Sari la conținut

Doar ai noștri sunt de vină că nu avem autostrăzi?

autostrazi romania

Discutam ieri cu cineva și aveam o nedumerire, om fi noi un popor mai oropsit, cu hoți care mai de care la conducere, dar oare să fim doar noi de vină pentru lipsa de evoluție a țării?

Pe scurt? Nu! Bănuiala mea e că nu vrea nimeni din Europa ca România să își dezvolte infrastructura, producția sau să prospere, în general.

Guvernanții noștri dragi fura și ei, asta-i clar, dar mai departe de asta, sunt și niște slugarnici la poarta europei sau a statelor americane.

Nu am date exacte, dar hai să vă prezint o ipoteză, ce interes ar avea marile puteri din Europa ca Romania să aibă o super infrastructură, să performeze în producție sau să crească foarte mult în turism? Vă zic eu, probabil nici unul.

S-o luam așa, la prima vedere, dacă am avea o infrastructură de autostrăzi probabil Renault nu doar ca nu s-ar mai gândi să plece din România cu producția ci chiar ar mări-o și probabil ar mai concedia niște oameni din Franța. În aceeași idee, dacă am avea drumuri nu doar Ford sau Mercedes ar veni la noi să construiască, ci și BMW, Audi sau alte companii cu industrie mare, munca e mai ieftină, suntem poziționați geografic excelent, doar transportul îi omoară. Însă, în timp ce ar veni la noi ar trebui să plece de undeva, probabil de prin Germania, să zicem.

Și că tot am amintit de Germania, noi, ca țară, față de ei am putea trăi doar din turism, avem munți, avem ieșire la mare, avem zone extraordinar de frumoase pe când germanii nu au prea multe de oferit, nici iarna, nici vara. Deci de ce ar vrea Merkel să ne dezvoltăm noi super drumuri și să creștem zonele turistice?

Ș-atunci vă întreb iar, chiar credeți că n-avem drumuri și nu prosperăm doar din cauza tăntălăilor de la Palatul Victoria?

Nu, ei bat pasul pe loc în țară pentru susținere de-afară sau alte interese și se bazează pe faptul că, lasa bă, cum au trăit așa, o să traiască și de acum înainte tot la fel, noi să fim la ciolan.

Rămane doar o ipoteză situația de mai sus, dar până la proba contrarie, pare și plauzibilă. Acum dacă stau să mă gândesc, cred că au un mic interes să avem măcar drumuri, ar vrea să poată căra mai repede ce se exploatează din pământurile noastre.

P.S. Așa cum zicea cineva, Uniunea Europeană vine și cu avantaje și cu dezavantaje, aparent, suntem în uniune ca să creștem, să ne dezvoltăm, dar dacă cumva ne îmbată și ne amețesc tocmai ca să nu o facem? Nu că am fi ajuns prea departe singuri, cu ai noștri luminați, dar ca idee…

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
14 comentarii
  1. AndreaS 15 Jul 2014 @ 11:59

    Cred ca gandesti ceva gresit ;) stai linistit ca daca e sa plece marile companii- pleca in tari mai ieftine decat Romania ;) cu sau fara infrastructura… in ziua de azi e nevoie doar de un port la mare si gata ai transportat tot ce vrei si ce nu vrei. Mai degraba mi-as face ganduri cum poti stopa multimea de mizerii chinezesti care ne invadeaza si astea le gasesti peste tot- in Europa-in State . Fiecare se bucura ca cumpere ieftin o chinezarie fara sa gandeasca ca asta distruge intregi industrii in statele civilizate .

    Raspunde
  2. Petre 15 Jul 2014 @ 12:17

    Ai fost vreodata in Germania ca sa vezi ce are de oferit in materie de turism ?

    Raspunde
  3. Dragos Schiopu 15 Jul 2014 @ 12:44

    Si fondurile nerambursabile sunt doar asa ca sa arunce niste bani pe geam si defapt ajung in buzunarul unui grup de masoni evrei sau de evrei masoni. :)

    Raspunde
  4. criserb 15 Jul 2014 @ 14:09

    @Petre – am fost de câteva ori. Au multe de oferit, dar eu cred că noi avem mai multe ca ei. Problema este că nu văd care ar fi interesul UE ca noi să le luam fața, pentru că în teorie am putea.

    Raspunde
  5. Dragos 15 Jul 2014 @ 14:25

    @Dragos Schiopu – Rata de absorbtie e atat de mica incat mi-e greu sa cred ca fondurile alea ce ni le dau noua inseamna prea mult pentru UE. Ar fi interesant de calculat cat dam noi pe an ca membru si cat atragem de la ei :)

    Cristi are dreptate, e clar ca si la noi sunt toti hotii, dar e oarecum evident ca nici in UE nu e vreun inters major in a construi Romania.

    @AndreaS – Si de la Alba cu ce cara Mercedes masinile in port? Iti zic eu, cu tirul si tirul din Alba pana in Constanta face 2 zile, asta inseamna pierdere masiva de bani si costuri mai la transport.

