Sau poate nu aveau chef, nush exact.

Mă rog, am luat și niște cant și am presupus că am să mă descurc, doar sunt un mini-tehnicus :)

Știam eu că se pune cu fierul de călcat, așa că am încercat, și culmea, mi-a ieșit din prima.

Deci, se ia una bucată fier de călcat și se poziționează cantul pe muchia care o să se vadă. Nu are rost să puneți cant pe muchiile care nu se vad, e inutil.

În video-l de mai jos am luat un tricou din dulap, cu gândul să nu stric fierul nou cumpărat. Nu voiam să mă bată Dana.

https://www.youtube.com/watch?v=CBOcOPDxEX4

Apoi, că am mai avut ceva cant de pus am dat cu fierul direct pe cant, nu a avut nicio problemă și la final am constatat că nu are nicio urmă pe talpă.

După ce lipiți cantul, așa cum se vede mai sus o să trebuiască să tăiați din el surplusul. Cantul nu are aceeași lățime cu poliță de pal, de aceia tre’ tăiat la final.

și pe partea cealaltă.

După această operațiune dați cu un șmirghel pe zona tăiată cu caterul, o să fie mai neted și fără zone care să vă zgârie sau să vă agațe hainele.

Operațiunea asta nu am mai filmat-o, dar bănuiesc că știți să dați cu un șmirghel.

La final cantul arată cam așa.

DSC_3490

Nu-i perfect pentru că probabil discul cu care au tăiat palul nu era unul foarte bun, dar cantul este pus perfect. Mai bine nu cred că se putea decât cu o mașinărie.

So, nu e greu, dacă aveți și voi nevoie de niște polițe în plus, se pot face destul de simplu și o să aveți mai mult spațiu prin dulapuri.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
8 comentarii
  1. foca 29 Jan 2015 @ 08:20

    Cantul ABS este mult mai gros si este realizat dintr un material plastic pe care nu il poti aplica manual, ci doar cu ajutorul unei masini speciale de aplicat cant ABS care incalzeste suprafata pana aproape de 100 de grade (sper sa nu ma insel, cam de atat are nevoie adezivul)

    Raspunde
  2. criserb 29 Jan 2015 @ 09:08

    @foca – pai și ăsta pe care l-am pus eu cum se numește? Dacă nu-i ABS trebuie să aibă și el o denumire…

    Raspunde
  3. crina 29 Jan 2015 @ 09:45

    @criserb – ce ai pus tu se numeste “cant melamina” cu precizarea ca este adezivat. Daca indoiesti melamina se rupe, ABS-ul nu se rupe decat eventual dupa multe, multe indoiri. Pentru politele respective ce ai facut tu este foarte bine, nu era nevoie de mai mult.

    Atat cantul melamina cat si cel ABS se folosesc in mod frecvent cu grosimea de 0.4 mm, in multe cazuri cand e aplicat pe PAL nu se vede diferenta. In timp insa, cantul melamina se poate ciobi, cantul ABS nu se ciobeste, daca nu e bine aplicat se dezlipeste cu totul, dar asta se poate intampla si cu melamina. La grosimi mai mari de 0.4 mm se gaseste doar cant ABS.

    Raspunde
  4. crina 29 Jan 2015 @ 09:50

    Pentru urmatoarele mestereli de genul asta recomand ca in loc de tricou sa folosesti o foaie de hartie. E adevarat ca de cele mai multe ori nu se intampla nimic, cel mult se poate umfla cantul si atunci il dezlipesti si pui altul dupa ce reglezi temperatura un pic mai jos.

    Raspunde
  5. VladyF 30 Jan 2015 @ 00:04

    Poti gasi aici un articol ce prezinta diferitele tipuri de canturi, cu avantajele si dezavantajele lor:
    http://www.tamos.ro/totuldespremobila/stiri/cant-abs-pvc-si-melamina-avantaje-si-dezavantaje-fiecarui-tip-de-cant

    Raspunde
  6. criserb 30 Jan 2015 @ 14:56

    @crina & @VladyF – vă mulțumesc pentru explicații, așa am înțeles și eu că nu am pus un cant ABS, ci unul de melemină. Am să modific și postul să nu bag lumea în confuzie.

    Mulțumesc încă o dată!

    @crina – și foaia de hârtie nu are nimic? Nu se lipește de cant, nu se arde? Nu se lipește nici de talpa fierului?

    Raspunde
  7. crina 31 Jan 2015 @ 21:13

    Foaia de hartie nu se lipeste absolut deloc nici de cant, nici de fier, dupa muuuulte aplicari cu fierul se ingalbeneste, exclus sa ia foc. E de fapt o protectie intre talpa fierului si hartia cantului (ca de fapt cantul melamina e format din mai multe straturi de hartie tratate) si astfel se evita sa se ingalbeneasca un cant de culoare deschisa daca ai stat cu fierul prea fierbinte sau prea mult timp pe el.

    Raspunde
  8. Mario 16 Apr 2015 @ 15:20

    Explicatii utile utile si de ajutor.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)