Sari la conținut

Detartraj si plomba

Dupa cum v-am zis saptamana trecuta urma sa mergem la dentist sa ne reparam si noi ceea ce trebuia reparat. So… eu am inceput cu un detartraj. Spre surprindera mea nu m-a durut de loc. Nu mi-a facu vreo anestezie sau ceva…

Mi-a zis Dan (dentistul meu) ca detartrajul este pe departe cea mai naspa chestie pe care trebuie sa mi-o faca mie, dar daca asta a fost rau chiar o sa ma duc fara nici o teama de acum inainte.

Detartrajul, pentru cine nu stie, presupune inlaturarea pietrei de pe dinti. Dan, mi-a facut chestia asta cu un aparat cu ultrasunete, un fel de teava subtire prin care curgea in permanenta apa. Au fost momente in care am tresarit, dar nu din cauza durerii, pentru ca asa cum am zis nu doare, din cauza sensibilitatii dintilor. Cum sa va explic, erau ca niste senzati de curentare, daca intelegeti ce vreau sa zic. Apoi mi-a facut o curatare profesionala cu un fel de perie care se rotea. A facut chestia asta pe fiecare dinte.

Am platit 98 ron, nu stiu daca e mult sau putin mie nu mi s-a parut mult.

Dana si-a pus o plomba,nu foarte simpla, fara omorarea nervului. Ei i-a facut o injectie si i-a pus o plomba. Pe parcurs i s-au descoperit si ceva probleme la maseaua de minte, care este lipita de cea nou plombata. Acum sunt amandoua rezolvate si Dana este foarte incantata acum de noua ei masea :P Nici pe ea nu a durut-o deloc. Plomba a costat 134 ron.

Ma bucur ca am inceput sa merg la dentist dar mai bucuros o sa fiu dupa ce terminam tot ce avem de facut.

Voi cum procedati? Aveti dentistul vostru favorit, mergeti periodic la control asa cum ar fi normal?

Noi cred ca o sa mergem, cel putin o data la 6 luni ar fi ok ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
19 comentarii
  1. Alina 19 Apr 2010 @ 23:42

    Of of, noroc ca ai dinti buni de la mama natura, ca nu stiu cum ai fi avut doar o carie pana acum, daca acum ai facut primul detartraj…

    Raspunde
  2. criserb 19 Apr 2010 @ 23:44

    Am si niste plombe, mai exact 4 dar cica eunt superficiale, deci nu e mare lucru ;)

    Raspunde
  3. Pyuric 19 Apr 2010 @ 23:52

    Eu pana printr-a 10a aveam o panica grozava de dentisti… Fara vreun motiv, doar asa, paranoia de copilarie. :)) Atat de mare panica incat am lasat la o masea cariata sa moara nervul singur, de nebun (dupa cateva nopti bune de chin si amortit cu gargara cu tzuica, palinca =))) da eu ma incapatanam sa nu ma duc la dentist).

    Si dupa aia toata familia s-a ‘abonat’ la o dentista foarte ok, la care tot mergem de atunci… Inca ma mir ca am avut curajul sa ma duc, dar dupa aia n-a mai scapat de mine. :D Are un cabinet modern si curat in zona Armeneasca, destul de scump ce-i drept, dar niciodata n-am avut probleme cu ce lucrari a facut. Am fost atunci sa rezolv cu maseaua aia cariata (de am descoperit ca mi-a murit nervul saracu’ pana am ajuns eu la dentist) si pe urma am aflat ca am noroc de o masea care creste aiurea pe langa maseaua de minte si a trebuit sa o rezolv si pe aia.

    De atunci tot merg la cate 6 luni, maxim 1 an, pt un detartraj si un tratament cu fluor, de s-a si plictisit tipa de mine si a zis ca vin prea des, ca am dintii super ingrijiti si nici nu prea are ce sa-mi faca la ei. :))

    Raspunde
  4. Pyuric 19 Apr 2010 @ 23:59

    Hai ca am scris si un roman intreg cu ocazia asta….

    Raspunde
  5. criserb 20 Apr 2010 @ 00:02

    Bravo Pyuric am sa merg si eu la dentist pana o sa se plicttiseasca de mine :P

    Raspunde
  6. Alina 20 Apr 2010 @ 00:05

    Eu m-am trezit cu nervul mort la un dinte si nici macar nu m-a durut:(

    Am fost la control si cand l-a verificat mai ramasese doar “carcasa” din el, inautru era o cavitate… De aceea e bine sa faci controale periodice, ca nu se stie ce e pe dedesubt.

    La cabinetul unde ma duc eu, fac radiografia pe loc. De fapt, cand iti verifica dintii iti fac radiografie la toata gura, pentru ca nu se stie ce e pe sub plombele anterioare. Totul e computerizat, tu nu te ridici de pe scaun, face radiografia, legat la computer, apare radiografia pe LCD. Si acolo iti explica cam care sunt problemele.

    O plomba trebuie schimbata la 10 ani.