    Raspunde
  6. AndreaS 15 Jul 2014 @ 16:56

    @Dragos, orice firma este doar un vanator de castig. Atata timp cat mana de lucru in China sau Africa e mai ieftina decat in Europa-se vor muta unde vor produce mai ieftin. Uita-te pe tricoul de marca pe care-l porti-unde este fabricat ;) de ce crezi ca firmele vor avea pe termen lung vazut interes sa produca in Romania sau Germania? de ce nu au avut si pana acum interes sa pastreze toata industria textila, si multe alte produse in Europa, America ? Pentru ca pot produce ieftin in tari precum China…as zice 80 % din produse cand le cauti bine -au il ele ceva produs in China…si cum crezi ca ajung aceste produse in Europa sau America ? prin porturile de care iti scriam .Strategic Africa este mai bine pozitionata si mai ieftina ca mana de lucru ;) Problema ar fi simplu de rezolvat daca ar exista un interes. Europa si America sa le ia taxe la chinezi ca exporta la noi ;) atunci si produsele lor vor fi mai scumpe si ar deveni mai putin interesant sa produci acolo ;)

    Raspunde
  7. AndreaS 15 Jul 2014 @ 17:01

    @Cristi- pe A.Merkel nu o intereseaza unde-mi fac eu concediul ;) singurul ei interes e sa-si ia la timp si destul impozit din salariul meu ;) nemtii sunt printre natiile fruntase la facut concedii. Colegii mei fac si 2- 4 – 6 concedii pe an in cele mai exotice colturi ale lumii si asta nu de azi de ieri. Asa ca ipoteza ca A.Merkel se teme de turismul romanesc cade ;)

    Raspunde
  8. Dragos 15 Jul 2014 @ 18:14

    @AndreaS – Eu vorbeam de situatia de la noi si tu insisti cu China. Zi-mi exact cu ce ii flateaza pe baietii de la Mercedes ca noi avem un super port in Constanta dar ca pana acolo un tir cu 8 – 10 – 12 masini face 2 zile din Alba si consuma cat ar merge un tir jumate de Germanie pe autoban?

    Am inteles treaba cu China, eu iti mai zic odata, portul ala de care vorbesti il avem deja, dar Renault tot se plange ca scoate greu masinile de la Pitesti din tara si ca ar vrea sa plece in Maroc. In Ungaria, Franta, Slovenia, Cehia, Austria nu trimiti marfa cu vaporul, tot pe sosea se duce si ajungem la problema cu infrastructura si accesibilitatea. Un port nu te ajuta daca e departe si inaccesibil.

    Raspunde
  9. AndreaS 15 Jul 2014 @ 19:12

    @ Dragos- eu am incercat sa iti explic ca nu infrastructura romaneasca sau germana este problema firmelor. Problema firmelor este ca vor neaparat sa produca ieftin- in Europa sau in State mana de lucru e pentru ei prea scumpa pentru ca noi consumatorii vrem doar produse ieftine-si vrem sa avem de toate. Cred ca treaba cu produsul in Europa e pe cale de disparitie. Incet si sigur vom produce doar ce mai mancam . Restul produselor se vor produce in China ;) si Africa … o alta problema majora a producatorilor este ca sunt (vor sau nu) aliniati la niste standarde pe care Uniunea Europeana li le impun. Marocul ca ne place sau nu ne bate ca mana ieftina de munca- si daca privesti harta aia a Marocului vei descoperi ca are o iesire la mare mult mai mare ca a noastra. Cunosc o firma care a plecat din Germania unde platea salariatii cu 16,50 € / ora si a deschis in Agadir aceeasi firma unde isi plateste angajatii cu 1,15 €/ ora. Produsele le desface in intreaga Europa. Crezi ca poti tine pasul? Nu ! Ceea ce au insemnat acum cativa ani tarile est europene pentru vest- inseamna acum Africa si China pentru noi toti ! Noi toti numim asta GLOBALIZARE ;)

    Raspunde
  10. Moldo 15 Jul 2014 @ 19:52

    There are so many things wrong with this post…

    Raspunde
  11. alex 15 Jul 2014 @ 21:30

    @AndreaS – frumos spus!

    Raspunde
  12. Dragos 15 Jul 2014 @ 23:13

    @AndreaS – Te-am inteles perfect, dar o sa mai dureze multi ani pana o sa se ajunga la asta si pana una alta e interes si la noi, adica ar putea fi si cu siguranta daca am avea drumuri procesul de tranzitie al manufacturii spre China, Africa ar fi mai lent, ca si-ar mai permite la noi sa faca una alta, doar suntem mai aproape.

    In alta ordine de idei nu cred ca tranzitia asta spre China, Africa o sa mai aiba acelasi trend ca pana acum, dupa cum cred ca ai vazut, mari companii din SUA incet incet incep sa mute pe homeland productia, vezi cazul Motorola si Apple, cea din urma chiar isi face o mega fabrica acum in state. Cred ca vor urma mai multi exemplu si asta si pentru ca statul si-a dat seama ca e periculos sa alungi companiile si mai relaxeaza taxele si alt motiv ar fi conditiile de munca din China si Africa care sunt sub orice critica. Overall, desi in momentul asta pare mai avantajos la ei, pe viitor nu stiu daca se va mentine trendul. Opinia mea, nu prea am studiat dar mai citesc pe ici pe colo :)

    Raspunde
  13. Crox 16 Jul 2014 @ 09:41

    Daca invocai faptul ca nu suntem inca in Schengen poate ca era mai plauzibil post-ul. Aspectul Schengen afecteaza enorm Romania.

    Raspunde
  14. Marius 16 Jul 2014 @ 13:56

    Eu zic ca politicienii nostri sunt de vina. Daca Berceanu ar fi vrut sa faca A1 de la Nadlac la Constanta, acum era gata. Dar politicienii nu vor sa faca drumuri pe bani europeni pt ca nu pot sa fure. Cei care au incercat sunt acum la puscarie.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)