Sari la conținut

Daca nu renovezi casa faci puscarie

renovare-casa 

O lege buna zic eu. Prea cad cladirile pe noi prin centru orasului.

In ultimul timp ma plimb destul de des prin centru vechi. Sunt cladiri reabilitate dar si cladiri care mai au putin si cad peste tine.

Ideea e ca oamenii nu vor sa le renoveze. Corect, o sa ziceti ca nu au bani. Dar atunci sa la vanda si sa ii lase pe altii sa le reabiliteze. Pana la urma vorbim de un centru istoric care aduce turisti, care produce. Nu e normal sa fie cladiri din care se desprinde tencuiala si poa’ sa-ti cada o bucata in cap. E casa ta, atunci ai grija de ea!

Amenzile aplicate proprietarilor pentru nerespectarea obligaţiei de a-şi renova faţadele sunt cuprinse între 2.000 de lei şi 10.000 de lei. În cazul în care bucăţi din faţadă sau acoperiş produc vătămări trecătorilor, atunci pedeapsa poate fi chiar cu închisoarea.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
12 comentarii
  1. Eros 30 Jul 2010 @ 13:05

    inca o lege targetata spre cei pe care oricum n-ai cum sa-i amendezi, pe principiul “ia-i boii de la bicicleta”… numai de-ar avea efectul scontat (oare de unde mai gasesc resurse pentru optimism? nici eu nu stiu)

    Raspunde
  2. oscar 30 Jul 2010 @ 13:10

    mie unul nu mi se pare normal. :) pff ce discutii interminabile vor fi de la ceea ce urmeaza sa spun :D ..avand in vedere ca platim un ipozit si alte zeci de taxe , normal mi s-ar parea ca statul sa faca acest lucru si nu noi. eu stau la bloc nu ca m-ar deranja aceasta lege ..dar un batran care a muncit toata viata si abia mai are ce manca din pensia aia “mare”, de unde sa mai aiba bani si pt renovare? “sa-si vanda casa!” iar o mare prostie ..la 80 de ani cand astepti ziua “cea mare” iti mai arde de vandut casa? in fine ..eu am ceva cu legile astea de kko …or fi bune nu zic nu , dar nu pt o tara ca asta.

    Raspunde
  3. Ghiocel07 30 Jul 2010 @ 13:53

    Eu zic ca este o aberatie. Oare se stie cat poate costa reabilitarea unei case, unui bloc? Pai numai sa zugracesti in interior si te seaca… Si inca ceva, la bloc cum facem? Fiecare cu bucatica lui, unu are, unu n-are…. Traiasca firmele dedicate acestui scop. Dupa ce iei si pielea de pe oameni le mai pui in carca inca o sarcina. E adevarat ca suntem proprietari pe apartamentul din bloc, dar este dificil sa strangi bani si sa platesti femeia care matura scara, cine sa faca si aceasta corvoada. Ca de obicei se dau legi aberante, de catre extraterestrii. Iar centrul istoric nu cred ca in vre-o tara a fost reabilitat pe banii locatarilor. Pentru asta trebuia sa se obtina bani europeni, nu pe frunze si branduri mincinoase. Pe tema asta va curge multa cerneala.

    Raspunde
  4. alin 30 Jul 2010 @ 17:54

    In orice tara civilizata autoritatile ajuta cetateanul. La noi il omoara cu zile. Nu poti sa renovezi de unul singur o cladire. Primaria trebuie sa te ajute. Sa-ti dau un exemplu. La noi la bloc la Petrosani sunt acele terase de bloc de la etajul 1(cum o am si eu pe aia de la sufragerie ca o stii). Domnii de la parter au obtinut autorizatie de la primarie si le-au acoperit pe motiv ca ploua in magazine. Concluzia este ca ne-a distrus casele pentru ca in acea terasa s-a creeat condens, condens care s-a infiltrat in peretele de sub geamuri. Ne-am dus la primarie si am cerut explicatii. Primaria ca un organ care vine in ajutorul cetateanului ne-a trimis la tribunal. E; acu ne judecam cu primaria si cu boul de sub noi de 2 ani. Misto nu? Am castigat pe fond si pe apel. Mai trebuie sa faca recurs si vedem ce iese. Surpriza mare este ca daca cade acea terasa noi suntem de vina ( asa ne-a zis de la primarie). In cazul asta cum sa reabilitez?

    Raspunde
  5. epep 30 Jul 2010 @ 19:11

    Fratilor, ati vrut sa fiti proprietari, va rog sa va intretineti proprietatea. Mie daca imi cade tencuiala nu vine statul sa imi repare casa, o asigur sau dau bani din buzunar pt reparatie.
    O lege foarte buna, nu au cu ce sa plateasca, evacuare si vanzare pentru recuperarea amenzilor.