    Raspunde
  7. Alina 20 Apr 2010 @ 00:07

    Apropo, voi va spalati pe dinti la servici dupa pranz si alte mese?
    Ca m-au innebunit colegii italieni, tot timpul se spala pe dinti, dupa orice rontaiala.
    Dar adevarul e ca au niste dinti perfecti.

    Raspunde
  8. criserb 20 Apr 2010 @ 00:11

    Si aici era la fel, iti facea radiografia direct pe scaun, aparea instant in calculator “atasata” la gura/dintele tau. Foare ok salonul. Cred ca cel mai tare pe care l-am vazut eu pana acum.

    Ce nu stie softul ala e sa-mi trimita mail sa nu uit sa merg la dentist :P In rest iti spune si cat te costa intraga gura in functie de problemele pe care le ai la dinti/masele.

    Ma, eu la birou nu ma spal pe dinti, dar daca e cazul de ce nu, ca doar nu-i o rusine :) Dar parca ar fi prea de tot…

    Raspunde
  9. Copila blonda 20 Apr 2010 @ 00:27

    bre, nu exagera, ca ramai fara dinti!
    Exista si un sistem natural de curatare a dintilor, imediat dupa ce mananci se formeaza o pelicula care are menirea sa ii protejeze.

    Prea mult frecat strica si vorbesc serios! se pot “roade” acolo unde freci cu prea mare presiune, plus asta e un stres si pentru gingii. Deci, nimic nu e bun in exces, pana si apa simpla strica!

    Doar ca, in general, oamenii se spala mai degraba prea rar decat prea des. De asta, periajul e asa promovat. Insa, atentie, nu excesiv!

    De 2 ori pe zi, efectuat CORECT e super!

    Hai succes si felicitari pentru curaj!

    Raspunde
  10. Catalin 20 Apr 2010 @ 08:27

    Ma bucur ca ti-a placut.
    PS: Sper ca de acum nu o sa-ti bagi “guritza” in “cutiutza studio” sa-ti faci poze si sa ne arati cum arati…:d

    Raspunde
  11. Un Prost 20 Apr 2010 @ 10:03

    Vezi clinica Trident din Bucuresti. Langa spitalul municipal :x :x

    Raspunde
  12. criserb 20 Apr 2010 @ 10:06

    @Copila blonda – nu am de gand sa exagerez, intrebam si eu ca sa stiu cum e corect si cum nu :) De aia te-am intrebat direct pe tine, pentru ca te stiam in masura sa imi dai un raspuns avizat ;)

    @Catalin – Chiar mi-a placut mule. Merci de recomandare :* Cat despre “cutiutza studio” chiar mi-a trecut o clipa prin cap chestia asta :P

    @Un Prost – De ce as schimba un medic de care sunt multumit?

    Raspunde
  13. DAD 20 Apr 2010 @ 16:53

    Bravo voua!!!Eu azi ce am terminat o lucrare…2 pivoti si o imbracatura :( si asta la numai 20 de ani..si nu ca nu i-as fi ingrijit…ci din cauza geneticii…mama a ramas fara dantura la 40 de ani…parodontoza:(( se pare ca si eu o urmez

    Raspunde
  14. raca 20 Apr 2010 @ 22:51

    @Catalin – Bazat pe recomandarea ta o sa investeasca si Ella vreo 1000 EUR in nenea dentistul asta… E ca la banca, cu cat intarzii mai mult cu atat creste si nota de plata.

    (Chiar daca criserb te-a facut mai sus “mule”, noi zicem ca esti totusi de treaba ca ai sharuit dentistul :D. )

    Raspunde
  15. irish05 23 Oct 2010 @ 14:38

    recunosc ca n-am avut grija de dantura mea. am gasit un medic minunat , mi-a tratat pana acum ce aveam ce tratat dar imi e necesara o proteza scheletica , partiala. azi mi-a spus ca numai partea superioara ma va costa 5700. imi vine sa moooooooooooooooooor.

    Raspunde
  16. irish 22 Nov 2010 @ 20:21

    Ar trebui spalare dupa fiecare masa, pelicula moale ce se formeaza pe dinti e placa bacteriana (nu e tartrul dar din ea apare tartrul) si avem o bacterie smechera pe dinti Streptococcus mutans, careia in place foarte tare zaharul (si carbohidratii in general) pe care il mananca si genereaza acizi care demineralizeaza dintii si ulterior apar cariile. De eliminat complet bacteriile nu se poate insa trebuie imputinate si trebuie sa nu li se ofere hrana ca se inmultesc rau daca au ce manca. Obligatorie spalarea dupa consumul de dulciuri sau carne care ramane intre masele si putrezeste foarte repede.

    Raspunde
  17. eu 20 Feb 2011 @ 00:25

    buna! spune-mi si mie te rog unde are cabinet acest stomatolog de care vb dan? ms

    Raspunde
  18. criserb 20 Feb 2011 @ 00:58
    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)