Sari la conținut

De ce preferam sa mergem la schi in Austria si nu in Romania

V-am spus (link) ca am fost la schi in Austria, am promis ca am sa revin cu detalii. 

Acest post o sa fie mai mult despre costuri, pentru ca asta este unul din motivele pentru care preferam Austria, ma rog, raportul calitate/pret. In plus, multe persoane mi-au spus ca in Austria este mai scump ca la noi, ca nu este pentru oricine.

Nu este asa, in Austria daca stii sa-ti faci bine planul nu este mai scump ca la noi. Este doar mai departe si mai civilizat.

Anul acesta am fost la o cabana, pe numele ei Herkuleshof situata in Judetul (provincie cum ii zic ei) Karnten, mai exact aici.

Un prieten a gasit locatia, un prieten care locuieste in Austria. Pentru el a fost mai usor sa gaseasca pentru ca deh, cunoaste limba mai bine ca noi, in plus, pensiunile astea nu prea se gasesc pe booking. Nu prea am zis, pentru ca mai sunt.

Pretul pentru 7 nopti de cazare a fost de 680€, pret pentru doua persoane. In pret am avut inclus cazarea, doua mese pe zi si masa de revelion.

DSC_0019

Despre mancare Austriaca (pentru cei care nu stiu) pot sa va spun ca este intotdeauna indestulatoare si gustoasa. Nu o sa aveti probleme cu ea, chiar daca pe alocuri au niste combinatii de gusturi care difera de ale noastre. Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la mancare, o sa va placa. Am fost deja de cateva ori, in diverse locuri de acolo, si niciodata nu am avut probleme cu mancarea. A fost buna de fiecare data.

Chiar daca in zona cabanei este posibil sa nu aveti zapada, asa cum a fost si cazul nostru in acest an, pe munte sansele sa nu gasiti zapada sunt mici si asta in special datorita inaltimilor de acolo. La ei se gasesc destul de des inaltimi de 3000m, sunt ghetari pe care se poate schia o mare parte a anului, nu doar iarna.

Apoi partiile. Partii ca la ei nu o sa vedeti la noi. Ma refer atat la calitatea zapezii, la felul cum au grija de ea, cat si la numarul de km pe care il au plus numarul de instalatii. Cu cat acestea sunt mai multe cu atat o sa fie mai putin aglomerate. Cu cat sunt mai putin aglomerate o sa stati si mai putin la mijloacele de transport pe cablu.

Partiile sunt de toate dificulatile, de la albastre la negre, astfel atunci cand sunteti cu un grup de prieteni fiecare se poate da pe tipul de partie pe care il prefera.

Noi anul asta ne-am dat la Mölltaler Gletscher, la Ankogel si la Kaprun. Aveti mai jos hartile zonelor schiabile pe care am fost.

Pentru o zi de schi preturile variaza in functie de ora la care ajungi pe partie. Daca ajungi la 9 platesti 42€, daca ajungi la 11 dai 38€ si tot asa scad pana la ora 14 cand trebuie sa dai 22€. Noi in general ajungeam pe la 12 – 13, deci dadeam 38€ sau 28€. Se poate face si abonament, dar daca nu mergi la prima ora pe partie sau daca vrei sa schiezi pe mai multe domenii schiabile nu merita. Un abonament pentru 7 zile costa 217€ (cel putin pentru Mölltaler, acolo unde ne-am interesat).

Cam asta este povestea cu preturile la schi, sa zicem ca am dat 200 euro pentru perioada in care am fost.

Am schiat doar eu, Dana nu s-a dat anul asta, deci am facut economie. A urcat si ea pana sus in doua zile, dar pretul pentru cei care nu schiaza nu este cu mult mai mic decat pretul pentru cei care schiaza. Este cu 7€ mai mic.

Drumul pana acolo costa vreo 300€, pentru motorina, si inca 100 lei pentru vinietele de Austria si Ungaria (10 zile).

Alte preturi, de pe partie, pentru cei interesati. O bere 3.8€, un vin fiert 4.5€, un ceai 2€, un ceai cu jagermeister 4€. Un fel de mancare 4-10€.

Pentru 8 zile, am mai stat si in Viena o noapte, noi am cheltuit aproape de 1.500€.

De banii astia am avut un concediu foarte misto, am avut zapada, am fost serviti de nota 10+ si nu ne-am calcat pe picioare. Am avut loc pe partii, n-am stat la cozi la telescaune, etc. Toate astea in perioada revelionului, perioada in care preturile nu sunt tocmai cele mai mici.

Cam asta este parerea mea despre iesitul la schi din tara, sunt convins ca la noi preturile sunt cam tot alea pentru 7 zile la munte, dar… conditiile sunt cu totul altele.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
2 comentarii
  1. rivi 9 Jan 2014 @ 11:34

    nu imi place skiul dar o sa fac o comparatie de pret intre mare la noi si mare in Grecia (de pret). Am fost in vara si am cheltuit 1000 euro (in 2). Am fost cu autocarul, am stat la un hotel decent dar in rest n-am facut rabaturi de la nimic (de ex. am facut vreo 3 excursii optionale). Daca mergeam mai aproape (am fost in Zakynthos) gen Tassos si daca nu faceam atatea optionale si mergeam mai pe varianta “buget” atunci ar fi ajuns 800 euro. Daca mergeam pe continent scade pretul si spre 700 euro si tot nu se compara cu litoralul romanesc unde poti da lejer 700 euro in 2.

    In concluzie pretul nu e mult peste in strainatate daca faci asocierea “vacanta ieftina in strainanate” vs “vacanta scumpa in Ro”

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)