    Raspunde
  6. dan 30 Jul 2010 @ 22:58

    E foarte buna decizia.

    Ia sa devenim si noi o natie de chiriasi.

    Ce atata proprietari.

    Si cine nu are bani de chirie, afara, la cort :) ca-i frumos in natura.

    Sau, in rulota, la marginea orasului.

    Raspunde
  7. Anca 31 Jul 2010 @ 00:36

    Dupa cate stiu eu in Romania dar si aici in germania se face un cont pe bloc si se varsa o suma de bani in fiecare luna asa ca atunci cand tre sa se faca ceva reparatie se pune doar la diferenta.Mie una imi place ideea ,dar, ca statul sa ajute perdsoanele care dovedesc ca au venituri mici si apartamentul sa nu fie exagerat de mare in comparatie cu cate persoane locuiesc in el si asa cred ca se poate rezolva problema.

    Raspunde
  8. criserb 31 Jul 2010 @ 02:26

    Nu stiu daca voi cunosteti fenomenul tiganilor din Bucuresti. Hai ca va povestesc eu cum sta treaba, in mare.

    Pe vremuri Ceausescu a vrut sa darame tot centrul orasului. A evacuat locuitorii zonei si in parte a reusit sa demoleze ce si-a propus. Din pacate a dat coltul inainte sa-si duca proiectele la capat.

    In casele evacuate, inca nedemolate s-au mutat tiganii. Sa-au instalat in ele, asa parasite cum le-au gasit si acum sunt tot acolo.

    Unele au fost revendicate si recuperate de vechii proprietari, altele nu.

    Aceste case, care din pacate se afla in zonele centrale ale orasului arata ca niste ghene de gunoi. Nu poti sa treci prin fata lor de putoarea ce-ti muta nasul.

    Incercati sa va imaginati cum arata aceste case… pe langa faptul ca sunt un pericol public, mai strica si aspectul orasului.

    In general o vorba veche zicea ca nu e bine sa te intinzi mai mult decat iti e plapuma… eh, asa si cu astia cu case darapanate din centru.

    Nu-ti permiti sa-ti intreti casa… te muti intr-un loc mai ieftin, acolo unde iti permiti.

    Raspunde
  9. Eros 31 Jul 2010 @ 10:54

    Eu am locuit o vreme chiar in centrul vechi, intr-una din casele ramase mai intregi, si uite cam ce-am aflat de la cei care stateau acolo dinainte de ’89:
    1. ca Ceausescu a interzis orice lucrari de dezvoltare a infrastructurii in centrul vechi – da, ca sa goneasca lumea de-acolo – prin urmare nu tu apa calda, nu tu canalizare decenta etc.
    2. ca mostenitorii proprietatilor din centrul vechi NU sunt interesati sa renoveze (ci sa vanda terenul de sub case, inestimabil), NU au voie sa darame (patrimoniu istoric), asa ca politica lor cea mai buna este sa incurajeze demolarea “de la sine” a cladirilor. prezenta tiganilor izgoniti din Uranus aici le joaca jocul perfid de minune, iar politia cica ar fi “incurajata” (unsa) sa nu se atinga de ei, sa-i lase sa faca praf locul. ceea ce si fac: http://bit.ly/centrul_vechi
    3. ca o metoda mai noua a fostilor proprietari de a-si demola hardughiile care-i impiedica sa vanda pamantul de sub proprietati e sa faca dosar de renovare, sa se faca ca incep renovarea, sa jupoaie tencuielile si sa darame peretii interiori (scazand si mai mult rezistenta cladirilor) si apoi sistand lucrarile pe motive de bani sau de aprobari. e ca si cum ai omori pe cineva jupuind coaja unei rani aproape vindecate, doar ca sa lasi carnea proaspata prada mushtelor.

    or fi adevarate, n-or fi, uite ca rezultatul e cel care se vede…

    Raspunde
  10. monis 4 Aug 2010 @ 17:43

    Daca statul sau autoritatile locale subventioneaza aceste renovari, eu sunt de acord cu legea, dar daca totul este pus in spatele proprietarului atunci nu.

    Raspunde
  11. V 7 May 2015 @ 09:42

    @oscar –
    Fraiere nu exista sa dea statul bani, statul suntem tot noi contribuabilii si de ce sa platesc eu pt cine are casa in centrul vechi si valoreaza peste 500.000 euor pana la 4 milioane de euro.
    eu care am casa de 40.000 euro

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)